Lapsena rakastin hiihtämistä, mutta yläkouluiässä siitä hävisi ilo, kun koko homma muuttui välineurheiluksi. Olin toki kaikissa kisoissa mukana (ja viimeisenä maalissa), mutta muistan että eniten hävetti hiihtää omilla vanhoilla Karhuilla, kun kaikilla muilla oli hienot Fischerit ja aina eri sukset vapaaseen ja perinteiseen tyyliin. Mulla oli varmaan voitelutkin aina samat hiihtotyylistä tai kelistä riippumatta. Siihen loppu hiihdosta tykkääminen.

Maastohiihto (murtomaahiihto, usein myös pelkkä hiihto) on tasamaalla, mäkisessä maastossa tai järven jäällä tapahtuva hiihtomuoto, josta käytännössä kaikki hiihtolajit ovat kehittyneet.

 

FullFit Trainingin Kristian Sotti lupasi mulle traumaterapiaa opettamalla hiihtoa, sekä kertomalla miksi itse on tykästynyt lajiin. Kristian manageroi omaa hiihtotallia, huoltaa suksia, pitää hiihtokouluja ja vielä kilpailee itse pitkillä 30km tai 50km matkoilla. Rakkaudesta lajiin siis...Hänen mukaansa hiihdon viehätys piilee siinä, että se tuntuu pahalta ja on vaativaa. Missä se liikunnan ilo nyt sit oikein on? Hiihto kuulema on sielun ja ruumiin hoitoa, mutta on aika raskas menetelmä mun mielestä.

Olisin halunnut testata oikeita kilpahiihtäjien suksia ihan vertailun vuoksi, mutta Kristianilla ei nyt ollut myynnissä mulle testattavaksi sopivia, joten se kokeilu jäi vielä haaveeksi. En kuitenkaan uskaltanut saapua paikalle vieläkään omien suksien kanssa, joten kävin kummitädiltä lainaamassa ne Fischerit! 

 

Tässä vaiheessa lajikokeiluita oon melko varma, et en tykkää lajista jos katson kelloa ekan kerran ennen kuin 10min on kulunut ja näin kävi myös hiihdossa. Hiihto on petollista, koska kovaa vauhtia on kivaa mennä, mutta sit myös se väsy tulee aika nopeasti. Sykkeet oli myös kokoajan yllättävän korkealla, mutta hiihto ei tunnu silti kropassa yhtä kivuliaalta kuin esimerkiksi juokseminen samoilla sykkeillä. 

FullFitin Kristian neuvoi mulle vapaan tekniikkaan pieniä knoppeja, mutta sanoi myös että eniten tekniikkaan auttaa hiihtäminen. Jos kuitenkin hiihtäminen tuntuu itsekseen opeteltuna liian vaikelta, niin esimerkiksi FullFit järjestää lasten hiihtokoulujen lisäksi myös aikuisten hiihtokouluja ja yksityisiä valmennuksia. Suksiakin voi alussa vuokrata valmiiksi huollettuina tai niitä voi tuttavilta lainata, niin ei tarvitse alkupanostuksena laittaa montaa sataa lajikokeiluun. Kävin opetuksen jälkeen itsekseni järvenjäällä hiihtämässä mun halpis-suksilla, joita ei oo ihan hetkeen huollettukaan ja ihan hyvin meni perinteisen suksillakin vapaanhiihto :D Huolletuilla suksilla ylämäet tietty voi olla helpompia...

Hiihdossa kaikkein mukavinta on se, että koko kroppa tekee töitä, maisema vaihtuu ja se on myös nivelille paljon PALJON ystävällisempää kuin juoksu. Juuri nyt nautin eniten omilla ehdoilla hitaasta (mutta rankasta) hiihtelystä, vaikka ärsyttää kyllä kun mummot ja papat hiihtää musta laduilla ohi, ja räkä valuu poskella kuin Aino-Kaisa Saarisella konsanaan. 

Tähtään siihen et tekniikka ja kunto on tapissaan seniorit +85 sarjassa vuonna 2075. Siihen asti säästän rahaa hiihtovälineisiin. 

 • Mitä ominaisuuksia vaatii: Sisukkuutta, tasapainoa, koordinaatioita, rytmitajua, mutta nää myös kehittyy koko ajan. Hiitäminen usein on myös aika yksinäistä puuhaa. 
 • Keskisyke: 154
 • Hinta: Harrastehiihtäjän kannattaa kysellä kilpahiihtäjien käytettyjä suksipareja, sillä ne on yleensä tosi paljon parempia kuin samanhintaiset kaupan uudet sukset. Monot, sauvat, huollot tai huoltotarvikkeet siihen päälle, niin 400-500€ saa harrastajakin semi-ok-hyvistä välineistä pulittaa. Kisavälineet maksaa sitten jo useamman tonnin ja niitä saa myös tiheään tahtiin päivittää uusiin.
 • Parasta: Ulkoilu, vauhdin hurma, tehokasta koko kropalle. Aina hiihdon jälkeen tuntuu siltä, että on leponsa ansainnut ja kahvi pullan kanssa maistuu!
 • Pahinta: Välineurheilua pahimmasta päästä. Aina pitää olla oikeat voiteet ja oikeat sukset eri keleille, ja silti latu saattaa olla surkeassa kunnossa. Kurjaa on myös viima, vastatuuli ja jyrkät ylämäet! 
 • Kenelle: Suomalaisten kansalaistaito ja perinteestä on hyvä pitää huolta, mutta ei lajia tarvitse vakavasti ottaa. Kynnys lajin harrastamiseen on noussut mielestäni turhan korkeaksi ja lajia pitäisi tuoda paremmin kaikkein saavutettavaksi välineillä millä hyvänsä. Kilpaurheilua on kiva seurata ja eritasoisten kisojakin löytyy, mutta sitten alkaa myös se armoton välineillä kikkailu! Talvella valitsisin peruskunnon ylläpitämiseksi lenkkeilyn sijasta hiihtämisen aina kun mahdollista sen kokonaisvaltaisemman kuormituksen takia. 
 • Oma Ranking: Hauskempaa, rankempaa ja terveellisempää kuin kävely ja juokseminen, mutta ois vielä korkeammalla jos välinehuolto ei ois niin hankalaa. Ampumahiihdossa oli vielä oma viehättävä lisänsä toi henkinen puoli, joten heti siihen sen taakse!
 • Ketä seurata: Therese Johaug Oli steroidi tai astmalääke, mut mun mielestä Norjan naishiihtäjät on aivan päälliköitä. Jos koskaan ehditte niin katsokaa niistä kertova sarja: Maailman parhaat naishiihtäjät. Tulee huippu-urheilijan harjoittelumääriin vähän tuntumaa! Suomalaisista seurantaan tottakai Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram