Yksi hauskimpia juttuja lajeja kokeillessa on se, että yksi laji johdattaa toisen lajin kokeiluun. Näin kävi parkourissa, josta päädyin historiallisen miekkailun kokeiluun. Kaikkia harrastuksia ei tarvitse aina mennä "jonnekin" harrastamaan, vaan mahdollista on myös vaan aloittaa se itse. Tällä kertaa pääsin tutustumaan Konstan ja Nikon "historiallisen miekkailun opintopiirin", jossa he harjoittelevat sellaisen miekkailuopettajalegendan kuin Joachim Meyerin oppeja kirjojen "The Art of sword combat " ja The art of Combat" -perusteella. Jälleen siis täysin erilainen näkökulma lajin harrastamiseen. 

Historiallinen miekkailu on taistelulaji, jossa harjoitellaan vanhoja eurooppalaisia taistelutaitoja aikalaislähteiden pohjalta. (historiallinenmiekkailu.com)

Harjoitteluaseena käytetään tässä taistelulajissa dussackia, mikä on siis hieman kyynärvartaa pidempi pehmustettu miekka. Ja painavampi kuin mitä luulin. Historiallisia lajeja on siis useampia ja niitä on mahdollista harrastaa ihan seuroissa ja treenata kilpailumielessä), jossa sitten mitellään oikeilla, mutta tylsytetyillä aseilla. Silloin suojavarusteina on sporttimiekkailustakin tuttu kypärä, sekä pehmustettu takki. Niistä huolimatta, iskut silti kuulema tuntuu ja mustelmina näkyy. Kyselin Nikolta ja Konstalta, miksi historiallinen miekkailu on mukavaa? Vastaukseksi tuli lajin parempi realistisuus verrattuna esim. miekkailun olympialajiin. 

        

     

 

Okei, what to do then:  Mulle lajia lähdettiin opettamaan neljästä perussuunnasta. Käytännössä mun tavoite on yrittää saada kuolettava haava kaveriin ilman että muhun itse osuu. Eli hyökkäämisen lisäksi on osattava puolustautua oikealla tavalla. Miekkailla voi molemmilla käsillä ja vasen kätisellä voikin olla etua, koska ulottuvuus ja kulmat ovat erilaisia, kun on tottunut oikeakätisiin vastustajiin. Kun kyse ei varsinaisesti ole pistomiekoista, vaan viiltävistä, pitää iskujenkin olla viiltäviä. Periaatteessa mun kannattaa heilauttaa miekkaa ylhäältä alas ristiin tai alhaalta ylös ristiin, molemmilta puolilta. Miekkailu ei ole voimalaji, vaan siinä vaaditaan nopeutta, ketteryyttä ja reagointia. Jalkojen on liikuttava koko ajan sähäkästi niin, että olen sopivalla hyökkäys tai puolustus etäisyydellä. Jos vastustaja yrittää lähteä kiertämään sinua, on pystyttävä liikkumaan yhtä nopeasti, ettei kaveri pääse hyökkäämään sivulta. Toinen käsi olisi yritettävä pitää poissa tieltä, mutta koko ajan se tuli sieltä selän takaa pois. Voisi siis olla, että oikean miekan kanssa päätyisin hyvin nopeasti kädettömäksi...

Ensin otettiin paikallaan lyöntejä sekä torjuntaa haltuun, sitten liikkeen kanssa ja sitten vapaasti liikkuen. Viimeiseksi otettiin viiden pisteen matsi 1vs1. Osumasta ilmoitetaan reilusti, matsin voittaja saa pisteen ja jää kehään, kun taas häviäjä siirtyy huilivuoroon. Huilissa ollut tulee vastustajaksi suoraan ja se jolla ensimmäisenä on 5 pistettä voittaa. Matsi alkaa joko kumartamalla tai kopauttamalla miekat yhteen. Jokainen osuman periaatteessa mihin vaan on aina pisteen arvoinen. Tässä alkoi jo sykekin nousta, mutta ikävä kyllä hävisin pistetilanteessa 4-4 finaaliottelun. Veikkaan, että hiukan mulle annettiin tasoitusta, sillä ottelu Konstan ja Nikon välillä oli aavistuksen vauhdikkaampi kuin omani... Henkisesti poistuin silti voittajana :) 

 • Mitä kehittää: Nopeutta, reagointia ja ketteryyttä.
 • Parasta: Matsit! Super hauskaa, että keskittyminen kiinnittyy täysin vastustajan liikkeisiin ja yrittää miettiä miten itse tekisi. Liikunnallista shakkia. Jos jonkun lajin haluaa ottaa itsekseen haltuun, saa ainakin tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluaa.
 • Pahinta: Tylsää tietysti se, että tekniikat on hiottava suht rauhallisella tahdilla ja toistoja on saatava tuhansittain alle, että joku näkyisi jo oikeana reagointina. Itsenäinen lajin opettelu vaatii myös todellista perehtymistä lajiin.
 • Hinta: Tällä kertaa tutustuin historialliseen miekkailuun omatoimisesti harrastavien porukassa (eli ei maksa kuin vaivaa tutustua ja perehtyä lajiin), mutta historiallista miekkailua voi harrastaa myös seuroissa.  Esimerkiksi Jyväskylässä historiallisen miekkailun armizaren-peruskurssi (10krt) maksaa 50€. 
 • Kenelle: 1vs.1-kamppailun ystäville. Jos tykkää pelata älyllisesti samalla kun tekee fyysisiä juttuja. Voisin kuvitella, että esim. historiallisen miekkailun harrastaminen jonkun palloilulajin pelaajalle ei menisi hukkaan, sillä erilaista näkemystä saa 1vs1 tilanteisiin. 
 • Oma ranking: Ottelut on todella sellaisia, mitä jaksaisin tehdä vaikka hamaan loppuun saakka. Hauska tapa haastaa itseään uudestaan ja uudestaan. Lajina ei kuitenkaan ihan hulluna sytytä, vaikka hauskaa onkin! 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram