Kylmä ei oo mun juttu. Metsä on. Kesällä retkeily on useimmiten helppoa ja kivaa, ainakin mun maksimissaan muutaman tunnin retkillä, jonne voit lähteä vaikka lenkkarit jalassa ja pienillä eväillä, mutta jos haluut ottaa seuraavan askeleen on jo vähän tsempattava. Kesällä oon elämäni aikana pari kertaa laavussa yöpynyt, mutta omia haastetasoja nostaakseni halusin kokeilla samaa talvella. Yksin en olisi tähän pystynyt, mutta onnekseni opiskelukaverini Maija on kouluttautunut eräoppaaksi Huippuvuorilla jääkarhujen seassa ja on muutenkin mun mittapuulla ihan pro-retkeilijä, joten hänen huomassaan uskaltauduin Salamajärven kansallispuistoon kokeilemaan talvivaellusta ja yöpymistä laavussa maaliskuussa. 

Retkeily tai vaellus on luonnossa tapahtuva vapaa-ajan ulkoiluharrastus. Erotuksena pelkästä luonnossakävelemisestä retkeilyyn liittyy yleensä maastossa ruokailua ja yöpymistä. (Wikipedia)

Kokemattoman ja kokeneen retkeilijän eron huomasi helposti jo lähtöasenteissa. Mä olin lähdössä metsään selviytymään tai kohti omaa kuolemaani ja Maija taas yhden yön retkelle. Mä luulin, että voin kutsua tätä vaellukseksi, mutta wikipedian mukaan vaellukset on vähintään 5-8 päivän mittaisia ja niihin mulla on vielä matkaa, vaikka sellaisen haluaisinkin joskus kokeilla. Retkikohteeksi valittiin Salamajärven kansallispuisto, koska siellä todennäköisesti olisi vielä paljon lunta ja hyviä laavuja. Liikkumistavaksi luonnossa sovittiin sukset (talvikenkiin sopivat karvapohjasukset) ja rinkkojen sijaan Maijalla oli ahkio, jota hän suosittelee talviretkeilijöille todella paljon enemmän kuin painavien reppujen raahamista. 

Mä olin oikeasti ihan täysin turisti, mutta onneksi Maija teki mulle pakkauslistan, josta tärkeimmät oli vaihtovaatteet, lämpimät vaatteet laavulla puettavaksi, omat ruoka astiat, vessapaperirulla, termari, makuupussi ja talvella muutama makuualusta. Mitä mulla ei ollut, lainasin kavereilta. Tärkeimmiksi varusteiksi sovittiin otettavaksi paljon hyvää ruokaa ja suklaata, jolla mut useimmiten saadaan kuolemaväsymyksen rajamailta vielä hilattua takaisin elävienkirjoihin. Maija huolehti kaikki isot asiat kuten ahkion, sukset, kirveen, paistinpannun ja kaasukeittimien, nalgene-pullot ja kartat sekä reitin suunnittelun.

Meidän retkipäivälle sattui onneksi huippusäät, vaikka pakkanen olisi voinut olla muutaman asteen korkeammallakin, niin hangessa olisi ollut helpompi hiihtää. Nyt päätimme matkan varrella muuttaa reittiä, koska minä totesin että en liian rankkaa on ahkiota metsässä vetää sinne asti mihin alun perin kuviteltiin. Laavulle hiihdeltiin noin 8km yhdellä ruokatauolla ja aikaa siihen meni kuitenkin yli 3 tuntia. Maastoa ei voinut etukäteen tietää, joten jonkun verran piti mutkitella, ettei jokaisen harjun yli tarvinnut ahkioperässä tiheässä metsässä hiihtää. Nimettiin jo ensimmäisinä tunteina ahkio "hel****n per*****ksi" , mutta sitkeästi vaan eteenpäin, vaikka aika monta kertaa oli ahkio hangessa kumossa. Yöpymislaavulle päästyä päätettiin käydä vielä 4km hiihtämässä lintutornilla ilman tarvikkeita ja satuttiinkin näkemään sillä reissulla todella satumainen auringonlasku.

Illalla laavulla tajusin, että "Hei, täällähän tulee pimeää" ja olin tietysti unohtanut pakata listasta huolimatta sellaisia oleellisia asioita kuten otsalampun. Maija oli pakannut onneksi varalampun, mutta niistä kun toinen meni rikki, vedettiin yhdellä lampulla iltaruoat ja valmistelut. Viriteltiin nuotio, jossa liekitettiin lohta ja paistettin lettuja ja kaasukeittimellä keitettiin juomavettä. Tärkeätä oli vaihtaa yöksi kuivat sukat ja laittaa riittävästi lämmintä vaatetta päälle. Meidän laavulla oli onneksi ulkohuussi ja säästyin hangessa asioimiselta kokonaan, mikä nosti mun retkimukavuutta huomattavasti. Oikeastaan ainoa epätoivon hetki mulla tuli keskellä yötä, kun kuun valossa hipsin käymään huussissa ja mietin ympäristössä liikkuvia susia ja sitä, että on niin kylmä. Epätoivo kesti tasan siihen asti kun pääsin lämpimän makuupussin sisälle ja söin vähän suklaata.

Maijan pro-vinkit retkeilyyn:

 • Talvella vähintään kaksi makuualustaa makuupussin alle lämpöä eristämään.
 • Lämpimällä vedellä täytetty Nalgene-pullo makuupussin sisälle lämpöä tuomaan on ihan ykkönen!
 • Kannatta juoda tasaisesti lämmintä vettä termarista. Se lämmittää kehoa ja nestettä tulee juotua tarpeeksi. Lumesta sitä oli helppo ja nopea kaasukeittimellä keitellä.
 • Jos mukana on yhdet hyvät hiihtosukat, ne voi yön aikana kuivata helposti olkapäiden päällä kahden aluskerraston välissä. 
 • Hyvän lämpöä pitävän retkiastian saa askertelemalla muovirasian ympärille vanhasta makuualustasta lämpöeristävän kerroksen ilmastointiteipillä.
 • Kännykän akkua kannattaa säästää pitämällä sitä pois päältä silloin kun sitä ei tarvise. Mun päivittämä Instagram-story ei turvallisuuden kannalta ollut kovin järkevää, kun akku oli jo illalla ihan loppu. 
 • Kevyet vaatteet liikkuessa (vältä hikeen liikkumista, meillä ei onnistunut), lämmintä vaatetta pysähtyessä heti päälle. 

Mitä liikuntamuotona retkeilyyn tulee huomasin heti, että Maijalla on todella paljon parempi peruskestävyys ja hän olisi jaksanut ahkioperässä hiihtää vaikka kuinka pitkään, kun taas mun vahvuus oli ylämäkivedot ahkioperässä. Nopein tapa edetä olisi varmaan ollut se, että mä oisin vetänyt kaikki ylämäet, mutta muuten ollut ahkiossa kyydissä :D Päivän aktiivisuudeksi tuli mittarin mukaan 400% korkeimmalla aktiivisuustasolla ja mittari näytti päivän aikana kulutetuksi 3800kcal, ja kun suurinpiirtein klo 22 mentiin nukkumaan, tuli uni aika nopeasti. Aamulla pahinta oli lämpimästä makuupussista uloskömpiminen, mutta hitaasti lämmintä vettä juoden ja vaatteita lisäten siitäkin selvisi. Nuotio ja kaasukeitin päälle, kahvia ja mannapuuroa ja sen jälkeen oli hyvä mieli lähteä rauhassa hiihtelemään kohti autoa. 

 • Keskisyke: Hiihtäessä 133
 • Parasta: Luonnossa rauhoittuminen, syöminen ja kokemukset 
 • Pahinta: Kylmä ja se jos ruokaa, tai vettä ei saa riittävästi. Lisäksi vaarana ihan oikeasti on se, että jos jotain sattuu ja avun saamiseen menee pitkään. 
 • Mitä kehittää: Selviytymistaitoja, mielenhallintaa ja sitkeyttä. Luonnossa ihmisen luonteesta paljastuu mun mielestä myös paljon asioita ja opit tuntemaan sekä itseäsi, että retkikavereitasi uudella tavalla.  
 • Hinta: Mitä enemmän retkeilet, sitä enemmän alat haalimaan harrasukseen tavaroita ja Maija sanoin "jos parempaa tottuun, ei huonompaa enään viitsi ottaa. Päiväretken hinta lähelle voi olla 0€, mutta meidän tarvikkeet oli arvoltaa varmasti lähellä 1000€ yhteensä. Kaikki kuitenkin hankittu pitkän ajan kuluessa ja itse lainasin tavaroistani suuren osan. 
 • Kenelle: Ikään ja sukupuoleen katsomatta kaikki voivat retkeillä omalla tasollaan. Kaikkien mun mielestä kannattaisi. 
 • Oma ranking: Mie rakastan tätä. Ihan oikeasti. Vaikka se on rankkaa, mutta energian määrä seuraavalla viikolla on mieletön luonnossa virkistäytymisen johdosta. Parhaimpia kokemuksia liikunnasta oon saanut noilla retkillä ja omat seuraavat tavoitteet on käydä lyhyellä retkellä ihan yksin ja käydä pitkällä vaelluksella. Harrastuksena todella palkitseva! 
 • Linkkejä:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat