Yksi hauskimpia juttuja lajeja kokeillessa on se, että yksi laji johdattaa toisen lajin kokeiluun. Näin kävi parkourissa, josta päädyin historiallisen miekkailun kokeiluun. Kaikkia harrastuksia ei tarvitse aina mennä "jonnekin" harrastamaan, vaan mahdollista on myös vaan aloittaa se itse. Tällä kertaa pääsin tutustumaan Konstan ja Nikon "historiallisen miekkailun opintopiirin", jossa he harjoittelevat sellaisen miekkailuopettajalegendan kuin Joachim Meyerin oppeja kirjojen "The Art of sword combat " ja The art of Combat" -perusteella. Jälleen siis täysin erilainen näkökulma lajin harrastamiseen. 

Historiallinen miekkailu on taistelulaji, jossa harjoitellaan vanhoja eurooppalaisia taistelutaitoja aikalaislähteiden pohjalta. (historiallinenmiekkailu.com)

Harjoitteluaseena käytetään tässä taistelulajissa dussackia, mikä on siis hieman kyynärvartaa pidempi pehmustettu miekka. Ja painavampi kuin mitä luulin. Historiallisia lajeja on siis useampia ja niitä on mahdollista harrastaa ihan seuroissa ja treenata kilpailumielessä), jossa sitten mitellään oikeilla, mutta tylsytetyillä aseilla. Silloin suojavarusteina on sporttimiekkailustakin tuttu kypärä, sekä pehmustettu takki. Niistä huolimatta, iskut silti kuulema tuntuu ja mustelmina näkyy. Kyselin Nikolta ja Konstalta, miksi historiallinen miekkailu on mukavaa? Vastaukseksi tuli lajin parempi realistisuus verrattuna esim. miekkailun olympialajiin. 

             

 

Okei, what to do then:  Mulle lajia lähdettiin opettamaan neljästä perussuunnasta. Käytännössä mun tavoite on yrittää saada kuolettava haava kaveriin ilman että muhun itse osuu. Eli hyökkäämisen lisäksi on osattava puolustautua oikealla tavalla. Miekkailla voi molemmilla käsillä ja vasen kätisellä voikin olla etua, koska ulottuvuus ja kulmat ovat erilaisia, kun on tottunut oikeakätisiin vastustajiin. Kun kyse ei varsinaisesti ole pistomiekoista, vaan viiltävistä, pitää iskujenkin olla viiltäviä. Periaatteessa mun kannattaa heilauttaa miekkaa ylhäältä alas ristiin tai alhaalta ylös ristiin, molemmilta puolilta. Miekkailu ei ole voimalaji, vaan siinä vaaditaan nopeutta, ketteryyttä ja reagointia. Jalkojen on liikuttava koko ajan sähäkästi niin, että olen sopivalla hyökkäys tai puolustus etäisyydellä. Jos vastustaja yrittää lähteä kiertämään sinua, on pystyttävä liikkumaan yhtä nopeasti, ettei kaveri pääse hyökkäämään sivulta. Toinen käsi olisi yritettävä pitää poissa tieltä, mutta koko ajan se tuli sieltä selän takaa pois. Voisi siis olla, että oikean miekan kanssa päätyisin hyvin nopeasti kädettömäksi...

Ensin otettiin paikallaan lyöntejä sekä torjuntaa haltuun, sitten liikkeen kanssa ja sitten vapaasti liikkuen. Viimeiseksi otettiin viiden pisteen matsi 1vs1. Osumasta ilmoitetaan reilusti, matsin voittaja saa pisteen ja jää kehään, kun taas häviäjä siirtyy huilivuoroon. Huilissa ollut tulee vastustajaksi suoraan ja se jolla ensimmäisenä on 5 pistettä voittaa. Matsi alkaa joko kumartamalla tai kopauttamalla miekat yhteen. Jokainen osuman periaatteessa mihin vaan on aina pisteen arvoinen. Tässä alkoi jo sykekin nousta, mutta ikävä kyllä hävisin pistetilanteessa 4-4 finaaliottelun. Veikkaan, että hiukan mulle annettiin tasoitusta, sillä ottelu Konstan ja Nikon välillä oli aavistuksen vauhdikkaampi kuin omani... Henkisesti poistuin silti voittajana :) 

 • Mitä kehittää: Nopeutta, reagointia ja ketteryyttä.
 • Parasta: Matsit! Super hauskaa, että keskittyminen kiinnittyy täysin vastustajan liikkeisiin ja yrittää miettiä miten itse tekisi. Liikunnallista shakkia. Jos jonkun lajin haluaa ottaa itsekseen haltuun, saa ainakin tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluaa.
 • Pahinta: Tylsää tietysti se, että tekniikat on hiottava suht rauhallisella tahdilla ja toistoja on saatava tuhansittain alle, että joku näkyisi jo oikeana reagointina. Itsenäinen lajin opettelu vaatii myös todellista perehtymistä lajiin.
 • Hinta: Tällä kertaa tutustuin historialliseen miekkailuun omatoimisesti harrastavien porukassa (eli ei maksa kuin vaivaa tutustua ja perehtyä lajiin), mutta historiallista miekkailua voi harrastaa myös seuroissa.  Esimerkiksi Jyväskylässä historiallisen miekkailun armizaren-peruskurssi (10krt) maksaa 50€. 
 • Kenelle: 1vs.1-kamppailun ystäville. Jos tykkää pelata älyllisesti samalla kun tekee fyysisiä juttuja. Voisin kuvitella, että esim. historiallisen miekkailun harrastaminen jonkun palloilulajin pelaajalle ei menisi hukkaan, sillä erilaista näkemystä saa 1vs1 tilanteisiin. 
 • Oma ranking: Ottelut on todella sellaisia, mitä jaksaisin tehdä vaikka hamaan loppuun saakka. Hauska tapa haastaa itseään uudestaan ja uudestaan. Lajina ei kuitenkaan ihan hulluna sytytä, vaikka hauskaa onkin! 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat