Otetaan vielä yksi helppo liikuntalaji ennen itsensä haastamista uusilla jutuilla. Tän ja ensiviikon aikana tulossa on lajiesittelyitä ja juttuja ainakin paritanssista ja jousiammunnasta... 

LAJIKUVAUS: "Pyöräily tarkoittaa polkupyörän käyttämistä kulkuneuvona liikenteessä, huvi- ja retkiajelussa tai kilpaurheilussa.  Pyöräily on nopea ja tehokas liikennemuoto erityisesti lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla. Moottoriliikenteeseen verrattuna pyöräilyllä on lukuisia etuja, kuten pienempi tilavaatimus (pysäköinnissä ja ruuhkissa), olemattomat suorat ympäristöpäästöt ja meluhaitat sekä positiiviset terveysvaikutukset pyöräilijöihin itseensä (Wikipedia)".

 

OMAT FIILIKSET: Näitä positiivisia terveysvaikutuksia on pelkästään jo se ettei menetä hermoja jonotellessa aamuruuhkissa, mut myös ulkoilun määrä ja hyvä aerobinen treeni. Asun noin 3km Jyväskylän keskustasta ja kuljen pääsääntöisesti pyörällä paikasta toiseen. Yritin tällä viikolla mennä kerran myös bussilla keskustaan, mutta vajaan puolentunnin odottelun jälkeen hylkäsin bussin vaihtoehtona, kipitin kotiin hakemaan pyörän ja polkasin keskustaan ennätysajassa mekko päällä ja korkkarit jalassa. Se siitä tyylikkäänä teatteriin menosta! Hirvee hiki vielä tunti perille päästystä.

 

Jyväskylässä pyörä on oman kokemukseni mukaan omaa autoa ja paikallisliikennettä nopeampi ja helpompi kulkuväline. Bussilla mun matka koululle kestää n.45 minuuttia rippuen ruuhkista ja kävelynopeudesta kun bussilinjat ei vie koululle asti. Autoa en saa parkkiin ikinä minnekään ja sekin on sitäpaitsi nyt rikki. Pyörällä aikaa koululle menee keskimäärin 20min. Pelkästään arkiviikolla mulla on pyöräilykilsoja kertynyt kasaan 50km.

 

Haittapuoli Jyväskylässä on pyöräilijöiden terveyden riskialttius autoliikenteen seassa, sillä ikävä kyllä kaupungissa ei tunnu vallitsevan yhteisymmärrys autoilijoiden ja pyöräilijöiden välillä. Tässä on omasta mielestä peiliin katsomista molemmilla osapuolilla, mutta pyöräilijä heikommilla peltikuorilla varustettuna on fyysisesti suuremmassa riskissä. Mä oon alkanut arvostaa omaa henkeäni niin paljon, et pyöräilen aina kypärä päässä ja oon hankkinut pyörään valon. Sen verran huonosti kuitenkin arvostan, et pyöräilen tuolla talvijäätiköllä ilman nastarenkaita. Noh... Ainakin tasapaino ja paineensietokyky kehittyy.

 

KATEGORIA: Hyötyliikunta (kesällä käydään kokeilemassa sit katupyöräilyä ja maastopyöräilyä)

KESKISYKE: 130 (20min) (keskisyke oli 146 tyhjillä renkailla eli laski huomattavasti kun viitsin pumpata renkaisiin taas ilmaa...)

MITÄ OMINAISUUKSIA HARRASTUS VAATII: viitsimistä lähteä pyöräilemään, talvella myös tasapainoa. Taitoa pukeutua oikein (yleensä aina tulee kuuma ja järjetön soija).

HARRASTUKSEN HINTA: Edullinen. Pyörä on suht kallis kertaostos, mutta peruspyörän käytettynä voi löytää jopa 50 euron hintaan. Itse haaveilen hyvästä pyörästä, mutta mummomankeleilla on vedetty. Muista myös pyöräilykypärä, valo, pyöränpumppu ja suosittelen niitä talvirenkaita kaikille talvella pyörällä liikkuville. 

PARASTA LAJISSA: Raitis ulkoilma, kiireetön fiilistely, huomaamatta tapahtuva kunnon kehitys. 

PAHINTA LAJISSA: Hengenvaarallisuus (hullu pyöräilijä eli minä, hullut autoilijat ja jäiset tiet), vastatuuleen pyöräily, järkyttävä jälkihiki AINA.

KENELLE SOPII: Kaikille pyörällä pystyssä pysyville. Aina voi mennä omaan tahtiin ja ylämäet saa mun mielestä taluttaa jos huvittaa.  

RANKING: 1/100. Ykköslaji tähänastisista. On vaan niin näppärä tapa liikkua ja kuntoliikuntana huomaamattoman tehokas. Ja se on aina parasta!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram