Kuva: HBO

Parin viikon takaisessa podcast-jaksossa keskustelimme lempisarjamme, Game of Thronesin loppumisesta sekä TV-sarja -fanituksesta laajemmin. Melko pian GoT:n loppumisen jälkeen alkoi kuhina HBO:n uudesta, tositarinaan perustuvasta Chernobyl-sarjasta. Niin työkaverit kuin mediasivustot ympäri maailmaa tuntuivat ylistävän sarjaa erityisesti sen maalaaman ansiokkaan ajankuvan takia. Se on jopa noussut elokuvasivusto IMDB:ssä parhaat pisteet katsojilta saaneeksi televisiosarjaksi.

Sarja kertoo nimensä mukaisesti vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta. Poikkeuksellisesti sarja alkaa itse räjähdyksestä, ja katsoja imaistaan saman tien savuiseen ja synkkään voimalaan. Tarinan edetessä seurataan räjähdyksen jälkihoitoa ja vaikutuksia, sekä tutkimusta siitä, mikä johti räjähdykseen. 

Olen tykittänyt sarjaa nyt kolme jaksoa, ja katsominen on samankaltaista kuin toisen tosipohjaisen historiallisen draaman, Englannin hovista kertovan The Crown -sarjan katsominen. Molempien aikana olen lähes pakotettu kaivamaan älypuhelimen esiin ja googlettamaan. Kuinka moni todellisuudessa kuoli? Kuinka nopeasti räjähdykseen reagoitiin kansainvälisesti? Tapahtuiko todella näin? 

Lapsen saamisen jälkeen olen kokenut ongelmalliseksi paitsi yltiöväkivaltaisten, myös todella ahdistavien elokuvien tai sarjojen katsomisen. Tästä syystä True Detectiven uusin kausi sekä Sharp Objects odottavat parempia päiviä, kun herkkä sydämeni ei enää ahdistu murhista ja lasten kuolemista. 

Siispä tenttasin työkavereitani tiukasti, onko sarja liian ahdistava, ja menetänkö yöuneni jos antaudun katsomaan sitä. Sarja on kieltämättä synkkä, ja sen piirtämä ihmiskuva ei ole mairitteleva. Erityisesti nelosjaksoa on povailtu vaikeaksi eläinten ystäville; raportoin myöhemmin selviänkö siitä... Jostain syystä sarja tuntuu myös vaarallisen ajankohtaiselta. Valtiotasoiset valheet ja tosiasioiden peittely eivät tunnu päivääkään vanhanaikaisilta kun pohtii, miten reagoimme tällä hetkellä olemassa olevaan kriisiin, ilmastonmuutokseen.

Joko olet katsonut Chernobylin? Mitä ajatuksia se herätti?

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

20-30-40 tarkastelee elämää ja ilmiöitä kaksikymppisen Ida-Liinan, kolmikymppisen Alinan ja nelikymppisen Tuomaksen näkökulmasta. Kuuntele uusin podcast joka tiistai Suplasta!

Hae blogista

Instagram