Tässä eräänä päivänä kun olin taas niissä liikuntabilsan tutkimukseen välitesteissä, jouduin lataamaan itseeni ihan älyttömästi itseluottamusta ennen testejä. Neljän viikon treeni ei ollu menny ihan putkeen ja vaikka penkissä nopeus ja voima tuntuivat lisääntyneet pitkin jaksoa, oli kyykky kyykännyt ja tuntui tosiaan, että sen kanssa oltiin tultu jopa takapakkia. Sekä nopeudessa, että voimassa. Kun vielä päivän aloitti kehonkoostumusmittaus, jonka mukaan lihasmassaa olisi jopa hävinnyt ja tilalle tullut pelkkää rasvaa, olin jo käytännössä maani myynyt ennen välitestejä. Ärsytti kun aattelin, että omalla hölmöilyllä (liikaa kaikkea, epäsäännölliset rytmit ja liian vähän palautumista) oon kuukauden aikana vaan tuhonnut omaa kehittymistä. Ärsytti myös testaajien puolesta, sillä onhan se nyt hajottavaa osallistua tutkimukseen ja vetää kaikki ihan vihkoon. 

Mulla on kuitenkin keinoja, joilla pyrin lataamaan itseeni energiaa ja ennen kaikkea itseluottamusta, jonka avulla pystyn nostamaan oman vireystason hetkittäin jopa sellaselle "mie omistan tän maailman" tasolle. Peliuran aikana oli joskus sellasia pelejä, joihin ei tarvii ladata, mutta se energia täytyy muuttaa sellasesta sekavasta "Uu-uu-peli-peli-uu-uu"-energiasta hyödyllisempään muotoon. Sit taas joskus on sellasia hetkiä, että kiinnostus on kuin kilo keitettyä perunaa ja itseluottamus on se pieni voinokare perunoiden päällä, joka kohta on pelkkä lätäkkö. Silloin se buusti pitää vaan jostain kaivella.  Nää keinot toimii myös moneen muuhunkin tilanteeseen kuin urheiluun: jännittävään esiintymiseen, kokeeseen, uuden ihmisen tapaamiseen, työhaastatteluun tai LAJIKOKEILUUN. Ihan mihin vaan, jossa se tunnetila mikä sulla on, purkaantuu kuitenkin. 

 

Omien onnistumisten fiilistely

Tää on ihan ehdoton! Katsele videoita, kuvia, diplomeja, todistuksia tai vaan muistele niitä hetkiä, joina oot kokenut onnistuneesi. Mulle nää on maalikoosteita, joissa oon tehny hienon maalin. Kuvia, joissa näytän mielestäni itsevarmalta. Ja ajattelet sillei, et mä tein ton! Mä pystyin tohon! Mä oon taitava! Mitä vaan, mikä saa sulle hyvän olon. Yks ihan mahtava itseluottamuksen nostaja on sellaset laput, mihin toiset on kirjoittaneet susta hyviä asioita. Mä oon pyrkinyt säilyttämään ne edes kuvina kännykässä, sillä välillä kun tuntuu ettei osaa mitään, on ihanien asioiden lukeminen itsestään ihan mahtavaa. Suosittelen!

Energian nostaminen muiden suorituksilla

Esimerkiksi ennen tän blogin Crossfit-kokeilun level-testejä, boostasin itseeni energiaa katsomalla Fittest on Earth-dokumentin, jossa seurataan maailman kovakuntoisiempien tyyppien kisoja. Mä olin katsonut sen aiemminkin ja tiesin, että se pätkä saa mut täyteen energiaa ja hyvää mieltä! Se oli todella onnistunut energian lataus, sillä sellasella uskolla omaan tekemiseen ja yrittämiseen niihin testeihin lähdin. Mikä elokuva, dokumentti, youtube-pätkä sopii sulle? Se riippuu varmasti siitä suorituksesta ja olosta minkä haluat itseesi ladata. Niillä on kuitenkin vaikutus tunteisiin ja valitse sellainen tunnetila, jossa itse koet tekeväsi parhaasi. 

Ulkoinen habitus

Kun mä haluan näyttää itsevarmalta, on tärkeä valita myös ne vaatteet, joissa olo on itsevarma. Se voi olla lempihuppari, t-paita, trikoot, huispanta tai kollarit. Mut ne on sellaset vaatteet, joissa sun ryhti on vähän suorempi, hartiat on takana, olo on vahva ja jotka päällä sun hymy on herkässä. Mulle lisäksi on tärkeää meikkaus ja vaikka se ois ihan se normi meikki, niin mä teen sen vaan huolellisemmin. Mä teen sillä meikillä itsestäni taistelijan ja piilotan alle epävarmuudet. Siellä ne on olemassa ja niiden kanssa on tultava toimeen, mut tänään hallitsee voittaja. Mulle toimii, et katse peilistä on kirkas ja päättäväinen. Ja sit jos ei nekään auta, niin käännä ne hartiat vaan ylös ja hymyile, vaikka ei hymyilyttäisikään. Liikun niinkuin oisit itsevarma, sillä se huijaa sun aivojakin luulemaan, et oot. Elisalle terkkua, joka sano mun kävelytyyliä ennen pelejä maailman omistajan kävelyksi. No sitä oli :) 

Musiikki

Tää on mulle elintärkeä osa itseluottamuksen pumppausta. Mä kuuntelen lähes kaikki matkat ja odotusajat musiikkia ja valikoin biisejä mulle tärkeisiin hetkiin. Riippuu mun alla olevasta fiiliksestä mitä listaa kuuntelen, mutta tällä hetkellä on yksi ylivoimainen GirlPower-lista, johon jokainen biisi on valikoitunut niin, että se buustaa sitä itseluottamusta. Tätä kuuntelin ennen niitä voimatestejä. Jos ei oo energiaa ollenkaan valitsen IFeelLikeDancing-listan tai jos on hätätilanne, niin sit rokkilistan RockItAway (tän kanssa oon joskus menny myös liian agre-päälle, enkä tykkää siitä olosta). 

Jos vaan pitää jaksaa (esim. juosta) niin, sille on olemassa workworkwork-lista. Joskus taas pohjalla on jo liikaa energiaa ja sit mun tarvii muuttaa se energia hyväksi fiilikseksi ja itseluottamukseksi niin siihen on sit enemmän hiphop-painotteinen lista MoreAttitude. TÄRKEETÄ näillä listoilla on se, ettei valmistautumisessa mulla saa ikinä tulla yhtään väärää biisiä. Kaikki jotka tuntuu jotenkin väärältä, pitää siivota jo ennakkoon pois, sillä ainakin mulle tulee ihan järjetön musaraivo jos kuulen väärää musaa.   

Pelkojen pienentäminen etukäteen

Ennen tärkeetä suoritusta käy läpi itsellesi, mikä on pahinta mitä tilanteessa voisi sattua ja mitä se todellisuudessa tarkoittaa. Ajattele sitä pahinta mahdollista tapahtumaa ja mieti, että mitä siitä tapahtuu? Joskus kun vaan haluat onnistua, pitää antaa mielelle rauha siitä, ettei mitään OIKEASTI hirveetä tapahdu, vaikka epäonnistuisitkin. Inhottavimmat on ne tilanteet, joissa epäonnistuminen aiheuttaa itsessä häpeää. "Mitä nuokin nyt musta ajattelee?". No ei ne paljon ajattele, ne kattoo ja miettii ja unohtaa, koska nekin miettii kaikkia niitä asioita, joissa ne itse tuntee sitä häpeää. Siitä pitää päästä irti ja opetella nauramaan omille mokille ja ajatella, että uusia mahdollisuuksia tulee vielä. Tähän luin hyvän ajatelman tässä viime päivinä. 

Huonot uutiset: mikään ei kestä ikuisesti.

Hyvät uutiset: mikään ei kestä ikuisesti. 

 

Positiivinen itsepuhe

Siinä kun feilasin jo kerran 84kg kohdalla niissä kyykkytesteissä, jouduin ensin ajattelee ton edellisen kohdan kautta ja sit käänsin puheen itseäni vahistavaksi. "Sä oon nostanut ton ennenkin, sä oot vahva, sä pystyt, hengitä ja vaan tee se". Joskus tsemppaan itseäni kovemmin "perkele, nyt vaan tee se!",  "Nyt v***u keskity". Ja sit kun menin siihen kyykkypaikalle tyhjensin mielen kaikesta muusta paitsi suorituksesta, tanko harteille, keskivartalo aktiiviseksi ja sit mentiin. 84kg meni hintsusti, 86kg törkeen hyvin ja helposti myös se 91kg. Kun 86 kg jälkeen tiesin, että vähintään saman sain kuin edellisenkin kerran, koin että kaikki uusi ois vaan plussaa ja mahdollisuus, ei niinkään pakko. Tää oli kisaa itseään vastaan. Toisia vastaan mä tykkään sellasen raivon sijaan olla hyvällä tuulella, kunnioittaa ja jopa kannustaa vastustajaa, sillä miekin saan hyvän fiiliksen, kun kisa on rehti ja reilu. Kun molemmat tekee parhaansa ja arvostaa myös toisen työtä, ollaan urheiluhengen ytimessä. Paras fiilis kisata on silloin kun meinaa koko ajan vähän naurattaa. 

 

Confidence is respect without fear.

            John Wooden (maailman kovin valmentaja-velho)

 

Mulla on käytössä näitä keinoja, mut kommentoi ihmeessä jos sulla on vielä lisää! Tai jos joku näistä ei sulle toimi yhtään. 

Vahvaa viikonloppua!

Silja

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat