Jousiammunta on urheilulaji, jossa pyritään ampumaan nuoli jousen avulla maalitauluun.

Laji, jota olen seurannut vain olympialaisissa ja lähinnä sattumalta. En edes tunne ketään jousiammuntaa harrastavaa, joten laitoin googleen kirjaimellisesti "jousiammunta jyväskylä" ja sen perusteella päädyin Jyväs-Sulka ry:n avoimiin ohjaittuihin harjoituksiin. Yllätyin siitä, että seura järjestää avoimia kokeiluharjoituksia viikottain ja 7 euron hintaan saa lainaan sekä varusteet, että opastuksen hommaan. Jos menee uudestaan ampumaan, maksaa se enää 5 euroa ja saa ampua jo omatoimisemmin. Ihan hullun siistiä, että tähtäinjousiammunnan kokeilu ainakin täällä on näin helppoa.


 


Meille annettiin ensin rannesuojat ja sormisuojat, sitten jouset ja viimeisenä kolmen kimppu nuolia. Jokaisella jousi oli hiukan erilainen, koska se riippuu myös ampuja kyvystä virittää jousta. Yllättäen veto ei tapahdukaan käsillä kiskomalla, vaan keskivartalon lihaksia ja varsinkin yläselän lihaksia käyttämällä. Ennen kun ketään päästiin nuolien kanssa heilumaan opetettiin koko porukalle kuivaharjoitteluna ampuma-asento, jousen vetämisen asento, se miten nuoli nokitetaan (eli laitetaan jänteelle), millainen ote jänteestä tulee olla ja miten tähdätään. Sitten yksitellen ammuttiin 3 nuolta lyhyen matkan tauluun ohjaajan seuratessa vieressä ja antaessa ohjeita (älä pidä pikkurillillä kiinni, lukitse vetokäsi leukaan, muista vetää jänne nenään kiinni) ja pam, pam, pam. Ainakin itsellä adrenaliini virtasi suonissa jo noiden testien jälkeen.

 

Lyhyellä radalla oli ruuhkaa, kun kokeilevia ampujia oli paljon, mutta aina kun olit ampunut kolme laskit jousen maahan, odotit että muut olivat ampuneet ja kun kukaan ei enää varmasti ammu sai mennä hakemaan nuolet taulusta. Niitä sai kiskoa tosissaan seinästä irti ja samalla varoa, että ei kisko sitä suoraan vieressä olevan silmään. Meidän takana kokeneemmat ampujat ampuivat 18m matkaa ja käytinkin odottelu aikaa hyödyksi kyselemällä kaikkea oleellista lajista. Kyselin niin innokkaasti, että unohdin yhdessä vaiheessa hakea omat nuolet seinältä ja luulin vaan, että joku on ne ottanu pöydältä. Otin tyytyväisenä uuden pinkan nuolia ja ihmettelin Markuksen kanssa kun joku on jättänyt nuolensa yhteen tauluun eikä oo hakenut niitä pois. Meni noin tunnin verran että tajusin niiden olenvan mun "kadonneet" nuolet.   

Nämä harjoitukset oli sisäradalla hallissa, mutta kesällä ja oikeasti kisoissa ammutaan ulkona pikkuisen pidempää matkaa (olympiamatka on 70m, eli kuvittele eteesi urheilukentän 100m suora ja mieti et se taulu killuu siellä lähempänä maaliviivaa). Hallikisoissa voidaan ampua sitä 18m matkaa, mut me ensikertalaiset harjoitteltiin alle 10 metrin matkalla ja sekin oli ihan riittävä! Harjoitella voi ihan sulassa sovussa koko perheen kesken, koska jousiammunta ei ole voima, vaan taitolaji. Kisoissa on erilaisia luokkia ikäluokkien mukaan ja naisille on myös omia sarjoja, mutta Suomessa myös yleiseen sarjaan saa osallistua kaikki. Jousiammunnan voi aloittaa myöhäisemmälläkin iällä ja hiukan polvivammaisena. Tunne silloin, kun nuoli irtoaa jousesta ja singahtaa salamannopeasti tauluun törröttämään, on aika mahtava. Mulle lajia osattiin markkinoida oikein, kun kerrottiin, että tässä vois nopeesti kehittyä lajihuipulle ...Pakkohan se on käydä opettelemassa lajia vähän lisää!

 

Mitä ominaisuuksia vaatii: Tasapainoa, keskivartalon voimaa ja keskittymiskykyä.

Keskisyke: 102 (2,5tuntia)

Hinta: Kokeilemaan pääsee Jyväskylässä ainakin muutamalla eurolla. Jos lajia haluaa alkaa harrastamaan tosissaan , pitää maksaa seuramaksu (esim. 80€/vuosi). Oman jousen ja nuolet jos hankkii niin hintaa tulee äkkiä lisää, mutta ilmeisesti hyvällä jousella voi ampua aika pitkäänkin. Aloittelijan paketti (riippuen siitä mitä saat käytettynä) maksaa about 500-700 €, kilpailijan 1200€ ja prokilpailijan useamman tonnin. Nuolia menee vuodessa noin tusinan verran (100-200€) ja ne on kuulema alkuhankitojen jälkeen ainut säännöllisesti menevä kuluerä.

Parasta: Täydellisen keskittymisen tunne tähdätessä ja mahtava fiilis kun tietää kropassa, että nyt nuoli lentää hyvin. Napakympit!

Pahinta: Oma huono asento, huonosti ammuttu nuoli ja jos ei tiedä, miten asentoa korjaisi. Jänteen napsuminen ylitaipuviin niveliin (sen takia rannesuoja).

Kenelle: Aidosti koko perheelle sopiva harrastus. Vaatii tiettyä halua keskittymistä vaativiin suorituksiin, mutta palkitsee siitä. Ikä ei ole este tämän lajin opettelulle. Vähintäänkin kokeilemisen arvoista kaikille.

Ranking: Mun mielestä koukuttavaa. Laitan ykköseksi. Tässä voi vaikka kehittyäkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat