Jousiammunta on urheilulaji, jossa pyritään ampumaan nuoli jousen avulla maalitauluun.

Laji, jota olen seurannut vain olympialaisissa ja lähinnä sattumalta. En edes tunne ketään jousiammuntaa harrastavaa, joten laitoin googleen kirjaimellisesti "jousiammunta jyväskylä" ja sen perusteella päädyin Jyväs-Sulka ry:n avoimiin ohjaittuihin harjoituksiin. Yllätyin siitä, että seura järjestää avoimia kokeiluharjoituksia viikottain ja 7 euron hintaan saa lainaan sekä varusteet, että opastuksen hommaan. Jos menee uudestaan ampumaan, maksaa se enää 5 euroa ja saa ampua jo omatoimisemmin. Ihan hullun siistiä, että tähtäinjousiammunnan kokeilu ainakin täällä on näin helppoa.


 


Meille annettiin ensin rannesuojat ja sormisuojat, sitten jouset ja viimeisenä kolmen kimppu nuolia. Jokaisella jousi oli hiukan erilainen, koska se riippuu myös ampuja kyvystä virittää jousta. Yllättäen veto ei tapahdukaan käsillä kiskomalla, vaan keskivartalon lihaksia ja varsinkin yläselän lihaksia käyttämällä. Ennen kun ketään päästiin nuolien kanssa heilumaan opetettiin koko porukalle kuivaharjoitteluna ampuma-asento, jousen vetämisen asento, se miten nuoli nokitetaan (eli laitetaan jänteelle), millainen ote jänteestä tulee olla ja miten tähdätään. Sitten yksitellen ammuttiin 3 nuolta lyhyen matkan tauluun ohjaajan seuratessa vieressä ja antaessa ohjeita (älä pidä pikkurillillä kiinni, lukitse vetokäsi leukaan, muista vetää jänne nenään kiinni) ja pam, pam, pam. Ainakin itsellä adrenaliini virtasi suonissa jo noiden testien jälkeen.

 

Lyhyellä radalla oli ruuhkaa, kun kokeilevia ampujia oli paljon, mutta aina kun olit ampunut kolme laskit jousen maahan, odotit että muut olivat ampuneet ja kun kukaan ei enää varmasti ammu sai mennä hakemaan nuolet taulusta. Niitä sai kiskoa tosissaan seinästä irti ja samalla varoa, että ei kisko sitä suoraan vieressä olevan silmään. Meidän takana kokeneemmat ampujat ampuivat 18m matkaa ja käytinkin odottelu aikaa hyödyksi kyselemällä kaikkea oleellista lajista. Kyselin niin innokkaasti, että unohdin yhdessä vaiheessa hakea omat nuolet seinältä ja luulin vaan, että joku on ne ottanu pöydältä. Otin tyytyväisenä uuden pinkan nuolia ja ihmettelin Markuksen kanssa kun joku on jättänyt nuolensa yhteen tauluun eikä oo hakenut niitä pois. Meni noin tunnin verran että tajusin niiden olenvan mun "kadonneet" nuolet.   

Nämä harjoitukset oli sisäradalla hallissa, mutta kesällä ja oikeasti kisoissa ammutaan ulkona pikkuisen pidempää matkaa (olympiamatka on 70m, eli kuvittele eteesi urheilukentän 100m suora ja mieti et se taulu killuu siellä lähempänä maaliviivaa). Hallikisoissa voidaan ampua sitä 18m matkaa, mut me ensikertalaiset harjoitteltiin alle 10 metrin matkalla ja sekin oli ihan riittävä! Harjoitella voi ihan sulassa sovussa koko perheen kesken, koska jousiammunta ei ole voima, vaan taitolaji. Kisoissa on erilaisia luokkia ikäluokkien mukaan ja naisille on myös omia sarjoja, mutta Suomessa myös yleiseen sarjaan saa osallistua kaikki. Jousiammunnan voi aloittaa myöhäisemmälläkin iällä ja hiukan polvivammaisena. Tunne silloin, kun nuoli irtoaa jousesta ja singahtaa salamannopeasti tauluun törröttämään, on aika mahtava. Mulle lajia osattiin markkinoida oikein, kun kerrottiin, että tässä vois nopeesti kehittyä lajihuipulle ...Pakkohan se on käydä opettelemassa lajia vähän lisää!

 

Mitä ominaisuuksia vaatii: Tasapainoa, keskivartalon voimaa ja keskittymiskykyä.

Keskisyke: 102 (2,5tuntia)

Hinta: Kokeilemaan pääsee Jyväskylässä ainakin muutamalla eurolla. Jos lajia haluaa alkaa harrastamaan tosissaan , pitää maksaa seuramaksu (esim. 80€/vuosi). Oman jousen ja nuolet jos hankkii niin hintaa tulee äkkiä lisää, mutta ilmeisesti hyvällä jousella voi ampua aika pitkäänkin. Aloittelijan paketti (riippuen siitä mitä saat käytettynä) maksaa about 500-700 €, kilpailijan 1200€ ja prokilpailijan useamman tonnin. Nuolia menee vuodessa noin tusinan verran (100-200€) ja ne on kuulema alkuhankitojen jälkeen ainut säännöllisesti menevä kuluerä.

Parasta: Täydellisen keskittymisen tunne tähdätessä ja mahtava fiilis kun tietää kropassa, että nyt nuoli lentää hyvin. Napakympit!

Pahinta: Oma huono asento, huonosti ammuttu nuoli ja jos ei tiedä, miten asentoa korjaisi. Jänteen napsuminen ylitaipuviin niveliin (sen takia rannesuoja).

Kenelle: Aidosti koko perheelle sopiva harrastus. Vaatii tiettyä halua keskittymistä vaativiin suorituksiin, mutta palkitsee siitä. Ikä ei ole este tämän lajin opettelulle. Vähintäänkin kokeilemisen arvoista kaikille.

Ranking: Mun mielestä koukuttavaa. Laitan ykköseksi. Tässä voi vaikka kehittyäkin!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram