Tässä lajitestauksessa jouduin kyllä syvään päähän, vaikka 50 metrin altaan matalasta päästä treenit alkoikin. Pääsin  Swimming Jyväskylän Masters-porukkaan tutustumaan uinninharrastamiseen ja sen verran kovaa oli kyyti, että mopolla moottoritielle sanonta pyöri mielessä. Swimming Masters porukka on aikuisiällä uinnin harrastamisesta innostunutta porukkaa, jolta osalta löytyy nuoruudesta uinti taustaa ja osa taas on innostunut tekniikkaryhmien jälkeen uinnin harrastamisesta. Mun vahvuus ei Kalat-horoskooppimerkistä huolimatta oo todellakaan toi uinti. 

 

Uinti on kuntoilumuotona erittäin monipuolinen liikuntalaji, koska se harjoittaa sekä ylävartaloa että alavartaloa. (Wikipedia)

 

Mä oon kyllä suorittanut lapsena uimakoulun ja käynyt koulun kanssa uimassa, mut täytyy kyllä myöntää et uimahallissa mua on aina enemmän houkuttanut porealtaat ja liukumäet, kuin matkauinti. Vapaauinnin ja rintauinnin tekniikoita on lukiossa muutaman tunnin opetellut, mutta vähäiseksi on harjoittelu jäänyt.  Kun siis alkulämmöksi Masters-valmentaja Samuli pisti reilu kymmenen hengen porukan uimaan samalla radalla 500 metriä "kelaten" eli uinnin hölkkävauhtia olin sillei et "entäs jos en oo koskaan jaksanu uidan yli 100 metriä putkeen, enkä todellakaan pysty edes yhtä altaanmittaa uimaan vapaauintia, koska nenään menee vettä? Ja entäs jos mulla on tasan yksi vauhti uidessa ja se on tosi hidas?". 

Tässä vaiheessa mulle kävi selväksi, et mun kuuluisi oma uintiharrastus aloittaa ehdottomasti tekniikkaryhmissä, sillä Mastersiin tullessa olisi hyvä sellainen 1000m jaksaa vapaauintia uida. Kaikki porukassa uivat kyllä kovasti koitti vakuuttaa, että uintikunto kasvaa uimalla ja nopeasti hommassa kehittyy. Tietysti kun porukka on jo pitkään yhdessä harjoitellut, on tasokin noussut, eikä näissä treeneissä enää paljoa tekniikan perusasioihin kiinnitetty huomioita. Sen verran sulavasti porukka altaan päästä päähän kauho, ettei voinut ku kateellisena katsoa silloin kun en ollut räpistelemässä muiden seassa. Sillon ku itse yritin uida, en toisaalta ehtinyt seurata mitään ympärillä tapahtuvaa, mikä oli myös ihan armollista.

Mastersien reeni oli sinä päivänä 500m alkuverran jälkeen 3x100m vedot vauhtileikeitellen ja sen jälkeen joko 16x100metrin vetoja 20s palautuksilla tai 8x200m vetoja 40s palautuksilla. Mulle Samuli keksi harjoituksiksi vapaauinnin tekniikkahiontaa, vaikka siltikin jäin muiden jalkoihin, kun yritin päästä aina esim. 50 metriä vapaa-uinnilla ja levätä altaan toisessa päässä ennen paluuta takaisin. Todettiin, että liian vaativa harjoitus sekin, joten sit pääsin harjoittelemaan kylkiuintia ja hengitystekniikan rytmitystä, jotta jossain vaiheessa oppisin hyödyntämään sitä myös vapaauinnissa. Sit vielä sen jälkeen harjoittelin lauta apuna vapaauinnin ja rintauinnin potkuja, joista tuli suhteellisen hyvä mieli, koska ne pysyi kuitenkin hallinnassa. Toisaalta hyvän mielen sain ku luotin siihen, että laudan kanssa pysyn pinnalla, vaikka voimat loppuisikin ihan täysin kesken.

Masters porukkaa treenailee yhdessä muutaman kerran viikossa ja talven aikana on muutamia SM-kisoja, joissa porukka on intoutunut käymään. Moni porukassa harrastaa myös muuta vesilajeihin liittyvää kuten triathlonia, swimrunia (uidaan saarelta saarelle ja juostaan saaren läpi ja uidaan taas seuraavalle saarelle) tai sukellusta. Haluaisin kyllä itsekin omata hyvän uintikunnon, koska sen verran sulavaa menoa mastersien unti oli. Uiminen on myös huippu liikuntamuoto ja tehokasta koko kropalle. Aika paljon tarvitaan just keskivartalosta voimaa ja huomasin itse noissa tekniikkaharjoituksissa omista puolieroista johtuvia vaikeuksia, joiden takia uinti oikealla kyljellä ei meinaa onnistua sitten millään. Harjoitusmäärätkin saattaa tässä lajissa olla huimia jos oikein innostuu ja huipulle haluaa, sillä koska uinti ei kuormita niveliä, voi harjoitteita tehdä määrällisesti enemmän kuin monessa muussa lajissa. Kiva puoli uinnissa on treenien jälkeiset suihkut ja saunat on vaan niin helppo hoitaa hallilla pois. Käytännössä oot iltapalaa ja hampaidenpesua vaille valmis nukkumaan.

 • Keskisyke: Ei ollu mittaria vedessä, mutta veikkaisin että 50m vedon jälkeen aina 160.
 • Mitä kehittää: Joka ainutta lihasta ja sen kestävyyttä, voimaa ja hallintaa sun kropassa. 
 • Parasta: Jos jossakin, niin uinnissa voi tuntea olevansa sulava omissa liikkeissä! Itse en pääse tähän ku ajoittain, mutta kiva se fiilis on silti!
 • Pahinta: Tekniikan hallitseminen niin, että ei tunne hukkuvansa tai polskivan paikallaan.  
 • Hinta: Jos ihan itseksesi käyt uimassa, niin kertakäynnin hinta esim. Aalto-Alvarissa on sen 9€/6,5€. Mastersryhmän kausimaksu on 150€/puolen vuoden kausi, johon sisältyy kahdet treenit viikossa. 
 • Kenelle: Perusuimataito olisi kyllä jokaisen osattava ja varmaan mitä pienempänä sen oppii niin parempi. Toisaalta taas just sen pehmeyden takia laji sopii myös iäkkäämmillä tai vammoista toipuville.
 • Oma ranking: Huhhuh. En voi sanoo muuta kuin et oli aikamoinen haaste tää uinti. Kyl mie silti haluaisin vapaauintia osata uida, vaikka kilpailemaan tässä en ryhtyisikään. Ehkä se oma etappi ois opetella hyvä perustekniikka, jotta voi sit itse mummona (tai aikasemminjos ei nivelet enää muuta liikuntaa kestä) uida ylpeenä kuntouimaireiden radalla jäämättä muiden jalkoihin. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat