Käsipallo on laji, jota ei tunnuta pelaavan ku etelässä ja Suomen ruotsinkielisillä alueilla. Tää on selkeesti juttu, mikä pitäisi kyllä mun mielestä korjata. Mä oon nähny tätä lajia vaan telkkarista ja siellä pelaa aina vastakkain Dicken ja Cocks, jotka olikin suurinpiirtein ne mitä mä käsipallosta ylipäänsä etukäteen tiesin:  (Cocks pysyi kovana Cupin finaalissa – Dicken taipui | Yle Urheilu | yle.fi) Oli muuten varmaan eka kysymys näissä treeneissä, että miksi noi joukkueet on nimetty noin? Kuulema vanhoja perinteisiä seuroja, mutta syytä ei suoraan ollut antaa :D Maailmalla käsipallo on kuitenkin ihan älyttömän suosittu laji ja en ihmettele yhtään! Suomi voisi tässä suhteessa vähän tsempata. 

Mie aavistelin nolla-kokemuksellakin, että tulisin tykkäämään tästä lajista ja halusin ehdottomasti päästä tätä kokeilemaan. Jotain norjalaista mun geeneissä varmasti on, mutta ei niin paljon että puhuisin sujuvasti ruotsia treeneissä. Lajikokeiluun joukkuetta googletellessa kävinkin lukemassa pelaajalistoja ja valitsin joukkueen osittain sillä perusteella, että pelaajistossa suurimmalla osalla sukunimet on suomalaisia ja valmentaja Andrus sattui olemaan vielä lähtöjään Virosta. Onneksi Pirkat (naisten 1.divisioonan joukkue) otti mut treeneihinsä lajia kokeilemaan ja suomella selvittiin! 

 

Käsipallo on sisäkentällä pelattava laji, jossa kentällä on yhtäaikaa 6 vs. 6 pelaajaa + maalivahdit molemmissa joukkueissa. Tää laji muistuttaa paljon koripalloa, jossa oma hyökkäysvuoro rakennellaan palloa syöttelemällä ja oikeaa kuvioita hakemalla, kun puolustava joukkue taas pyrkii puolustamaan heittoja. Palloa pelataan kädellä siten, että pelaaja voi ottaa maksimissaan kolme askelta pallo kädessä, jonka jälkeen se pitää syöttää tai sitä voi pomputella kuten koripallossa ja ottaa uudet kolme askelta. Kolme sekunnin jälkeen pallo on kuitenkin syötettävä tai yritettävä heittää vastustajan maaliin.

Tässä lajissa maalivahdin alue on iso, eikä kummankaan joukkueen pelaajat saa siellä pelin aikana olla. Heitto kohti maalia pitää lähteä maalivahdin alueen takaa, mutta pelaaja saa tulla alas maalivahdin alueelle kunhan pallo on irronnut kädestä ilmassa. Haasteelliseksi tämän kaiken tekee kontakti, joka saa olla suhteellinen kovaakin, mutta toista pelaajaa ei toki voi repiä, eikä juoksulinjalle suoraan saa asettua. Kolhuilta tässä pelissä on hankala välttyä, kun maaleja joukkueille tulee noin 20-30 ottelussa. Pelaajia saa vaihtaa kentällä niin paljon kuin tarvii, mutta usein hyvät pelaajat pelaa suurimman osan pelistä. Kentällä tulee paljon tasavauhtista juoksua, kävelyä ja sit lyhyitä teräviä spurtteja ja juoksuja. Maalintekotilanteen estosta voidaan määrätä 7 metrin heitto, joka on tavallaan ku jalkapallon rankkari, mut kädellä heitettävä. 

Näissä treeneissä sattui olemaan sen verran vähän porukkaa, ettei päästy varsinaisesti pelaamaamaan, mutta heittämistä ja maalintekoa pääsin kuitenkin kunnolla treenaamaan. Toki mie tälläkin kertaa satuin sellasiin treeneihin, että alussa otetaan luulot pois kuntopiiri-hapotusosiolla, jossa pääsin juoksemaan viivoja ja punnertamaan :). Mut sit päästiin itse lajiin ja leikkimään sen pallon kaa. Käsipallon pallo on pieni jalkapallo, joka pysyy kädessä pihkan avulla. Pihka on jotain ihan omaa ainettaan (?), joka tahmaa sopivasti niin, että pallo pysyy helposti kädessä, mut toisaalta myös irtoo tarvittaessa. Mä en alussa hirveesti palloon pihkaa lisänny, kun sen pallon tahmaisuuteen kesti vähemmälläkin pihkalla jo aikaa tottua. Syöttely tapahtuu yläkautta, mikä ei kovinkana eroa pesäpallon heitosta. Ainoa vaan, että pallo on isompi ja raskaampi. Kiinni sitä palloa kannattaa ottaa kahdella kädellä. 

Syöttelyiden jälkeen siirryttiin maalivahdin lämmittelyiden kautta maalinteko treeneihin. Maalivahdilla on käsipallossa siitä epäkiitollinen paikka, että torjuntaprosentti taitaa jäädä noin 60% luokkaan pelissä. Melkein joka toinen veto siis uppoa, koska maali on iso ja pelaajan pitäisi ehtiä katsoa minne sitä tilaa on laittaa. Torjunnat on kyllä sitä hienompia ja käsipallo maalivahdeilla onkin yleensä hurjat loikat ja liikkuvat lonkat, jotta jalat nousee korkeallekin torjumaan. Ja jos sen torjunnan saa maalivahti otettua tai puolustava joukkue muuten maalin estettyä, niin se tarkottaa aina sitä, että seuraavasta hyökkäyksestä on mahdollista päästä toista joukkuetta karkuun! 

Eikä kyllä ite ollut alussa helppo heittää sitä palloa sellaseen kohtaan, et se oisi mennyt maaliin. Ylipäänsä heittäminen tarkasti siihen kohtaan mihin halusi oli pihkan takia hankalaa, mutta voimaa kun vähensi, niin homma alkoi sujumaan. Heittämisen vauhtiin otetaan yleensä ne kolme askelta, sillä niillä käsipallossa otetaan se vauhti ja harhautetaan puolustavat pelaajat. Me tehtiin esim. heittoja niin, että valmentaja syötti pallon just ennen heittoa ja sit sellasia, missä ensin kuljetettiin ja sit otettiin terävästi kolme askelta erilaisilla harhautuksilla. Sen lisäksi, että yritti miettiä omia jalkoja, pitäisi loikata siitä maalivahdin alueen rajalta mahdollisimman lähelle maalia ja heittää se pallo ilmassa sinne missä tilaa on. Okei, siis hetkinen?!? 

Mie lähdin opettelee ensin ihan sillä, että keskityin viivalta hyppäämään ilmaan ja heittämään ilmassa. Valmentaja Andrus antoi ohjeen jäädä roikkumaan sinne ilmaan. Jeps, kuulostaa helpolta. Alussa tuli tosiaan heitettyä vähän liian aikaisin, koska tuntu että on hypyn jälkeen heti takasin maassa. Mut piti vaan ensin keskittyä hyppäämään, sillä vasta kunnon hypyn jälkeen voi heittää kunnolla.  Sillon se tuntuu siltä ilmassa roikkumiselta! Pitää hypätä ylös ja eteenpäin ja sit vaan unohtaa, että on ilmassa kun heittää. Kropasta pitää hakea se voima ilmassa siihen heittoon, niin että tuntuu et painat sen pallon siihen heittoon ja siinä on kyllä koko keho mukana. Sit kun rupesin löytämään sen asennon heittoon ilmassa, mietin askeleita. Yks, kaksi, kolme maalivahdin aluetta pitkin oli helppo, mut kun otettiin mukaan harhautuksia pyörähtäen tai sivuaskelilla, niin homma oli kuin tanssia. Vaikka puolustamassa oli vaan tötsä, niin voi todella kuvitella, että pelissä sen vapaan heittopaikan löytäminen ei oo kovin helppoa, kun vastustaja on ryhmittynyt sun eteen riviin ja saa tulla kylkeen kun yrität hakea niitä askeleita. Tähän lajiin tavallaan tulee mukaan sellanen lentopallon hyppäämisen elementti, sillä aikamoisesti pelissä saa voimalla loikata, että maaleja saa tehtyä. Poikkikentän syötöillä vastustajan rivit yritetään saada rakoilemaan, jotta jossain olisi tilaa heittää. 

Mie vaan rakastin heti sitä maalintekoa! Oli ihan mahtavaa hypätä korkealla (siltä se tuntuu, vaikkei kuvista näytä :D) ilmaan ja katella sieltä, että mihin heittää. Kun pallossa on vielä kunnolla vastusta, niin tuntuu että ihan kunnolla saa heittoon voimaa. Alussa mie koitin heitellä yläkulmiin, mutta maalivahti ehtii käsillä niihin kyllä aika hyvin, joten ekan maalinkin sain tehtyä alakulmaan. Kun vielä lopussa kokeiltiin 7 metrin heittoja vielä sellasella henkisellä panoksella, että jos pelaaja ei saanut tehtyä maalia, kaikkien piti juosta salin päädystä päätyyn. Ekalla kierroksella mie sain kunnian juoksuttaa porukkaa, mutta seuraavilla sain jo maalitkin tehtyä. Siinä kuulema kannattaa heittää heti, kun tuomari antaa luvan, sillä mitä enemmän liikuttelee ja hakee palloa (vähintään toisen jalan on oltava maassa kun heitto lähtee) , sitä paremmin maalivahti ehtii seurata. Seuraavilla kierroksilla maalit sainkin niin, että katsoin maahan siihen saakka kun kuulin vihellyksen ja sit heitin heti. 

Mä en osannut pomputtaa sitä palloa oikein, vaan oisin tehny kuljetusvirheitä koko ajan, josta pelissä oisi seurannut vastustajan vapaaheittoja. Pallon pihka tekee sen, että se vaan tuntuu jäävän käteen vaikka ei yrittäisi ottaa sitä kiinni. Toisaalta heitoissa huomasin, että sitä pihkaa saa kädessä olla, ettei se karkaa liian aikaisin. Tohon heittämiseen mulla on hyvät taustat muiden mun harrastamien lajien pohjalta, joten kyllä varmasti muutenkin tän lajin jujut löytäisi nopeasti paikkansa. Tää oli kyllä kaiken kaikkiaan sellanen rakkautta ensisilmäyksellä laji, mutta treenimatkat Etelä-Suomeen on vähän turhan pitkät! Mä todella sytyin tähän heti ja onkin harmi, että pelaavia joukkueita on vähemmän (lue: ei ollenkaan) täällä päin Suomea. Mut heti kun joukkue ja valmentaja löytyy, on valmis lähtee tätä pelaamaan!

 • Mitä kehittää: pallopelinä kokonaisvaltaisesti nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä kehittävä. 
 • Parasta: maalinteko! Pallossa on just täydellisesti vastusta, jotta tuntuu että sitä saa napakasti heitettyä. Loikatessa ilmaan on myös hetken sellanen lentävä fiilis!
 • Pahinta: Tähän hätään en kyllä keksi mitään huonoa! Yltiöpositiivisesti siis mennään!
 • Missä ja miten: tätä lajia on kyllä ihan liian vähän tarjolla! Naisilla löytyy naisille harrastesarja, 1.divisioona ja liiga, joita pelataan Etelä-Suomessa ja länsirannikolla, mutta kylmemmille seuduille laji ei oo asettunut. Mä kävin kokeilemassa lajia Pirkkojen mukana, joka tosiaan pelaa naisten 1.divisioonaa. Siellä ainakin vaikuttaa olevan hyvä porukka lajia harrastamassa! 
 • Oma ranking: No jos ei keksi mitään huonoa sanottavaakaan tästä lajista, niin meneekö se ykköseksi. Kyllä varmaan! 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat