Laskettelua voidaan pitää yleisnimityksenä kaikille talviurheilulajeille, joissa lasketaan lumen pinnalla rinteitä alaspäin.

Laskettelua en oo koskaan harrastanut, mut kouluaikoina on käyny suksilla laskemassa aina kerran vuodessa ja se on ollut hauskaa. Yhden kerran oon myös harjoitellut lumilautailua kavereiden opastuksella ja vaikka selvisin siitä hengissä, ei luotto omiin taitoihin kasvanut enkä oo sitä koskaan itselleni vuokrannut. Mun mielestä oli sairaan pelottavaa et molemmat jalat on sidottu johonki laudan pätkään kiinni ja meet sillä mäkeä alas. Nyt kävin Muuramen Riihivuoren laskettelukeskuksen hiihtokoulussa kohtaamassa lumilautailupeikon ja ottamassa uuden taidon haltuun.  

Mun hiihdonopettajana toimi Riihivuoren hiihtokoulussa opettava opiskelukaverini Riikka Roitto. Ja jos nyt mietit, että haluaisit opetella esim. ton lumilautailun, niin suosittelen kyllä hiihtokoulua, joita melkein joka laskettelukeskuksessa on. Kun opettelee taito kerrallaan hallitsemaan lautaa niin opettelu nopeutuu tosi paljon ja olin jo 1,5 tunnin jälkeen "mä kuolen, mä kuolen, mä kuolen" hokemasta ja lasten mäestä päässyt "tää on niin siistii!" fiilikseen ja isoon mäkeen. Riikka osasi sopivasti rentouttaa, kannustaa ja myös patistaa, että en jäänyt jumiin pelon kanssa. Opettelussa auttoi myös harjoitteluseurana ollut opiskelukaverini Artturi, jonka nopeampi oppiminen ärsytti ja sai mut kokeilemaan rohkeammin uskalluksen rajoja. Siinä päästiin taas Vygotskyn lähikehityksen vyöhykkeelle, jonka mukaan huonommat hyötyy parempien kanssa harjoittelusta, oli kyseessä taito mikä tahansa.


 

Opettelussa käytiin käytännössä lasten Vernerin hiihtokoulun alkeita kuten potkuttelua tasamaalla, kantilla luisusa, jarrutusta, ja kääntymistä. Kaatumisia ei kannattanut laskea, sillä niitä tuli joka laskussa muutama, mutta kun muistaa pitää ranteet pois alta ja kaatua polvilleen tai pyllylleen, säästyy suuremmilta haavereilta. Kypärä kannattaa myös olla päässä. Sen jälkeen kun opin pysäyttämään oman vauhdin, oppimiseen tuli ihan erilaista rentoutta ja se isoon mäkeen meneminenkin tuntui vähemmän pelottavalta. En hamottanut kääntymistä vielä ihan oikeaoppisesti, mutta opin hallitsemaan vauhtia ja luisumaan kantilla jo tosi hyvin ja olin aivan älyttömän tyytyväinen parin tunnin oppimiseen! Loppujen lópuksi uskalsin laskea myös dancefloorista ja lastenmäen kumpareista, joten annoin itselleni arvosanaksi 10+. 

Mua laskettelussa sytyttää vauhti ja sen tuoma adrenaliini kehossa, mutta aloittelijana mulle riittää pienetkin mäet. Kokeneemmat laskijat saavat adrenaliinivirran haastamalla itsensä vaikeissa rinteissä tai tempuilla, toiset taas laskemalla koskemattomia mäkiä. Mä asetan omaksi tavoitteeksi käydä laskettelemassa ensin Lapissa ja joskus Alpeilla. Se ois aika siistiä! Kaikista parhaana fiiliksenä jäi kuitenkin se uuden oppimisen fiilis. Aina kannattaa rohkeasti kokeilla uusia juttuja, koska opettelun epävarmuudesta kuoriutuu mahtava osaamisen ja voimaantumisen tunne. 

Mä oon mun Verneri-tarran ansainnut! Mä osaan!

 

 • KESKISYKE: 130
 • MITÄ KEHITTÄÄ: Tasapainoa sekä keskivartalon ja jalkojen lihasten kestävyyttä. Rohkeutta.  
 • PARASTA: Vauhti, tuulenviima kasvoilla, sulava (alussa vähemän sulava) liikkuminen ja ilosta hengästyminen.
 • PAHINTA: Kylmä ilma, varpaiden paleltuminen, pahasti kaatuminen. Vaikka itse osaisikin laskea, ei voi taata sitä, että muut osaavat, joten pahoja kolareitakin saattaa tulla. 
 • HINTA: Harrastuksena laskettelu on suhteellisen hintava kun rahaa menee hissilippuihin ja eri välineisiin. Kertakävijöille tai muutaman kerran vuodessa laskeville välineiden vuokraus on ihan käypä vaihtoehto, koska silloin ei tarvitse myöskään huollosta huolehtia. Esimerkiksi Muuramen Riihivuoressa hissilippu päivältä maksaa 39€/31€ ja välinevuokra 32€ , mutta siellä on myös edullisempia iltavuokrauksia. Omat sukset tai lauta lähtevät 250€ ylöspäin +monot ja muut härpäkkeet, mutta käytettynäkin löytää hyviä. Hyvä on toisaalta muistaa, että hyvin pidettyinä välineet kestävät pitkään. 
 • KENELLE: Omaa laskutavan haastavutta voi vaihdella eri rinteillä ja itsensä haastamisella, joten periaatteessa laji sopii kaikille. Myös sellainen laji, jota voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa, mutta silloin saa myös aika mukavasti rahaa kulumaan. 
 • RANKING: Ihan huippua! Kärkikahinoihin talvitekemisessä, sillä mielummin laskettelen kuin hiihdän, mutta vuokrakamoilla taidan kuitenkin vielä vetää!
 • KETÄ SEURATA: Tietysti Enni Rukajärveä . 
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla