Mitä tulee kun yhdistetään salibandy, pesäpallo, koripallo, jääkiekko ja jalkapallo? Ainakin lacrosse eli suomalaisittain haavipallo on tosi lähellä. Se on Kanadan kansallislaji ja varsinkin jenkeissä todella suosittu yliopistolaji, joka on jo kohta tovin ollut myös Suomessa. Jyväskylän Lacrosse Club ry on pelannut jo pitkään naisten SM-sarjaa ja on tänäkin vuonna siinä mukana West Side United yhteisjoukkueella Turun naisten kanssa. (Menovinkki Helsinkiin: 10.9. pelataan naisten Lacrossen finaalit ja siellä on pronssiottelussa WSU-Helsinki Cherookies). Täällä Jyväskylässä lacrossesta on tullut monelle ykköslaji, jonkun toisen joukkuelajin harrastamisen loputtua, joten monella pelaajalla onkin lajitaustaa salibandystä, pesäpallosta ja fudiksesta. Pääsin Jyväskylän naisten treeneihin pelaamaan ja tutustumaan Lacrosseen. Lajiin, joka vaatii peliälyä, kuntoa ja tekniikkaa. Kannattaa ehkä tsekata ensin pelin meininkiä videolta, jos laji ei oo tuttu. 

Tässä lajissa säännöt on aika erilaiset miehillä ja naisilla, mutta kyseessä on kuitenkin mailapeli, jossa miehet ottaa kontaktia enemmän kuin naiset. Peliä pelataan noin jalkapallokentän kokoisella alueella, jonka päädyissä on jonkun verran käsipallo maalia pienemmät maalit. Kaikilla pelaajilla on maila, jonka päässä on haavi (eli verkkopussi), jolla palloa kuljetetaan, syötellään ja vedetään kohti maalia. Koska miesten peleissä saadaan taklata suhteellisen rajustikin, on pelaajilla enemmän suojavarusteita ja myös haavit mailoissa on syvemmät. Naisilla taas suojina on pelkästään hammassuojat ja suojalasit, sekä mailat on pienemmät, mikä tekee lajista teknisesti haastavemman. Naisillakin sitä maalintekoa vaikeutetaan lisäksi sillä, että palloa kuljettavan mailaan saa omalla mailalla napauttaa hallitusti (eli mailaa ei saa painaa, eikä huitaista vaan sitä saa lyödä niin, että oman maila myös palautuu takaisin). Lisäksi palloa kuljettavaan pelaajaan saa ottaa kontaktia, vaikka suoraa juoksulinjaa ei saa estää. 

Perusidea on kuitenkin pallopeli: enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa. Naisilla kentällä on 11 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Jos sääntöjä rikotaan tulee joko vapaalyönti tai 2min jäähy. Peliaika on 2x30 minuttia, jonka aikana kentällä olevia pelaajia voidaan vaihtaa vähän samaan tapaan kuin koripallossa.

Mulla treenit alkoi ihan palloa ja mailaa ihmetellen. Pallo on muistuttavaa vähän niinku painavaa superpalloa ja mailan kanssa toimiessa en enää tiennyt kumpikätinen pelaaja oon. Alussa lähdettiin vaan ihan syöttelee kaverin kanssa palloa vastatusten. Pallo pitää tosiaan yrittä napata verkkoon sieltä mistä se tulee, eli joskus myös maasta, mut tärkeintä kiinniotossa on tietty pehmeys, sillä pallo pomppaa herkästi pussista pois, jos kiinni ottaessa mailalla ei jousta. Syöttäminen ja laukominen tapahtuu yleensä pään yläpuolelta, koska sieltä mailaan saa paljon vipua ja voimaa, ja ylhäällä on yleensä myös enemmän tilaa syötellä.  Mailasta on kuitenkin parempi pitää molemmilla käsillä kiinni, että hommaan saa voimaa. Ite kokeilin tosiaan sekä oikeelta, että vasemmalta syöttämistä ja totesin, että pesäpallo lyöntipuoli eli oikea tuntuu ylhäällä luontevammalta kuin vasen, jolla taas pelaan alhaalta salibandyä. Parasta ois tietty, jos osaisi molemmilta puolilta toimia. Moni pelaaja teki treeneissä mailan ja pallon kaa sellasta jännää veivaamista ilmassa, koska mailan kanssa pitää tosiaan pystyä muiden näpäytyksiä väistelemään. 

Pelkän syöttelyn jälkeen treenattiin syöttely ja maalinteko harjoitusta, jossa pelaajat lähtee viidestä pisteestä ja palloa syötellään kaikkien jonojen ekalle ja viidennessä jonossa oleva pääse vetämään. En muistanut, että mulla oli niin ikävä maalintekoa ja maalinteko treenejä. On niin hauskaa keskittyä vaan siihen edessä olevaan suoritukseen hetki kerrallaan, kun ei ole edes vastustajia häiritsemässä. Maalivahdilla on Lacrossessa enemmän varusteita ja suurempi maila, mutta maalissa on silti aika paljon tilaa. Itse pelitilanteissa pelaaja ei saa laukoa, jos vastustajan pelaaja on maalintekolinjalla, koska pallo läheltä ns. päin pläsiä tuntuu aika ikävälle, vaikka pelaajilla onkin hammassuojat ja suojalasit. Maalipaikan hakeminen peleissä onkin oikeasti todella haastavaa, vaikka maali aika iso onkin. 

 

 

Siinä vaiheessa kun sit alettiin oikeasti juoksemaan vähän enemmän pallon ja mailan kanssa alkoi meikäläisen kuoleminen. Pelissä puolustajien on pysyttävä puolustusalueella ja hyökkääjien hyökkäysalueella, mutta välissä olevat keskikenttäpelaajat saa kyllä juosta koko sielunsa edestä. Mulle kyllä myös jo ihan ton puolen kentän ravaaminen edes takaisin otti kunnon päälle. Harjoiteltiin lähtöjä niin, että maalivahti avaa pelin, pitää käydä puolessa kentässä käyttämässä palloa ja yrittää rakentaa siitä sit hyökkäys maalille. Ehkä mun kuntotaso on tottunut vähän pienempiin kenttiin tai sit hammassuojat suussa saan noin 10% siitä hapesta mitä normaalisti juostessa saan. Mie olin kuollut. Peli silti on hauskaa.

Koska pallo pysyy hallussa (sen jälkeen kun saat sen kiinni) todella paljon helpommin kuin esim. aiemmin pelaamassani salibandyssä on peli luonteeltaan enemmän suojaamista, paikan hakemista ja juoksemista. Pelissä maalin tekeminen ei ookkaan ihan niin helppoa kuin pelkässä maalinteko treenissä, sillä kun vastustaja puolustaa tiiviisti maalin edessä, on vapaata paikkaa paljon vaikeampi hakea. Maalin taakse saa myös mennä, mutta maalivahdilla on pyöreä alue maalin ympärille, johon ei saa tulla yksikään pelaaja tai edes maila ei saa käydä alueella. Lisäksi Lacrossessa on myös kaikki paitsiosäännöt, siten että hyökkäys ja puolustusalueella saa olla vain tietty määrä pelaajia ja taas puolustaja ei saa olla oman maalin edessä 3 sekuntia pidempään, ellei hänellä ole puolustettavaa pelajaa edessä. Kaikista vaikeinta pelaaminen on sumpuissa, jossa pelaajia on tosi paljon samalla alueella. On varottava omaa mailaa ja yritettävä etsiä joko syöttöpaikkaa tai vetotilaa, samalla kun puolustavat pelaajat ettii sitä kohtaa, missä ne voi näpäyttää sua mailaan. 

Lacrosse on nopeatempoista ja viihdyttävää peliä, jossa saa juosta kyllä ihan niin paljon kuin tykkää. Tapahtumia on paljon ja varsinkin näin ensikertaa kokeilessa ympärillä tapahtuu sen verran asioita, että pitäisi välillä osata ihan rauhassa miettiä peliä ja paikkaa. Siinä kun on pallo itellä hallussa, päässä kuuluu vain ne apinan soittamat lautaset. Maaleja yhden pelin aikana tulee vaihteleva määrä. Tasoerojen ollessa isot, voi toinen voittaa 29-6 tai tiukassa pelissä tilanne on lopussa 5-6. En todellakaan ole perillä kaikista säännöistä, mutta pelaamalla tätäkin lajia oppii! Mutta ainakin täällä Suomessa tää on vielä sellainen laji, jonka voi suhteellisen myöhäiselläkin iällä alottaa, varsinkin jos taustalla on jo pallopelejä entuudestaan. Ainakin pesäpallo ja sähly tuo suhteellisen hyvät eväät tän lajin aloittamiseen! 

 • Mitä kehittää: Monipuolinen palloilulaji. Riippuen vähän mitä aluetta pelaa, mutta sekä kestävyys, nopeus, että ketteryys keskeisimpiä ominaisuuksia, mitkä tässä lajissa kehittyy. 
 • Parasta: Oma lemppari tietysti oli se, että jos ois hyökkääjä, saa vaan hyökätä, koska puolustus alueelle ei voi mennä (en oo oikein tosta puolustamisesta ikinä välittänyt). Yleisesti laji on nopeatempoinen, räväkkä ja mukaansa tempaava joukkuelaji, jossa yhdessä tekeminen ja oleminen on myös niitä mielekkäimpiä asioita. 
 • Pahinta: Pelissä pallo on aika kova ja vaikka vahingoittaa ei saa, niin aikamoisessa mailaviidakossa voi joskus joutua juoksemaan. Pelissä keskikenttäpelaajat joutuu myös juoksemaan niin pirusti. 
 • Missä ja miten: Jyväskylän Lacrosse Club pelaa naisten SM-sarjaa ja on aikaisempina vuosina järjestänyt myös Lacrossen alkeiskursseja. Mikäli treenaaminen tai pelaaminen kiinnostaa, kannattaa porukkaan ottaa yhteyttä ja mennä rohkeasti treeneihin kokeilemaan. Maila löytyy lainalle ekoja kertoja varten. Muualla päin suomea kannattaa tsekata esim. Lacrosse-liiton sivut ja katsoa onko omassa kaupungissa joukkueita. Ei hätää jos ei ole, niin täältä voit ilmoittaa oman kaupungin halukkaaksi kokeilemaan, niin liitto tarjoaa teidän porukalle mahdollisuuden kokeilla ja tukee lajin aloittamisessa. 
 • Oma ranking: En ihmettele ollenkaan miksi niin moni omilta lajitaustoilta lähtenyt pelaaja on valinnut Lacrossen. Tässä pelissä on hyvä meno, eli kärkipäähän menee!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat