"Vähän sitä tietää, ennen kun oppii" on mun elämäni uusi motto. Mulle oli selvää haasteen alusta lähtien, että keilailu tulee olemaan yksi testattavista lajeista "eläkepäivä" (jotka on urheilullisesti siis jo menossa) harrastusten toivossa. Ja kuinka moni meistä onkaan käynyt keilailua kokeilemassa tietämättä lajista juurikaan mitään? Sen verran oon nähny joskus "vähän parempien" keilaajien keilaavan, et tiesin että en osaa keilata. Ja niinhän se oli, että yllättävän vähän tiesin lajista, jota olen muutaman kerran käynyt kuitenkin kokeilemassa. 

 Tiesittekö, että keilaus on yksi maailman suosituimmista (ja vanhimmista) lajeista?

 

Keilailuoppiin pääsin Liikuntakeskus Hutungissa liikuntajohtajan ja keilailun Pro-valmentajan Jukka Poutiaiselle. "Kokeneena" keilaajana osasin sentään kengät ottaa hyllystä itse, mutta siinä olikin kaikki mitä osasin. Pallon valinnan oon aikaisemmin aina tehnyt mutu-tuntumalla, "no tää on varmaan tosi hyvä, ainakin kivan värinen"-tyylisesti, mutta nyt sain siihenkin oppia. Palloja onkin siis eripainoisia (naisille yleensä 10-14) ja otteen koot on luokiteltu S, M ja L-palloihin. Mulle M-oli sopivin niin, että peukalon täytyi pysyä reiässään suht' timakasti kiinni, kun taas keskisormi ja nimetön vaan sopivalla etäisyydellä saavat olla vaikka väljästikin. Oikea pallo löytyi peukaloa eri palloihin sovittamalla. 

 

Sitten askeleet: 

Täh, onko tässä semmosetkin? Kyllä vaan. Lyhyt, lyhyt, pitkä, lyhyt, pitkä. Eli hidas, hidas, nopea, nopea, nopea. Ja näihin pallon saaton ajoittaminen niin, että lopussa kroppa on noin 45 asteen kulmassa ja vasen käsi, sekä oikea jalka tasapainottavat asentoa sivulle. Näitäpä sai jo tankatakin, mutta aina niiden sattuessa kohdilleen huomasi miten rennosti pallo lähtee eteenpäin. Salaisuus pallon irtipäästämiseen oli Jukan mukaan "päästä kissa ulos"-ote. Jos läpäytät pallon (tai kissan) menemään saat kynsistä, mutta pehmeästi saattamalla pallon saa (suurin piirtein) sinne minne haluaa. Kierteisiin en päässyt vielä perehtymään, mutta niissä pitää olla jo selvillä sellaisistakin kuin lattian öljyrajoista. 

Tähtäyspisteet löytyy radan lattiasta ja tosiaan, keskelle ei olekaan järkeä tähdätä vaan oikea kätisellä keskimmäisen 1 keilan ja sen oikealla puolella olevan 5 keilan väliin. MITÄ? No niimpä. Tätä ei kukaan ole kertonut aiemmin. Askeleita ottaessa tulisi pallon kulkea koko ajan suoraa linjaa kohti haluttua pistettä, joten jo lähtöpaikalla ennen askeleita on merkitystä. Jos esimerkiksi kaadat kaikki paitsi nurkkakeilan (mulla kävi noin joka toinen kerta just näin), kannattaa saatto tähdätä ristikkäisestä kulmasta lähteväksi. 

Tässä lajissa, niin kuin monessa muussakin on aivan oma termistönsä, johon Jukan opissa heti törmäsin. On paikko, gutteria, missiä ja montaa muuta aloittelijalle outoa termiä, joiden osaamisesta keilaaja varmaasti tunnistetaan. Keilaamaan oppii keilaamalla ja kisaamaan oppii kisaamalla. Aloittelija voi aloittaa harrastuksen omin päin, mutta jo tunnin valmennuksesta oli itselle ainakin suuri hyöty, sillä ilman neuvoja olisin vaan nakellut palloa yrittäen aina osua tuurilla johonkin. Jos taas haluaa kilpakeilailijaksi kehittyä, tarvitsee valmennusta ja kisoihin pääsee jonkun seuran alaisuudessa.  

Keilailu on helppo oppia ja vaikea hallita, koskaan ei koskaan tule täydelliseksi (Keilailuliitto).

Keilaajat luokitellaan keskiarvo kilpailukierrosten mukaan eri luokkiin. Aloittelijalle jo 100 pisteen ylittäminen on hyvä tavoite ja alin kisaluokka on alle 155 pistettä. Pistelaskunhan hoitaa (onneksi) tietokoneet, mutta ehkä on syytä ymmärtää periaate. Keilailusarjassa on kymmenen ruutua, joista 9 ensimmäisellä on mahdollisuus tehdä kaato tai toisella (paikko) heitolla kaataa ensimmäisen heiton jälkeen pystyyn jääneet keilat. Ensimmäisellä tehdystä kaadosta palkitaan pisteissä enemmän ja viimeisessä ruudussa voit heittää kolmesti jos saat kahdella ensimmäisellä kaikki keilat alas. Ei huolta, en minäkään ymmärtänyt, mutta lisää voit lueskella vaikka täältä. Maksimi pistemäärä ja keilaajien unelma on tehdä 12 peräkkäisen täyskaadon sarja ja saada 300 pistettä. Kisoissa jo se, että et saa kahdella heitolla kaikkia kaatumaan (eli teet missin) on katastrofi. Tää laitto vähän omaa ("no täähän on helppoa") peliä jo perspektiiviin, sillä niitä missejä oli melkein joka ruudussa. 

 • Mitä kehittää: Tasapainoa, rytmiikkaa, keskittymistä ja keskivartalon (ja heittokäden) kestovoimaa. Aikansa siinä kuitenkin kahvakuulaan verrattavissa olevaa palloa tulee heiluteltua. 
 • Parasta: Täyskaato ja heti perään paikko. Kisatilanteessa paineen alla omaan parhaansa pystyminen!
 • Pahinta: Keskittymisen häviäminen ja totaaliset "missit". Siinäpä nakkelet sitten loput kierrokset, kun oot jo ekalla feilannut täydellisesti. 
 • Hinta: Keilarata tunniksi maksaa Hutungissa 20/16€ ja kenkien vuokra lisäksi euron. Yksityistuntien hinta olisi 35€ opetuskerralta, johon sisältyy ratavuokra. Sitten kun innostuu, omat pallot maksaa sadasta eurosta ylöspäin kappaleelta ja lisäksi keilailukengät kannattaa olla omat.
 • Kenelle: Kaikille, joiden mielestä kehittyminen on jees. Kilpailu omasta mielestä on parasta, mutta miksei ihan omaa keskiarvo tai huipputulosta olisi hauska kehittää. Kuitenkin keilakisoista maksetaan jopa ihan rahaa voittajille, joten kilpailuhenkiset ja tavoitteelliset keilaajat pystyvät harrastuksen kustannukset kisoja kiertämällä maksamaan. 
 • Oma Ranking: Mulle tää menee yhtä mielenkiintoiselle saralle jousiammunnan kanssa eli yllättävän kärkeen. Musta on vaan todella mielenkiintoista ja kiehtovaa se, miten lajissa mielenhallinta joutuu äärimmäisen koville. 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Keilailu on kyllä aika koukuttavaa! Siinäkin melkein pitäisi olla joku porukka minkä mukana kävisi aina keilaamassa, että tulisi säännöllisesti lähdettyä... Oiskohan mahdollista saada sellainen custom-keilapallo, johon poraututtaisi myös pitkille kynsille reiät, kannattaisin :D #onlygirlthings 

Silja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla