Mä en tiedä onko tää menossa jotenkin muodista vai mikä juttu tässä on, mutta spinningiä ei ollut hurjasti Jyväskylässä tarjolla?!? Onneksi pääsi kokeilemaan lajia Liikun kuntokeskukselle, jossa oli mahdollisuus testata perinteisestä poikkeavaa Virtual Spinningiä. Virtual Spinningissä ei siis ole ohjaajaa, vaan treeni tulee kokonaisuudessaan ruudulta, jossa pääset polkemaan erilaisissa maisemissa ympäri maailmaa. Spinningpyöriin oon törmännyt aiemminkin (käytännössä vahingossa), kun en oo erottanut niitä normi kuntopyöristä ja hypännyt varomatta kyytiin. Molemmissa toki pyöräillään, mutta spinningpyörissä vastus säätyy portaattomalla nupilla ja kokematon meinaa lentää pyörän selästä, jos ei muista polkimet ei stoppaa heti kun jalkasi niiltä nostat (kokeiltu on). En ole koskaan käynyt siis myöskään perinteisellä ohjatulla Spinning tunnilla, joten onneksi sain alussa apuja Jyväskylän Liikun PT:ltä Miialta, joka kävi neuvomassa pyörän säädöt ja ohjeisti muutenkin miten homma toimii. 

Virtual Spinning sisältää erilaisia puolesta tunnista, tuntiin kestäviä pyöräilyohjelmia, joihin periaatteessa voit hypätä milloin vain mukaan, tunnit alkaa ruudulta automaattisesti tiettyihin kellonaikoihin. Homma menee niin, että pyörän selässä näet maiseman missä poljetaan ja vasemmassa kulmassa näkyy tavoiteltava kierrosluku, ohjeet poljetaanko seisaaltaan vai istualtaan ja tietyn poljettavan pätkän jäljellä olevan ajan. Ohjelmat on tehty niin, että joku on oikeasti käynyt polkemassa ne maisemat kypäräkamera päässä, ja ruudulta maisema näyttää siltä, kun itse polkisit samoja reittejä. 

Mulla meni ensimmäinen 20min päästä kiinni ohjeiden mukaiseen pyöräilyyn ja oppia säätämään omaa vauhtia suhteessa RPM:ään ja tarvittuun rasitukseen. Aikaisempi spinningtausta varmaan tässä olisi helpottanut, sekä seisaaltaan pyöräilyn ja nopeasti pyöräilyn tekniikan osaaminen, mutta maisemia ihmetellessä sekin ihmettelyn aika sujui ihan hyvin. Vaikka mietin etukäteen, onko jotenkin ihan outoa tuijottaa ruutua ja kuvitella olevansa oikeasti niitä maisemia polkemassa, niin sopeutuminen sujui yllättävänkin hyvin. Välillä tuli jopa ihan hypnoottinen olo, kun mietti mitä seuraavan mutkan takaa paljastuu ja onkohan sielläkin noin hienoja maisemia. Ja jos asfaltissa oli epätasaisuuksia niin, niitä melkein odotti itsekin tuntevansa pyörän alla töyssyn. Sivulle vilkaistessa muisti taas missä oikeasti on. 

Nauhoituksessa kuultavia ja ruudun sivussa näkyviä ohjeita opin pikkuhiljaa tunnin loppua kohden noudattamaan. Aika hyvin oma polkuvauhti oli sovitettavissa ruudulta näkyvään polkuvauhtiin, sillä huomaat kyllä jos jalkasi tekevät liian hitaasti tai liian nopeasti töitä suhteessa etenevään vauhtiin. Varsinkin rankat ylämäkipätkät oli superhauskoja tehdä näin, kun koet oikeasti polkevasi lumista vuorenrinnettä ylös. Siinä ei tarvitse ruudussa näkyvää jäljellä olevaa aikaa paljon tuijoitella, kun näet mäenlaen ja tiedät, että sinne olisi päästävä. Ohjeet ja kannustukset tässä ohjelmassa tuli englanniksi, mutta ilman kielipäätäkin tietää grafiikoista minkälaista työtä haetaan. Musiikki ei tässä ollut niin isossa osassa, kuin mitä olen ymmärtänyt sen olevan ohjatuilla spinningtunneilla. 

Hien määrä on tässä lajissa kyllä suhteellisen älytön. Mulla ei yleensä hiki mitenkään "virtaa", mutta nyt oli oikeasti hikipyyhkeelle käyttöä, kun enimmät pisarat oli pakko pyyhkiä otsalta pois. Ainakin itselle siis ruudun kierrosnopeudet oli sopivia, vaikka nopeat pätkät joissa tavoiteltiin 120 kierrosta minuutissa, oli alussa kyllä tosi vaikeita hakea. Tuntui että lennän pyöränselästä pois, kun yritän hermottaa jalat tekemään pitkän aikaa noin nopeasti, mutta onneksi ymmärsin sitten pitää jalat polkimissa tiukasti ja seurata paremmin polkimien tuntumaa ja mennä sen mukaan. Pyöriin kävisi myös lukkopolkimet, mutta niiden kokeilu on sitten jo ihan oma haasteensa. :D                 

 • Mitä kehittää: Aerobista ja anaerobista kuntoa, sekä jalkojen voimaa. 
 • Keskisyke: 137
 • Parasta: Uskomaton hien määrä, aineenvaihdunnan buusti ja motivoivat maisemat.  
 • Pahinta: Jos oli tylsä maisema tai niin hieno, että harmitti kun ei oikeasti ollutkaan Alpeilla polkemassa. Myöskin parempi musiikki ohjelmassa ainakin omaan makuun olisi vielä lisää buustannut vauhtia. 
 • Hinta: Liikussa Virtual Spinning kuuluu kaikkien kuntosalien valikoimaan klo 5-23 ja kuukausikortti sinne maksaa 29€/kk. Testitreenin voi käydä tekemässä ilmaiseksi ma-ke klo 16-19. 
 • Kenelle: Spinningin hyöty on varmasti eniten aerobisen ja anaerobisen kunnon kohottajana, mutta varsinkin palauttaviin ja valmistaviin harjoituksiin sopii tosi hyvin, sillä aineenvaihdunta lähtee tässä kunnolla kierroksille. 
 • Ranking: Yllättävänkin korkealle omassa listauksessa menee. Mulla on pyöräilyn erimuodoista testaamatta vielä katupyöräily ja maastopyöräily, joiden ennakkoon uskon menevän vielä spinningin ohi, mutta ihan tavallisen hyötyliikuntapyöräilyn spinning kuitenkin voittaa. Kiva kun on laji, jossa suht vaivattomasti tulee näin hiki! Hiki on hyvä!!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat