Mulla on näitä kohtaan viha-rakkaussuhde. Salibandyn oheistreeninä on muutama tunti tullut vedettyä juuri tätä kehonpainotreeniä, sillä niillä on helppo ilman mitään välineitä huolehtia lihaskunnon ylläpidosta, mutta myös kehittymisestä. Punnerukset, hypyt, loikat, kyykyt, vatsat ja selät kuntopiirissä oli oksettavinta mitä treeneissä piti tehdä, mut toisaalta niiden jälkeen oli aina hyvä fiilis. Kehonpainoharjoituksen nimellä se ei kuulostaa enää yhtään niin kurjalta ja tavallaan rakastankin tätä monipuolista rääkkiä, kun oon oppinut mielekkäämpiä liikkeitä kun tavalliset vatsat, selät ja kyykkyhyppelyt. 

Kävin muutamaa tunnnin kokeilemassa Bodyweight, Abs & Booty ja Crosstraining tunneilla, joissa lisäpainoja ei varsinaisesti käytetty, mutta toki muuta välinettä kuten puolapuita, köysiä ja renkaita saattoi olla käytössä. Parasta näissä mun mielestä kuitenki on, että näitä liikkeitä oppiessa treenit on superhelppo tehdä itsekseen missä vaan ja monessa kaupungissa on nykyisin näitä Street Workout-paikkoja joissa kesällä on kiva käydä harjoittelemassa. Kun hommia tehdään toistoja tai aikaa vastaan tai kokeilet vaan oppiaksesi jotain uutta, saa omaan suorittamiseen keskittyä, vaikka ryhmätunnilla muiden tekemiseenkin tulee samalla jonkin verran kiinnitettyä huomiota.

Abs & Booty ja Crosstraining tunnit oli melko lailla näitä kuntopiirihommia, eli annetaan liike tai liikkeitä ja niitä tehdään joku aika. Sinänsä nää on aika tappoja mielelle, mut jotenkin mua aina helpottaa se, et tiedän et tietyn ajan päästä se aina loppuu. Näillä tunneilla liikkeet oli aika simppeleitä peruskuntopiiri liikkeitä kuten erilaisia loikkia, vatsoja, selkiä ja hyppyjä.

Bodyweight-tunti oli todella hyvä! Siellä harjoitellaan joka kerta hiukan eripainotuksilla erilaisia kehonpainoliikkeitä, kuten pistoolikyykkyä, Dragon Flag-vatsoja, käsilläseisontapunnerrusta, rengassoutua ja spagaatia. Ohjaaja painotti paljon liikkuvuuden merkitystä terveellisen liikunnan ja toimintakyvyn pohjana ja tykkäsin kaiken kaikkiaan tästä tunnista tosi paljon, koska moni liike oli itselle uusi. Eniten tää oli Streetworkoutista ja Calisthenicsista ammentava tunti ja olisipa tosi siistiä oppia kaikkia hienoja liikkeitä mitä nää tyypit osaa ja jaksaa tehdä. Mun mielestä nää treenit on ihan kiva vetää porukassa, koska sinnittelet itsekin ne viimeiset sekunnit kun näet, että kaverit vieressä tekee saman. Yksin tehdessä vedän melkein aina sieltä mistä aita on matalin. 

Jyväskylän Street Workout-sivun kautta löysin sähköpostilistalle kirjautumista vastaan ladattavan aloittelijan oppaan omatoimiseen streetworkout-harjoittelu liikkeisiin, joissa oli ihan perus punnerukset, leuanvedot, dipit ja kyykyt Mulle toi opas ei juuri uutta anna, mutta jos lähdet ihan alkeista löydät sen täältä. YouTubeen toisaalta jos lyöt hakusanoiksi Calisthenics tai StreetWorkout niin löydät kaikkea tosi inspiroivaa, mutta mun suosikit ehdottomasti on Thenx missä on paljon hyviä "How to"-videoita ja huiken tyyppi on Frank Medrano, joka saa liikkeet näyttämään vähän turhan helpoilta. Tää Medrano häiskä on muuten kasvisyöjä, eli ei kannata väittää että vain eläinproteiinia syömällä saa liikuntaan potkua. 

Maailmassa on niin monta erilaista variaatiota ja vaikeustasoa esimerkiksi kyykyistä, että haastetta riittää hamaan tappiin saakka oli millä lähtötasolla tahansa. Mä en usko sellaiseen puheeseen, että hyvään lihaskuntoon/ kuntoon tarvitsisi kuntosalikortin ja/tai lisäpainoja. Tarvitsee vaan haastavampia liikkeitä. Näillä tunneilla hommat oli jaksotettu järkevästi ja oman tason mukaisesti tietyssä ajassa ehtii tekemään kunnon mukaan liikkeitä sopivan määrän ja parasta on, että sluibata voi helposti kun kaikki tekevät vähän eri tahtiin :D 

 

 • Keskisyke: Riippuen tunnin tahdista 130-145
 • Mitä kehittää: Lihaskuntoa, keskivartalon hallintaa, räjähtävyyttä, liikkuvuutta. 
 • Parasta: Hauskat ja haastavat liikkeet, joita voi harjoitella missä vaan. 
 • Pahinta: Kun et saa yhtään tehtyä sitä liikettä mitä pitäisi. Et edes helpointa versiota. Aikaa vastaan tehtäessä viimeinen sarja on aina yhtä helvettiä. 
 • Hinta: Ryhmäliikunnat ja niiden hinnat on käyty läpi, mut alunperin ja perinteisesti kehonpainoharjoittelu on ilmaista ja sitä voit tehdä missä itse kehtaat. Liikkeitä oppii joko muilta, netistä tai voi käydä vaikka niillä ryhmäliikuntatunneilla ensin perusjuttuja opettelemassa. Jyväskylässä Tuomiojärven rannassa on ainakin hyvä Street Workout-paikka, missä kesällä on kaikentasoista porukkaa harrastamassa. 
 • Kenelle: Toki tää on aika haastava liikuntamuoto ja osa liikkeistä vaatii paljon voimaa, mutta useimmista liikkeistä löytyy helpotettu muoto jonka saa jotenkin vedettyä läpi.
 • Oma ranking: Mä todellakin toivon, että tällainen ilmainen kehonpainoharjoittelu syrjäyttäisi kuntosaliharjoittelun trendeissä. Uusia liikkeitä ja haasteita löytyy koko ajan ja niitä oppiakseen on huolehdittava myös liikkuvuudesta, joten monipuolinen muoto huolehtia lihaskunnosta. Tää on mulle sellainen ikuisuusprojekti, eli koko ajan haluan vähän kehittyä, mutten jaksa tiiviissä pätkässä tehdä töitä tän eteen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi ja kiitos kommentista! Tosi kiva kuulla! Kehonpainoharjoittelu + voimistelu + boulderointi on kyllä itselle tällä hetkellä kovia suosikkeja. Todella motivoivia liikuntamuotoja! Kävin kurkkimassa myös sun blogi  ja mahtavaa et oot yhdistänyt vegaaniuden ja fitness-hommat elämääsi ja kerrot siitä blogissa! Arvostan, että pystyt toteuttaa molempia ja varmasti pysyy kropassa hyvä olo :) Laitan myös sun blogin seurantaan!

T. Silja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat