"Vähän sitä tietää, ennen kun oppii" on mun elämäni uusi motto. Mulle oli selvää haasteen alusta lähtien, että keilailu tulee olemaan yksi testattavista lajeista "eläkepäivä" (jotka on urheilullisesti siis jo menossa) harrastusten toivossa. Ja kuinka moni meistä onkaan käynyt keilailua kokeilemassa tietämättä lajista juurikaan mitään? Sen verran oon nähny joskus "vähän parempien" keilaajien keilaavan, et tiesin että en osaa keilata. Ja niinhän se oli, että yllättävän vähän tiesin lajista, jota olen muutaman kerran käynyt kuitenkin kokeilemassa. 

 Tiesittekö, että keilaus on yksi maailman suosituimmista (ja vanhimmista) lajeista?

 

Keilailuoppiin pääsin Liikuntakeskus Hutungissa liikuntajohtajan ja keilailun Pro-valmentajan Jukka Poutiaiselle. "Kokeneena" keilaajana osasin sentään kengät ottaa hyllystä itse, mutta siinä olikin kaikki mitä osasin. Pallon valinnan oon aikaisemmin aina tehnyt mutu-tuntumalla, "no tää on varmaan tosi hyvä, ainakin kivan värinen"-tyylisesti, mutta nyt sain siihenkin oppia. Palloja onkin siis eripainoisia (naisille yleensä 10-14) ja otteen koot on luokiteltu S, M ja L-palloihin. Mulle M-oli sopivin niin, että peukalon täytyi pysyä reiässään suht' timakasti kiinni, kun taas keskisormi ja nimetön vaan sopivalla etäisyydellä saavat olla vaikka väljästikin. Oikea pallo löytyi peukaloa eri palloihin sovittamalla. 

 


Sitten askeleet: 

Täh, onko tässä semmosetkin? Kyllä vaan. Lyhyt, lyhyt, pitkä, lyhyt, pitkä. Eli hidas, hidas, nopea, nopea, nopea. Ja näihin pallon saaton ajoittaminen niin, että lopussa kroppa on noin 45 asteen kulmassa ja vasen käsi, sekä oikea jalka tasapainottavat asentoa sivulle. Näitäpä sai jo tankatakin, mutta aina niiden sattuessa kohdilleen huomasi miten rennosti pallo lähtee eteenpäin. Salaisuus pallon irtipäästämiseen oli Jukan mukaan "päästä kissa ulos"-ote. Jos läpäytät pallon (tai kissan) menemään saat kynsistä, mutta pehmeästi saattamalla pallon saa (suurin piirtein) sinne minne haluaa. Kierteisiin en päässyt vielä perehtymään, mutta niissä pitää olla jo selvillä sellaisistakin kuin lattian öljyrajoista. 

Tähtäyspisteet löytyy radan lattiasta ja tosiaan, keskelle ei olekaan järkeä tähdätä vaan oikea kätisellä keskimmäisen 1 keilan ja sen oikealla puolella olevan 5 keilan väliin. MITÄ? No niimpä. Tätä ei kukaan ole kertonut aiemmin. Askeleita ottaessa tulisi pallon kulkea koko ajan suoraa linjaa kohti haluttua pistettä, joten jo lähtöpaikalla ennen askeleita on merkitystä. Jos esimerkiksi kaadat kaikki paitsi nurkkakeilan (mulla kävi noin joka toinen kerta just näin), kannattaa saatto tähdätä ristikkäisestä kulmasta lähteväksi. 

Tässä lajissa, niin kuin monessa muussakin on aivan oma termistönsä, johon Jukan opissa heti törmäsin. On paikko, gutteria, missiä ja montaa muuta aloittelijalle outoa termiä, joiden osaamisesta keilaaja varmaasti tunnistetaan. Keilaamaan oppii keilaamalla ja kisaamaan oppii kisaamalla. Aloittelija voi aloittaa harrastuksen omin päin, mutta jo tunnin valmennuksesta oli itselle ainakin suuri hyöty, sillä ilman neuvoja olisin vaan nakellut palloa yrittäen aina osua tuurilla johonkin. Jos taas haluaa kilpakeilailijaksi kehittyä, tarvitsee valmennusta ja kisoihin pääsee jonkun seuran alaisuudessa.  

Keilailu on helppo oppia ja vaikea hallita, koskaan ei koskaan tule täydelliseksi (Keilailuliitto).

Keilaajat luokitellaan keskiarvo kilpailukierrosten mukaan eri luokkiin. Aloittelijalle jo 100 pisteen ylittäminen on hyvä tavoite ja alin kisaluokka on alle 155 pistettä. Pistelaskunhan hoitaa (onneksi) tietokoneet, mutta ehkä on syytä ymmärtää periaate. Keilailusarjassa on kymmenen ruutua, joista 9 ensimmäisellä on mahdollisuus tehdä kaato tai toisella (paikko) heitolla kaataa ensimmäisen heiton jälkeen pystyyn jääneet keilat. Ensimmäisellä tehdystä kaadosta palkitaan pisteissä enemmän ja viimeisessä ruudussa voit heittää kolmesti jos saat kahdella ensimmäisellä kaikki keilat alas. Ei huolta, en minäkään ymmärtänyt, mutta lisää voit lueskella vaikka täältä. Maksimi pistemäärä ja keilaajien unelma on tehdä 12 peräkkäisen täyskaadon sarja ja saada 300 pistettä. Kisoissa jo se, että et saa kahdella heitolla kaikkia kaatumaan (eli teet missin) on katastrofi. Tää laitto vähän omaa ("no täähän on helppoa") peliä jo perspektiiviin, sillä niitä missejä oli melkein joka ruudussa. 

 • Mitä kehittää: Tasapainoa, rytmiikkaa, keskittymistä ja keskivartalon (ja heittokäden) kestovoimaa. Aikansa siinä kuitenkin kahvakuulaan verrattavissa olevaa palloa tulee heiluteltua. 
 • Parasta: Täyskaato ja heti perään paikko. Kisatilanteessa paineen alla omaan parhaansa pystyminen!
 • Pahinta: Keskittymisen häviäminen ja totaaliset "missit". Siinäpä nakkelet sitten loput kierrokset, kun oot jo ekalla feilannut täydellisesti. 
 • Hinta: Keilarata tunniksi maksaa Hutungissa 20/16€ ja kenkien vuokra lisäksi euron. Yksityistuntien hinta olisi 35€ opetuskerralta, johon sisältyy ratavuokra. Sitten kun innostuu, omat pallot maksaa sadasta eurosta ylöspäin kappaleelta ja lisäksi keilailukengät kannattaa olla omat.
 • Kenelle: Kaikille, joiden mielestä kehittyminen on jees. Kilpailu omasta mielestä on parasta, mutta miksei ihan omaa keskiarvo tai huipputulosta olisi hauska kehittää. Kuitenkin keilakisoista maksetaan jopa ihan rahaa voittajille, joten kilpailuhenkiset ja tavoitteelliset keilaajat pystyvät harrastuksen kustannukset kisoja kiertämällä maksamaan. 
 • Oma Ranking: Mulle tää menee yhtä mielenkiintoiselle saralle jousiammunnan kanssa eli yllättävän kärkeen. Musta on vaan todella mielenkiintoista ja kiehtovaa se, miten lajissa mielenhallinta joutuu äärimmäisen koville. 

 

 

Kommentit (2)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Keilailu on kyllä aika koukuttavaa! Siinäkin melkein pitäisi olla joku porukka minkä mukana kävisi aina keilaamassa, että tulisi säännöllisesti lähdettyä... Oiskohan mahdollista saada sellainen custom-keilapallo, johon poraututtaisi myös pitkille kynsille reiät, kannattaisin :D #onlygirlthings 

Silja

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram