Pilkkiminen on kalastusmuoto, jossa kaloja ongitaan talvella järven tai meren jäähän kairalla poratun reiän kautta.

 

Yes, indeed. Mieheni lempiharrastus kesäkalastamisen ohella. Tykkään kyllä itsekin kalastamisesta, mutta pilkkimisessa pahinta on se kylmässä istuskelu jos saalista ei saa. Yleensä en saa, koska vaan istuskelen kylmässä, enkä etsi kaloja. Jossain noissa lauseissa taisi olla vastaus siihen, miksi en tykkää pilkkimisestä. Jos kalaa tulee jaksan kyllä olla yllättänkin pitkään mukana hommassa, mutta taidan olla helppojen saaliden ystävä (nyt sain yhden kalan). Onneksi testipäivänä oli aivan unelmien ulkoilukeli. Pakkasta -5, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja tuulikaan ei puhaltanu pahasti. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin myös pukeutunut oikein, sillä ei varpaat, eikä sormet päässet paleltumaan.  

Meillä pilkkiminen on hifistelyä viimeisen päälle, koska mieheni toimii yrittäjänä kalastustarvkkeiden parissa. Tällä kertaa pilkkinä (se osa joku kaloja vedessä houkuttaa) oli tasapaino (älkää kysykö, kuva yllä), jonka tarkoitus on saada houkuteltua pannuahvenen kokoisia kaloja. Pilkkiminen ei asiantuntijoideni mukaan ole hauskaa ilman kaikuluotainta, josta näkee onko avannossa elämää. Tämä lisää omaakin kiinnostusta kun voi ruudusta tuijoitella syökö vaiko eikö, mutta itse olen niin laiska, etten jaksa porata uutta reikää vaikka mitään ei näkyisikään. Mitä enemmän kairaat ja jäällä kuljet, sen enemmän liikunnasta homma käy. Meikäläinen pilkki kuuden tunnin reissusta aktiivisesti ehkä tunnin. Muuten kävelin, makasin ja istuin jäällä nauttimassa auringosta, kahvista ja karkeista. Kaksi jälkimmäistä on mulle ehdottomia pilkkireissulla! Käy kurkkaa videolta miten noin niinku muuten meni!

                                 

Kun pilkkimistä harrastaa ihan tosissaan, siitä järjestetään korkeimmillaan MM-kisat ja paikallisia kisoja löytyy varmaan joka viikonloppu jostain. Yleensä kisoissa ei saa käyttää kaikuluotainta (niihin on sit omansa) ja siellä voi olla sellasia kategorioita kuin isoin kala, eniten kalaa, pisin kala, rumin kala. No ehkä ton viimeisen kategorian keksin, mutta jos pitäisin oman kisan, niin sellainen kategoria olisi! Kisoihin saa osallistua kuka vaan yleensä melko pientä maksua vastaan ja pilkkimiseenhän et tarvii myöskään mitään erillisiä lupia. Muista, että 5cm teräsjäätä kestää ihmisen, mut ite oon enemmän 10cm fani, koska sillon yleensä joka paikassa on se 5cm. Paitsi virtapaikoissa, joissa ei välttämättä ole siltikään yhtään... Mie oon aina ylivarovainen mielummin kuin otan riskejä, sillä jäihin putoaminen ei oo mun "things I want to do"-listalla. 

Mitä ominaisuuksia vaatii: Kärsivällisyyttä, kylmän kestävyyttä, pissahädän kestävyyttä.

Mitä ominaisuuksi kehittää: Käsien voimaa (jos kairaat), rauhallisuutta.

Keskisyke: 98 (6 tuntia, 1500kcl, max. Syke 148)

Hinta: Halvimmillaan tosi halpaa, alle kympillä saat pikkukalojen narraamiseen vermeet, jos kaverilla on kaira. Ilman sitä on kyllä hikistä. Naskalti eli jääpiikit on edullisin turvavaruste, joka kannattaa aina jäällä olla mukana. Kelluntapuku on vielä parempi, mut onkin sit jo aika kallis (yli 1000€). Eipä taida olla harrastusta, joka ei välineurheilusta kävis, eikä tämä ole poikkeus meidän kaappien tavaramäärästä päätellen. 

Parasta: Isot kalat, ulkoilmasta nauttiminen.

Pahinta: Huonosti puketuminen, josta seuraa kuolemakylmyys. Muuten vaan kurja ilma. Jos jäällä on ihan hulluna lunta, tai vettä tai jäätä on tosi vähän, jolloin se on myös oikeasti hengenvaarallista.

Kenelle: Hmmm… Suosittelen ulkoilmasta ja kalastamisesta ylipäänsä nauttiville. Suosittelen kaikille muutaman kerran elämässä kokeiltavaksi. Voit sit sanoa, että oot pilkkinyt.

Ranking: Jahas. Tästä ei aviomies tykkää, mutta mun listalla ei vakuuta harrastuksena. Pari kertaa vuodessa menee, mutta mielummin lähen kävelylle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla