En oo koskaan ennen oikeasti maastopyöräilly, mutta ei ollu vaikea arvata, että tykkäisin tästä lajista. Kun yhdistetään luonto ja urheilu, niin oon varmasti mukana. Mulla ei oo omaa pyörää, eikä ilman mitään kokemusta oo helppo mennä sellaista hankkimaankaan, joten helppo vaihtoehto kokeilla on vuokrata pyörä ja päästä maastopyöräilemään jonkun sellaisen kanssa joka sitä tekee. Jyväskylässä Lumak Adventuresin kautta voit vuokrata aloittelijallekin sopivan fatbiken ja lähteä kokeneen ohjaajan Jorgen kanssa  opastetulle kierrokselle Laajavuoren metsiin tai halutessasi pidemmällekin retkelle. Me käytiin nyt tutustumassa erilaisiin maastopyöräilypaikkoihin juurikin Laajavuoren ympäristössä ja mulle oli oikeasti hyvä, että oli joku mukana, sillä yksin olisin a.) eksynyt b.)eksynyt c.) jäänyt jumiin tai kaatunut ja d.)eksynyt. Nyt pyöräiltiin noin 10km lenkki, enkä kaatunut tai eksynyt ja ehdin nauttia ihan siitä pyöräilystäkin. 

Pyöränä ollut fatbike on kyllä uskomattoman näppärä väline. Sen erikoisuus on paksut ja leveät renkaat, jotka tekee kulkemisesta sekä vakaata, että joustavaa. Fatbiken "jousitusta" säädetäänkin sen mukaan, miten renkaissa on ilmaa. Ja toisin kuin luulis, niin se on järkyttävän kevyt polkea! Yhtä kevyttä pyörää en aikaisemmin oo päässyt kokeilemaan. Jorge näytti miten pyörässä toimii jarrut ja vaihteet ja sit ei muuta kuin kypärä päähän ja maastoon. Alussa Jorge johdatti ensin vähän helpompia maastoja pitkin, että saa tutustua pyörän toimintaan ja pääsee sinuksi esim. just sen vaihtamisen kanssa. Mun perusvirhe on se, että alan harkitsemaan vaihteen vaihtamista siinä vaiheessa kun se ois jo pitänyt vaihtaa. Ylämäessä haastavinta onkin se jos vauhti pysähtyy johonkin hankalan jyrkkään kohtaan. Siinä on turha enää yrittää kyytiin uudestaan (yritin silti), mutta suosiolla kannattaa vaan tulla satulasta alas ja taluttaa loivempaan kohtaan. Tän voisi estää sillä, että pystyisi pienemmällä vaihteella tasaisesti polkemaan. Maastopyöräilyn tarkoitus kuitenkin oisi pysyä mahdollisimman paljon siellä pyörän selässä eikä kovin paljoa talutella. 

Ylämäkeen ois hyvä aina pyrkiä valitsemaan reitti maaston mukaan. Mulla oli alussa varsinkin aika suoraviivainen reitin valinta (lyhyin mahdollinen reitti), mutta kuten opin huomaamaan, niin joskus se pidempi ois se nopempi ja helpompi. Renkaiden päällä on myös tärkeää yrittää pitää pitoa kun polkee, mutta ajan kanssa korkeat kivet ja kannotkin on helppo ylittää, kun oppii riittävästi taitoja. Mentiin sekä metsäautoreittejä, että pienempiä polkuja, joissa haasteita loi syvät vesiurat, kivet, kannot ja kolot, mutta fatbikellä voi kyllä aika surutta vaan painella suoraan kaikkien niiden yli. Kapeilla poluilla toki joutuu vähän vauhtia hidastamaan ja säätämään tasapainoa tarpeen mukaan. 

Jyrkissä alamäissä oli taas opittava pitämään tasapaino takana, ettei painopiste heittäisi sua yli tangon. Katse ois hyvä yrittää pitää noin sopivasti edessä, että voit ennakoida kaikki tulevat esteet ja sit siirtää vaan takapuoli satulan taakse (vähän niinku istuisit tarakalle) ja pitää jalat polkimilla vaaka-asennossa. Jos laskee mäkeä ns. lonkkalevossa toinen jalka suorana, niin voi olla että se jalka kolahtaa kiveen aika näppärästi. Kun ne jalat pitää paremmin valmiudessa on paljon helpompi reagoida maastoon. Mun keskittyminen oli aika lailla noin 10cm eturenkaan edessä, mikä aina ajoittain tuotti pikku yllätyksiä. OHO, ISO KIVI! Taas kun oppi luottamaan pyörään, niin katsetta uskalsi nostaa jo vähän ylöspäin.

Ja mitä fiilistelyä siellä maastossa saikaan tehdä! Ihan parasta vaan pyöräillä mitä reittiä vaan, keskittyä polkuihin, metsän tuoksuun, polkea läpi syvistäkin lätäköistä tai pienien purojen läpi. Se, että kura räiskyy kasvoille ja kengät on märät on osa elämystä ja mie nautin siitä tosi paljon. Jorgen mukaanhan siis ei oo pidetty hauskaa, jos ei oo yhtään likaa missään. Ja so true! Toki, tällä kertaa mun ei tarvinnut murehtia, eikä miettiä reitistä eikä suunnasta, vaan sain keskittyä pyöräilyyn, fiilistelyyn ja kaikkien lätäköiden läpi ajamiseen. 

Jos haluaisi itsekseen aloittaa maastopyöräilyn on pururadoilla, helpoilla vaellusreiteillä ja pienillä teillä pyöräily on oikeasti se turvallisin tapa aloittaa. Sit voi aina välillä polkasta jonkun pienemmän polun, kun suurin piirtein tietää missä on ja minne se on menossa. Kartasta ja kompassista voi olla hyötyä jos osaa niitä käyttää, mutta reitteihin oppii niitä kulkemalla alussa vaikka jonkun toisen kanssa. Mä oon teini-ikäisenä kerran eksynyt, kun vielä lähdin pyöräilemään sinne metsäteille ilman, että kerroin kenellekkään minne olin menossa. Tästä kokemuksesta viisastuneena oon miettinyt aika tarkkaan mihin suuntaan lähden "oikaisemaan" ja yleensä tykkään mennä metsään yhdessä jonkun toisen kanssa. Myöskin pyörän korjaaminen ja huoltaminen on tärkeitä taitoja pyöräilijöille, sillä jos jotain sattuu, niin se sattuu aina sillon kuin ei odota.

 • Mitä kehittää: Tasapainoa, voimaa, kestävyyttä ja kehonhallintaa. 
 • Parasta: Luonto yhdistettynä urheiluun ei tunnu raskaalta, vaan pelkästään vaan nautinnolliselta. Omien taitojen kehittyminen, vauhti ja mahdollisuus mennä minne haluaa on tässä lajissa parasta. 
 • Pahinta: Kaatumisen pelko, hurjat kohdat maastossa, joiden kanssa joutuu jo miettimään, että pääseekö eteenpäin. Ja jos itseluottamuksen menettää, niin sit se vasta vaikeeta onkin.  
 • Mitä ja missä: Lumak Adventuresin kautta voit vuokrata Fatbiken esim. kahdeksi tunniksi hintaan 25€ tai vaikka kahdeksi päiväksi hintaan 150€. Opastettu kokeilu Laajavuoren maastoissa on myös edullinen tapa kokeilla lajia, sillä muutaman tunnin ohjattu kokeilu mukaan lukien pyörän vuokran, maksaa 35€. Lumak Adventures järjestää myös pidempiä retkiä Keski-Suomen maastoissa, joilla voi harjoitella myös erä- ja selvitytymistaitoja opastetusti. Oman pyörän ostoon saa laittaa sitten jo aika runsaasti rahaa, sillä ihan halvimpia maastopyöriä ei kuulema kannata ostaa käyttömukavuuden ja niiden kestävyyden vuoksi. Hyvien pyörien hinnat ovat jotain 1000€:sta ylöspäin.
 • Oma ranking: Ihan mun juttu! Maastopyöräily on tosi liikuntaa, jossa sekä keho, että mieli saa energiaa! Rahaa säästöön sitten varmaan, että pääsis pyöräkaupoille...
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat