Nyt kun tuota mun lajirankingiä tarkastelen, on pakko todeta, että hiton vaikeeta on kyllä pistää lajeja järjestykseen. Tykkään kokeilla kaikkea uutta ja onhan tosta mun rankingistä nähtävissä trendi, et uudet menee aina listassa korkeemmalle kuin vanhat. Mun tekniikka pistää noita lajeja järjestykseen on aina käydä listaa läpi ja miettiä mitä tekisin mielummin: pikajuoksua vai kuulantyöntöä? Mut sekin vaihtelee päivän ja fiiliksen mukaan. Ei mulla joka päivä tee mieli juosta pikajuoksua. Joskus tekee mieli  mennä pilkille. Tarkoituksen on kuitenkin löytää laji, josta tulee se "ykkönen". Omaan aikatauluuni, en pysty kovin monen lajin harrastamista "tosissaan" mahduttamaan. Eikä se lajinvalinta oo edes ihan yks yhteen ton rankingin kanssa, sillä lajinvalintaa vaikuttaa NIIN moni tekijä ja joskus vaan sattuma vie mukanaa. Kirjoittelen nyt auki niitä tekijöitä, jotka mulla lajin mielekkyyteen vaikuttaa. Kommentoi ihmeessä onko sulla sama vai millä perusteella oot oman lajivalintasi tehnyt?

A. Rakkautta ensisilmäyksellä vai kaveripohjalta rakkauteen? 

Joskus vastaan tulee lajeja, joihin viehätyt vaan samantien kun katot lajia telkkarista tai meet sitä kokeilemaan. On vaikee eritellä mistä kaikista syistä se johtuu, mut oot heti et: Joo, tää on niin mun juttu. Sillon ollaan hymykorvissa ja vähän ehkä sivuuttaakin ne sellaiset asiat lajissa, joista ei niin välitä. Mulle näitä lajeja on ehkä ollu judo, pikajuoksu ja maastopyöräily. Ja sit toisaalta toi kaverpohjalta rakkauteen. Mulla crossfit on yllättävän alhaalla tuolla listalla, mutta oon oikeesti innostunut siitä aika paljon. Tässä taannoin katoin Reebokin Fittest on Earth kisoja läpi yön ja fiilistelin vaan koko lajia. Se on välillä niin saakelin rankkaa ja sen takia ärsyttävää, mutta myös niin saakelin koukuttavaa... Välillä on kiva tehdä asioita, jotka ei tunnu mukavalta. 

B. Raha vai rakkaus?

Rahakin on vähän kinkkinen juttu. Oikeastikin jotkut lajit (maastopyöräily, jousiammunta, golf, ampumahiihto, triathlon, enduro) vaatii sellaisia alkupanostuksia, ettei ainakaan meikäläisen kuukausibudjetista irrotella noita summia ihan noin vaan. Sit toisissa lajeissa vaan valmennus, tilat ja treenikamat vaan maksaa enemmän kuin toisissa ja ainakin mulla on todella paljon pienempi kynnys lähteä matalamman budjetin lajeja harrastamaan. Sanotaanko, et mun kipuraja menee tuolla 60-70€ /kk ja siihen pitää mun mielestä kuulua jo valmennustakin. Ihan vaan kuntosalista ja ryhmäliikunnasta en suostuisi näin paljon maksamaan. Toisaalta taas kun johonkin hommaan rakastuu, niin jostakin sitä vaan säästää ne rahat, että saa tehdä sitä mitä haluaa ja välineet siihen on kunnossa. Se kun aloittaa hamstraamaan välineitä johonkin lajiin, on merkki siitä että laji oikeasti kiinnostaa. (p.s. ostin oman tennismailan muutama viikko sitten...)

C. Seura tekee kaltaisekseen

Yhteisö, joukkue, ryhmä ja kaverit. Niin monen lajin kohdalla oon kuullut sen harrastajilta, että yhteisö on se paras asia lajissa. Ja tottahan se on. Kaverit ja kokemukset on parhaimpia asioita, mitä urheilu tarjoaa. Monesti lajin pariin päädytään ystävän kautta ja vielä useammin lajin pariin jäädään, koska se ryhmä vaan klikkaa. Treeneihin on kiva mennä, kun porukan kanssa voi purkaa sekä työhuolet, että lajin kanssa olevat ongelmat. Hyvä porukka pistää sut myös tekemään enemmän töitä, kuin oisit itse saanut aikaiseksi. Ihan puhdas yksilöurheilu, jossa aina treenattaisiin yksin, tuskin on mun juttu. Mie ainakin kaipaan ympärilleni sitä samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa voi puhua valmentajista pskaa. 

D. Lahjakkuus vai kehittyminen?

No mun ykkösprioriteetti on kyllä toi lahjakkuus. Ei mua ihan sairaasti kiinnosta mennä tekemään asioita, joissa en oo jo valmiiksi jollain tasolla. Esimerkiksi tän takia pitkien matkojen juokseminen ja uinti lähde. Meillä jokaisella on fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, joiden vuoksi tietyt lajit on meille helpompia kuin toiset. Mulla niitä on voima, nopeus ja peliäly. Tottakai mun on sillon helpompi omaksua pallopelejä kuin uida. Osittain tää on kiinni siitä mitä oon tehnyt lapsena ja nuorena, mut osittain myös geneettisistä ominaisuuksista. Mulla on kropassa selkeästi enemmän nopeita lihassoluja kuin hitaita ja kestäviä. Kestävyys ei vaan koskaan oo ollu mun juttu. Toisaalta haluaisin sitä kehittää, mut toisaalta ei kyllä huvita... Ootko miettinyt mitkä sun vahvat ja heikot ominaisuudet on? 

E. Kilpailua vai liikunnan riemua? 

Miksi kilpaurheilu viehättää mua niin paljon? Hienoimpia asioita siinä varsinkin on rehellisyys ja avoimuus. Urheiluareenat on niitä harvoja paikkoja, joissa voit olla avoimen onnellinen omasta menestyksestä ja avoimen pettynyt mikäli et onnistukaan. On ilon riemua ja pettymyksen kyyneleitä. Väitän, että samanlaista kilpailuasetelmaa on niin monessa muussakin tilanteessa, kuten töissä, koulussa, opiskelussa, jopa rakkaudessa, mutta suhtautuminen on aina peitellympi. Pitäisin melko tökerönä, jos nappaisin töissä ylennyksen toisten nenän edestä ja lähtisin sitä kahvihuoneessa tuulettamaan ja huutamaan samalla, että tein todella paljon töitä tämän eteen, että on kyllä ansaittu voitto. Samaan aikaan "häviäjät" eivät voi näyttää pettymystään ja on lähdettävä vessaan itkemään, sillä onhan häviämisen näyttäminen heikkoutta.

Urheilukilpailut ovat mielestäni ihanan rehellisiä tilanteita, jossa riemun tai pettymyksen tunteita ei tarvitse piilotella. Samalla hyvissä kilpailuissa on myös urheiluhenki, jossa tarkoitus on kannustaa kaikkia osallistujia. Kilpaileminen on opettanut itsestä niin paljon asioita, joista koen olevan hyötyä myös muualla elämässä. Esimerkiksi suhtautuminen muilla elämän osa-alueilla  "voittoon" tai "häviöön" on analyyttinen ja tähtää ajatukseen siitä miten voisin tästä kehittyä. Myös mulla on kuitenkin sitä toisenlaista liikuntaa, joka on vaan liikkumisen iloa. Liikkuminen voi parhaimmillaan olla vain aivojen tuulettamista ja irti päästämistä siitä samasta kiireestä ja kilpailusta, mitä koemme muutenkin ihan riittävästi. 

Mitä tekijöitä jäi sanomatta? Miten oot omaan lajiisi päätynyt? Miksei liikunta kiinnosta ollenkaan? Haluaisin kovasti tietää, mitä sinä liikunnasta ajattelet?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat