Huhhuh tätä urakkaa. Tällä hetkellä on menossa itsellä sellainen pieni epätoivo, josko nää 100 lajia koskaan tulee täyteen. Varmaan itseasiassa testauksen puolelta tuleekin, mutta tällä hetkellä kirjoittamiseen ei meinaa jäädä puhtia. Kouluhommat on taas alkaneet ja lisäksi teen töitä useampana päivänä viikossa, joten päivän päälle kun jotain liikkuu, niin illalla ei kiinnosta läppäriä aukaista. Lisäksi alan ihan selkeästi kaivata jotain tavoitteellista liikuntaa ja säännöllistä progressiivisista harjoittelua. Vaikka kunto on vähintäänkin pysynyt samana ja liikkuvuudet, sekä taidot kasvaneet, niin sitä itsensä tavoitteellista kehittämistä kaipaan tosi paljon.

Lokakuussa en enää malta, vaan tarkoitus on ajan puitteissa lähteä yleisurheilun pariin ja JKU:n aikuisvalmennuksiin ainakin pikajuoksun puolelle. Kesän Aikuisten Yleisurheilukoulussa mua puri kyllä sellainen yleisurheilu-paarma, että pakko on saada näitä lajeja lisää. Elokuun viimeisistä kerroista vielä yksi laji on esittelemättä, nimittäin korkeushyppy. Löytyi siis viimein se laji, johon meikäläisestä ei todellakaan ole ja tää laji saattaa iskeä kyllä vakavia haasteita mun haaveilemalle 7-ottelulle. 

Mä pystyn hyppäämään hyvin eteenpäin, mutta mysteeri on, miten sen takapuolen saisi paljon korkeammalle. Kuten monessa muussakin lajissa voima hyppyyn saadaa juoksusta, joka viimeisillä askelilla muutetaan ylöspäin meneväksi. Valmentajamme Johanna puhui törmäämisestä, eli vauhti ikään kuin tömäytetään seinään ja ponkastaan sillä energialla sen seinän yli. Korkeushypyssäkin on tietyt askeleet, joilla loikka tulisi tehdä eli viimeinen ennen hyppyä on tosi pitkä loikka, jossa sillä ulommaisella jalalla aina ponkaistaan ja vapaa jalka nousee koukkuun ja vie jo vähän ylöspäin.  Harjoiteltiin huolellisten lämmittelyiden jälkeen tätä hyppyyn johdattavaa askelta sekä vapaalla radalla, että matalien aitojen yli. 

Seuraavaksi päästin kokeilemaan erilaisia hyppytekniikoita ja etsimään sitä jalkaa, joka on vahvempi tässä lajissa. Me kokeiltiin vauhtijuoksua molemmilta puolilta ja testailtiin myös erilaisia tekniikoita, esim. hyppääkö patjan puoleisella vai vastakkaisella jalalla. Flop-tyylissä mitä sit lopulta lähdettiin hakemaan hypätään just sillä ei-patjan puoleisella ja mie kun hyppään ihan selkeesti vasemmalla jalalla, niin otan vauhdin oikealta. 

Otettiin taas ensin vaan ihan lyhyellä vauhdilla sitä kaarrejuoksua ja korkeuden mittarina oli naru, ettei rimakauhua pääse syntymään. Kaarren juoksu saa olla tosi jyrkkä ja asennon pitäisi pysyä koko ajan korkeana, joten keskivartalon hallintaa saa tässä lajissa todellakin harrastaa. Kun oltiin tarpeeksi kokeiltu narun kanssa, päästiin myös ihan riman kanssa kokeilemaan. Muutamia tosi matalia koreuksia pääsin kyllä suht helposti, mutta rima kohotessa jo 1,15metriin niin se näyttää mun mielestä jo tosi korkealta. 

Jostain syystä mulla meinaa kyllä siinä vähän homma tyssätä. Kun se hyppy pitäisi alkaa jo tosi aikaisin ja aika kaukaa sieltä mistä patja alkaa, niin mulla tekee mieli vaan mennä hirmu pitkälle sinne lähes patjan keskikohdan luokse ennen kuin hyppään. Hyppy meinaa jo siinä vaiheessa törmätä sinne toista tolppaa kohden. Mua auttaa tässä lajissa se kun muitten seura, ja uskallan heti paremmin, kun joku toinen hyppää sen korkeuden mun edellä. Itsekseni jos kokeileisin, niin juoksisin vaan ihan reteästi ohi siitä rimasta ja jatkaisin matkaa. Mulle tää ainakin on niin sellainen itseluottamus laji. Jos epäilet jo lähtiessä itseäsi, niin ei mitään toivoa päästä sen riman yli. 

Tässäkin lajissa oli kuitenkin hauskaa huomata, miten osa tyypeistä innostui tästä lajista heti paljon paremmin kuin mistään aikaisemmista. Itse en todellakaan ollut tässä "tää laji on niin mulle"-kerhossa. Hitsi vieköön, että tää on yksi naisten 7-ottelun lajeista.

 • Mitä kehittää: Räjähtävää voimaa ja kehon hallintaa. Psyykkisiä ominaisuuksia. 
 • Parasta: Rimaa heiluen yli ja se, jos saat oikeastikin ylitettyä itsesi.
 • Pahinta: Itsensä epäily, joka johtaa rimakauhuun. 
 • Missä ja miten: Korkeuhyppy kuuluu JKU:n aikuisten yleisurheilukoulun lajivalikoimaan, joka on taas parhaillaan menossa. Aikuisten lajivalmennusten kautta voi lajista innostuessaan päästä myös hyvin korkeushyppyä harjoittelemaan. Aikuisenakin tämän lajin voi hyvin oppia ja myös tässä lajissa harjoittelu vaatii todella monipuolista liikkumista. 
 • Oma ranking: Tätä on kyllä ihan hauskaa kokeilla, mutta mun korkeushyppy taidot ei oo kyllä luontaisia, joten ei ihan sikana innosta tätä ainakaan vielä opetella. Ehkä mie lämpiä tälle lajille joskus myöhemmin. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat