Ilmapistoolilla ja Ilmakiväärillä ammutaan 10 metrin matkalta ja radat ovat yleensä sisäratoja. Sarjajaot perustuvat ikäluokkiin ja miehet / naiset kilpailevat omissa sarjoissaan. 

Kontiolahden Urheilijoiden ampumajaostossa pääsin kokeilemaan ilma-aseammuntaa 10m matkalta sekä kiväärillä, että pistoolilla. Molemmat ovat muuten olympialajeja ja niitä on helppoa sekä suhteellisen edullista päästä ampumaseuroissa kokeilemaan. Kontiolahden Urheilijat esimerkiksi järjestää ilma-asekerhoa, jossa ammuntaa pääsee ohjatusti harrastamaan.

Ilma-aselajit on siitä helppoja, ettei niissä tarvita erillisiä aselupia aseen omistamiseen tai käyttöön, mutta alaikäisille niitä kuitenkaan ei myydä. Niin hullulta kuin se kuullostaa, niin ammuntalajit on oikeasti sellaisia missä vanhemmat ja lapset voi aidosti harrastaa jotain yhdessä ja mun mielestä ampumaurheilussa voi oppia tärkeitä taitoja rauhallisuudesta mielenhallinntaan, sekä voittamiseen ja häviämiseen. 

 

Ensin kokeilin ilmakivääriä 10m matkalta tauluun, mutta sitä kokeilin istualtaan ja ase tuen päällä, mikä vakautti otteita huomattavasti. Mulle opetettiin esin tähtäys ja aseen lataus, minkä jälkeen annettiin lupa ampua. Ilmakivääriammunta oli sinänsä hauskaa hommaa istualtaan, mutta kisalajina sitä pitäisi hallita seisaaltaan, mikä mun ampumahiihtokokemusten jälkeen tuntuu turhan haastavalta. Vaikka nyt saa ampua sentään levossa! Hengityksen ajoittamisella on tässä ihan yhtälailla merkitystä kuin jousiammunnassakin ja siitä itseasiassa näissä ampumalajeissa tykkään, että keskittyminen ohjaantuu sen hengityksen kautta niin hyvin tekemiseen, että muut päässä pyörivät asiat unohtuu. 

Ilmapistooli taas annettiin käteen seisaaltaan. Asento oli sivuttainen tauluun nähden ja mun pitäisi käydä kyllä aika paljon käsipunttia tekemässä, et saisin aseen pidettyä kohtisuorassa taulua kohti pidempään kuin puoli sekuntia. Kisa-ase saa maksimissaan painaa 1,5kg mut sen vakaana pitäminen vaatii kyllä hallintaa. Ase pitää ensin suoralla kädellä viedä ylös ja laskea taulun kohdalle ja pysäyttää oikeaan kohtaan. Tähtäämine oli hullun vaikeaa, kun käsi heiluu, toinen silmä menee väkisin kiinni ilman silmälappua ja taulusta näät vaan mustan pisteen. En todellakaan käsitä, miten ampumiseen voi rutinoitua niin, että tietää osuvansa sen mustan keskelle! Aselajissa kisaa ammutaan laskemalla osumien pisteitä esimerkiksi 40:stä tai 60:stä peräkkäisestä laukauksesta. Mun käyttämä taulu jäi sen verran tyhjäksi mustan kohdalta, et sen voi joku käyttää uudestaan :D

 

 • Mitä ominaisuuksia vaatii: Keskittymistä, mielenhallintaa ja rauhallisuutta. 
 • Hinta: Kokeilemaan ja harrastamaan pääsee pienillä kustannuksilla, esim osallistumalla ammuntakerhoon, jossa saat kaikki välineet lainaksi tai menemällä avoimille ratavuoroille seuran laina-aseilla. Oman seuran saa selville googlesta esim. "ilma-aseammunta jyväskylä". Joskus ilma-aseluodit joutuu ostamaan itse, mutta niissä 4,5mm luodit maksaa vaan alle 10€/500kpl. Jos taas alkaa kilpailemaan niin ilmakiväärin ja ilmapistoolin hinnat lähtevät kisa-aseissa tuhannesta eurosta ylöspäin. 
 • Parasta: Ammunta ohjaa keskittymistä täysin tekemiseen ja hyvä osuma lämmittää mieltä. Mielen hallinnan vaativuus.
 • Pahinta: Kisa-ammunta taas vaatii ihan jäätävän pitkää keskittymistä, koska 60:stä laukauksesta et voi missata yhtäkään ilman että menettäisit pelin. 
 • Kenelle: Fyysisesti ei vaadi merkittävästi kuntoa, vaikka ammuntaa vakauttavien lihasten hallinta pitää olla kova. Henkisesti laji vaatii tosi paljon, mut jos haluaa kehittää mielenhallintaa niin suosittelen! 
 • Ranking: Tehokkaasti on muhun actionelokuvat jättäneet jälkensä, koska siistiltä tuntui pistoolia ja kivääriä käsitellä. Silti vielä enemmän tykkäsin pienoiskiväärin ruudinhajusta ja vähän isommasta potkusta, sekä jousiammunnan lihastyöstä joka ampuessa tuntuu enemmän kropassa. Nää ilma-aseet on ehkä vähän turhan herkkiä lajeja mulle. Mut hei, oishan se aika siistiä sanoa harrastavansa ammuntaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Sami Hurmerinta
1/2 | 

Moi, huomasin Boxing Jyväskylän Facebook-sivulta, että sinulle voi ehdottaa muitakin lajeja kokeiltavaksi. Jos et ole vielä kokeillut Taijia, Savelan taistelulajikeskuksessa (Onkapannu 7) on mahdollisuus kokeilla Wudang-tyylin taijia, jossa painotetaan terveysliikunnan lisäksi myös kamppailusovelluksia. Seuraava peruskurssi alkaa 13.3., mutta kokeilemaan voi tulla milloin tahansa. Treenit ovat maanantaisin klo 18 ja keskiviikkoisin klo 16.00.

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Hei, kiitti vinkistä! Laitoin teille sähköpostia , sillä tulisin tosi mielellläni kokeilemaan. Mahtava idea! Sori kun näin hitaasti komennteihin vastaan, nää oli menny multa jotenkin ihan ohi :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla