Kokeilussa taas jotain ihan uutta! Mun nyrkkeilytausta on pyöreä nolla, enkä ihan mahdottomia ole edes penkkiurheilijana lajia seurannu. Googleen taikasanat: "nyrkkeily jyväskylä" ja avot, viikon päästä Boxing Jyväskylän kuntonyrkkeilytunnilla. Siellä vetäjinä toimivat Olli ja Sanna Lappalainen ja täytyy sen verran kehua, että porukkaan oli helppo uutena tulla mukaan, mikä aina lisää innostusta lajia kohtaan!

Nyrkkeily on kamppailu-urheilulaji, jossa kaksi kilpailijaa ottelee köysillä ympäröidyssä kehässä ja yrittää lyödä vastustajaansa nyrkkeilykäsineillä suojatuilla nyrkeillään.

Mie tietysti haaveilein, että pääsin kokeilemaan miltä ringissä nyrkkeily tuntuu, mutta todellakin viisasta ettei mua sinne vielä päästetty.  Kuntonyrkkeilytunneilta on haettava ensin tekniikkaa ja voimaa, ennen kuin voi harjoitella sparrausta vastustajan kanssa. Mun toiminta nyrkkeilykehässä näyttäisi varmaan samalta kuin legendaarisen Tekken-pelin hahmolta, jolla energiat on päässy loppumaan, jota ohjaa joku lapsi hakkaamalla kaikkia ohjaimien nappeja yhtäaikaa. Järjetöntä huitomista ilman tehoja ja turpaan tulee hyvin äkkiä.

 

Samalla kuntonyrkkeily tunnilla oli kaikenikäisiä miehiä ja naisia, joten oman parin ja päivän haastavuuden voi valita parin koon ja taidon mukaan. Puolentoista tunnin setissä tehtiin öämmittelyn jälkeen tekniikka harjoituksia, jotka ensikertalaisen korvin kuullostivat heprealta.  Vasen suora, oikea suora, etukoukku. Tekniikat lyödään aina ensin vasemmalla kädellä ja sarjan jälkeen vaihdetaan lyöjää, jolloin toinen ottaa hanskoilla lyönnit vastaan. Enkä todellakaan muistanut suojata toisella kädellä kun toisella löin. Lyöntien vastaanotto on muuten super rankkaa ja hartiat sekä yläselkä sai nyrkkeilyssä ihan uudenlaista ärsykettä.

 

Mun mentorina toiminut Sanna Lappalainen kertoi, että on toimistotyöntekijänä päässyt hartiapäänsäryistä kokonaan eroon nyrkkeilyn aloittamisen jälkeen.

Tekniikka pätkissä pahinta mulle oli muistitreeni, kun samaan aikaan piti muistaa millä lyönneillä lyödään, liikuttaa jalkoja ja laskea lyöntejä. Surullisen kuuluisa : suoria 2+4+6+8+10 päätty mun osalta aina siihen, että löin aina neljä kun piti lyödä 8. Ei riittänyt muistikapasiteetti laskea viiteen. Tekniikassa lyöntejä piti löydä myös vastustaja kroppaan ja voin kertoa, että löin kuin tyttö. 

Tekniikkapätkän jälkeen otettiin intervallityyppinen rutistus välineillä ja säkkiävastaan. Hyppynarulla hyppiminen ei ollutkaan niin helppoa kuin penskana (max 2 putkeen ja jalat solmussa) ja en ois ikinä uskonut että suorat lyönnit säkkiin 10s + 20s + 30s vastaavilla palatuksilla on niin raskas kuin miltä se tuntui! Pitkät oli sekunnit, kuten videolta näkyy. Loppuun vielä vatsalihaksille loppuhapot ja sanoisin, että hyvä, hauska ja raskas treenimuoto. Mukavaa oli myös, että porukassa oli sekä miehiä, että naisia ja kaikki saivat treenin tehtyä omalla tehokkuudellaan.

Jos kisailla haluaa kannattaa ensin käydä kuntonyrkkeilyssä, hioa tekniikkaa ja pikkuhiljaa sparraamisen kautta siirtyä kilpailulisenssien ostoon ja kisaamiseen. Mulle ahaa-elämys nyrkkeilytunneilla oli energiansäästön näkökulma, josta sain noottia aina kun väistin liian kaukaa. Energiaa menee hukkaan liian isoissa liikkeissä ja kaikki väistöt tehdään minimi-liikkeillä, hanska päänahkaa hipoen. Vaikka kuntonyrkkeily harrastettaisiin vain kuntoilumuotona, tehdään asioita aina pitäen paras mahdollinen toiminta kehässä. Oma reaktio oli lyönnin tullessa väistää toiselle puolelle salia ja juosta karkuun.

 • Mitä ominaisuuksia vaatii: kuntoilumuodossaan muistia, kepeää liikkumista, ranteiden ja rystysten kestävyyttä.  
 • Keskisyke: 140 (1,5h)
 • Hinta: Suhteellisen edullisilla kustannuksilla pääsee harrastamaan. Boxing Jyväskylässä ohjattuja tunteja 4/vko ja puolenvuoden hinta 80€/ 50€ (opisk.). Nyrkkeilyhanskoja sai lainaksi ja sisäpelikengillä pärjäsi. Jos haluaa panostaa saa omat hanskat 50€ ylöspäin ja kevyet nyrkkeilykengät voi tilata netistä 20-30€ hintaan. 
 • Parasta:  Haastavat sarjat ja uusi ärsyke vie ajatukset pois normiradoilta. Reagoida pitää myös toisen tekemiseen!
 • Pahinta: Joka lyöntiin on pakko keskittyä, koska ajatukseton mäiskiminen ranteet väärässä asennossa rupeaa nopeasti koskemaan. 
 • Kenelle: Jokainen voi määrittää treenin kovuuden itse, mutta tässä lajissa jokainen saa varmasti hien pintaan, kovan treenin ja hyvän mielen. Sopii rennosta tekemisen meiningistä nauttiville!
 • Ranking: Ei mun geenit ihan suoraan tuohon nyrkkeilyyn kyllä käynyt (tyttö-lyöminen, tekee mieli juosta karkuun kun toinen lyö ja en osaa laskea viiteen asti), mut kuntourheiluna hauska muoto!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram