Kuukautiset. Tuo säännöllisesti toistuva asia naisen elämässä, josta ei periaatteessa sovi puhua, jonka olemassa olon kaikki kuitenkin tiedostaa, ja jonka piikkiin miehet laittavat suurimman osan naisten kiukuttelusta. Tässä taannoin juttelin instagramin MyStoriessa kuukautisista ja urheilusta ja kävi niin, että kun naiset oli keskustelusta innoissaan, niin 95% mun MyStorya seuraavista miehistä hävisi kuin pieru saharaan kun sana kuukautiset mainittiin. Ilmeisen voimakas ahdistus siis iski. Kuitenkin tää aiheena on sellanen, joista esimerkiksi naisia valmentavien miehien olisi syytä olla tietoinen.  Yksi läpi käymäni asia liittyy juuri tähän kyseiseen miesten "jos teeskentelen, että en kuullut tota, niin ehkä ei tarvii reagoida"-käytökseen. Mun kolme pointtia siihen naiselliseen hormonitoimintaan (vältän sanaa kuukautiset, jotta miehet pysyy mukana) liittyen on:

 

1) Henkilökohtaisesti tarviin tasaisesti särkylääkettä selvitäkseni ekoina päivinä ulos kotoa. 

2) Aina ei välttämättä kaikki mene urheilusuorituksessa putkeen ja hormonitoimintani saattaa tähän vaikuttaa.

3) Miten mun ainakin on tosi vaikea aiheesta (mies)valmentajille puhua?

 

Kuinka monta kertaa ne pahimmat päivät (mulla onneksi vaan ne kaksi ensimmäistä) on olleet juuri tärkeänä pelipäivänä tai testien aikana. Varsinkin joukkueurheilussa, olisi sula mahdottomuus etsiä sellainen päivä kuukaudesta vaikkapa fyysisille testeille, ettei jollakin olisi joku huono aina kierrosta menossa. Tutkailin tätä aihetta myös muiden kirjoittamana, uutisten kautta ja jopa etsimällä tutkimuksia aiheesta, ja siihen lopputulokseen tässä on tultava, että ei suorituskykyyn kuukautiset vaikuttaa ilmeisen yksilöllisesti. Osa sanoo, että kuukautiset oman kokemuksen mukaan heikentää suoritusta, mutta mitään tutkimustulosta en löydä, että kuukautiskierto heikentäisi suorituskykyä selkeästi, vaikka vammariskiä se saattaa nostaa. Mä en siis väitä mitään taivaan totuuksia, vaan kerron pelkästään miten itselläni tää toiminta sujuu ja kerron sen, mitä kavereiden kanssa on aiheesta jutellut.

 

Mä tarviin ja moni urheilukavereistakin tarvii ensimmäisinä päivinä kuukautisvuodosta särkylääkettä pysyäkseen toimintakykyisenä. Mä oon oppinut ottamaan särkylääkettä heti vuodon alkaessa, koska noin 15-vuoden kuukautiskokemuksella odottelu kivun kanssa tietää vain sen, että joudun pian ottamaan enemmän särkylääkettä kerralla ja silti makaamaan kovalla lattialla kyljellään etsien asentoa, jossa alaselkä ei kramppaisi. Mun kivut ja säryt kuukautisten aikana ei todellakaan ole edes sieltä sfäärin pahimmasta päästä, vaan monet kärsii järkyttävän huonosta olosta ja jopa migreenikohtauksista hormonitoiminnan takia kuukausittain. Miten tää ei voisi olla vaikuttamatta urheilusuoritukseen?

 

Kuvittele vaikka, että oot neljä vuotta valmistautunut olympialaisiin ja juuri sinä päivänä kun on se ratkaiseva suoritus, tadaa: hirvittävä selkäkipu, alavatsakramppi ja olo kuin joku olisi vetänyt sut mankelista läpi. Tottakai, useimmiten vastustajakin on nainen, jonka keho toimii about samalla tavalla kuin sinunkin, mutta mitä jos sen valmistautuminen on mennyt täydellisesti? Mä todellakin ymmärrän, miksi naiset pelaa esimerkiksi ehkäisypillereillä kuukautisten ajoitusta, saadakseen valmistautua kisaan normaalisti! 

 

Mun elämä ei ihan noin dramaattista ole, mutta oman osani kuukautisten tuomasta haitasta oon urheiluun saanut. Sen mitä mie oon oppinut, niin urheillessa mun keho vaatii vähän hitaampaa tatsia kehon lämmittelyyn, sillä järkyttävä pomppiminen ja repiminen ei ainakaan itseäni erityisemmin kuukautisten aikana heti innosta. Kun aineenvaihdunnan saa pelittämään suhteellisen normaalisti esimerkiksi kävelyn ja liikkuvuuksien läpikäymisten kautta, alkaa olo tuntua ainakin itsellä normaalimmalta ja mulla kaikki se kivistys ja krampit liikunnan myötä helpottaa. Kunhan vaan ensin pääsee siis liikkeelle!

 

 

Valitettavasti mulla kuukautiset vaikuttaa ainakin keskittymiseen, reflekseihin ja ilmeisesti myös tasapainoon, sillä pahimmat loukkaantumiset mun urheilu-uralla on tullut juuri kuukautisten aikana. Samaa tarinaa kertoo useampia ystävä, joilla todennäköisyys loukkaantua tuntuu jostain syystä nousevan juuri menkkojen aikana perjantai 13. päivän tasolle. Nykysin kiinnitänkin kuukautisten aikana alkulämpässä enemmän huomiota liikuuvuuksien aukaisuun ja hermoston herättelyyn niin, että nilkat ja polvet toimii allani niin kuin yleensäkin toimii. Ja oman olon tiedostaminen toki aina urheilussa on supertärkeää. 

 

Toisaalta en voi väittää, että kuukautiset pelkästään huonontaisivat suoritusta ja kaikki urheilu ja poistuminen kotoa pitäisi kieltää kuukautisten aikana. Osan parhaimmista urheilusuorituksistani olen tehnyt kuukautisten aikana, kolmen tunnin yöunien jälkeen, kun olen ennen peliä itkenyt sitä, etten todellakaan pysty tänään mihinkään. Hups vaan, pelissä maaleja tulee liukuhihnalta ja kaikki sujuu. Joskus henkilökohtaisesti tuntuu, että kuukautisia ois helppo myös käyttää tekosyynä sille, ettei homma tänään toiminut. Ihminen (ja varsinkin nainen) on kombo ja kisaan valmistautumiseen liittyy niin paljon juttuja jotka vaikuttaa, mutta en millään miellä kuukautisia suoritustani erityisesti parantavaksi asiaksi. Nykyisin oon ruvennut esim. testisuorituksiin itselleni merkkaamaan onko tulos tehty juuri kuukatisten aikana tai ennen, ja onko takana muuten ollut raskas vai kevyt jakso, jotta tuloksia voi itselleen verrata. 

 

Kolmas pointti on se, että miten vaikeaa tästä aiheesta on puhua. Toki en itse oo sitä mieltä, että valmentajan on AINA syytä tietää kun sulla on kuukautiset tai että niihin vedoten voit saada esimerkiksi kentällä enemmän kämmejä anteeksi.  Mutta ainakin itse valmentajana haluaisin tietää, jos urheilijani on ennen kisoja tai testejä pumpannut itsensä toimintakykyiseksi pelkästään kärsimyksen sietämisellä ja munuaisille vaarallisella määrällä ibuprofeenia! Jotenkin mä en vaan halua käydä sellasia keskusteluja, jossa kaikki osapuolet on aivan sairaan vaivaantuneita ja toivoisi katoavansa maan uumeniin.

Voisko tähän sopia jonkun universaalin koodin, jolla vältettäisiin sellainen kiusallinen keskustelu valmentajan kanssa??? Tai sitten vaan jos oppisi itse sanomaan asiasta samalla tavalla kuin kertoo, että penikat on sen verran jumissa, että jättää hypyt tänään välistä.

"Moi, mulla on tänään tosi pahat kuukautiskivut, niin otan vähän enemmän aikaa lämmittelyyn."

That is it, ja ihan hirween vaikeeta. Vuonna 2018 tää ei enää saisi olla sellanen aihe tai joku myytti, josta me ei pystytä puhumaan...

 

Mitä mieltä sinä oot tästä aiheesta?  Laitetaan keskustelu käyntiin.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat