Laskettelua voidaan pitää yleisnimityksenä kaikille talviurheilulajeille, joissa lasketaan lumen pinnalla rinteitä alaspäin.

Laskettelua en oo koskaan harrastanut, mut kouluaikoina on käyny suksilla laskemassa aina kerran vuodessa ja se on ollut hauskaa. Yhden kerran oon myös harjoitellut lumilautailua kavereiden opastuksella ja vaikka selvisin siitä hengissä, ei luotto omiin taitoihin kasvanut enkä oo sitä koskaan itselleni vuokrannut. Mun mielestä oli sairaan pelottavaa et molemmat jalat on sidottu johonki laudan pätkään kiinni ja meet sillä mäkeä alas. Nyt kävin Muuramen Riihivuoren laskettelukeskuksen hiihtokoulussa kohtaamassa lumilautailupeikon ja ottamassa uuden taidon haltuun.  

Mun hiihdonopettajana toimi Riihivuoren hiihtokoulussa opettava opiskelukaverini Riikka Roitto. Ja jos nyt mietit, että haluaisit opetella esim. ton lumilautailun, niin suosittelen kyllä hiihtokoulua, joita melkein joka laskettelukeskuksessa on. Kun opettelee taito kerrallaan hallitsemaan lautaa niin opettelu nopeutuu tosi paljon ja olin jo 1,5 tunnin jälkeen "mä kuolen, mä kuolen, mä kuolen" hokemasta ja lasten mäestä päässyt "tää on niin siistii!" fiilikseen ja isoon mäkeen. Riikka osasi sopivasti rentouttaa, kannustaa ja myös patistaa, että en jäänyt jumiin pelon kanssa. Opettelussa auttoi myös harjoitteluseurana ollut opiskelukaverini Artturi, jonka nopeampi oppiminen ärsytti ja sai mut kokeilemaan rohkeammin uskalluksen rajoja. Siinä päästiin taas Vygotskyn lähikehityksen vyöhykkeelle, jonka mukaan huonommat hyötyy parempien kanssa harjoittelusta, oli kyseessä taito mikä tahansa.


 


Opettelussa käytiin käytännössä lasten Vernerin hiihtokoulun alkeita kuten potkuttelua tasamaalla, kantilla luisusa, jarrutusta, ja kääntymistä. Kaatumisia ei kannattanut laskea, sillä niitä tuli joka laskussa muutama, mutta kun muistaa pitää ranteet pois alta ja kaatua polvilleen tai pyllylleen, säästyy suuremmilta haavereilta. Kypärä kannattaa myös olla päässä. Sen jälkeen kun opin pysäyttämään oman vauhdin, oppimiseen tuli ihan erilaista rentoutta ja se isoon mäkeen meneminenkin tuntui vähemmän pelottavalta. En hamottanut kääntymistä vielä ihan oikeaoppisesti, mutta opin hallitsemaan vauhtia ja luisumaan kantilla jo tosi hyvin ja olin aivan älyttömän tyytyväinen parin tunnin oppimiseen! Loppujen lópuksi uskalsin laskea myös dancefloorista ja lastenmäen kumpareista, joten annoin itselleni arvosanaksi 10+. 

Mua laskettelussa sytyttää vauhti ja sen tuoma adrenaliini kehossa, mutta aloittelijana mulle riittää pienetkin mäet. Kokeneemmat laskijat saavat adrenaliinivirran haastamalla itsensä vaikeissa rinteissä tai tempuilla, toiset taas laskemalla koskemattomia mäkiä. Mä asetan omaksi tavoitteeksi käydä laskettelemassa ensin Lapissa ja joskus Alpeilla. Se ois aika siistiä! Kaikista parhaana fiiliksenä jäi kuitenkin se uuden oppimisen fiilis. Aina kannattaa rohkeasti kokeilla uusia juttuja, koska opettelun epävarmuudesta kuoriutuu mahtava osaamisen ja voimaantumisen tunne. 

Mä oon mun Verneri-tarran ansainnut! Mä osaan!

 

 • KESKISYKE: 130
 • MITÄ KEHITTÄÄ: Tasapainoa sekä keskivartalon ja jalkojen lihasten kestävyyttä. Rohkeutta.  
 • PARASTA: Vauhti, tuulenviima kasvoilla, sulava (alussa vähemän sulava) liikkuminen ja ilosta hengästyminen.
 • PAHINTA: Kylmä ilma, varpaiden paleltuminen, pahasti kaatuminen. Vaikka itse osaisikin laskea, ei voi taata sitä, että muut osaavat, joten pahoja kolareitakin saattaa tulla. 
 • HINTA: Harrastuksena laskettelu on suhteellisen hintava kun rahaa menee hissilippuihin ja eri välineisiin. Kertakävijöille tai muutaman kerran vuodessa laskeville välineiden vuokraus on ihan käypä vaihtoehto, koska silloin ei tarvitse myöskään huollosta huolehtia. Esimerkiksi Muuramen Riihivuoressa hissilippu päivältä maksaa 39€/31€ ja välinevuokra 32€ , mutta siellä on myös edullisempia iltavuokrauksia. Omat sukset tai lauta lähtevät 250€ ylöspäin +monot ja muut härpäkkeet, mutta käytettynäkin löytää hyviä. Hyvä on toisaalta muistaa, että hyvin pidettyinä välineet kestävät pitkään. 
 • KENELLE: Omaa laskutavan haastavutta voi vaihdella eri rinteillä ja itsensä haastamisella, joten periaatteessa laji sopii kaikille. Myös sellainen laji, jota voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa, mutta silloin saa myös aika mukavasti rahaa kulumaan. 
 • RANKING: Ihan huippua! Kärkikahinoihin talvitekemisessä, sillä mielummin laskettelen kuin hiihdän, mutta vuokrakamoilla taidan kuitenkin vielä vetää!
 • KETÄ SEURATA: Tietysti Enni Rukajärveä . 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram