Olin ystäväni kanssa aamiaisella eräässä Canggun kivoista paikoista. Kahvilassa soi mahtava musiikki. Parissa nurkassa humisivat tuulettimet. Taustalla kuuluivat iloiset keskustelut. Nauratti ihan älyttömästi. Eikä ihme: oli hyvää seuraa ja maistuvaa juomaa. Takana kivat yöunet ja aamujooga. Ei ihmekään, että tunnelma oli katossa ja koin oloni erittäin onnelliseksi.

Mutta jokin oli hassusti. Oloni oli kuin pienessä hiprakassa. Kuin olisin nauttinut brunssilla pelkästään kuohuvaa. Mutta kun en ollut.

Sitten tajusin. Tilasin juomaksi kombuchaa. Käynyttä teetä, joka näyttää olevan nyt hittijuttu Balilla. Kun kaksi vuotta sitten Balilla kaikki markkinoivat japanilaista matchateetä, nyt uusi trendijuoma on kombucha. Tuo alkujaan Kiinasta peräisin oleva perinteinen juoma, jolla on väitetty olevan jopa terveysvaikutuksia.

Oloni oli kuin pienessä hiprakassa. Kuin olisin nauttinut brunssilla pelkästään kuohuvaa.

En muistanut, että käymisprosessin vuoksi juomassa voi olla myös prosentteja. Olen jonkun verran maistellut kombuchaa, ja Suomessa monissa kombuchapulloissa on varoitus, että juoma saattaa sisältää pieniä määriä alkoholia (<1,2 %).

Viimeksi kun join elokuussa Suomessa pari desiä kombuchaa, minulle tuli paha olo. Tällä kertaa kombucha maistui hyvältä; paikallinen ravintola tarjosi omia sekoituksiaan, joista sai valita muun muassa omenan-, päärynän- tai mansikanmakuista kombuchaa. Balilainen kombucha ei maistunut yhtään käyneeltä tai happamalta, vaan varsin raikkaalta.

Kun juttelin aamiaisen lopuksi kombuchasta kahvilan vuoropäällikön kanssa, hän sanoi, ettei hänellä ollut edes tietoa, että kombuchassa saattaa olla alkoholia. Hän ei kiistänyt sen mahdollisuutta, mutta kovasti vakuutteli, ettei balilaisessa kombuchassa ole ainakaan yleensä alkoholia.

Tuon aamiaisen jälkeen maistoin seuraavana päivänä kombuchaa joogakoulullani, jossa sitä on tarjolla myös kymmeniä eri makuja monilta eri valmistajilta.

Ja hups, iloinen aamupäiväkänni oli taas päällä! Nauratti aivan älyttömästi ja mieleen tuli kaikkia hulvattomia juttuja. Hetken olo oli kevyt kuin nousuhumalassa. Onneksi en kokenut laskuhumalaa. Enkä krapulaa. 

Lue myös! 6 asiaa, jotka ovat paljon paremmin nyt, kun lopetin alkoholin juomisen

Paikallinen tuttuni väittää, että iloinen fiilikseni ei ole kombuchan vaikutusta lainkaan. Hänen mukaansa humallun tästä Balin valosta, lämmöstä ja hyvästä olosta, joka minulla on muutenkin joka päivä. Totta on sekin, mutta tunnistan myös alkoholin aiheuttaman humalan – vaikka en olekaan juonut alkoholia pitkään aikaan.

Nyt päässäni ovat ristiriitaiset kombuchamietteet. Balilla on tarjolla paljon kombuchaa, se on paljon halvempaa kuin Suomessa ja pidän sen mausta sekä virkeästä fiiliksestä, jonka se tuo. Väitetäänhän sen myös olevan eräänlainen terveysjuoma; sen valmistuksessa käytetään elävää kombucha-viljelmää eli sientä, ja käymisestä syntyy juomaan muun muassa probiootteja. Mutta en välttämättä halua enää aamupäivähiprakoita. Terveysjuomasta.

Ehkä kolmas kerta toden sanoo, ja kokeilen vielä yhden balilaiskombuchan.

Oletteko te muuten maistaneet kombuchaa? Mitä tykkäätte siitä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa mukaan Adventuristan matkaan!
Olen Annakaisa, intohimoinen seikkailija ja Me Naisten toimittaja sekä bloggaaja.
Tämä blogi on täynnä matka- ja matchatarinoita.

1,5 vuotta sitten järjestelin elämäni uusiksi ja lähdin unelmieni matkalle. Opintovapaani starttasi Malediiveilta ja kävin 16 eri maassa kymmenen kuukauden aikana.
Olen reissannut yhteensä 66 valtiossa (kesäkuu 2019). 

Contact: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Marraskuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2017
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kategoriat

Instagram