Uutisissa kerrottiin hätätilan julistamisesta eilen torstaina, ja poikkeustila on nyt päällä koko Japanissa koronavirustilanteen vuoksi.

Fukuokaan, Tokioon ja viiteen muuhun prefektuuriin hätätila julistettiin jo viime viikolla. Se on näillä näkymin voimassa toukokuun kuudenteen päivään saakka.

Tilannetta kutsutaan Japanissa pahimmaksi kriisiksi sitten toisen maailmansodan.

Mutta miten tuo poikkeusaika on näkynyt Fukuokassa?

Ensimmäisenä mieleen tulee suurten kauppakeskusten ja tavaratalojen sulkeminen. Tällä hetkellä auki ovat lähinnä ruokakaupat, konbinit ja apteekit, joiden yhteydessä on usein suuri kosmetiikkaosasto.

Muovipleksit ovat vihdoin tulleet kauppojen ja kioskien tiskeille. Olisin luullut, että lähimarketissa asiointi hiljentyisi, mutta ei… Ainakin eilen siellä oli entistä suurempi ruuhka, vaikka valtion ja prefektuurien johto on ohjeistanut, ettei ruokaa saisi hamstrata.

Elintarvikkeita ja wc-paperiakin on silti kaupoissa runsaasti. 

Turvaväleistä kertovia merkkejä on liimattu kauppojen lattiaan, mutta sitä noudatettiin ainakin lähikaupassani vähän fifty-sixty-meiningillä. Jonot olivat pitkiä ja paikoitellen niin tiiviitä, että tunsin perässä olevan asiakkaan huokailut niskassani, vaikka hänellä oli kasvosuojain.

Keskipäivällä Fukuokan keskusta on autio. Vain muutamat ravintolat ja kahvilat ovat auki, ja aukioloa on rajoitettu – vaikka sulkemista ei ole pyydetty. Fukuokassa on kerrottu ilmoille toive, että alkoholin myynti loppuisi niissä iltaseitsemältä ja ovet menisivät kiinni iltakahdeksalta.

 

Ystävien tapaamista ei ole toistaiseksi kielletty Fukuokassa. Sen sijaan suositellaan, ettei isoja massatapahtumia enää pidettäisi.
Ystävien tapaamista ei ole toistaiseksi kielletty Fukuokassa. Sen sijaan suositellaan, ettei isoja massatapahtumia enää pidettäisi.

 

Pääministeri Shinzo Abe on toivonut, että japanilaiset pysyisivät kotona – eivätkä kävisi iltaisin ravintoloissa ja baareissa. Japani on pyytänyt yökerhoja, pelihalleja sekä karaokepaikkoja sulkemaan kokonaan ovensa.

Niin ikään koulut, kulttuurilaitokset, yleiset puutarhat ja elokuvateatterit ovat täällä kiinni, mutta kauneusalan yritykset saavat olla auki. Kaupungin sisäinen joukkoliikenne toimii vielä säännöllisesti, mutta monia pitkän matkan junia ja bussivuoroja on peruttu.

Etätyöt ovat harvinaista herkkua: kuulin paikalliselta ystävältäni, että iäkkäämmät pomot eivät uskalla antaa etätyölupaa, koska muun muassa eivät hallitse itse etäteknologian käyttöä. Jotkut ovat jääneet pois töistä vapaaehtoisesti, ja jotkut saaneet lisätöitä sen vuoksi.

Aamuisin ja iltaisin on edelleen metroissa sekä muissa kulkuvälineissä järkyttävät ruuhkat. Päivisin niissä on tavallista hiljaisempaa.

Elämä tuntuu nyt täällä samaan aikaan sekavalta ja järjestelmälliseltä.

Suoria määräyksiä ja käskyjä ei ole annettu. Japanissa pyydetään ja annetaan ohjeita, sekä uskotaan niiden noudattamiseen. Japanilaiset ovat organisoinnin ja poikkeustilojen hallitsemisen mestareita.

Kanssakäymisiä toivotaan vähennettävän nyt 70 prosentilla ja turhaa liikkumista suositellaan vältettävän. Näin turistina sosiaalisen elämän pienentäminen tapahtuu automaattisesti, sillä japanilaiset ovat kuuliaita. Moni tuttavani on laittanut nyt itsensä vapaaehtoisesti karanteeniin.

En ole nähnyt ystäviäni kunnolla pian kahteen kuukauteen. Aina joku heistä suostuu tulemaan ulos vaikkapa piknikille.

Maskeja ja käsidesiä ei ole ollut kaupoissa kunnolla yli kolmeen kuukauteen. Välillä tulee pieni lasti desinfioimisainetta, ja sitä saa ostaa mukaansa yhden purkin – jos sattuu onnekkaasti paikalle, kun sitä vielä myydään.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa vitsailtiin hallitukselle, joka ilmoitti kahden kasvosuojaimen lähettämisestä jokaiseen talouteen. Mutta tuota noin, miten monihenkinen perhe pärjäisi kahdella maskilla? Tuttavat lähettävät maskeja toisista prefektuureista, ja ihmiset tekevät niitä myös itse.

Fukuokan kaupunki on luvannut merkittäviä avustuksia: kaupunginjohtaja Soichiro Takashima on puhunut yritysten vuokranmaksun helpottamisesta jopa 80-prosenttisesti.

Lisäksi asukkaille on kaavailtu noin 4,50 euron etukuponkeja, kun he tilaavat take away -ruokaa yli yhdeksällä eurolla. Tämän avun on tarkoitus kannustaa fukuokalaisia pysymään sisätiloissa.

 

Uber eatsilla ja muilla ruoantoimittajilla on nyt vilkasta Fukuokassa.
Uber eatsilla ja muilla ruoantoimittajilla on nyt vilkasta Fukuokassa.

 

Japani on luvannut myöntää kolmen kuukauden lisäviisumin turisteille, jotka jäävät koronavirusepidemian vuoksi jumiin maahan. Se pitää hankkia itse paikallisesta maahanmuuttovirastosta.

Olen itsekin joutunut taas vaihtamaan lentoja tällä viikolla, sillä niin Finnair kuin Japan airlines ovat toistaiseksi lopettaneet suorat Suomen-lentonsa Tokiosta. Muutamia lentoyhteyksiä on vielä Eurooppaan, enkä ole ainakaan nyt hakemassa uutta viisumia. Katsotaan, mikä on tilanne ensi viikolla.

Moni majoitusyritys on sulkenut ovensa; mutta toiminnassa olevat tarjoavat turisteille todella edullista – ja jopa ilmaisia majoituksia, jos kyse on jumiinjäämisestä. Tämä on kyllä mielestäni todella oivallinen idea ja kertoo paljon japanilaisten luonteesta: toisia autetaan, vaikka itsekin olisi hädässä.

Tämän postauksen kirjoitushetkellä Japanissa on todettu 8113 koronavirustartuntaa.

 

Lisää aiheesta:

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa mukaan Adventuristan matkaan!
Olen Annakaisa, intohimoinen seikkailija ja Me Naisten toimittaja sekä bloggaaja.
Tämä blogi on täynnä matka- ja teetarinoita.
Contact: annakaisa_vaaraniemi@hotmail.com

Olen reissannut yhteensä 71 valtiossa, ja suosikkini on Japani. 
Nyt olen Helsingissä (kesäkuu 2020), mutta mieleni on vielä Fukuokassa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
Tammikuu
2019
Joulukuu
Syyskuu
2018
Marraskuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2017
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kategoriat

Instagram