En tiedä millaiset ajatukset teillä tulee sirkuksesta, mutta itselle ei olisi lajina tullut mielenkään ilman suosituksia, mutta onneksi Annalta suosittelut sain! Kokeilussa on nyt ollut Jyväskylän Sirkuskoulun tarjoamat tunnit ja sieltä tarkemmin kävin kokeilemassa lattia- ja ilma-akrobatiaa, käsinseisonta-alkeita ja sirkuksen sekaryhmää. Monenlaista tuttua juttua itselle siis, mutta myös uusia oppeja, erilaisia tapoja opetella asioita ja uusi liikkeitä. Painotukset tällä hetkellä tunneissa kulkevat tuon akrobatian mukana, mutta erilaisia spessu-kursseja esimerkiksi jonglööraukseen järjestetään pitkin vuotta, joihin sirkuslaisilla on mahdollisuus osallistua. Kuvassa jonglöörausta (kirjoitetaanko se noin?!?) näyttää Atte, yksi sirkuskoulun ohjaajista. 

Omat mielikuvat sirkuksesta on yhden Sirkus Finlandian-esityksen pohjalla ja sen mitä telkkarista esimerkiksi Cirqui de Soleilia on käynyt katsomassa, joten en oikeastaan tiennyt hirvesti mitä tunneilta odottaa. Valikoimaa Sirkuskoululla on kuitenkin huikea määrä, enkä kerennyt kaikkea käydä kokeilemassa. Esimerkiksi tarjolla ollut pariakrobatiaa ja ilmajooga (joka olisi varmaan mennyt ihan omasta lajistaan) ja samaan harjoittelupassiin kuuluu myös Parkour-tunnit, joista tulossa myöhemmin lisää. Kaiken kaikkia nykysirkus on aikapaljon enemmän kuin tirehtööri, klovnit ja kesytety leijonat. Tsekkaa vaikka Race Horse Companyn-sirkusmeininki!

 

Mitä opin sirkuksesta on se, että tekemistä ei tarvitse arvostella aina liikkeen teknisen puhtauden arvostelua, vaan pääpaino voikin olla viihdyttävyydessä ja varsinkin harjoitellessa siinä, että on mukavaa. Sirkus on akrobatiapainotuksestaan huolimatta matalan kynnyksen liikuntaa ja tunneilla oli kaiken ikäisiä miehiä ja naisia. Liikkelle lähdetään helpoista jutuista, mutta variaatioita ja vinkkejä löytyi todella haastaviinkin juttuihin. Paljon tehdään harjoituskavereiden kanssa avustettuna, joten sosiaalisita kontakteiltakaan ei sirkusharjoittelussa välty! Osa tunneista on taidoissa eteneviä, kuten käsillä seisonnan alkeet, mutta sirkuksen sekäryhmässä taas tehdään monipuolisesti erilaisia sirkukseen liittyviä asioita. 

Sirkus sopii sulle jos haluat liikkua rennommalla twistillä, mutta haastaa itseäsi liikkujana. Trampoliinilla esimerkiksi voltti ja puolikäännöstä oli jo suhteellisen hankala napata näin äkkiseltään haltuun, eikä se puolivolttikaan vielä tule volttiradalla jalkojen päälle. Saati sitten takaperin voltilla tangosta alastulo tai päähyppy tai se käsilläseisonta. Haasteita liikujalle sirkuksessa riittää, tekeminen ei kuitenkaan muutu vakavaksi ja jokaisen taitotasolle ja uskallukselle löydetään oikeat haasteet. Se, että liikkeen tekee vähän eritavalla tuo siihen aina oman "esityksellisen" leimansa ja on ihan yhtä oikein, kuin teknisesti puhtaasti suoritettu liike. Sirkuskoululla on myös omat esittävät ryhmänsä, mutta suurin osa käy tunneilla vaan ihan liikkumisen ilosta ja oppimisen halusta! 

 

 • Mitä kehittää: Monipuolista kehonhallintaa, sekä luovuutta ja uskallusta fyysisten ominaisuuksien lisäksi. 
 • Parasta: Mahdollisuus päästä kokeilemaan kaikkea kivaa ja haastavaa. Vinkit uuden sisällön oppimiseen ja mukavaa oli myös oppimisen vapaus ja mahdollisuus tehdä omalla rytmillä. 
 • Pahinta: Omalla rytmillä harjoittelulla on myös kääntöpuoli, sillä ohjaaja ei millään ehdi kaikkia pienryhmiä yhtäaikaa neuvomaan, jolloin kärsimättömät (lue: minä) alkavat tekemään paljon omin päin tai joutuu hetken odottelemaan uusia ohjeita. 
 • Hinta: Jyväskylässä Sirkuskoulua ja Parkour-akatemiaa voit käydä kokeilemassa ilmaiseksi 2 viikon ajan harjoittelupassilla, suosittelen! Harjoittelupassi maksaa aikuisille 46€/kk ja sillä voi osallistua kaikille ikätasolle sopiville tunneille. Sirkuksessa ja Parkourissa on myös tosi paljon tunteja lapsille, jolloin ihan mahdollista on harrastaa samaan aikaan lasten kanssa. 
 • Kenelle: Matalan kynnyksen liikuntaa, joka sopii ei kilpailullisista jutuista kiinnostuneille tai oheisharjoitteluksi kenelle vaan. Matalan kynnyksen liikunnalla en tarkoita, että homma olisi liian helppoa (ei todellakaan!), vaan sitä että tunneille voi mennä kuka vaan ilman suorituspaineita. 
 • Oma ranking: Oli silmiä aukaisevaa tutustua taas erilaiseen liikunnan maailmaan, jossa tyylipuhtauden sijaan tähdättiint tekemisen iloon. Jumppapallossa näen tästä lähdin NIIIIIIIN paljon enemmän mahdollisuuksia monipuoliseen harjoitteluun kuin ennen...

P.s. Mun @siljapenttinen Instagramissa on Sirkuskoulussa opittuja päälläseisonnan liikeharjoitteluita videon muodossa. 

Kommentit (4)

Usva
1/4 | 

Moi. Blogiasi on tosi mielenkiintoista lukea. Ehdottaisin seuraavia lajeja: capoeira, geokätköily, keilaaminen, frisbeegolf, padel, sulkapallo, tankotanssi.

Atte
2/4 | 

Hei, mahtavaa kun kävit Tantereella tutustumassa! Pienenä korjauksena, että Race Horse Company ei ole Jyväskyläläislähtöinen :)

Atte

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat