Heitä mulle joku esine ja käske hakea, niin ai onnea! Tätä sai pitkästä aikaa tehdä taas, kun oli itelle ihan uusi joukkuelaji tutustumiskohteena, nimittäin ultimate. Siinä siis perusidea on syötellä kiekkoa omaan joukkueen jäseneltä toiselle ja yrittää tehdä tietty määrä maaleja ennen toista joukkuetta. Ultimate on siitä jännä laji, ettei pelin luonteeseen kuulu tuomarit, edes MM-kisoissa. Lajissa puhutaan Spiritistä- eli pelin hengestä, jonka mukaan pelaajien odotetaan toimivan rehellisesti ja urheilullisesti. Kontaktia tässä pelissä ei saa ottaa ja omat virheet on tunnustettava, jolloin peliä jatketaan tilanteesta ennen virhettä. 

Jyväskylän Liitokiekkoilijoilla on ultimatejoukkueita sekä miehissä, naisissa että junioireissa, mutta lisäksi löytyy vuoroja, jossa kaikki tekevät  yhdessä porukalla. Näissä treeneissä kävin minäkin kokeilemassa ja sinne on mahdollisuus keskiviikkoisin ihan kaikkien mennä lajia pelaamaan. Lajin kokeiluun ei tarvitse kun reipasta mieltä, mutta täytyy myöntää, että nappikset oisi märällä ruoholla varmaan olleet huomattavasti mukavemmat kuin liukkaat lenkkarit. "R.I.P. leikattu polvi" ajattelin ennen reenejä, mutta (onneksi) mitään ei käynyt. Vähän vaan hitaammin kun muut vaihdoin suuntaa pelin tiimellyksessä.

ULTIMATESTA: Ultimate on frisbeellä pelattava joukkuepeli, jossa tavoitteena on tehdä maaleja vastustajan puolustamalle maalialueelle syöttämällä kiekko joukkuetoverille. Hyökkäävä joukkue yrittää edetä vastapuolen puolustamalle maalialueelle syöttelemällä kiekkoa toisilleen. Kiekollinen pelaaja ei saa ottaa askelia, mutta saa kuitenkin liikkua paikallaan tukijalan varassa. Kiekollisella pelaajalla (heittäjä) on kymmenen sekuntia (sisällä 8 s) aikaa heittää kiekko eteenpäin. Puolustava pelaaja (markkeri), joka vartioi heittäjää, laskee sekunnit ääneen. (“Lasken, yksi, kaksi…” jne.) Jos hyökkäävä joukkue epäonnistuu syötössä (kiekko koskee aluetta kentän ulkopuolella, pelaaja pudottaa kiekon, syöttö katkaistaan) tai puolustaja pääsee laskussaan kymmeneen (sisällä kahdeksaan), puolustava joukkue saa välittömästi kiekon hallintaansa ja muuttuu hyökkääväksi joukkueeksi.(ultimate.fi)

Näissä treeneissä ensin ihan lämppäiltiin heittelemällä kiekkoa kaverilta toiselle ja itellä se aika meni uuteen välineeseen totuttelemisella. Frisbee on verrattuna frisbeegolfin kiekkoihin paljon kevyempi, isompi ja leijuvampi. Se otetaan kiinni useimmiten kahden käden väliin ja oma heitto pitää lähteä siitä samasta paikkaa niin, että voit tukijalan varassa liikkua.Toki lämmitellessä ei oo niin nuukaa, kunhan yrittää saada sekä kämmenen, että rystypuolen heitot vaan lähtemään. Kämmenen heitot ei todellakaan lähde multa yhtään minnekään. Pari kertaa meinasin heitellä muita vierellä lämppääviä pelaajia omalla kiekolla päähän, kun heitot lähti minne sattuu. Keskiviikon treeneissä yleensä joku kokeneemmista vetää muutaman yhteisen harjoituksen ja sen jälkeen pelataan. 

Sen päivän drillejä eli harjoituksia oli mm. kiekon heitto puolustajan ohi ja sit pitkä heitto eteenpäin ja sen kätsäys. Erilaisia drillejä tehdään paljon joukkuelajeissa, kun harjoitellaan kaikki jotain tiettyä tilannetta niin, että juokset jonosta jonoon tekemään oman tehtävän. Ensin esimerkiksi puolustat jonkun toisen heiton, sitten heität itse ja sitten juokset toisen heittämän heiton kiinni ja sit toisen jonon perälle ja sama homma toisesta jonosta. Hyvä vinkki kaikissa uusissa treeneissä on vaan ihan suosiolla mennä jonon perälle, kattoa mitä muut tekee, kysyä neuvoa ja kokeilla sit kun on joku käsitys omasta tehtävästä. Yleensä joku ystävällinen sielu vielä muistuttaa mitä pitää tehdä kun itellä meinaa unohtua. Huipputreeni oli esimerkiksi se kun kahdesta jonosta heitettiin vuorotellen viereisen jonon tyypille pitkä heitto eteen siten, että se saisi sen juostua kiinni. Pari kertaa heitin oman kiekon ihan väärässä kohdassa ja en yleensä saanut sitä lähtemään sitä sinne mihin halusin, mutta homma ei katkee sekoiluihin. Niistä vaan jatketaan seuraavaan suoritukseen. 

Ja sitten pelaamaan. Oon pelannu ultimaten tyyppisiä pelejä joskus koulussa, mutta nyt tuli kertaheitolla paljon uusia sääntöjä. Jaetiin porukkan puoliksi ja nurmialueen päätyihin tehtiin kartioista samankokoiset alueet. Virallisessa pelissä on 7 pelaajaa vs 7 pelajaa, mutta pienemmillä kentillä (kuten nyt) pelattiin 5 vs 5. Kentälle jäävät sopi hyökkäyspaikat niin, että kolme lähtee ylös hakemaan paikkaa ja kaksi jää alemmas pelikentälle tekemään peliä. Vastustaja heittää pitkän heiton, jonka jälkeen lähdetään liikkelle. Paikan haku on saman tyyppistä kuin muissakin joukkuepeleissä: yritä tehdä äkkinäisiä liikkeitä vapaaseen tilaan. 

Ja sit kun saat sen kiekon niin hirve hätä heittää se eteenpäin. Mullekin annettu ensimmäinen neuvo pelissä oli ottaa kiekon kanssa rauhallisesti, koska sulla on 10 sekuntia aikaa siitä, kun lähin pelaajaa tulee muutaman metrin päähän ja alkaa laskemaan aikaa. Maksimissaan se puolustaja saa tulle frsibeen etäisyyden päähän, mutta kontaktia se ei saa ottaa eikä repiä tai lyödä kiekkoa kädestä. Tietysti heti kun sen kiekon sain käteen, niin kaikki ajatukset katos ja yritin heti samalla sekunnilla jatkaa kiekkoa eteenpäin. Kun muutaman kerran sai harjoitella, niin myös se rauhallisuus alkoi löytyä. Muutamassa maalissakin sain olla mukana ottamalla frisbeen maalialueelta kiinni.

Jos nyt sit kävi niin, että me tehtiin hyökkääjinä maali tai tiputettiin kiekko maahan tai syötettiin se vastustajille, niin pelisuunta vaihtuu ja vastustaja pääsee yrittämään teidän päätyyn maalia. Puolustaessa yrität ilman kontaktia estää kaveria heittämästä kiekkoa tai seuraat sitä kuin hai laivaa, ettei kukaan edes syötä sille. Mut sit kun sun puolustettavalla kaverilla on kiekko niin, pitää laskea. Kaverilla on siis niin pitkään aikaa olla paikallaan se kiekon kaa , kunnes alan laskemaan ja pääsen kymmeneen. Allright. Kuinkakohan monta kertaa menin siihen viereen ja vaan pönötin siinä laskematta yhtään eteenpäin. Ainii, piti laskee! 

Ja sit se kun ei saa ottaa kontaktia. En nyt oo mikään yli agressiivinen pelaaja, mutta kontaktittomuus meinaa kyllä unohtua kun hakee paikkaa tai maalialueella puolustaa. Salibandyssä on iskostettu menemään kaverin iholle, joten ei ollutkaan helppoa kääntää ajatuksia siihen, että kontaktia ei saa tulla.  Ainakin kerran oli lähellä virhe, kun läppäsin kiekon ilmasta maahan loikkaamalla melkein kaverin päälle. Ei tullut tilanteessa pieneen mieleenkään, ettei kontaktia saisi ottaa. Kentällä olevia pelaajia saa vaihtaa aina maalin jälkeen. Ja sillon vaihdetaan myös päätyjä. Ja yhtään suurentelematta voin kertoo, että JOKA-KERTA olin väärässä päädyssä maalin jälkeen. Jossain vaiheessa vaan tajusin aina, että "hetkinen, näähän ei oo samalla puolella mun kaa" ja juosten toiseen päätyyn. Ja sitä juoksemista muuten pelissä tulee, mutta kuten joukkepeleissä parhaimmillaan, niin et tajua sitä, kun keskittyminen on kaikessa muussa kuin omassa sykkeessä. 

Harvassa pelissä ollaan oikeesti noin ystävällisiä ja rehellisiä kuin Ultimatessa. Peli perustuu vastustajan kunnioitukseen, mutta myös urheilulliseen kamppailuun. Aina kun kilpaillaan, meinaa veri joillakin kuohua ja uskon, että itellä meniskin vähän aikaa opetellessa sitä kontaktittomuutta ja omien virheiden myöntämistä. Mutta se on hienoa tässä pelissä, että pitää kasvaa näkemään asiat myös vastustajan kantilta. Kisoissa ja turnauksissa arvostetaan ja palkitaan myös niitä joukkueita, joilla on Spirit kunnossa. Eli oman joukkueen, vastustajien ja pelin kunnioitus. Ja oikeissa peleissä kokoonnutaan aina lopuksi kaikki samaan rinkiin niin, että joka toinen pelaaja on vastustaja, joka toinen oma. Kapteenit pitää puheet kaikille ja sit huudetaan yhdessä. Urheilullista henkeä parhaimmilaan!

 • Mitä kehittää: Varsinkin jaloille super-raskas peli, jossa kehittyy nopeus, kestävyys ja voima. Toki ilman heittokättä ja peliälyä ei myöskään tule hirveästi mitään. Mutta ainakin saat juosta!
 • Parasta: Spirit! Ja mä tykkäsin erityisen paljon kiekkojen kiinniottamisesta. Ihan mahtavaa loikata sellasen pitkän heiton perään!
 • Pahinta: Omien virheiden myöntäminen ja kasvaminen siihen, että ne on oikeasti pakko myöntää. Rotta on toinen nimeni. 
 • Missä: Jyväskylän Liitokiekkoilijoilla on joukkueita aktiivipelaamisesta haaveileville ja mukaan toimintaan pääsee menemällä treeneihin kokeilemaan. Joukkueiden kausimaksut koostuu pelikenttävuokrista ja mahdollisista turnauskustannuksista, mutta erityisen kallis harrastus tää ei oo. Kaikille vapaita pelivuoroja on myös, jonne siis voi ilmaiseksi mennä kaikki pelistä kiinnostuneet mennä mukaan! Jos ei huvita mennä lenkille, niin kannattaa mennä pelaamaan, sillä porukkaan otetaan tosi hyvin mukaan! Seuran jäsenenä oleminen maksaa 22€/vuodessa. Nappikset on järkevä varuste jos pelailee yhtään enemmän ja kiekko sitten, jos haluaa itsekseen harjoitella. Kokeiluun ei tarvii kuitenkaan niitäkään. 
 • Kenelle: Jos haluaisit pelata jotain joukkuelajia, jossa saa juosta ja tarvitaan peliälyä, mutta et tykkää kontaktista niin: ultimate! 
 • Oma ranking: Tällainen liikkuminen on vaan mulle tosi luontevaa! Sitä vaan juoksee itsensä puhki, kun keskittyy peliin. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat