Kyseessä on nyt laji, joka muuttaa omaa tapaa katsoa ympäristöä. Normaalisti kun kuljet merkattuja reittejä pitkin, niin Parkour-kokeilun jälkeen mietit että: tosiaan, tostakin voisin mennä. Ainoa mikä estää, on vaan se että ei itsekseen kehtaa juosta pitkin seiniä, vielä :D Kun harjoituspaikkana varsinkin kesällä on koko kaupunki, ei tämän lajin harrastaminen ole tiloista kiinni. Alkuun jos haluaa päästä kannattaa kuitenkin tutustua Parkour Akatemia -toimintaan, joiden ohjatuissa reeneissä pääsee kehittämään liikkumistapojaan porukalla.

Parkour on liikuntalaji, jossa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen.

Itse kävin kokeilemassa Lady Parkou-tuntia Tantereella Parkour-akatemia tiloissa, sekä ulkoparkouria Jyväskylän Lounaispuistossa ja sen lähistöllä. Etukäteen en oikein tiennyt mitä tunneilta odottaa, mutta hyvin samaan tapaan edettiin kuin monessa muussakin kokeilemassani liikuntaporukassa. Ensin tehtiin alkulämpö, sit hiukan tekniikka-treenejä, jonka jälkeen päästiin vähän soveltamaan hommia käytännössä. 

Parkour-akatemia tiloissa Tantereella on rakennettu monenlaista telinettä ja estettä, joiden seassa tehtiin erilaisia harjoitteita. Parkou koostuu paljolti tarkoista hypyistä, roikkumisesta ja heijaamisesta ja esteiden ylittämisestä mahdollisimman sulavasti. Puolentunnin jälkeen, mun liikkuvuudesta oli otettu jo kaikki irti ja lonkankoukistajat huuti hoosiannaa, mutta hyvällä tavalla. Todellakin huomaat, miten yksipuolisesti omia niveliä todellisuudessa tulee arkielämässä käytettyä. Vaikka Parkour on kehitetty kaupungeissa, samaa liikkumistapaa tulee tarvittua myös umpimetsässä, jos on pakko ylittää ojia, kaatuneita puita tai kivikoita. Koko keho hommissa ja siitä tykkään!

Parkourissa vauhti tietysti on paljon suurempi kun harjoituksissa tehdään lyhyitä pätkiä, mutta homma tuntuu tosiaan temppuradalta. Ainakin itsestä on aina ollut hauskaa kiipeillä ja hyppiä, ja nyt sitä sai kerrankin tehdä luvan kanssa. Sanoinkin jollekin Parkour-reeneissä, et mulla on ihan sellainen "itku pitkästä ilosta"-olo, et kohta varmaan sattuu kun on niin hauskaa. Varsinkin ulkona oli oikeasti sellainen olo, että saako tota seinää pitkin ihan oikeasti yrittää kiivetä. Koko ajan odotti, että ope tulee kieltämään leikkimisen liian vaarallisena. 

Harjoituksissa tasoja on kuitenkin riittävästi jokaiselle. Omia rajoja ja uskallusta ei kannata uhkarohkeasti lähteä ylittämään, vaan tunnustella missä kulkee omat rajat. Mulle kävi esim. ulkoparkourin roikkumistreeneissä niin, että ote lipsahtikin kesken heijauksen ja päädyin maahan selälleni, onneksi ilman suurempia haavereita. Myös loikissa pitää oman hypyn riittävyys pystyä arvioimaan, varsinkin jos hypätään korkeilla esteillä. Useimmiten se loikka on kuitenkin vaan uskalluksesta kiinni, sillä voimat riittää yllättävänkin pitkiin.

Suurin oma fiilistely tapahtu tuolla Lady Parkour-tunnilla kun pääsen seinäjuoksulla ja aivan sairaasti käsillä kampeamalla korkean tason päälle. Kuvasin noita mun kulkemisia Instagram-storiesiin ja koostin niistä lyhyen videon YouTubeen. Kontrastina ois ollut hyvä laittaa joku joka oikeasti osaa, menemään samat reitit aina mua ennen :) No mut linkkasin teille toisenkin videon tyypeistä, jotka oikeasti osaa parkourata, joten näette kyllä eron hyvin nopeasti. 

 

Tässä videossa mukana myös siis FreeRunia, mikä on taas eri lajia kuin Parkour. Eli kaikki noi voltit ja muut juostessa kuuluu siihen FreeRuniin, parkouriin periaatteessa kuuluu vaan toi mahdollisimman sujuva eteneminen. Mut siistiltä näyttää!

 • Parasta: Koko kehon liikuntaa! Kehittää voimaa, tasapainoa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja ketteryyttä. 
 • Pahinta: Mulla ei riitä rohkeus käydä itsekseen ulkona harjoittelemassa, jos vaikka joku näkee. Myös se, että ei uskalla tehdä jotain, on itsestä ärsyttävää. Nivelille myös raskasta, sillä ei ollu ihan polvet ja nilkat tottuneet tärähdyksiin korkealta, mutta siitäpä ne kehittyy!
 • Hinta: Tätäkin lajia voi käydä 2 viikkoa ilmaiseksi kokeilemassa Jyväskylän Parkour Akatemialla. Erilaisia ryhmiä on kiitettävästi ja jokaiselle löytyykin sopivia juttuja. Harrastaminen seurassa maksaa sen 46€/kk sisältäen myös kaikki Sirkuksen tunnit. Välineitä tässä lajissa ei juurikaan tarvitse, hyvät pitävät kengät ja vaatteiden kannattaa olla kulutusta kestävää. 
 • Kenelle: Lapsista aikuisiin sopivaa liikuntaa. Myös iäkkäämmille vähentäen hieman nivelten kuormitusta hypyistö ja muista. Koko ajan lajissa kuitenkin kehittyy ja ne nivelet vahvistuu kun niitä harjoittaa. Omat riskirajansa pitää kuitenkin pystyä lajissa tunnistamaan (eli mulle vähän haastava laji siis).
 • Oma ranking: Yllättävän paljon tykkäsin, varsinkin kiipeilystä ja pomppimisesta. Luulen, että varsinkin oma liikkuvuus parantuisi ihan huikeasti tätä lajia harrastaessa. Voi olla, että perustan jonkun metsäparkour-ryhmän :) 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram