Vaikka kävinkin jo keväällä vierailemassa Sirkus koulun tunneilla, niin halusin nyt vielä esitellä omana lajinaan ilma-akrobatian, sillä liinalla ja tangolla temppuilua ei tullut silloin kokeiltua. Ilma-akrobatiaan kuuluu lisäksi myös trapetsi, mutta ite luulen, et nimenomaa toi kangas on oma lemppari. Mä oon aina aatellut, että siellä liinassa kiipeily vaati jo heti alkuun melkosta talenttia, sekä rohkeutta ja voimaa, mut niin ku monessa muussakin lajissa, aloittelijoillekin löytyy hommia joita uskaltaa tehdä. Ja vielä ihan sellasia, että hämmästyin itekkin kaikkea mitä tein. Lopputunnista näin sivusta ilma-akrobatian jatkokurssilaisten työskentelyä, joka muuten oli aika huiman näköistä. Jos sulle on vielä epäselvää, että mitä kaikkea tähän kuuluu, niin katsopa tän maailman huipun työskentelyä.

Jyväskylän SIrkus Koulun tunneilla olin nyt liikunta-apron kautta, mutta kannatta ehdottomasti käyttää mahdollisuus kahden viikon ilmaiseen treenipassiin, jonka kautta todella monipuolisia tunteja, sekä parkourin, että sirkuksen parissa pääsee kokeilemaan. Ja niinku aiemminkin kirjoittelin, niin fiilis tuolla on sellanen, että tehdään enemmän sen hyvän mielen ja onnistumisten takia, ei siksi että pitäisi. Tavoitteita ja haasteita löytyy kuitenkin omalle tasolle sopivasti, jos niitä halajaa. 

Päivän aiheena oli oppia simppeleitä juttuja sekä liinan, että tangon varassa. Alkulämppänä vedettiin porukalla monenlaista koko kehoa lämmittäviä ja liikkuvuutta kehittäviä hommia, joista kohokohtina oli ainakin pää alaspäin omien jalkojen välistä ympärillä olevien tyyppien kättely. Se oli hauskaa, sekä itse tehtynä, että varmasti ympäriltä katseltuna! Sit päästin kokeilemaan kankaita ja se on varmaan about samanlainen kuin ilmajoogassakin: kestävää, melko liukasta kangasta, jonka varassa uskaltaa tosiaan kiikkua. Kiipeilytanko taas oli melko karkea siten, että käsillä ja varpailla sai itsensä siihen tuettua roikkumaan. Ohjaaja oli jalassa vähän sellaiset painitossun näköiset kengät, joiden kanssa tangollakiipeily näytti suorastaan helpolta. Kitka tuntuu varmasti ainakin miellyttävämmältä kuin paljaita jalkoja vasten. 

 

Päivän eka homma kankaiden kanssa oli tehdä siihen solmu, jonka varassa on aloittelijana hyvä lähteä toimimaan. Se opastettiin pala palalta ja kaikki saivat sen kyllä tehtyä, niin että sen solmun päälle uskalsi ensin nousta istumaan ja sitten seisomaan. Solmun varaan nouseminen oli oikeastaan myös ensimmäinen opeteltava asia. Mä en erityisemmin välitä korkeista paikoista ja vaikka liinan alla olikin tosi pehmeä patja ja solmu oli about reilussa metrissä maasta, niin ensimmäisillä kerroilla mulla tärisi jalat kun kiipesin liinan päälle seisomaan. Mun pää oli kuitenkin varmaan jo lähempänä kolmea metriä. Se liinahan mukautuu tasan sen mukana, miten sie siinä oot ja onkin aika oleellisen tärkeetä saada liina oikeisiin kohtiin. Jos haluut nojata siinä liinassa tasapainoisesti taaksepäin, on sen liinan tuki tultava melkein alaselälle, eikä niinkään pepun alle. Ja koska se liina on tosi tukevasti sun ympärillä, ei ainakaan itelle ollu maailman helpon hivuttaa sitä taaksepäin. Käsillä nostamalla on pakko keventää omaa painoa ja sit vaan kitkutella itteä oikeaan asentoon. Myöhemmissä vaiheissa kun se liina kieputettuna esimerkiksi sun nivusten ympärille, sain ainakin ite olla tosi tarkkana, ettei se hierrä ihoa tai purista ihan tolkuttomasti. Miehille tää ilmeisesti on todella sellasta tosimiesten hommaa, sillä meinasi itelläkin välillä hankaamisen takia olla vedet silmissä. 

Kun kaikki olivat päässeet kokeilemaan liinan päällä olemista, oli vuorossa pää alaspäin roikkuminen, jos halusi. Se liinassa temppuilu monelta osin perustuu siihen, miten saat pujotettua liinan itsesi ympärille niin, että oot vaan tosi hyvin siihen tuettu, vaikka kääntyisit mihin asentoon. Pisteet niille, jotka tän on keksiny. Mun kohdalta tää liinassa liikkuminen haastoi myös monella tapaa liikkuvuutta. Jos esimerkiksi halusi sinne pää alaspäin roikkumaan, piti ensin istua liinassa ja sit pyöräyttää molemmat jalat liinojen ympärille ja nojata taasepäin. Mulle ei oo mitkään maailman liikkuvimmat lonkat, joten haasteita riitti, mutta liikkuvuuksille tää teki varmasti hyvää. Itse asennossa tuntui kyllä sit ihan luotettavalta olla, mut melkein jokaisessa niissä oli aina sit se, et: hetkinen, miten mie pääsen täältä pois. Välillä sain vähän elegantimmin itseni kitkuteltua takaisin ylös ja istuma-asennon kautta pois, välillä vaan päästin itseni irti ja lösähdin patjan päälle. 

Mulla toi liinassa pyöriminen sai kyllä sydämen pamppailemaan, mutta todellakin hyvällä tapaa. Tuntui välillä ihan hullulta tehdä sitä mitä pyydettiin, esimerkiksi kankaassa käveleminen niin et pää menee alaspäin. Oon vaan jotenkin itsesuojeluvaiston vastaista lähteä nojaamaan hartiaa liinassa alaspäin ja kävellä jalkoja ylös. Pidin ensin käsillä kiinni hengen hädässä, mutta pakotin vaan itseni ottamaan askeleita eteenpäin. Ja kappas, vaikka kangas oli pelkästään olkapään alla, oli tosi tukeva ja turvallinen olla siinä. Pahin vaihe oli siinä matkalla alas, kun mietin että mitäs nyt sit seuraavaksi. Kannattaa katsoa tästä suorituksesta instagramista video :) Täällä päästiin harjoittelemaan myös kankaalla ylös kiipeämistä ja siinä tekniikka on täysin saman kuin köydellä kiipeämisessäkin mitä pääsin CrossFit:issä harjoittelemaan. 

Käytiin välillä kokeilemassa myös tangolla kiipeilyä. Tää oli aika hauska haaste koko kropalle, kun askel askeleelta pitäisi saada jalkoja ja käsiä vietyä aina ylemmmäs. Se on aikamoista apinahommaa kun laitat ensin kädet sopivan ylös ja sit jalat päällekkäin tosi tukevasti tankoa vasten. Sit nostat pepun ylös maasta ja vedet käsillä täysillä ja painat jalkoja sitä tankoa vasten. Sitä vaikka toinen jalka toisen jalan yläpuolella ja käsiä vähän ylemmäs. Siinä tuntee varpaissa asti oman kehon painon, mutta kyllä sitä vaan ylös pääsee. Kokeiltiin tehdä myös se sama istuminen tangon varassa ilman käsiä, kuin tankotanssissakin, joka edelleen oli yhtä tuskallisen tuntuista nivusille kuin edelliselläkin kerralla. Tangolla ja kankaalla ne on toki tottumiskysymyksiä, sillä iho yleensä kyllä mukautuu niihin hommiin, mitä me usein tehdään. Alussa voi olla sitä tottumista. Tän tunnin jälkeen mulla oli kuitenkin lonkissa ja nivusissa aika mojovia mustelmia, jotka tuli siinä kankaan varassa pyörimisestä. Varsinkin tosta viimeisestä tähtivoltti tempusta mitä opeteltiin.

Siinä kiivettiin ensin liinan päälle seisomaan ja erinäisten vaihedeiden jälkeen (joita en muista, mut ne oli suht helppo tehdä kun vaan teki järjestyksessä sen mitä käskettiin) roikut alaspäin liina lantion ympärillä. Sit pitää kiertää jalat liinojen ympäri ja kiskoa itsensä taas ylös sieltä. Tää oli koko kropalle aikamoinen voiman ponnistus. Sit kun se kangas on sun vyötärön ympäri ja jalkojen välistäkierrretty, kannatta yrittää asetella liina mahdollisimman mukavasti nivusia vasten, ettei kangas kiristä tai hierrä pahasti. Se kiristää nimittäin just sillä painolla, kun mikä sun paino on. Käsillä sai puristusta vähän kevennettyä. Sen jälkeen piti hullutella ja työntää kädet läpi kankaista ja päästää irti, kädet ja jalat X-asennossa. Sä pyörit siitä läpi voltin ja tuut nätisti maahan jalat ekana. Vaikeinta siinä ylivoimaisesti oli taas päästä irti (jälleen kaikkia itsesuojeluvaistoja vastaan)ja pakottaa jalat ja kädet pysymään vapaina sivulla. Mut jos veti kädet koukkuun, huomasti jäävänsä jumiin ja mätkähti patjan päälle. Sekään ei sattunu todellakaan, mutta ei ollut ihan niin sulavan näköistä. Mitä pidemmälle taidoissa mennään, sen enemmän ruvetaan vaan kieputtelemaan kangasta jalkojen ympäri niin, et tosi korkeallakin vaan tukevasti pysyy. Siinä kun pyäräytät sit vahingossa väärältä puolelta niin o-ou. Hurjaa homma tosiaan, mutta myös aika näyttävää ja koko kroppaa kehittävää!

 

 • MItä kehittää: Käsien ja keskivartalon voimaa huikeisiin määriin, sekä koko kehon liikkuvuutta. 
 • Parasta: Itsensä ylittäminen ja uskaltaminen hienoihin asentoihin.
 • Pahinta: Kankaan hiertäminen. 
 • Missä ja miten: Sirkus Koulun kautta kannattaa tosiaan kokeilla toi ilmainen 2 viikkoa tunteja ja sit vaan ottaa 46€ kk-kortti tai osallistua esim. Ilma-akrobatian peruskursseille, joilla ainakin syksyllä oli hintaa vaan 40€. 
 • Oma rankig: Ilma-akrobatia on kyllä mulle lemppari juttuja tuolla Sirkus Akatemialla. On hurjaa, mutta hauskaa ja kropalle oikeasti haastavaa kiikkua sen kankaan varassa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat