Jos joskus saan lapsia, ne tulee kaikki harrastamaan voimistelua! Siinä on laji, jonka harrastaminen harvoin tekee huonoa kenellekkään missään vaiheessa elämää. Minä pääsin kokeilemaan voimistelua Jyväskylän Voimistelijoiden aikuisten telinevoimistelutunnilla, joita on pidetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Mulla ei ennestään voimistelutaustaa ole ollenkaan edes koulusta, koska ala-asteella meillä ei ollut edes liikuntasalia ja kaikki liikkatunnit pidettiin ulkona. Kuperkeikat ja muut perusjutut oon oppinut itsekseni, mutta vasta oikeastaan viimeisen vuoden aikana olen alkanut enemmän kiinnostumaan voimistelusta ja tavoitteena tälle keväälle on käsilläseisonta ja puolivoltin hallinta. Kuinkas sattuikaan, että juuri niitä pääsin myös JyVon kanssa harjoittelemaan :) !

 

Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan neljällä telineellä, jotka ovat kansainvälisessä suoritusjärjestyksessä lueteltuina hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. (Wikipedia)

Aikuisten telinevoimisteluun voi lähteä miltä pohjalta vaan, sillä vaikeustasosta löytyy jokaiselle sopiva. Ohjaajat pystyvät aikuistenryhmissä helposti neuvomaan vaikeampia tekniikoita edistyneemmillä, eli ei haittaa oletko vasta opettelemassa käsilläseisontaa vai teetkö jo sujuvasti puolvolttia. Aika monella treeniseurasta oli voimistelutausta ainakin lapsuudesta, mutta myös nollapohjilta lähteineitä oli. Osa porukasta oli käynyt treeneissä monta vuotta, osa syksystä ja osa keväästä, mutta helpointa on ryhmässä aloittaa aina syksyisin jos mitään pohjaa ei alla ole.

Suurin osa harjoituksesta tehtiin permannolla, jossa alkulämpän jälkeen tehtiin akrobatia osuudet. Liikelaajuuksien läpikäynnin jälkeen tehtiin rivissä permannon reunasta reunaan harjoituksia kuten kuperkeikkaa takaperin, etuperin haarakuperkeikkaa, kärrynpyörää pysäytyksellä ja käsilläseisontaa, koko ajan vaikeustasoa nostaen. Jokaisesta liikkestä löytyi yleensä joku helpompi versio, jonka valmentajat näytti ja muiden mukana oli helppo lähteä kokeilemaan, vaikka varmuutta suorituksen onnistumisesta ei ollutkaan. Mie aiheutin tuskan hetkiä valmentajille, kun mulla takaperinkuperkeikasta käsilläseisontaan- liikkeessä meinaa aina jäädä koko kropan paino pelkästään niskojen varaan. Pikku niskalihas jumeilla selvisin onneksi niistä, mutta huippua kuitenkin on se, et koko ajan saa palautetta liikkeestä ja siitä mitä voisi tehdä paremmin. Kehitystä tulee nopeasti kun saa palautetta, näkee muiden ympärillä onnistuvan ja uskaltaa rohkeasti kokeilla. Kukaan ei nauranu, vaikka mun haarakuperkeikka ei meinaa yhtään tulla ympäri...

 

Viimeiset yhteiset permantosarjat tähtäsivät jo arabialaisiin, jotta käsistä oppisi saamaan voimaan puolivolttiin. Puolivolttitreeniä varten tehtiin erilaisia harjoituspaikkoja, joista sai oman tason mukaan lähteä kokoamaan hommaa kasaan käsilläseisonnasta kaatumisesta jo puolivoltin harjoitteluun ties millä kierteillä. Perustaitoina aikuisten harrastevoimistelussa lähdetään harjoittelemaan puolivolttia ja volttia eteen sekä taakse. Uskoin kun mulle sanottiin, että nää hurjalta kuullostavat taidot on tekniikasta ja rohkeudesta kiinni, vaikka vaikea se on uskoa, kun oma tekeminen ei meinaa millään saada sitä kasaan. Hauskaa oli, että porukka ympärillä vaan vetää ohjeiden mukaan ihan täysillä kaikkee mitä käsketään ja tosi hienosti, kun itellä se olo kuitenkin oli et, "ihan oikeestiko yritän tehdä ton liikkeen?". Mun puolivoltti harjoitus löytyy Instagramista :)Tän lajin paras naisurheilija Simone Biles on myös uskomaton. Siinäpä vasta inspiraatioita omille kärrypyörätreeneille :O. 

 

Sit pienen lihaskunto-osuuden jälkeen vielä oli aikaa kokeilla erilaisia telineitä. Mun kokeilut jäi tuohon rekillä heilumiseen, jossa yritin vaan olla lentämättä pois koko laitteesta. (Sori hämärät kuvat, mut oltiin niin nopeita, ettei kamerat pysyneet mukana!) Kokeneemmat veti ties mitä hommia jo nojapuilla ja myös permannolla oli omaa aikaa harjoitella haluamiaan juttuja. Neuvoja ja valmennusta sai koko ajan halutessaan.

Kaiken kaikkiaan treeneistä jäi tosi hyvä mieli ja polte oppia uusia asioita, mikä tässä lajissa niin viehättääkin. 

 • Mitä kehittää: Koko kehon hallintaa, voimaa ja notkeutta treenaavaa laji. Ylivoimainen harjoitusmuoto ryhdin ja kehonhallinnan harjoittelemiseen. 
 • Parasta: Harjoittelun hauskuus ja haastavuus. Siistit temput, itsensä ylittäminen ja omien pelkojen voittaminen. Se tunne, kun saat jonkun jutun onnistumaan!
 • Pahinta: Jos jotain joutuu ihan hulluna hiomaan ja toistamaan ja toistamaan ja toistamaan ja toistamaan, eikä mitää kehitystä tunnu saavuttavan. Myös omat pelot esimerkiksi jo käsilläseisonnassa voi olla tosi pahoja. 
 • Hinta: Jyvolla aikuisten telinevoimistelu 1,5h/ kerran viikossa kustantaa 180€ 14 viikon ajalta, eli about sen syksyn tai kevään ajan. 3h/viikossa voi käydä treeneissä vajaalla 300€/ 14 viikkoa. 
 • Kenelle suosittelisin: Lapsista eläkeikäisiin ja sitä vanhemmillekin on omat ryhmänsä, ihan kenelle vaan siis! Harrastelajina käy ihan oikeasti kaikille ja on mitä mahtavin kuntoilumuoto! Lajissa voi myös harrastetasolla kilpailla, sillä SM-kisoja järjestetään ja niihin pääsee, vaikka ei Simone Biles olisikaan :D 
 • Oma ranking: Huippu hommaa, mie laitan top 10:n sisälle. Voimistelu kerran tai kahdesti viikossa kaikille tavoitteellisesti urheileville ei todellakaan mene hukkaan!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat