Onko adrenaliinin syöksy suonissa sun juttu? Entä ongelmanratkaisutehtävät? Jos vastasit kyllä, niin suosittelen kokeilemaan kiipeilyä, sillä se on vähän niinku tekisit sun kropalla palapeliä yli 4m korkeudessa roikkuen. Pääsin Jyväskylän Boulderpajalle kokeilemaan boulderointia ja seinäkiipeilyä, joista seinäkiipeilyä oon kerran yläasteella kokeillut. Odotukset lajista ei olleet korkealla koska a.) en tykkää korkeista paikoista b.) en tykkää korkeista paikoista c.) en todellakaan tykkää korkeista paikoista, mutta niin kävi, että tähän hommaan hurahdin heti.

Boulderointi tarkoittaa kiipeilyä matalilla kiipeilyseinillä, kallioilla tai siirtolohkareilla ilman varsinaisia varmistusvälineitä.

Seinäkiipeilyssä kiivetään korkeampia seiniä valjaisiin kiinnitettyinä. 

 

Jyväskylän Boulderpajalla seiniä ja ratoja on monelle tasolle. Jokainen reitti on suunniteltu ja merkattu erivärisillä palikoilla ja suurempi numero kertoo vaikeammasta radasta. Seinän kaltevuudella voidaan lisäksi vaikeuttaa reittiä huomattavasti. Seinien alla on boulderpajalla on puolimetriä paksi patja johon turvallista pudota korkeammaltakin, kunhan ei laita ranteita alle. Eipä silti, ei sieltä neljästä metristä varsinaisesti huvita pudota. 

Boulderointi alkoi ihan niin, että allekirjoitin lapun jossa vakuutan ymmärtäväni että boulderointi voi olla vaarallista ja voin loukkaantua ja kuolla. Aha, okei ja nimi alle. Lisäksi käytiin läpi yleisiä sääntöjä ja ohjeita oman ja muiden turvallisuuden takaamiseksi. Sitten jalkaan kiipeilykengät, joissa tärkeää on ottaa aina mahdollisimman tiukka koko. Sittenpä helpoimman mahdollisen reitin kimppuun, tässä vaiheessa kädet pelosta täristen.

Ensin mulle taidettiin suositella, että kiipeän vain hiukan ylöspäin ja pudottaudun patjalle, jotta totun siihen miten patja ottaa mut vastaan. Mulle paras tapa käydä kiipeilyn kimppuun oli vaan kiivetä ja olla katsomatta alaspäin. Kiipesin muutaman reitin alkuun juuri näin ja vasta kolmannella kerralla kurkkasin ylhäällä miten korkealla olen ja aika paljon hirvitti tulla alas sieltä. Boulderpajan Elias vinkkasi kuitenkin, että jalat ovat sen 165cm alempana, eikä siitä matka maahan ole kovin korkea, joten korkeuden tunne on pahempi päässä kuin mitä se oikeasti on. Silti tarvitsin vielä ainakin kuusi erilaista kiipeilykertaa ylös, että aloin taas hengittämään ilman pahempaa pelkoa. 

 

 

Pelko ei ainakaan mulla iske kun vasta ylhäällä, kiivetessä mietin pelkästään sitä mistä seuraavaksi ottaisin kiinni ja miten saisin hilattua itseäni ylemmäs. Muutama reitti pajalla oli myös sellaisia, että kivien päälle sai kiivetä ja tulla tikapuita pitkin alas. Kun reitin vaikeus kasvaa, kiinni otettavien palikoiden etäisyys voi olla pidempi ja vähempien kiinnikohtien avulla joutuu ponnistamaan ylöspäin. Alussa se oli aivan säälittävän näköistä itsellä, koska rohkeus ei riittänyt ponnistaa voimalla ylöspäin putoamisen pelossa, mutta kerran kun sain otteesta kiinni uskalsin myös seuraavalla kerralla yrittää samaa. Aika huomattavasti haastetta tuli lisää myös seinän kaltevuuden kasvaessa, koska painovoima vetää paljon enemmän keskivartaloa kohti maata. Mahtavaa keskikropan hallintatreeniä siis. Samaan aikaan Pajalla oli harjoittelemassa boulderoinnin nuorten Suomen Mestari Veikka Volotinen, jonka toiminta seinällä oli kyllä aika vakuuttavaa. 

Hyvä ohje kiipeilyyn oli nostaa jalkoja aina mahdollisimman ylös otteita pitkin ja sitten nostaa käsiä. Kädet kuitenkin väsyvät paljon nopeammin kuin jalat ja niitä pitää myös muistaa välissä lepuuttaa. Kyynärvarret on nimittäin ihan totaalisen jumissa ja tulessa jo muutaman reitin jälkeen. Mua helpotti tosi paljon ohjeet alhaalta siitä mihin voin vielä laittaa jalkoja tai kannattaako käsillä pitää samasta palikasta kiinni. Pajalla vaikutti olevan tosi mukava yhteishenki ja hyviä vinkkejä ja kannustusta sai muilta boulderoijilta tosi paljon. 

Vielä viimeiseksi sain kokeilla seinäkiipeilyä valjailla automaattisella varmistulaitteella, sekä parin varmistaessa alhalla. Näistä automaattinen varmistulaite oli hurjempi kokemus kuin mikään huvipuistolaite missä ikinä oon ollu, sillä vajaaseen kymmeneen metriin kiivettyä käsky oli päästä kädet irti ja nojata taaksepäin. Kurkkasin alaspäin ja mietin sitä ohutta köyttä mikä pitää mut kiinni jossain epämääräisessä laitteessa ja eka reaktio oli "en varmasti päästä irti". Sitä irtipäästämistä oli toki harjoiteltu jo muutaman metrin korkeudessa, mutta automaattisen varmistulaitteen hurjaksi tekee se, että ensimmäisen puolimetriä putoat vapaasti ennen kun laite ymmärtää hidastaa sun menosi hiljaiseksi. Siitäpä sitten, 1,2,3 ja irti. Melkoiset tärinät ja adrenaliinivirrat kehossa kun pääsin alas. Toisella kerralla ei helpottanut yhtään, kysyin vielä matkalla ylös että onko nää koskaan menny rikki. Ei kuulema :D

Monelle harrastajalle sisäkiipeily ja boulderointi on vaan harjoittelua kesälle ja luonnonkalliolle, joista myös Keski-Suomesta löytyy monen tasoisia reittejä. Suomessa varsinkin boulderointi on suosittua korkeampien kivien ja kallioiden puuttuessa. Kiipeily on aina porukassa tehtävää, sillä esimerkiksi boulderoinnissa parin täytyy siirrellä (minun mielestä säälittävän ohuen näköistä) patjaa kiipeävän parin alapuolella, jos ote sattuu lipeämään. Köysikiipeilyssä toinen parista on yleensä varmistajana. 

Kiipeily on haastetta mielelle ja kropalle samassa paketissa. Siinä on mun mielestä kiipeilyn viehätys. Tietynlainen vaarantunne saa sut varmasti yrittämään parhaansa, koska tippuminen vaan ei tunnu oikein mukavalta vaihtoehdolta. Reitit haastaa sua aina ihan eritavalla ja pääkopalle riittää haastetta kun yrittää miettiä miten radan voisi seuraavalla kerralla päästä läpi. Koukuttava laji, tykkään tosi paljon!

 

 • Keskisyke: 108 (1,5h) kiivetessä syke nousi about 140-150 bpm, osittain myös koska unohdin hengittää...
 • Mitä kehittää: Keskivartalon voimaa ja hallintaa, mielen hallintaa, tasapainoa ja voimaa. Myös voimakestävyyttä pidemmillä reiteillä.
 • Hinta: Kertakäynti esim. tuolla boulderpajalla maksaa 13/10€ sis. kenkävuokran. Valjaiden vuokra kiipeilyseinälle on 2€. Omat kengät kannatta hankkia jos yhtään enempää kiipeilee, sillä ne parantaa otetta merkittävästi (hinta about 100€:sta ylöspäin). Kuukausikortti pajalle on 60/55€. 
 • Parasta: Kiipeilun huuma, omien pelkojen voittaminen, haastavan reitin pääseminen monen yrityksen jälkeen. 
 • Pahinta: Tietysti pahasti tippuminen on pahinta mitä lajissa voi sattua, mutta turvatoimet suojaa (jos niitä noudatetaan) pahemmilta kyllä hyvin. Ärsyttävää on myös se kun ei vaan pääse jotain reittiä. Tässä tilanteessa toki parempien kiipeilijöiden seurassa harjoittelu kehittää, koska uusia tapoja kiivetä sama reitti voi olla yhtä monta kuin kiipeilijöitä on. 
 • Kenelle: Tasoja ja haastetta on riittävästi kaiken ikäisille, mutta ainoa mitä itse mietin boulderoinnissa toi mahdollinen putoaminen. Kehonhallintaa pitää kuitenkin riittävästi olla, että ei pahasti niveliään pudotessa taita. Kokeilemisen arvoinen juttu kyllä kaikille, myös sellaisille jotka korkeista paikoista ei niin välitä. Omia pelkoja saa tehokkaasti vähennettyä, kun luotto omaan toimintaa kasvaa. 
 • Oma ranking: AIVAN HUIPPUA! Kaikille vastaantulijoille oon kyllä nyt käynyt lajia kehumassa ja tuun todellakin tekemään tätä lisää. Parhaimmillaan tähän voisi yhdistää ton retkeilyn ja sit kiipeilyn, joten heitän ihan kärkeen. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat