Kyseessä on nyt laji, joka muuttaa omaa tapaa katsoa ympäristöä. Normaalisti kun kuljet merkattuja reittejä pitkin, niin Parkour-kokeilun jälkeen mietit että: tosiaan, tostakin voisin mennä. Ainoa mikä estää, on vaan se että ei itsekseen kehtaa juosta pitkin seiniä, vielä :D Kun harjoituspaikkana varsinkin kesällä on koko kaupunki, ei tämän lajin harrastaminen ole tiloista kiinni. Alkuun jos haluaa päästä kannattaa kuitenkin tutustua Parkour Akatemia -toimintaan, joiden ohjatuissa reeneissä pääsee kehittämään liikkumistapojaan porukalla.

Parkour on liikuntalaji, jossa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen.

Itse kävin kokeilemassa Lady Parkou-tuntia Tantereella Parkour-akatemia tiloissa, sekä ulkoparkouria Jyväskylän Lounaispuistossa ja sen lähistöllä. Etukäteen en oikein tiennyt mitä tunneilta odottaa, mutta hyvin samaan tapaan edettiin kuin monessa muussakin kokeilemassani liikuntaporukassa. Ensin tehtiin alkulämpö, sit hiukan tekniikka-treenejä, jonka jälkeen päästiin vähän soveltamaan hommia käytännössä. 

Parkour-akatemia tiloissa Tantereella on rakennettu monenlaista telinettä ja estettä, joiden seassa tehtiin erilaisia harjoitteita. Parkou koostuu paljolti tarkoista hypyistä, roikkumisesta ja heijaamisesta ja esteiden ylittämisestä mahdollisimman sulavasti. Puolentunnin jälkeen, mun liikkuvuudesta oli otettu jo kaikki irti ja lonkankoukistajat huuti hoosiannaa, mutta hyvällä tavalla. Todellakin huomaat, miten yksipuolisesti omia niveliä todellisuudessa tulee arkielämässä käytettyä. Vaikka Parkour on kehitetty kaupungeissa, samaa liikkumistapaa tulee tarvittua myös umpimetsässä, jos on pakko ylittää ojia, kaatuneita puita tai kivikoita. Koko keho hommissa ja siitä tykkään!

Parkourissa vauhti tietysti on paljon suurempi kun harjoituksissa tehdään lyhyitä pätkiä, mutta homma tuntuu tosiaan temppuradalta. Ainakin itsestä on aina ollut hauskaa kiipeillä ja hyppiä, ja nyt sitä sai kerrankin tehdä luvan kanssa. Sanoinkin jollekin Parkour-reeneissä, et mulla on ihan sellainen "itku pitkästä ilosta"-olo, et kohta varmaan sattuu kun on niin hauskaa. Varsinkin ulkona oli oikeasti sellainen olo, että saako tota seinää pitkin ihan oikeasti yrittää kiivetä. Koko ajan odotti, että ope tulee kieltämään leikkimisen liian vaarallisena. 

Harjoituksissa tasoja on kuitenkin riittävästi jokaiselle. Omia rajoja ja uskallusta ei kannata uhkarohkeasti lähteä ylittämään, vaan tunnustella missä kulkee omat rajat. Mulle kävi esim. ulkoparkourin roikkumistreeneissä niin, että ote lipsahtikin kesken heijauksen ja päädyin maahan selälleni, onneksi ilman suurempia haavereita. Myös loikissa pitää oman hypyn riittävyys pystyä arvioimaan, varsinkin jos hypätään korkeilla esteillä. Useimmiten se loikka on kuitenkin vaan uskalluksesta kiinni, sillä voimat riittää yllättävänkin pitkiin.

Suurin oma fiilistely tapahtu tuolla Lady Parkour-tunnilla kun pääsen seinäjuoksulla ja aivan sairaasti käsillä kampeamalla korkean tason päälle. Kuvasin noita mun kulkemisia Instagram-storiesiin ja koostin niistä lyhyen videon YouTubeen. Kontrastina ois ollut hyvä laittaa joku joka oikeasti osaa, menemään samat reitit aina mua ennen :) No mut linkkasin teille toisenkin videon tyypeistä, jotka oikeasti osaa parkourata, joten näette kyllä eron hyvin nopeasti. 

 

Tässä videossa mukana myös siis FreeRunia, mikä on taas eri lajia kuin Parkour. Eli kaikki noi voltit ja muut juostessa kuuluu siihen FreeRuniin, parkouriin periaatteessa kuuluu vaan toi mahdollisimman sujuva eteneminen. Mut siistiltä näyttää!

 • Parasta: Koko kehon liikuntaa! Kehittää voimaa, tasapainoa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja ketteryyttä. 
 • Pahinta: Mulla ei riitä rohkeus käydä itsekseen ulkona harjoittelemassa, jos vaikka joku näkee. Myös se, että ei uskalla tehdä jotain, on itsestä ärsyttävää. Nivelille myös raskasta, sillä ei ollu ihan polvet ja nilkat tottuneet tärähdyksiin korkealta, mutta siitäpä ne kehittyy!
 • Hinta: Tätäkin lajia voi käydä 2 viikkoa ilmaiseksi kokeilemassa Jyväskylän Parkour Akatemialla. Erilaisia ryhmiä on kiitettävästi ja jokaiselle löytyykin sopivia juttuja. Harrastaminen seurassa maksaa sen 46€/kk sisältäen myös kaikki Sirkuksen tunnit. Välineitä tässä lajissa ei juurikaan tarvitse, hyvät pitävät kengät ja vaatteiden kannattaa olla kulutusta kestävää. 
 • Kenelle: Lapsista aikuisiin sopivaa liikuntaa. Myös iäkkäämmille vähentäen hieman nivelten kuormitusta hypyistö ja muista. Koko ajan lajissa kuitenkin kehittyy ja ne nivelet vahvistuu kun niitä harjoittaa. Omat riskirajansa pitää kuitenkin pystyä lajissa tunnistamaan (eli mulle vähän haastava laji siis).
 • Oma ranking: Yllättävän paljon tykkäsin, varsinkin kiipeilystä ja pomppimisesta. Luulen, että varsinkin oma liikkuvuus parantuisi ihan huikeasti tätä lajia harrastaessa. Voi olla, että perustan jonkun metsäparkour-ryhmän :) 
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla