Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin vähintään kerran viikossa mä oon epäillyt sitä, että saanko mä sen 100 lajia vuodessa kasaan.

J-O-K-A V-I-I-K-K-O. 

Se, että kävisi vaan kokeilemassa sataa eri lajia vuoden aikana on jo todella kova suoritus, mutta se että kirjottaa niistä kaikista on  jo hulluutta. Todellisuudessa mä oon testannu enemmän kuin 100 tän vuoden aikana, mutta muutamia oon yhdistelly samoihin teksteihin ja osaa (mökkipelejä mölkystä tikanheittoon ja ihan lajeja kilpakävelystä uistelukalastukseen ja kalliokiipeilyyn) en oo tänne ainakaan vielä kirjoittanut, sillä the 100 oli jopa vaikea valita. Jokainen näistä blogiin tulleista lajeista on ollut sellanen, et niitä on mun mielestä kannattanu esitellä ja uskomattoman paljon jäi vielä testaamatta. Tarkoituksena onkin, että ensvuonna lajitestit jatkuu, mutta omalla vähän kevyemmällä tahdilla! Niin monta ihanaa lajia on jo löytynyt, että on myös ihanaa päästä oikeasti tavoitteellisesti taas treenaamaan. Tää vuosi on mennyt enemmän ja vähemmän sekoillessa, mutta ei missään nimessä hukkaan. Oon ainakin ihan hulluna treenannu :)

Ennen tätä viimeistä lajiesittelyä haluan kiittää kaikkia niitä lajeja, seuroja, paikkoja ja ihmisiä, jotka olette mahdollistaneet 100 lajin vuodessa! Sydämellinen kiitos!

Oon siis ihan itku silmässä täällä, koska on ollut ihan mieletön vuosi.  

 

Halusin, että 100.laji on jotain erikoista ja lentäminen on kyllä just sellasta. Pyhtäällä Sirius Sport Resortin tuulitunnelissa jokaisella on kuitenkin mahdollisuus käydä tätäkin lajia kokeilemassa. Tää tuntu silkalta hulluudelta etukäteen ajateltuna, mutta oli todellisuudessa kyllä törkeen siistiä. Mä kävin kokeilemassa tätä ihan tolla rookie-tasolla, jossa lennetään yhdessä ohjaajan kanssa 2min. Mikäli haluaa oppia lentämään itsenäisesti ja tehdä kaikkia niitä temppuja tunnelissa, niin Siriuksessa voi suorittaa pro-lentokurssin. 

Sport Resortille pitää saapua tuntia ennen omaa lentoaikaa, sillä ennen lentämistä käydään läpi turvallisuuskoulutus ja puetaan lentohaalarit päälle. Jo Sport Resortin pihalla kuulee sen hullun huminan mikä tuulitunnelista lähtee. Mä olin etukäteen jo kattonu niitä ohjevideoita lentämisestä, koska tää lajikokeilu jännitti mua ihan hulluna etukäteen! Meidän porukkaa ennen lentämässä oli vielä jotain todella pro-tyyppejä, jotka veti ihan hurjia temppuja ja muodostelmia tunnelissa.  

Tunnelissa se tuuli tulee siis tuolta verkon alta ja koska en todellakaan tykkää korkeista paikoista, en kattonu kertaakaan kuinka alas tuolta verkon alta näkyy. Kuulema aika alas. Ohjauskopissa säädellään sitä tuulennopeutta jokaiselle lentäjälle sopivaksi. Niillä prolentäjillä oli jopa jotain 260km/h, kun me ensikertalaiset liidettiin vaan 170km/h-180km/h nopeudella. Meidän porukassa oli 12 lentäjää, joista kaikki oli ensimmäistä kertaa kokeilemassa. Ensimmäisenä piti jättää kaikki korut ja muut irtoavat tavarat kaappiin ja heittää esim. trikoiden päälle toi haalari. Jalkaan tuli sellaset kengät, että ne pysyy nauhoilla kireänä kiinni ja päähän mallattiin sopiva kypärä. 

Meidän ohjaaja kävi kaikkien kanssa läpi käytettävät käsimerkit ja ohjeet toimintaan. Siellä tunnelissa ei kuule yhtään mitään, joten ohjaaja antaa käsimerkeille ohjeita siitä miten asentoa pitää muokata. Tärkeimmät on tosiaan nostaa leuka ylös ja jalkojen koukistus, sekä rentoutuminen. Ohjaaja saattaa asettaa sun käsiä tiettyyn asentoon, jollon itse pitää tasapainottaa se toinen käsi myös samanlaiseen asentoon. Sit kerrottiin miten tunneliin yksitellen mennään ja miten sieltä tullaa pois. Lentoasennon sai vielä kuivaharjoitella rahin päällä, mutta mie yritin tosiaan vaan painaa päähän ne kaikki merkit ja ajatella "pysy rentona, pysy rentona, pysy rentona". Hyvä jos muistin hengittää. 

 

Sit hetki vielä odoteltiin ja katseltiin muiden lentoja ennen kuin oli meidän vuoro päästä koppiin. Korviin tuli tässä vaiheessa vielä korvatulpat, sillä muuten se tuulen humina vaurioittaa kuuloa. Tuulikaapissa näkyi taulussa kaikkien nimet ja vuorot, missä järjestyksessä lennettiin. Mä olin viidentenä vuorossa, joten vielä vähän aikaa sai sydän sykkiä pelosta muiden lentämistä katsellessa. Ohjaaja on koko ajan siellä tunnelissa (se pystyy seisomaan siellä, kunhan on vaan pystyasennossa koko ajan) ja ottaa meitä siellä yksitellen vastaan sekä ohjaa pois. Sit kun oma vuoro koitti, pistin kypärän maskin kiinni, vedin syvään henkeä ja asetuin tuulitunnelin ovelle, nostin kädet  ylös ja nojasin eteenpäin. Ohjaaja tunnelista otti mut vastaan ja sitten olinkin jo ilmassa. Olin ajatellu, että tässä kohdassa mua pelottaisi ihan hulluna, mutta sehän olikin ihan hullun siistiä. Mä en voinut estää itteäni nauramasta ääneen, kun yritin löytää hyvän asennon lentämiseen. 

Siitä mun ekasta minuutista ei meinannu kyllä lentämisen suhteen tulla mitään. Katse meinaa koko ajan hakeutua omiin käsiin, vaikka siinä pitää oikeasti pitää sitä leukaa ylhäällä. Ja mä luulin, et mun jalat on ihan vakaasti paikallaan, mutta videoista ja kuvista päätellen ne heilu ihan älyttömästi. Aina kun ohjaaja korjasi mun asentoa, mun leuka laski ja samalla myös lentokorkeus tippu. Mut olipahan kevyt olo! Vaikka etukäteen olin pelänny sitä, että mitä jos lennän liian korkeelle oli vaan sellanen olo, että miksen pääse ylemmäs! Se oli ihan älyttömän siistiä, mutta muuten se minuutti menee kyllä vaan ihan ihmetellessä. Sit kun oma aika on lopussa, ohjaaja kantaa sut kohti ovea (siinä kohtaa pitää yrittää pysyä vaan ihan rentona) ja kun yltät sun pitää ottaa käsillä kiinni ovenkarmeista ja astua takaisin tuulikaappiin. 

Kyllä se sydän hakkasi sen lennon jälkeenkin, mutta nyt lähinnä sen takia, että ootti millon on oma vuoro lentää taas. Ne jotka ei olleet vielä lentäneet näyttivät vielä suurinosa jännittyneiltä, mutta hauska oli nähdä että lähes jokaisen kasvoilla oli helpottunutkin hymy lennon jälkeen. Ei se ollutkaan niin pelottavaa, mutta on se myös haasteellista. Joillakin lentäminen ja tasapainon hakeminen onnistuivat jo ensimmäisellä minuutilla, toisilla taas se jännittäminen estää rennon lentämisen ja ohjaajan neuvojen noudattamisen. Nyt halusin oikein kunnolla nauttia mun toisesta minuutista. 

Nyt kun valmistauduin toiseen lentoon keskityin siihen ajatukseen, että nostan leukaa ja tuon mun kädet lähemmäs kroppaa. Homma tepsi heti ja tasapaino löytyi, mut silti se oli hankala pitää! Taas ihan hullua nauramista se koko minuutti, mut pysyin lähes omin avuin ilmassa ja tasapainossa. Mut sen verran häkeltyny siinä oli, kun ohjaaja neuvo nostamaan peukun kuvaajille, niin ei meinannu käskyt mennä ihan aivoihin asti perille. Kannattaa taas Instagramin kautta käydä katsomassa mun lentotaidot. 

Jotta tuulitunnelissa pääsisi itsenäisesti tai porukalla harjoittelemaan pitää tosiaan näyttää, että osaa itsenäisesti liitää, nousta ylös ja alas, sekä saapua, että poistua tunnelista turvallisesti ilman ohjaajaa. Noiden 2min jälkeen, mulla ei olisi ollut hajuakaan noista mistään. Tuntu, että en kyllä hallitse sitä omaa lentoani mihinkään suuntaan, vaan kaikki keskittyminen meni vaan siihen liidossa pysymiseen. Kun tohon pistettäisiin tuulennopeutta lisää oisin varmasti ongelmissa. Mut samalla tavalla kuin kaikki noi muutkin 99 lajia, joita oon käyny testaamassa, niin tämänkin pystyy varmasti oppimaan. 

Suurinta antia näissä kokemuksissa on ollut se, että pitää vaan uskaltaa kokeilla! Kaikki on joskus aloittaneet sen lajin ja jokaiselle löytyy se juttu, mistä voi lähteä lajia harjoittelemaan. Tässä lentämisessä se on oman kehon hallintaa ja hahmottamista, sillä jotenkin haasteellista on kyllä omaa kehoa tuolla lentäessä hallita. Mut ihan mielettömän siisti tunne olla painoton. Miltähän tuntuisi hypätä laskuvarjolla? ;) 

 • Mitä kehittää: kehonhallintaa ja tasapainoa. 
 • Parasta: Nyt ei puhuta lentämisen tunteesta, vaan ihan oikeasti lentämisestä. Ootko kokeillu? Aika siistiä on!
 • Pahinta: Kun ei hahmota ollenkaan onko jalka missä asennossa ja kädet missä asennossa. Alussa on myös haastellista ihan vaan rentoutua, vaikka se ois lentämisen kannalta tosi tärkeää. 
 • Missä ja miten: Sirius Sport Resortissa pääsee lentämään ja esim. toi 2min lento koulutuksineen kustansi 56€ +verot (vähemmän opiskelijalta). Pro-lentokurssilla hintaa onkin sitten jo 299€, mutta tiettyjen taitojen oppimisen jälkeen on lentäminen edullisempaa, kun ei tarvii enää ohjaajaa samaan aikaan vierelle seisomaan. Voi olla aika siistiä osata heittää itsensä pää alaspäin hengailemaan sinne tuulitunneliin. 
 • Oma ranking: Ei todellakaan niin pelottavaa ja hullua, kuin mitä mä etukäteen luulin. 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat