En tiedä millaiset ajatukset teillä tulee sirkuksesta, mutta itselle ei olisi lajina tullut mielenkään ilman suosituksia, mutta onneksi Annalta suosittelut sain! Kokeilussa on nyt ollut Jyväskylän Sirkuskoulun tarjoamat tunnit ja sieltä tarkemmin kävin kokeilemassa lattia- ja ilma-akrobatiaa, käsinseisonta-alkeita ja sirkuksen sekaryhmää. Monenlaista tuttua juttua itselle siis, mutta myös uusia oppeja, erilaisia tapoja opetella asioita ja uusi liikkeitä. Painotukset tällä hetkellä tunneissa kulkevat tuon akrobatian mukana, mutta erilaisia spessu-kursseja esimerkiksi jonglööraukseen järjestetään pitkin vuotta, joihin sirkuslaisilla on mahdollisuus osallistua. Kuvassa jonglöörausta (kirjoitetaanko se noin?!?) näyttää Atte, yksi sirkuskoulun ohjaajista. 

Omat mielikuvat sirkuksesta on yhden Sirkus Finlandian-esityksen pohjalla ja sen mitä telkkarista esimerkiksi Cirqui de Soleilia on käynyt katsomassa, joten en oikeastaan tiennyt hirvesti mitä tunneilta odottaa. Valikoimaa Sirkuskoululla on kuitenkin huikea määrä, enkä kerennyt kaikkea käydä kokeilemassa. Esimerkiksi tarjolla ollut pariakrobatiaa ja ilmajooga (joka olisi varmaan mennyt ihan omasta lajistaan) ja samaan harjoittelupassiin kuuluu myös Parkour-tunnit, joista tulossa myöhemmin lisää. Kaiken kaikkia nykysirkus on aikapaljon enemmän kuin tirehtööri, klovnit ja kesytety leijonat. Tsekkaa vaikka Race Horse Companyn-sirkusmeininki!

 

Mitä opin sirkuksesta on se, että tekemistä ei tarvitse arvostella aina liikkeen teknisen puhtauden arvostelua, vaan pääpaino voikin olla viihdyttävyydessä ja varsinkin harjoitellessa siinä, että on mukavaa. Sirkus on akrobatiapainotuksestaan huolimatta matalan kynnyksen liikuntaa ja tunneilla oli kaiken ikäisiä miehiä ja naisia. Liikkelle lähdetään helpoista jutuista, mutta variaatioita ja vinkkejä löytyi todella haastaviinkin juttuihin. Paljon tehdään harjoituskavereiden kanssa avustettuna, joten sosiaalisita kontakteiltakaan ei sirkusharjoittelussa välty! Osa tunneista on taidoissa eteneviä, kuten käsillä seisonnan alkeet, mutta sirkuksen sekäryhmässä taas tehdään monipuolisesti erilaisia sirkukseen liittyviä asioita. 

Sirkus sopii sulle jos haluat liikkua rennommalla twistillä, mutta haastaa itseäsi liikkujana. Trampoliinilla esimerkiksi voltti ja puolikäännöstä oli jo suhteellisen hankala napata näin äkkiseltään haltuun, eikä se puolivolttikaan vielä tule volttiradalla jalkojen päälle. Saati sitten takaperin voltilla tangosta alastulo tai päähyppy tai se käsilläseisonta. Haasteita liikujalle sirkuksessa riittää, tekeminen ei kuitenkaan muutu vakavaksi ja jokaisen taitotasolle ja uskallukselle löydetään oikeat haasteet. Se, että liikkeen tekee vähän eritavalla tuo siihen aina oman "esityksellisen" leimansa ja on ihan yhtä oikein, kuin teknisesti puhtaasti suoritettu liike. Sirkuskoululla on myös omat esittävät ryhmänsä, mutta suurin osa käy tunneilla vaan ihan liikkumisen ilosta ja oppimisen halusta! 

 

 • Mitä kehittää: Monipuolista kehonhallintaa, sekä luovuutta ja uskallusta fyysisten ominaisuuksien lisäksi. 
 • Parasta: Mahdollisuus päästä kokeilemaan kaikkea kivaa ja haastavaa. Vinkit uuden sisällön oppimiseen ja mukavaa oli myös oppimisen vapaus ja mahdollisuus tehdä omalla rytmillä. 
 • Pahinta: Omalla rytmillä harjoittelulla on myös kääntöpuoli, sillä ohjaaja ei millään ehdi kaikkia pienryhmiä yhtäaikaa neuvomaan, jolloin kärsimättömät (lue: minä) alkavat tekemään paljon omin päin tai joutuu hetken odottelemaan uusia ohjeita. 
 • Hinta: Jyväskylässä Sirkuskoulua ja Parkour-akatemiaa voit käydä kokeilemassa ilmaiseksi 2 viikon ajan harjoittelupassilla, suosittelen! Harjoittelupassi maksaa aikuisille 46€/kk ja sillä voi osallistua kaikille ikätasolle sopiville tunneille. Sirkuksessa ja Parkourissa on myös tosi paljon tunteja lapsille, jolloin ihan mahdollista on harrastaa samaan aikaan lasten kanssa. 
 • Kenelle: Matalan kynnyksen liikuntaa, joka sopii ei kilpailullisista jutuista kiinnostuneille tai oheisharjoitteluksi kenelle vaan. Matalan kynnyksen liikunnalla en tarkoita, että homma olisi liian helppoa (ei todellakaan!), vaan sitä että tunneille voi mennä kuka vaan ilman suorituspaineita. 
 • Oma ranking: Oli silmiä aukaisevaa tutustua taas erilaiseen liikunnan maailmaan, jossa tyylipuhtauden sijaan tähdättiint tekemisen iloon. Jumppapallossa näen tästä lähdin NIIIIIIIN paljon enemmän mahdollisuuksia monipuoliseen harjoitteluun kuin ennen...

P.s. Mun @siljapenttinen Instagramissa on Sirkuskoulussa opittuja päälläseisonnan liikeharjoitteluita videon muodossa. 

Kommentit (4)

Usva

Moi. Blogiasi on tosi mielenkiintoista lukea. Ehdottaisin seuraavia lajeja: capoeira, geokätköily, keilaaminen, frisbeegolf, padel, sulkapallo, tankotanssi.

Atte

Hei, mahtavaa kun kävit Tantereella tutustumassa! Pienenä korjauksena, että Race Horse Company ei ole Jyväskyläläislähtöinen :)

Atte

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram