Mä oon luistinten päällä ollut nyt ringetessä, rullaluistelussa, jääkiekossa, rollerderbyssä sekä taitoluistelussa, ja nyt esitellään vielä yks luistelulaji, nimittäin pikaluistelu. Mä en oikeestaan tiennyt mitä odottaa, mutta löysin kyllä tosi mukavan lajin aerobisen kunnon ylläpitämiseen. Jos tykkää esim. hiihtämisestä tai pyöräilystä, niin tykkäätte varmasti myös tästä lajista. Ja vaikka mä en tosiaan edes ihan älyttömästi tykkää hiihtämisestä, niin pikaluistelu innosti kyllä heti! Jyväskylässä tätä lajia pääsee harrastamaan Kensu:n urheiluseurassa, jolla luisteluvuoroja on kolme kertaa viikossa Viitaniemen tekojäällä. Verrattuna koko ajan lyhentyvään hiihtokauteen, tätä lajia pääsee harrastamaan marraskuusta maaliskuuhun ja vielä todella edullisesti!

Mie otin vaan yhteyttä Kensun seuraan ja pääsin treeneihin kokeilemaan. Kensulla on varastossa myös erikokoisia pikaluistimia, joilla pääsee lajia kokeilemaan. Seuralla on myös hyvä diili siitä, että kaudeksi voi vuokrata luistimet seuralta 50€:n kausihintaa, joka on kyllä aika reilu kauppa. Ne pikaluistimet on sellaset, missä kantapää nousee joka potkulla irti ja ne terät on ihan älyttömän pitkät. Ihan ekana kun pääsin niiden kaa jäälle, oli kyllä sellanen olo ettei tiedä mihin suuntaan pitäisi jalkoja liikuttaa.

Pikaluistelussa tekniikka on hyvin samanlainen kuin luisteluhiihdossa. Varsinaisesti ei potkita samalla tavalla kuin hokkareilla, vaan jalkoja painetaan ja työnnetään takaviistoon. Luisteluasento pitäisi (tietysti) olla ihan hullun matala, jotta jaloista saa kunnolla voimaa, mutta alussa se oli kyllä aikamoista tökkimistä suorilla jaloilla. Sain neuvoksi mennä alussa vuorojaloin makkaraluistelua, jotta jalka tottuu sen luistimen painamiseen. Viitaniemen kentällä kierros auratulla radalla on reilu 300m, mutta luistimilla matkaa tulee tehtyä ihan huomaamatta, vaikka alussa toki aika hitaasti. Sisäradalla luistelee yleensä ne tyypit, jotka vetää kovaa, kun taas ite keskityin alussa ulkoradalla vaan pysymään tasapainossa luistimilla ja hakemaan parempaa tekniikkaa. 

Kensun treeneissä käy paljon eri-ikäisiä luistelijoita, joista osa tekee maratonmatkoja ja osa taas kisailee 500m ja 1000m "pikamatkoilla". Treeneissä voi tehdä yhdessä esim. vetoja muiden luistelijoiden kanssa tai sit treenailla omia juttuja. Mie sain paljon neuvoja ja tukea oman tekniikan hakuun, mutta jotenkin hauskaa kun samalla matkaa tulee taitettua ihan älyttömästi. Vaikeinta alussa on vaan hakea sellasta pitkää ja tasapainosta potkua, jossa asento pysyisi matalana. Oikea linja oisi kuulema niin, että nenän, polven ja varpaan oisi oltava samassa suorassa linjassa kohti maata. Juu ei ollu korkeintaan kuin 10 sekuntia putkeen. Ja se on tosiaan muuten matala asento. Ite kun yrittää hakea painopistettä alemmas, meinaa mennä koko matkan maahan saakka. 

Yleensä ekoilla kerroilla ei lähdetä opettelemaan kaarreluistelua, mutta mie tietysti halusin ottaa kaiken irti kokeilusta. Alussa mie menin kaarteet tavallisella luistelulla, mutta jos tässä lajissa haluaa lujaa päästä, niin se vauhti otetaan nimenomaa kaarteissa ja suoralla se koitetaan vaan ylläpitää. Kiertosuunta on radalla aina vastapäivään ja se on mullekin parempi sirklaussuuntaa, mut ne saakelin pitkät terät luistimien alla ei tee hommaa helpoksi. Ja helpolta se nimenomaa lajia osaavilla näyttää. Mie yritin ensin radalla yrittää pysyä pystyssä, mut sit mulle sanottiin et sitä kaarreluistelua kannattaa ruveta hakemaan kenttään piirrettyjen ympyröiden avulla. Jalkojen liike pitää vaan yrittää pitää rauhallisena ja alussa vaan nostaa sitä jalkaa toisen eteen. Se tuntuu vaan alussa ihan hullun hurjalta, mut koko ajan sie opit hahmottamaan luistimet paremmin ja uskallat siirtää niitä sulavemmin toisen eteen. Käsien liikkeeseen en vielä päässy ihan kiinni, kun tuntu et toista kättä en voinu liikuttaa menettämättä tasapainoa. 

Luistelu alkoi noin tunnin jälkeen sujua luontevammin ja päätin yrittää päästä nopeammin luistelevan porukan jonon jatkoksi kokeilemaan peesiä. Mun tekniikalla sai tehdä ihan sikana töitä, et sain kerättyä saman vauhdin ja tietysti kaarteessa en päässyt lähellekään samaa vauhtia, mut kun hetken aikaa sai peesistä kiinni, tuntui tosiaan et se porukan imu vetää mukanaan ihan ilman töitäkin. On todellakin erilaista saada sitä peesi-apua kuin yksin yrittää päästä vauhdilla ja samalla kun yrittää mennä samalla rytmillä muiden kaa, tulee hiottua tekniikkaakin. Tokikaan en pysyny porukan mukana kuin puoli kierrosta, kun tekniikka hajosi kun hulluna yritti polkea. Ne jotka sitä osaa, pystyy liukumaan tosi pitkiä matkoja ja painamaan sitä luistinta, kun ite joutuu ottaa monta potkua enemmän samassa ajassa. Niiden vauhdikkaampien vetojen jälkeen sykekin paukkasi reilusti yli 180 bpm:n, joten tässä lajissa saa tosiaan myös ottaa itsestään kaiken irti. 

Mua tää koukutti kyllä heti! Mulla ihan tasavauhtiakin luistelemalla syke pysyi korkealla, vaikka työ sinänsä ei tuntunut raskaalta. Samalla vauhti tuntuu kuitenkin ihan älyttömän menevältä ja matkaa taittuu, enkä missään vaiheessa edes kyllästynyt saman radan polkemiseen. Matkaa tuli treeneissä taitettua noin 15km, vaikka lumituisku teki eteenpäin näkemisestä välillä vähän hankalaa! Miekin pääsin kiinni sellasesta pitkänmatkan tekemisestä, jossa tasaisesti tekee vaan ja pääsee sellaiseen meditatiiviseen tilaan, jossa unohtaa kaiken ylimääräisen. Esimerkiksi juostessa en pysty ajattelemaan mitään muuta kuin sitä, miten paskalta kehossa tuntuu. Tässä tuntu tosiaan melkein kivuttomalta ja vasta 1,5h luistelun jälkeen pukkarissa huomasin miten voimattomat reidet oli! Ainostaan seuraavana aamuna leikattupolvi vähän vihoitteli, sillä sen verran painetta luistelussa kuitenkin tulee siihen oikean polven nivelrakoon. 

 

 • Mitä kehittää: tehokkaasti kuntoa, tasapainoa ja jalkojen lihaksiin kestovoimaa, sekä räjähtävyyttä!
 • Parasta: meditatiivinen kuntoilulaji, jossa unohtaa tekevänsä koko ajan kovasti töitä!
 • Pahinta: Tekniikka kun on vinossa, on luistelukin ihan älyttömän raskasta. 
 • Missä ja miten: Menkää ihmeessä testaamaan tätä lajia Kensun-vuoroille. Harrastaminen on myös suhteessa todella edullista, sillä kausimaksu koko vuoden luisteluista on vana 80€ ja 50€ voi vuokrata kaudelle luistimet lainaan, jos ei omia vielä halua ostaa! Myös junioreille on seurassa toimintaa ja vanhemmat voi treenata itse samaan aikaan. 
 • Oma ranking: Todellakin todellakin! Unohtakaa juokseminen ja hiihto, tää on ihan huippu kestävyyslaji! Myös pikaluistelussa ikäsarjoihin pääsee 30-vuotiaana, joten ihan varteenotettava tuleva laji! ;)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat