Mä en tiedä onko tää menossa jotenkin muodista vai mikä juttu tässä on, mutta spinningiä ei ollut hurjasti Jyväskylässä tarjolla?!? Onneksi pääsi kokeilemaan lajia Liikun kuntokeskukselle, jossa oli mahdollisuus testata perinteisestä poikkeavaa Virtual Spinningiä. Virtual Spinningissä ei siis ole ohjaajaa, vaan treeni tulee kokonaisuudessaan ruudulta, jossa pääset polkemaan erilaisissa maisemissa ympäri maailmaa. Spinningpyöriin oon törmännyt aiemminkin (käytännössä vahingossa), kun en oo erottanut niitä normi kuntopyöristä ja hypännyt varomatta kyytiin. Molemmissa toki pyöräillään, mutta spinningpyörissä vastus säätyy portaattomalla nupilla ja kokematon meinaa lentää pyörän selästä, jos ei muista polkimet ei stoppaa heti kun jalkasi niiltä nostat (kokeiltu on). En ole koskaan käynyt siis myöskään perinteisellä ohjatulla Spinning tunnilla, joten onneksi sain alussa apuja Jyväskylän Liikun PT:ltä Miialta, joka kävi neuvomassa pyörän säädöt ja ohjeisti muutenkin miten homma toimii. 

Virtual Spinning sisältää erilaisia puolesta tunnista, tuntiin kestäviä pyöräilyohjelmia, joihin periaatteessa voit hypätä milloin vain mukaan, tunnit alkaa ruudulta automaattisesti tiettyihin kellonaikoihin. Homma menee niin, että pyörän selässä näet maiseman missä poljetaan ja vasemmassa kulmassa näkyy tavoiteltava kierrosluku, ohjeet poljetaanko seisaaltaan vai istualtaan ja tietyn poljettavan pätkän jäljellä olevan ajan. Ohjelmat on tehty niin, että joku on oikeasti käynyt polkemassa ne maisemat kypäräkamera päässä, ja ruudulta maisema näyttää siltä, kun itse polkisit samoja reittejä. 


Mulla meni ensimmäinen 20min päästä kiinni ohjeiden mukaiseen pyöräilyyn ja oppia säätämään omaa vauhtia suhteessa RPM:ään ja tarvittuun rasitukseen. Aikaisempi spinningtausta varmaan tässä olisi helpottanut, sekä seisaaltaan pyöräilyn ja nopeasti pyöräilyn tekniikan osaaminen, mutta maisemia ihmetellessä sekin ihmettelyn aika sujui ihan hyvin. Vaikka mietin etukäteen, onko jotenkin ihan outoa tuijottaa ruutua ja kuvitella olevansa oikeasti niitä maisemia polkemassa, niin sopeutuminen sujui yllättävänkin hyvin. Välillä tuli jopa ihan hypnoottinen olo, kun mietti mitä seuraavan mutkan takaa paljastuu ja onkohan sielläkin noin hienoja maisemia. Ja jos asfaltissa oli epätasaisuuksia niin, niitä melkein odotti itsekin tuntevansa pyörän alla töyssyn. Sivulle vilkaistessa muisti taas missä oikeasti on. 

Nauhoituksessa kuultavia ja ruudun sivussa näkyviä ohjeita opin pikkuhiljaa tunnin loppua kohden noudattamaan. Aika hyvin oma polkuvauhti oli sovitettavissa ruudulta näkyvään polkuvauhtiin, sillä huomaat kyllä jos jalkasi tekevät liian hitaasti tai liian nopeasti töitä suhteessa etenevään vauhtiin. Varsinkin rankat ylämäkipätkät oli superhauskoja tehdä näin, kun koet oikeasti polkevasi lumista vuorenrinnettä ylös. Siinä ei tarvitse ruudussa näkyvää jäljellä olevaa aikaa paljon tuijoitella, kun näet mäenlaen ja tiedät, että sinne olisi päästävä. Ohjeet ja kannustukset tässä ohjelmassa tuli englanniksi, mutta ilman kielipäätäkin tietää grafiikoista minkälaista työtä haetaan. Musiikki ei tässä ollut niin isossa osassa, kuin mitä olen ymmärtänyt sen olevan ohjatuilla spinningtunneilla. 

Hien määrä on tässä lajissa kyllä suhteellisen älytön. Mulla ei yleensä hiki mitenkään "virtaa", mutta nyt oli oikeasti hikipyyhkeelle käyttöä, kun enimmät pisarat oli pakko pyyhkiä otsalta pois. Ainakin itselle siis ruudun kierrosnopeudet oli sopivia, vaikka nopeat pätkät joissa tavoiteltiin 120 kierrosta minuutissa, oli alussa kyllä tosi vaikeita hakea. Tuntui että lennän pyöränselästä pois, kun yritän hermottaa jalat tekemään pitkän aikaa noin nopeasti, mutta onneksi ymmärsin sitten pitää jalat polkimissa tiukasti ja seurata paremmin polkimien tuntumaa ja mennä sen mukaan. Pyöriin kävisi myös lukkopolkimet, mutta niiden kokeilu on sitten jo ihan oma haasteensa. :D                 

 • Mitä kehittää: Aerobista ja anaerobista kuntoa, sekä jalkojen voimaa. 
 • Keskisyke: 137
 • Parasta: Uskomaton hien määrä, aineenvaihdunnan buusti ja motivoivat maisemat.  
 • Pahinta: Jos oli tylsä maisema tai niin hieno, että harmitti kun ei oikeasti ollutkaan Alpeilla polkemassa. Myöskin parempi musiikki ohjelmassa ainakin omaan makuun olisi vielä lisää buustannut vauhtia. 
 • Hinta: Liikussa Virtual Spinning kuuluu kaikkien kuntosalien valikoimaan klo 5-23 ja kuukausikortti sinne maksaa 29€/kk. Testitreenin voi käydä tekemässä ilmaiseksi ma-ke klo 16-19. 
 • Kenelle: Spinningin hyöty on varmasti eniten aerobisen ja anaerobisen kunnon kohottajana, mutta varsinkin palauttaviin ja valmistaviin harjoituksiin sopii tosi hyvin, sillä aineenvaihdunta lähtee tässä kunnolla kierroksille. 
 • Ranking: Yllättävänkin korkealle omassa listauksessa menee. Mulla on pyöräilyn erimuodoista testaamatta vielä katupyöräily ja maastopyöräily, joiden ennakkoon uskon menevän vielä spinningin ohi, mutta ihan tavallisen hyötyliikuntapyöräilyn spinning kuitenkin voittaa. Kiva kun on laji, jossa suht vaivattomasti tulee näin hiki! Hiki on hyvä!!

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram