Ei mulla ennen tätä kokeilua oo tullut edes mieleen ajatella Kartingia yhtenä lajina. Se on ollu vähän niinku ennakkoon aatteelin et keilaus on, eli jotain sellasta että firman porukalla mennään ja sit vähän skabaillaan.  Enkä ollut koskaan käynyt aiemmin ajamassakaan. Joten ihan mahtavaa kun Jyväskylän Karting Center mahdollisti kokeilun ajamiseen ja kaveriksi mulle huikean lahjakkaan Milja Kukkosen, 15-vuotiaan nuoren naisen, joka aiemmin on kilpaillut Karting-sarjoissa, mutta siirtymässä nyt Formula Fordin maailmaan. Johonkin sellaseen, jonka vaativuudesta mulla ei oo mitään käryä.

 

Karting eli mikroautoilu on autourheilulaji, jota ajetaan niin harraste- kuin ammattilaistasollakin. Kartingauto on yksinkertainen, yksipaikkainen, putkirunkoinen ja jousittamaton auto, jossa on jäykkä taka-akseli. 

 

Me oltais menty Ruuhimäen ulkoradalle, mutta mä olin kokeiluni kanssa vähän myöhässä ja syksyn viimeiset aurinkoiset päivät ei sattuneetkaan mua nyt suosimaan. Yli kilometrin pitkän ulkoradan sijaan päästiin kuitenkin Karting Centerin sisäradalle Jyväskylän Vaajakoskelle. Ja tokihan sateellakin ajetaan, eikä yksiäkään kisoja tai harjoituksia sateen takia peruta. Homma ei ehkä oo enää niin mielekästä sateella, mutta toisaalta ne on kuulema niitä kovia kuskeja, jotka sateellakin jaksaa harjoitella. Jyväskylä Karting Centerin sisärata on kuitenkin myös jopa 270m pitkä ja mun keskittymistasolle todellakin riittävä. Nyt mä sentään opin sen mutkat ulkoa toiseen ajettuun settiin mennessä. 

Milja on yks näistä kovista tyypeistä, jolle autourheilun parissa kaikki on vielä mahdollista ja mulle tehtynä henkilökohtaisena lupauksena oli olla ensimmäinen nainen F1-sarjassa. No ehkä mä syötin tän ajatuksen, mutta oishan se nyt siistiä tulevaisuudessa nähdä! Törkeen siistiä oli kuitenkin saada näin kova henkilökohtaisena opastaja lajin parista kertomaan ja näyttämään millainen laji tää Karting oikein on. Milja ite oli innostunut autourheilusta alakouluikäisenä ja innostus vei kotiradalla harjoittelusta karting kisoihin ympäri Suomea. Juniorisarjoissa tytöt ja pojat ajaa keskenään kilpaa, eikä se sinänsä haittaa, sillä lajissa tarvittavat ominaisuudet on ihan yhtälailla harjoiteltavissa. 

Karting on monelle autourheilun parissa aloittavalle nuorelle se aloituslaji, jonka parista siirrytään kokemuksen myötä isompiin luokkiin, mutta karting on myös laji, jota saatetaan ajaa koko ikä tai vasta aloittaa harrastus aikuisiällä. Erilaisia sarjoja ja luokkia löytyy eri ikäisille ihan MM-tasolta piiritasolle ja sit taas ihan harrastelijakisoihin. Mä oon pitänyt sisäradan ja ulkoradan ajamista käytännössä samoina lajeina, mutta oikeasti ne eroaa toisistaan huomattavasti. Ensinnäkin renkaiden alla oleva materiaali vaikuttaa merkittävästi ohjattavuuteen ja esim. jarrutuksiin ja ulkona radat on myös merkittävästi pidempiä ja leveämpiä, jolloin myös vauhti autoilla kasvaa. 

Kun sisäradoilla kaikki ajavat samanlaisilla radan vuokra-autoilla, on taas ulkoradalla suuri merkitys omalla kalustolla ja siihen tehdyillä säädöillä. Toki esim. Jyväskylässä myös ulkoradalle on vuokrattavissa kalustoa, mutta jokaiselle lajia harrastavalle oman auton hankinta tulee kuitenkin jossain vaiheessa eteen. Mä ajattelen sitä niin, etten pysty edes salibandyä pelaamaan toisen mailalla tai kengillä, vaan niihin pitää tehdä just ne omat säädöt, joten voi vaan kuvitella miten oleellista se autourheilussa onkaan. Siihen säätämiseen meneekin ulkoradoilla merkittävästi aikaa ja se on myös hyvän kuskin merkki, että pystyy kertomaan mihin suuntaan autoa on huollettava. Käytettynä hyvän karting-auton saa noin 2000€ hintaa ja uuden hinta on vähintäänkin sit jo tuplat. Jos haluaisi ajaa jossain tallissa kovia Karting-sarjoja, puhutaan sit jo useiden kymmenien tuhansien vuosittaisesta panostuksesta, jota ei kyllä ilman sponsoreita toteuteta. Tässäkin lajissa on varsinkin nuorella urheilijalla oltava aikamoinen tukiverkosto, että ura lähtee nousuun. 

Karting kisaan kuluu kaikkine aika-ajoineen ja varsinaisine kisoineen koko viikonloppu, joten ajajan täytyy olla myös fyysisesti kovassa kunnossa. Sisäradoilla vuokrattavat ajat on tarkoituksella pätkäisty noin 10 min ajoaikoihin, sillä aloittelija ei ihan oikeasti juuri sitä pidempää aikaa jaksa kerrallan keskittyä. Milja treenaa fysiikkaa henkilökohtaisen kuntovalmentajan kanssa 4-5 kertaa viikossa pääpainoina juuri kestävyys ja myös toki keskivartalon voima. Sillä on ihan kohtuullisen suuri merkitys miten nopeasti ratin takana väsyt, sillä keskittyminen pitää olla se 110% vähintään koko ajan. Jos herpaannut, niin se tarkoittaa isoa menetystä ajassa tai pahimmillaan ulosajoa. Vaikka karting-autoa ei ajamalla kumoon saa, eikä vauhti suoralla ole 300km/h, niin ihan jo tollasella vähemmälläkin vauhdilla (ulkoradoilla karting kulkee noin 70km/h keskivauhdilla ja nopeimmillaan jopa 140km/h) rengasvalliin ajaminen tuntuu. Ja kyllä tolla mun ajamalla hitaallakin vauhdilla se törmäys sellaselta seinään ajamiselta tuntu. 

Kun sit päästiin ajamisen pariin, tuli ensimmäisenä käydä vetäisemässä haalari päälle ja valita sopivan kokoinen kypärämyssy ja kypärä. Ajokengiksi sopii kokeiluajossa hyvin vaikka tennarit, kunhan nilkka pääsee hyvin liikkumaan. Kaikki ensimmäistä kertaa ajavat käyvät läpi turvallisuus koulutuksen, jossa kerrotaan miten karting-auto toimii, miten sillä kannattaa ajaa, millainen rata on, missä on parhaat paikat ohittaa (tai mun tapauksessa päästää muita ohi) ja millaisia ajolinjoja radalla tulisi noudattaa. Mun ja Miljan kaa samaan aikaan radalle hyppäsi kaksi muutakin kuskia ja mie sain vähän fiilistä siitä, millanen oon varmaan 50 vuoden päästä tuolla ihan normiliikenteessä. Kyllä olin alussa aikamoinen mummo ratissa. 

Kun autoon istuu tulee ajoasento säätää sopivaksi niin, että molemmat jalat yltää helposti polkimille. Se tuntuu tosiaan siltä, että ihan lattiatasolla istuu, mutta sen ajaessa kyllä heti unohtaa. Oikean alla on kaasu ja vasemmalla jarru. Vaihteita ei kartingautoissa ole, mutta vähän isommissa karting luokissa pystyy jollain nappulalla säätämään ilman ja polttoaineen suhdetta, millä on merkitystä nopeuteen. Ne mitä mä muistin ekalla 10min ajosetillä oli ne, ettei yhtäaikaa kannata jarruttaa ja kääntää, sillä silloin auton perä heilahtaa ja menetään aikaa ja sit sen, että kun ruutulippu heiluu ajetaan enää yksi kierros ja sen kierroksen lopussa ajetaan hitaasti varikolle. No hitaasti mä taisin ajaa muutenkin. 

Miljankin edellistä karting-ajosta oli kulunut jo pidempi aika, sillä tosiaan siirtyminen Formula Ford-luokkaan on edessä ja Milja on toipunut myös pahasta luokkaantumisesta, joka sattui Formula Fordilla harjoitellessa. Mun ensimmäinen kysymys oli tietty, et miten sie uskallat enää ajaa? Milja vastas, että helposti. Ajaminen ei pelota, kun siitä nauttii. Kova likka, täytyy myöntää. Miljan vetäessä pohja-aikoja kierroksille, mä pidin tasaisesti perää ja oikeastaan yritin olla mahdollisimman vähän pois tieltä. Ekat kierrokset meni tietysti totutellessa rataan ja muistellessa, että hetkinen mihinkäs tää nyt kääntykään ja mitä ajolinkaa tähän kannatti käyttää, mut huolimatta kaikista annetuista neuvoista tein varmasti kaikki mahdolliset aloittelijavirheet. Jarrutin ja käänsin yhtä aikaa, mikä oli sinänsä hauskan tuntuista kun perä heittää ja sit tein ihan luvattoman pieniä käännöksiä, kun ohjeena oli käyttää koko ajoradan leveys. Se idea on siinä, että mitä suuremman käännöksen teet, sen kovempaa pystyt siihen ajamaan. Koko radan pystyy ajamaan ilman jarrua jos on taitava ja osan mutkista vaikka kaasupohjassa, mutta meikäläisestä ei todellakaan ollut siihen. 

Ekalla setillä pääsin about 2 kierrosta kuin muut oli ajaneet 3, joten joka toisella mä jäin aina hidastelemaan suoralle, että muut pääsee ohi. Perus kiltin ihmisen syndroomaa, kun kilpaillessakin on huolissaan, ettei vaan oo muiden tiellä. Tää näky tottakai sit mun omassa suoriutumisessa ihan jo aikanakin, mutta myös siinä, että ajamisen ja siihen keskittymisen sijaan, mä mietin missä muut on. Kun pää pyörii kun pöllöllä ajaessa, niin eihän siitä mitään tuu. Mä jäin mun parhaallakin ajalla Miljan parhaasta ajasta 5 sekuntia (huom. sillä 270m matkalla)! Muut kerkesin siinä samassa ajassa ajaa myös 6 kierrosta enemmän kuin mie. 

Toiseen settiin mäkin jo vähän sisuunnuin ja yritin noudattaa paremmin Miljan antamia vinkkejä. Päätin, että nyt vaan rupeen ajamaan kovempaa, enkä päästä ohi ennen kuin oikeesti tarvii. Karting on tavallaan niin jännä urheilua, kun se sun nopeus ei riipu sun kunnosta vaan uskalluksesta ja sen suhteesta keskittymiseen. Ja toki autosta. Mä en vaan oisi enää päässyt kovempaa sen mun uskalluksen ja ajoin nytkin ihan limiiteillä. Alussa en ollenkaan hahmottanut mihin sitä aikaa tuhraantu, mutta kun sain siivottua ne liusumiset ja liian pienet käännökset vähemmälle lähti aikakin korjaantumaan. Silti niitä kahden sekunnin heittoja tuli heti kun vaan jossain mutkassa epäonnistui. Laji vaatii ihan käsittämättömän herpaantumatonta keskittymistä. Ja rattiakin tuli puristetttua niin kovaa, että kädet aina varikolla kramppasi. Mut se on vaan laji ja vauhti, joka saa sut keskittymään ja tasan unohtamaan kaikki muut asiat paitsi edessä olevan mutkan. Lisää tohon toki sit se pitkä rata, pitkä kisa, helteinen päivä ja 25 muuta kuskia, jotka ajaa sun kaa mutkissa rintarinnan. Koita siellä välissä nyt pitää sit keskittyminen ja olla antamatta tuumaakaan periksi. 

Tällä sisäradalla kaikkien aikojen kovimmat pohja-ajat on ajettu johonkin 25 sekunnin tuntuman ja mä aloin lähestyä toisella setillä jo maagista 30 sekunnin rajaa. Sit juuri kun päätin, että seuraavalla kierroksella mie sen saan, keskittymien herpaantui ajamisesta, yhteen mutkaan liian tiukalla linjalla ja auto pomppas suoraan kylki edellä rengasvalliin. Tsädäm ja ihan kunnolla muuten kyljessä tuntu se rysäys ja just kerkesin nähdä, että takaa tulee toinen auto suoraan mua päin. Valmistauduin jo toiseen törmäykseen, mutta kuski ehti onneksi hiljentää vauhdin ennen muhun osumista. Mie oli keskellä rataa poikittain ja nosti käden ilmaan sen merkiksi, että apua tarvitaan. Yritin käsillä renkaista pyörittämällä siirtää autoa taaksepäin, mutta homma ei oikein onnistunut, joten radan henkilökunta tuli mua sit pikkusen vetäsemään taaksepäin ennen kuin pääsin taas jatkamaan. Mä oon elämässäni myös kerran kaatunut moottoripyörällä ja myös tippunut hevosenselästä. Se mitä mie oon niistä oppinut niin, kun vaan heti hyppää takasin hommiin, ei kerkee jäädä arastelemaan. Viimeiset pari kierrosta kaasuttelinkin vielä ihan hyviä aikoja, vaikka sitä 30 sekan rajaa en alittanut. 

 

 • Mitä kehittää: Jäätävän herpaantumattoman keskittymiskyvyn, reaktionopeuden ja kova kunto toisaalta vaaditaan, jos haluaa kisoja ajaa. 
 • Parasta: Miljan mielestä parasta on yksinkertaisesti vaan kisaaminen ja ajaminen. Se on ihan täysin oma maailmansa, jossa moottorin äänen takaa ei kyllä muita murheita ehdi ajatella. 
 • Pahinta: Mulle haastavinta oli oman uskalluksen ylittäminen ja ajaa vaan koko ajan kovempaa ja kovempaa ja pitää kaasua pidempään pohjassa ja jarruttaa myöhempään. Miljalla sellasta rajaa ei taida edes olla ja se on kyllä kovan kilpailijan merkki. Haastavaa voi olla taas suorituksen tasaisena pitäminen, sillä kovalle kuskille niitä nukahduksia ei vaan voi sattua. 
 • Missä ja miten: Tätä lajia on helppo päästä matalalla kynnyksellä kokeilemaan sisäradoilla, mutta lajiin ihastuttua tie vie sitten ulkoradoille. Jyväskylä Karting Centerillä on sekä sisä- että ulkoradat, joissa molemmissa on mahdollista päästä vuokrakalustolla ajamaan. Sisäradalla 10min ajosetin hinta on 15€ ja ulkoradalla taas 15min ajosetti maksaa 25€.  Sit kun ajaminen innostaa vielä enemmän on edessä oman auton hankinta ja kisaaminen sellasissa sarjoissa kuin parhaaksi näkee. Harrastuksen aloittamisen alkuun pääsee vaikka tällä oppaalla. 
 • Oma ranking: Kaikista eniten mua sapetti se, että olin niin mahdottoman hidas verrattuna ajokavereihin. Mutta kyllä se ajaminen sytyttää ja ihan mahtavaa on keskittyä niin intensiivisesti johonkin tiettyyn asiaan. Kyllä mie uudestaankin ajan, se on ihan varma. Ja kilpailuviettiähän multa ei ainakaan puutu, mutta Miljan kaltaiselle kuskille pärjäisin koskaan. Kaikki peukut pystyyn tälle lupaukselle!

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat