Pingis eli pöytätennis on monelle meille tuttu laji koulujen käytäviltä (tai omalla kohdalla rippileiriltä), jossa sitä on ajankuluksi tahkottu se mitä on osattu. Se on melkolailla sellanen laji, ettei aloittaminen heti tuo elämyksiä, vaan pelin haltuun ottamiseen menee aikaa. Pientä ja kevyttä palloa on haastava hallita ja löytää sellainen voimataso, että pelin saisi jatkumaan ensimmäisiä lyöntejä pidemmälle. Kun sitten tekniikan hallitsee, on peli itsessään nopeatempoista, vaihtuvaa ja jännittävää sen suhteen, että pelaamisen flow:n mukaan pelin tulos saattaa nopeastikin muuttua. Mä vierailin Harjun Sporttiklubin pöytätennisharjoituksissa, jossa pelimiehet ja -naiset käyvät muutaman kerran viikossa ottamassa mittaa toisistaan. Useimmilla taustalla on pitkä peliura, mutta treeneissä käy myös lupaavia junioreita kuten Sanni ja Otto, joiden kanssa mullakin oli ilo pelata. Treeneissä olleista nuoret oli huomanneet koulupeleissä olevansa lajissa taitavia ja toisaaltaa esim. Sannin isä on lajia joskus harrastanut ja lajitaitoja on peritty ja opittu myös sitä kautta. 

 

Pöytätennis on tosiaan niin kuin tennistä pienoiskoossa, mutta kuitenkin niin erilainen. Mullakin oli taustalla jonkun näköinen haju tästä lajista, mutta näissä treeneissä huomasin oppineeni monta sellaista ”koulusääntöä”, jotka eivät pitäneet oikeasti paikkaansa. Jokaisesta pallosta saa aina pisteen ja 11 pisteeseen pelataan tai 2 pisteen eroon. Syöttöjä annetaan vuorotellen kaksi peräkkäin ja ensimmäinen syöttövuoro arvotaan. Syötössä pallon täytyy pompata ensin omalle kenttäpuoliskolle kerran ja sitten kaverin puolelle pöytää (ei oo väliä montako kertaa se siihen pomppaa), mut jos syöttö osuu verkkoon se uusitaan. Pelaajien pelityyli vaihtelee sit hyökkäävästä ja puolustavaan, siten että hyökkäävät pelaajat pyrkii useimmiten läheltä pöytää pistämään nopeita voimakkaita palloja ja siinä taas puolustava pelaaja pyrkii vähän kauempaa pöytää nostelemaan palloja takaisin kaverin pöydän pintaan. Tosta videopätkästä saa tosiaan vähän fiilistä siihen, millasta peli parhaimmillaan voi olla. 

Näissä treeneissä ei muita vasta-alkajia ollut, mutta pääsin sitten pelejä ”pelaamaan” muita vastaan. Mie sain kyllä erittäin hyvää treeniä (parempia vastaan pelatessa kehittyy aina ihan sikana), mutta valitettavasti musta ei ollut kyllä mitään vastusta pelikavereille. Yleensä peli alotellaan ihan pallottelulla kaverin kanssa, mutta mulla oli alussa jo ihan vaikeuksia saada tätäkään jatkumaan. Pallo on niin kevyt, että voiman määrä on tosi pieni sen välillä jääkö pallo sun pöydän omalle puolelle verkkoon kiinni vai meneekö se kokonaan kaverin puolelta pöydän yli. Heti kun ruvettiin pelaaman pisteitä sain vähän skarpattua, mutta vastustajat eivät päässeet kyllä tosissaan mua vastaan ollenkaan pelaamaan. Heti jos sieltä tuli kierrelyöntiä tai muuta jippoa, niin mun peli oli menetetty. Mulle annettiin ohjeeksi yrittää painaa sitä palloa pöydän pintaan, ja se on juuri se tuntuma, joka palloon pitäisi saada. Aika harvoin vain sain. Yleensä ku mulle tuli paikka ”painaa” pallo vastustajan kenttäpuoliskoon, löin sen vaan suoraan yli. 

Kun palloa oikeasti kannattaisi lyödä koko kroppa mukana liikkeessä ja käsi pysyy about samassa asennossa koko ajan, niin mä löin käytännössä pelkällä ranteen liikkeellä suoraan kropan edestä. Mun oisi pitänyt kääntää maila pystyasennosta lähemmäs vaakatasoa, jolloin se mailan kulma pakottaa pallon paremmin alas. Mä en vaan enää osunut siihen palloon, kun osumapintaakin tuntu olevan vähemmän. Mua neuvottiin vakauttamaan maila-otetta nostamalla etusormen pystyyn mailan vartta vasten ja se tosiaan vähän paransi sitä voimankäytön ja mailan heilahtelun määrää. Jokainen (erittäin harva) piste oli kuitenkin aina voitettu ja nosti omaa fiilistä pelata. Lopputreeneistä sain ajottain jo pidettyä palloa jo pelissä, mutta taso heilahteli todella paljon ja kaikki mun pisteet johtu oikestaan kaverin vahingoista. Osittain se on mulla ainakin sitä, että pallojen välissä kerkeen ajattelee kaikkea liikaa ja keskittyminen hajoilee ku korttitalo tasaisin väliajoin. 

 

Aikuisena jos haluaa pelin opetella, on vaan ruvettava pelamaan. Pelivuoroja on monessakin paikka tarjolla, mutta laji ei ole niin suosittu, että peruskursseja lajiin juurikaan järjestettäisiin. Pelikaveriksi pitäisi valita joku toinen joka aloittelee (huono puoli siinä, että molemmat opettelee ja peliin ei helposti saa jatkuvuutta) tai sitten pitäisi pelata itseään taitavamman kanssa (huono puoli siinä on, että pelikaveri saattaa aika nopeasti tylsistyä sun taitoihin :D). Aloittelijavälineet tähän lajiin on tosi edulliset ja niilläkin pärjää, mutta sain myös näissä treeneissä kokeilla parempia ”kisamailoja”, joista jo itekin huomasin eron tavalliseen mailaan. Niiden pintamaterialissa on todella paljon enemmän kitkaa palloon ja erilaiset kierrelyönnit mahdollistuu sitä kautta ja ylipäänsä pallo tottelee herkemmin lyönnin suuntaa. 

Se mikä tässä lajissa on rankkaa on se, että pelaamiseen sujumiseen vaaditaan suhteellisen pitkä aika harjoittelua. Lajia oppiakseen on vaan pelattava, mutta alussa kun on niin huono pelaaja, kestää pelikin aina tyyliin sen ensimmäisen syötön verran, varsinkin jos vastassa on toinen vasta aloittanut peljaa. Toisaalta jos sulla on taitavampi pelikaveri (kuten mulla näissä treeneissä) peli kesti aina siihen asti, kun kaveri laitto pallon mun puolelle pöytää. Jos pidempiä palloralleja sai aikaiseksi, koin sen aina onnistumiseksi. Oli todella rennon ja hienon näköistä katsoa kun lajia osaavat pelaavat vastakkain. Pelaajien asento on paljon valmiimpi ja koko kropan pitää nopeasti reagoida oikeaan suuntaa, että peliä on mahdollista jatkaa. Ja varsinkin nilkat tekee töitä, että pieniä teräviä liikkeitä pitää nopeasti tehdä. Pöytätennis sujuakseen vaatii melkoista reagointia kykyä, jossa ei oo varaa enää keskittyä siihen millaista voimaa pelaamisen käytät tai missä asennossa sun maila on. Harjun Sportin Jyrkin mukaan pöytätennis voi ensimmäisen vuoden ajan vaatia sitkeyttä, että lajin sisälle pääsee. Mulle sitä sitkeyttä pitäisi saada kyllä tietynlaisella panoksella, sillä auttaa mua ainakin jatkamaan, vaikka homma alussa olisi vaikeaa. 

 

 • Mitä kehittää: reaktiokykyä, keskittymistä, tarkkuutta. 
 • Parasta: Pitkät pallot ja viimehetken ihmepelastukset. Pelin momentumin kääntyminen muutamista suorituksista. 
 • Pahinta: Kun itsellä on ratkaisun paikka ja lyö liian kovaa, tai liian hiljaa. Omiin kämmeihin suhtautuminen. 
 • Missä ja miten: Harjun sporttiklubilla on pöytätennisvuoroja kaksi kertaa viikossa aikuisille ja seurassa junioreille on tarjolla valmennusta aina kerran viikossa. Pöytätennisvuoroja on monella urheiluhallilla tarjolla tosi paljon ja pelaamiseen et periaatteessa tarvii alussa kuin pelikaverin, edullisen mailan, pari palloa ja sisäpelikengät. 
 • Oma ranking: Mä tykkään kyllä pelata ja aina haasteesta, mutta mulle haastetta tuottaa se hidas lajin opettelu. Kärsivällisyys ei oo omia hyveitä. 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat