En tiedä miten tätä lähtisin purkamaan. Täytyy sanoa, että oon vieläkin ihan haltioissani tästä lajista! Ratsastus on IHANAA! En oo koskaan ollu heppatyttö, mut sisko oli meillä se, joka kinusi vanhemmilta ponia ja pakotti mut leikkimään joko heppaa tai hevostenhoitajaa sen kanssa. Mua ei niin kiinnostanut, koska mun mielestä hepat oli vaan tosi isoja ja ehkä vähän pelottaviakin, enkä nähny mitään ihanuuttaa niissä. Alakoulussa kaverilla oli hevonen, joka tosin ei ollut ihan rauhallisin mahdollinen, joten sen yhden päivän aikana kun kokeiltiin ratsastamista sillä, niin tipuin selästä 2/3 kertaa. Kentällä meinasin tippua, tiellä ratsastaessa tipuin ja kaveri tippu mun päälle ja kolmannen kerran kysyin, et miten tän hepan saa laukkaamaan: JA sit mentiin. Itsesuojeluvaisto ei oo mun vahvin osa-alue. 

Nyt pääsin lähtemään vähän rauhallisemmista ympyröistä liikkeelle, kun sain osallistua Kortepohjan Ratsastustallin/TMI Laura Jääskeläisen aikuisten alkeiskurssin tunnille. Laura veti meille kentällä tunnin, jolla oli yhteensä siis 5 ratsukkoa. Ennen tunnin alkua valmisteltiin mun apuna olleiden Sandran ja Tean kanssa suomenhevonen Vappu mun kaveriksi tunnille. Kurssin alussa kaikki oppii laittamaan hevosen valmiiksi, sillä se on kuitenkin ratsastajan tehtävä huolehtia hevosen hoito ennen ja jälkeen tuntia. Samalla oppii tietämään mitä kaikkea rimpsua siinä hevosessa on kiinni ja huomaa millä fiiliksellä se hevonen on ja tunnin jälkeen on ihana kiittää kyydistä harjaamalla kyljet kiiltäväksi. Yllätyin kyllä tosi paljon, että ei se satulan ja suitsien laitto ollut todellakaan niin vaikeeta kun etukäteen luulin. Vappu oli kyllä vielä todella rauhallinen hevonen, sitä ei tuntunut vähäkään kiinnostavan vaikka aika epävarma tyyppi oli tällä kertaa varusteita laittamassa. 

Ratsastuksen perinteisiä lajeja ovat olympialajit koulu-, este- ja kenttäratsastus, ja niiden opetus kuuluu useimpien ratsastuskoulujen opetusohjelmaan.Niiden lisäksi kilpaillaan valjakkoajossa, lännen-, matka- ja vammaisratsastuksessa, vikellyksessä sekä islanninhevosten askellajiratsastuksessa. Vaellusratsastus on suosittu harrastus, mutta siinä ei kilpailla. ratsastus.fi

Sit talutettiin Vappu kentälle omalle paikalleen, tytöt oli varannu mulle jakkaran ja toinen piti satulasta vastapainona kiinni ja eikun selkään. Siellä selässä tuli automaattisesti korjattua ryhtiä hyväksi ja jotenkin uljaampi olo tuli heti itsellekin. Jalat laitettiin jalustimille niin, että kantapäät on vähän alempana kuin varpaat ja suitset on aika napakalla käsissä niin että olet nyrkit pystyssä peukalot ylöspäin ja suitset tulee pikkosormen ja nimettömän välistä peukalon alle. Sit Laura kerto mulle kaasun (painetaan kevyesti pohkeilla hevosen kylkiin) ja jarrun (vedetään suitsista). Käännös tapahtuu vetämällä halutun puolelle suitsista ja painamalla vastakkaisen puolen pohkeella kevyesti kylkeä. Muut oli tosiaan jo vähän kokeneempia ratsastajia, joten vaan mulla oli alussa joko Tea tai Sandra joko taluttamssa tai ihan mun vieressä kävelemässä.

Ekaksi kaikki lähti kiertämään kenttää rauhallisella käynnillä. Olin alussa ihan älyttömän jännittynyt, sillä oikeesti ei ollut mitään hajua mitä se heppa siinä alla tekee. Onneks siinä tosiaan oli tytöt alussa turvana ja Vapusta huoku silkka rauhallisuus, kun se mennä lompsi käyntiä menemään. Sit kiertoon lisättiin tiukempia extrakäännöksiä päätyihin ja nyt sain yrittää kääntyä vähän itsenäisemmin niissä tiukoissa mutkissa. Laura anto koko ajan ohjeita ratsukoille ja korjasi esimerkiksi asentoa tai suitsia kireämmälle, jos niin sai toimintaa parannettua.  Sit sai ruveta kokeilemaan mennä toista pitkää päätyä ravilla. Hevosen saa ravaamaan, kun painaa pohkeilla vähän enemmän tai jos hevonen ei reagoi, voi myös kevyesti pohkeilla napauttaa. Ja siihen painamiseen muuten tarvitaan voimaa! Kun ei tuohon suuntaan oo oikein koskaan missään lihaksia tarvinnut, oli se pohkeilla painaminen vähän työläämpää kuin luulin. Sain välillä painaa ihan tosissaan, mut tuntui että Vappu seurasi enemmän taluttajien ohjeita, kun mun omia. Ravi on sitä vähän nopeampaa, aika pomppivaa menoa, jossa ratsastajan ois tarkoitus keventää menoa smoothimmaksi nousemalla joka toisella askeleella jalat suorana seisomaan. Ja sen rytmityksen hakemisessa tosiaan meni, kun en meinannu tajuta nousta oikeasti niiden omien jalkojen päälle pystyyn. Aina kun nousin seisomaan, tuntu sit et vedin niistä suitsista ja Vappu saattoihin hiljentää menoa kesken kaiken. Jokaisella hevosella on vielä kuulema omanlaisensa tyyli, toisilla pomppivampi ja epämukavampi meno kun toisilla. Jokainen hevonen vielä tottelee käskyjä eritavalla ja alussa onkin tärkeää ratsastaa erilaisilla hevosilla. Toinen voi olla herkkä suitsille, toinen reagoi pienestäkin kylkien painamisesta. 

Kun käyntiä + käännöksiä + ravia oltiin vedetty hetki koko kenttää ympäri vaihdettiin kiertosuuntaa kentällä, mikä olikin taas yllättävän vaikeaa, sillä oikealle kääntyminen ei alussa meinannut tuntua yhtään luonnolliselta. Meidät ratsastajat jaettiin kentän päätyihin kahteen ryhmään. Toiseen ryhmään sellaiset, jotka pääsi jo ravin kautta opettelemaan laukkaa ja toisessa oltiin me, jotka opeteltiin vielä ravia. Alkeiskurssille voi tosiaan mennä vaikka ei olisi mitään kokemusta ja silloin lähdetään helpommista jutuista, mutta sinne voi myös tulla, jos on esim. kauan aikaa sitten ratsastanut ja haluaa kerrata taitoja ja omaa varmuttaa. Lauran mukaan ratsastaminen on kuitenkin kuin pyöräilyä, kerran opittuaan sitä taitoa ei unohda. No mun pyörällä ajo oli vielä vähän haparoivaa, mut rohkeus alkoi hiljakseen rakentua. 

Nyt mentiin puolikkaalla kentällä rinkiä, jonka toinen puoli oli tarkoitus mennä ravilla, toinen puoli käynnillä. Tää onnistui taas tosi hienosti, kunnes Laura sanoi että mut voi jättää nyt yksin ratsastamaan. Nyt huomasin, että Vappu oli siis täysin seurannut tyttöjä eikä mua ja olikin lähdössä vaan kävelemään suoraan Tean ja Sandran luo ja sit kun yritin ohjata kääntymään sitä, niin se pysähty. Luin Vapun ajatuksista, että "meinaatteko oikeasti, että hän osaa ohjata?". Nopeasti me molemmat kyllä sitten hoksattiin homma ja oikea yhteistyö alkoi rakentua. Nyt Vappu oli todellakin mun ohjattavissa ja oli ihan älyttömän siistiä tehdä sen kaa yhteistyötä. Se oli kyllä vähän liian viisas hevonen, sillä se tajus homman nimen (puolet käynti + puolet ravia) niin nopeasti, että yhdessä vaiheessa en ees ehtinyt painaa pohkeilla ravia alkamaan, kun se jo tiesi, et mitä pitää mennä ja kuinka pitkään. 

Laura ohjasi molempia porukoita yhtä aikaa ja kävi antamassa henkilökohtaisia vinkkejä aina kun niitä tarvitsi. Yhdessä vaiheessa se kysyi, et miten mulla menee kun näytin niin vakavalta. Mun fiilistely ei siis välillä näkynyt ulospäin, mutta nautin aivan älyttömästi ratsastamisesta! Aina käynnin aikana oli itsekin vähän rentoutuneempi ja uskalsin katsella ympärille, mut ravin aikana yritin keskittyä siihen rytmiin ja vaan fiilistelin sitä tekemistä. Hevosen selästä on kyllä huippua kuikuilla ympärille. Se on myös rankkaa, sillä automaattisesti koitat pitää ryhdin vähän parempana ja et arvaakkaan miten paljon jaloilla puristat. Ei oo tolkkua miten kipeet mun jalat oli seuraavat 4 päivää ratsastuksen jälkeen! Ei sitä siellä ylhäällä tajua, mutta alas kun tuut niin meinas pakarat krampata :D 

Lopuksi kierrettiin vielä porukalla koko kenttää ympäri välillä joko käyntiä tai sitten pidempi pätkä ravia. Vapun käyntivauhti oli niin rapsakan nopea, että jouduttiin aina välillä tekee vähän ylimääräisiä kentän ylityksiä, ettei olla ihan seuraavan hevosen hännässä kiinni. Sit takaisin vielä lähtöpaikkoihin kentällä ja sieltä hevoset talutettiin talliin ja varusteet huollettiin, sekä hevonen harjattiin. Sandralta ja Tealta kyselin harrastamisesta samalla kun hoidettiin Vappu iltaheiniä varten kuosiin. Kuulema parasta on kisaaminen ja molemmathan siis hyppää esteitä hevosilla. Alkeiskurssien jälkeen onkin mahdollista edetä jatkokurssien kautta opettelemaan esteitä, mutta ihan vaan kenttäratsastus tai maastoratsastuskin on mahdollisia. Tyttöjen mielestä hauskaa on ratsastaa ilman satulaa, eikä tippuminenkaan haittaa jos ei satu. Yleensä kuulema ei satu. Tytöille kiitos myös niistä tuhannesta (994 kuvaa tais olla yhteensä) kuvasta mun puhelimessa, sekä puolen kymmenestä selfiestä! Nyt oli ainakin kuvamateriaali tältä kerralta taattu :D

 

 • Mitä kehittää: tasapainoa, kehonhallintaa, rytmiikkaa, lihaskuntoa, voimaa. Monipuolinen laji!
 • Parasta: Ilosta pakahtuminen! Vauhti, keskittyminen, rentous ja tekeminen yhdessä eläimen kanssa. 
 • Pahinta: Tietynlainen jännittäminen varmaan alussa on sitä pahinta. Toki tippuminen voi tuntua inhottavalta, mutta tarkoitus ei tietenkään ole, eikä itsellä ainakaan ollut rauhallisella vauhdilla tehdessä mitään pelkoa tippumisesta. Mitä ehkä välillä aina säikyin oli hevosen yllättävät liikket (esim. kun Vappu yskähti, säikähin ihan kunnolla...) Nekin on vaan tottumista olemaan eläimen seurassa ja sitä, että oppii tuntemaan sen kaverin kenen kanssa on liikkeellä. 
 • Missä: Kortepohjan Ratsutallilla voi harrastaa juniorista aikuiseksi tai aloittaa vasta aikuisena! Sieltä löytyy mahdollisuutta tehdä alkeiskursseja (aikuisten alkeiskurssi 100€/5 kertaa), jatkokursseja tai ottaa pienryhmissä, pareittain tai itsekseen tunteja ratsastukseen. Ilman alkeitakin voi kuka vaan käydä maastoratsastamassa (alk. 20€/45min) tai vaikkapa porukalla poneilla ratsastamassa (70€/45min)! Tallin verkkokaupasta voit käydä kurkkaamassa millaisia paketteja on tarjolla ja lisäksi tallin sivuilla on lisätietoa monesta muusta mahdollisuudesta kuten kausikorteista ja yksityistunneista. 
 • Kenelle: Kenelle ei? Vahva suositus ihan kaikille! Hassua, että vielä omien vanhempien lapsuudessa on hevonen ollut melkein välttämätön talossa, mutta nykyisin ollaan vieraannuttu niistäkin aika paljon. Hevoset on ihan mielettömän hienoja eläimiä!
 • Oma ranking: Ihan huippu laji! Siskon kanssa täytyy kyllä jutella, josko se lähtisi mun kaa uudestaankin ratsastamaan. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat