Tässä lajitestauksessa jouduin kyllä syvään päähän, vaikka 50 metrin altaan matalasta päästä treenit alkoikin. Pääsin  Swimming Jyväskylän Masters-porukkaan tutustumaan uinninharrastamiseen ja sen verran kovaa oli kyyti, että mopolla moottoritielle sanonta pyöri mielessä. Swimming Masters porukka on aikuisiällä uinnin harrastamisesta innostunutta porukkaa, jolta osalta löytyy nuoruudesta uinti taustaa ja osa taas on innostunut tekniikkaryhmien jälkeen uinnin harrastamisesta. Mun vahvuus ei Kalat-horoskooppimerkistä huolimatta oo todellakaan toi uinti. 

 

Uinti on kuntoilumuotona erittäin monipuolinen liikuntalaji, koska se harjoittaa sekä ylävartaloa että alavartaloa. (Wikipedia)

 

Mä oon kyllä suorittanut lapsena uimakoulun ja käynyt koulun kanssa uimassa, mut täytyy kyllä myöntää et uimahallissa mua on aina enemmän houkuttanut porealtaat ja liukumäet, kuin matkauinti. Vapaauinnin ja rintauinnin tekniikoita on lukiossa muutaman tunnin opetellut, mutta vähäiseksi on harjoittelu jäänyt.  Kun siis alkulämmöksi Masters-valmentaja Samuli pisti reilu kymmenen hengen porukan uimaan samalla radalla 500 metriä "kelaten" eli uinnin hölkkävauhtia olin sillei et "entäs jos en oo koskaan jaksanu uidan yli 100 metriä putkeen, enkä todellakaan pysty edes yhtä altaanmittaa uimaan vapaauintia, koska nenään menee vettä? Ja entäs jos mulla on tasan yksi vauhti uidessa ja se on tosi hidas?". 

Tässä vaiheessa mulle kävi selväksi, et mun kuuluisi oma uintiharrastus aloittaa ehdottomasti tekniikkaryhmissä, sillä Mastersiin tullessa olisi hyvä sellainen 1000m jaksaa vapaauintia uida. Kaikki porukassa uivat kyllä kovasti koitti vakuuttaa, että uintikunto kasvaa uimalla ja nopeasti hommassa kehittyy. Tietysti kun porukka on jo pitkään yhdessä harjoitellut, on tasokin noussut, eikä näissä treeneissä enää paljoa tekniikan perusasioihin kiinnitetty huomioita. Sen verran sulavasti porukka altaan päästä päähän kauho, ettei voinut ku kateellisena katsoa silloin kun en ollut räpistelemässä muiden seassa. Sillon ku itse yritin uida, en toisaalta ehtinyt seurata mitään ympärillä tapahtuvaa, mikä oli myös ihan armollista.

Mastersien reeni oli sinä päivänä 500m alkuverran jälkeen 3x100m vedot vauhtileikeitellen ja sen jälkeen joko 16x100metrin vetoja 20s palautuksilla tai 8x200m vetoja 40s palautuksilla. Mulle Samuli keksi harjoituksiksi vapaauinnin tekniikkahiontaa, vaikka siltikin jäin muiden jalkoihin, kun yritin päästä aina esim. 50 metriä vapaa-uinnilla ja levätä altaan toisessa päässä ennen paluuta takaisin. Todettiin, että liian vaativa harjoitus sekin, joten sit pääsin harjoittelemaan kylkiuintia ja hengitystekniikan rytmitystä, jotta jossain vaiheessa oppisin hyödyntämään sitä myös vapaauinnissa. Sit vielä sen jälkeen harjoittelin lauta apuna vapaauinnin ja rintauinnin potkuja, joista tuli suhteellisen hyvä mieli, koska ne pysyi kuitenkin hallinnassa. Toisaalta hyvän mielen sain ku luotin siihen, että laudan kanssa pysyn pinnalla, vaikka voimat loppuisikin ihan täysin kesken.


Masters porukkaa treenailee yhdessä muutaman kerran viikossa ja talven aikana on muutamia SM-kisoja, joissa porukka on intoutunut käymään. Moni porukassa harrastaa myös muuta vesilajeihin liittyvää kuten triathlonia, swimrunia (uidaan saarelta saarelle ja juostaan saaren läpi ja uidaan taas seuraavalle saarelle) tai sukellusta. Haluaisin kyllä itsekin omata hyvän uintikunnon, koska sen verran sulavaa menoa mastersien unti oli. Uiminen on myös huippu liikuntamuoto ja tehokasta koko kropalle. Aika paljon tarvitaan just keskivartalosta voimaa ja huomasin itse noissa tekniikkaharjoituksissa omista puolieroista johtuvia vaikeuksia, joiden takia uinti oikealla kyljellä ei meinaa onnistua sitten millään. Harjoitusmäärätkin saattaa tässä lajissa olla huimia jos oikein innostuu ja huipulle haluaa, sillä koska uinti ei kuormita niveliä, voi harjoitteita tehdä määrällisesti enemmän kuin monessa muussa lajissa. Kiva puoli uinnissa on treenien jälkeiset suihkut ja saunat on vaan niin helppo hoitaa hallilla pois. Käytännössä oot iltapalaa ja hampaidenpesua vaille valmis nukkumaan.

 • Keskisyke: Ei ollu mittaria vedessä, mutta veikkaisin että 50m vedon jälkeen aina 160.
 • Mitä kehittää: Joka ainutta lihasta ja sen kestävyyttä, voimaa ja hallintaa sun kropassa. 
 • Parasta: Jos jossakin, niin uinnissa voi tuntea olevansa sulava omissa liikkeissä! Itse en pääse tähän ku ajoittain, mutta kiva se fiilis on silti!
 • Pahinta: Tekniikan hallitseminen niin, että ei tunne hukkuvansa tai polskivan paikallaan.  
 • Hinta: Jos ihan itseksesi käyt uimassa, niin kertakäynnin hinta esim. Aalto-Alvarissa on sen 9€/6,5€. Mastersryhmän kausimaksu on 150€/puolen vuoden kausi, johon sisältyy kahdet treenit viikossa. 
 • Kenelle: Perusuimataito olisi kyllä jokaisen osattava ja varmaan mitä pienempänä sen oppii niin parempi. Toisaalta taas just sen pehmeyden takia laji sopii myös iäkkäämmillä tai vammoista toipuville.
 • Oma ranking: Huhhuh. En voi sanoo muuta kuin et oli aikamoinen haaste tää uinti. Kyl mie silti haluaisin vapaauintia osata uida, vaikka kilpailemaan tässä en ryhtyisikään. Ehkä se oma etappi ois opetella hyvä perustekniikka, jotta voi sit itse mummona (tai aikasemminjos ei nivelet enää muuta liikuntaa kestä) uida ylpeenä kuntouimaireiden radalla jäämättä muiden jalkoihin. 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram