Pakko tunnustaa, että tällä hetkellä olo tuntuu aika tyhjältä. Vuoden loppuun päättyi sekä sadan lajin urakka, että mielekäs työ sairaanhoitajana, joka toi sopivasti säännöllistä tuloa opiskelijaelämän oheen. Liiallisen kiireen sijaan stressiä tuottaa nyt epävarmuus tulojen säännöllisyydestä ja siitä, mitä kaikkea tänä vuonna tekisi. Keväälle ei käytännössä ole muuta varmaa kuin gradu, joka olisi kesään mennessä tarkoitus pistää purkkiin. Monelle toki jo "pelkän gradun tekeminen muutamassa kuukaudessa" (nyt kun sen tohon kirjoittaa, alkaa jo jännittää) toisi riittävästi haastetta ja sisältöä elämään, eikä tarkoituksellista olekaan tunkea liikaa asioita samalle ajalle. Vastapainoksi koululle on joka tapauksessa oltava joku mahdollisuus päästellä ylimääräisiä höyryjä pihalle. 

Kokemusten, mahdollisuuksien ja uuden oppimisen lisäksi lähdin hakemaan sadan lajin kokeilusta itselleni myös ihan sitä omaa lajia. Oon täydellisen kyllästynyt liikkumaan pelkästään kunnon ylläpitämisen vuoksi ja oikeasti kilpailulliset tavoitteet on mulle mielekkäin tapa liikkua. Eikä niiden kilpailujen tarvii olla edes niin korkeatasoisia, mutta kilpailuja tarvitaan. Ja sitä tunnetta, että asioissa menee eteenpäin. Mun luonteelle turhauttavinta kaikista on pysyä paikoillaan. Eteenpäin ja kohti uusia asioita on päästävä. 

Toisaalta on järkyttävän ihanaa, että lajikokeilut päättyvät. Tavoittellinen itsensä kehittäminen ja sadan lajin kokeilu eivät välttämättä sovi täydellisesti yhteen. Toisaalta tällainen välivuosi liikunnallisesti on opetttanut itsestä liikkujana ja omista vahvuuksista, sekä heikkouksista todella paljon. Kroppa on toiminnallisesti todella paljon paremmassa kunnossa, kun se ei ole juminut yksipuoliseen liikuntaan. Nyt sillä voi tehdä puhtaampia kyykkyjä, kaatua siltaan ja pysyä hetken jopa käsilläseinonnassa. Myös puolivoltti volttipatjalla oli tän vuoden kohokohtia, sillä en olisi uskonut, että vanha koira voi oikeasti oppia uusia temppuja!

Omista tavoitteista joita asettelin vuosi sitten keväälle vain yhden jalan kyykky molemilla jaloilla (oikealla ei edelleenkään mene) ja spagaati jäi saavuttamatta ja ton spagaatin osalta voi olla, ettei se koskaan menekään. Mulla ei kuitenkaan oo suurempaa motivaatioita tuota spagaatia treenailla. 

Mitä nyt alkuvuosi treenien osalta pitää sisällään? Lokakuusta lähtien oon ollut JKU:n aikuisurheilijoiden pikajuoksuryhmässä ja tarkoituksena on, että kisoissa nähdään kun on mahdollista. Virallisesti aikuisurheilijana saan kisailla kun oon täyttänyt 30-vuotta, eikä mulla kansalliselle tasolle ole mitään asiaa, joten kisaaminen ei vielä ole mahdollista. Treenailen nyt sen ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa juoksua, kahdesti viikossa voimaa ja lisäksi sitten ohjelman mukaisesti aerobista liikuntaa päälle. Lepopäiviä pitäisi olla 1-2 viikossa, mutta tän ohjelman lisäksi mieli tekee treenailla myös pallopelejä. 

Onneksi mulla on treenarina mahdollisuus käydä myös naisten salibandyn liigajoukkueen O2-Jyväskylän mukana treenailemassa täytepelaajana, kun siellä on tilaa ja omat aikataulut sallivat. Syksyllä vähän heikosti salli, mutta haave olisi käydä pelaamassa kun ehtii. Mieli tekisi pelatakin jollain tasolla, mutta aika näyttää suunnan sille haaveelle. Käsipalloa varmasti aloittaisin pelaamaan, jos se omilla asuinseuduilla olisi mahdollista. Mielelläni aloittaisin myös Taekwondon lisälajina tukemaan liikkuvuutta, voimaa ja ketteryyttä, mihin se laji sopii täydellisesti.

Oikeasti haluaisin myös aloittaa jenkkifutiksen, mutta en usko että polvi tulee kestämään lajin fyysisiä vaatimuksia taklauksissa. Myös luistelulajit aiheuttaa haasteita tolle polvelle ja vaikka nautin tosi paljon pikaluistelusta ja ringetestä, ei polvi kestä niitä harrastaa. Polven kierukassa on taas jotain vikaa, koska kummallisesti se taas napsuilee. Sieltä ei vaan pysty enää mitään ottamaan pois, kun ei siellä kovin paljon omia osia jäljellä oo. Toivon, että saisin vaan antaa sen polven olla rauhassa, joten lajivalintoja on pakko miettiä myös sen kestämisen kannalta. Näitä ajatellessa salibandy ei siis todellakaan oo mikään järkevä, mutta tässä lajissa Mika ja Mikko Kohonen toimii mun esikuvina "rakkaudesta lajiin" pelaajina, vaikka polvet sökönä onkin. 

Eli pikajuoksua, salibandyä, voimaharjoittelua, taekwondoa ja säännöllisen epäsäännöllisesti tennistä, suunnistusta, sulkapalloa, frisbeegolfia, boulderointia, suunnistusta, retkeilyä ... Lähes kaikkia noista mun sadasta lajista olisin valmis lähtemään harrastamaan tältä istumalta, eikä mihinkään jäänyt kammoa. Toivon, että aikaa olisi tehdä noita kaikkia. Silti pidemmän korren veti lajit, joissa voin kilpailla. Tanssit on mukavia ja moni muukin laji, mutta mä en tunne oloani oikeasti kotoisaksi niissä. Tää energia ei purkaudu missään hillityssä tai täysin kontrolloidussa muodossa. 

Kaikkeen tähän vaikuttaa merkittävästi myös se paikka missä asumme. Paikkakunnan vaihto on yhtenä vaihtoehtona pöydällä ja sehän tarkoittaisi sitä, että koko liikuntaruletti pyörähtää uudestaan. Eri paikkakunnilla on erilaisia mahdollisuuksia ja hyviä lajeja, joiden mukaan on helppo lähteä. Tämäkin asia on sellanen, joka mietityttää ja vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä asioita tänä vuonna tuun tekemään milläkin intensiteetillä. 

Nyt sit luotan siihen, että elämä asioita järjestelee. Vaikka juuri nyt tuntuu aika tyhjältä, kun edessä ei ole kuin koulua ja liikuntaa. Pitäisi varmaa osata nauttia tästäkin ja uskon, että tämäkin vaihe tulee tarpeeseen. Tän blogin tiimoilta en kuitenkaan ole varma, mihin suuntaa jatkaisin. Treeniblogeja on tällä hetkellä älyttömän paljon, enkä osaa sanoa miten siinä kentässä erottuisin. Ajatukset ei siis oo täysin kirkkaat jatkosta, mutta päivät rullaa nyt hetken omalla painollaan. Tänään on lepopäivä, huomenna juoksutreenit, perjantaina voima, lauantaina kevyt aerobinen ja sunnuntaina lepo. Pitää antaa itselle nyt vähän aikaa löytää uusi suunta, uusi kirkas tavoite ja palo tehdä asioita. 

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat