Tätä lajia mulle ehdotettiin kommenttien kautta, joten kiitos siitä! Vaikka oon geokätköilyn tienny jo pitkään, niin en oo ikinä sitä aikaisemmin kokeillu. Lähipiirissä kun ei ole harrastajia, niin ei vaan niin usein ajaudu kokeilemaan itsekseen aktiivisesti uusia juttuja. Vähän sama kaikessa muussakin. Juuri näiden uusien juttujen takia, tämä blogin kirjoittaminen on ollut tosi hauskaa puuhaa ja kannustan kyllä ihan kaikkia kokeilemaan uusia lajeja edes muutaman vuodessa! Tällä kertaa tutustuin tähän lajiin itsekseni, sillä varsinaista geokätköilyn-harrasteporukkaa en löytänyt ja taitaapa laji muutenkin olla pienempien kaveriporukoiden tai perheiden harrastus. Googleen siis "geokätköily" ja etsimään! Tai ainakin luulin niin. 

Geokätköily (engl. geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi (engl. geocache tai cache) kutsuttuja rasioita.

 

Todellisuudessa (ainakin minulta), geokätköilyn aloittaminen vaatii tunteja koneella istumista ja suurin piirtein vastaavan ajan tai vähän vähemmän kävin etsimässä viittä eri kätköä, joista löysin yhden.  Toki otetaan nyt huomioon, että etsin ihan vaan lähtevän postin laatikkoa eilen myös 45min, eli ei taida toi etsiminen olla mun juttu. #suunnistustaodotellessa Prosentuaalisesti mun onnistumisen kokemukset jäi siis aika pieniksi, mutta toki edes sen yhden löytäminen oli jo JEE JEE! Luulen, että osaan nyt ainakin jakaa sellaisia vinkkejä, joilla joku muu pääsee hiukkasen helpommin harrastuksessa alkuun.

Geokätköt on siis tyypillisimmillään pieniä tai isompia vedenpitäviä purkkeja ja rasioita, joiden sisällä on kynä, sekä lokikirja, johon löytäjä kirjoittaa omat puumerkkinsä löydöstä. Siellä voi olla myös vaihdettavaa tavaraa tai joku reissaaja, jonka tehtävä on liikkua kätköstä kätköön. Kätkön voi tehdä kuka tahansa, periaatteessa minne tahansa, jossa jokamiehen oikeuksilla se voidaan käydä etsimässä. Kätkön piilopaikan tarkat koordinaatit ilmoitetaan jollakin geokätköily-nettisivustolla, joiden kautta etsijät voivat kätköä käydä bongaamassa. Niihin on myös laitettu vaikeustaso, joka tietysti aina on suhteelinen, mutta riippuu maastosta, purkin koosta ja sen piilottamisesta. 

Jos itsekseen aloittaa kannatta ensin lukaista ohjeita esim. täältä. Suosituin ja ylläpidetyin geokätköily-sivu maailmanlaajuisesti ja myös suomalaisittain on Geocaching, joka tosin löytyi vasta muutaman hetken surffailtuani. Sinne omat tunnarit saa tehtyä helposti ilmaiseksi ja sama sovellus löytyy ilmaisena appina sekä iPhoneen, että Androidiin. Älypuhelin toimii silloin GPS-paikantimena, jos ei erillistä laitetta halua hankkia, mutta itse koin, ettei oman sijainnin näyttäminen sovelluksella ollut kovinkaan tarkka. Loppujen lopuksi laite ei kuitenkaan ohjaa sinut kuin tietylle etäisyydelle kätköstä, joten jos niin sanotun nolla pisteen löytää kannattaa kokeneiden harrastajien mukaan rohkeasti silti katsella ainakin 10m säteellä siitä paikasta. 

Homma toimii kuitenkin näin: 

 1. Tee tunnarit
 2. Valitse haluamasi kätkö kartalta tai etsi hakukentästä kaupungin/alueen kätköt, jolloin ne näytetään viimeksi vierailtujen järjestyksessä (tätä jälkimmäistä suosittelen).
 3. Valitse kätkö, selvitä koordinaatit ja etsi. Sovellus näyttää sun etäisyyden kätköstä, mutta ilmaisversioissa ei näy kaikki kätköt, mikä on ihan suhteellisen rasittavaa. 

Tunnarit tehtyäni lähdin ensin hakemaan kätköjä, jotka olivat oman sijaintini lähellä. Kätköjä kyllä kartalta löytyi yllättävänkin paljon, mutta oman ensimmäisen päivän ongelmat johtuivat siitä, en tajunnut etsiväni suhteellisen vanhoja kätköjä, joita ei ollut huollettu eikä löydetty aikoihin. Juoksentelin siis Tuomiojärven rannassa puhelin kädessä kolmea eri kätköä etsiskellen tunnin verran löytämättä niistä ainuttakaan. Yksi kätkö ohjautui aika potentiaaliseen kivenkoloon, mutta fiilis ei enää ollut sellainen, että olisin jaksanut kiven koloon kättä kovin syvälle työntää, kun ei oikein itsekään tiedä mitä etsii. Eipä muuta kuin kotiin miettimään mikä meni vikaan...

Sain seuraavalle päivälle Essiltä vinkin, että kannattaa etsiä sellaisia kätköjä, jotka on huollettu tai löydetty viime aikoina. Nepä löytyikin näppärästi, kun Geogcaching etusivulta haki suoraan kaupungin nimellä. Nyt kätköt näkyivät järjestyksessä, jossa ne on viime aikoina on löydetty. Sivulla vihreinä laatikkoina näkyy ns. tavalliset kätköt, kysymysmerkkeinä arvoitukset, joissa koordinaatit saadakseen on ensin ratkaistava mysteeri ja lisäksi on vielä esimerkiksi multikätköjä, joissa sen oikean kätkön löytääkseen on ensin löydettävä muita kätköjä.

Mie nappasin tällä kertaa etsimislistalle yhden tavallisen ja toisen mysteerikätkön, jossa oikeat koordinaatit löytyi seuraavalla arvoituksella: 

 

Sain koordinaatit oikein (kerrankin käyttöä musiikin teorialle), mutta jostain syystä en taaskaan löytänyt purkkia. Tässä vaiheessa aloin olla jo suhteellisen ärsyyntynyt koko lajiin, mutta päätin yrittää vielä yhtä vaikeustasoltaan helppoa. Vaikka puhelin näytti etäisyyttä pisteestä taas ihan päin honkia, niin satuin tällä kertaa bongaamaan purkin! Puumerkit vihkoon ja purkki tasan samaan paikkaan, mistä itse sen löysin. Onni on löytää jotain ja aika paljon ärsytystä purkautui ja angsti helpotti, kun sen yhden edes bongasin!

Viime kesänä pokemonGO huuman aikaan jengi varmasti ehti tottua puhelin kädessä vaeltaviin zombeihin, jotka saattaa kävellä auton alle sekunnilla millä hyvänsä. Silti muutama koiran ulkoiluttaja seurasi mun toimintaa hiukan epäilevänä, kun puhelin kädessä pyörin pitkin rantoja, aina välillä polvillaan kaivellen lehtiä kivien välistä pois tai tähyillen puiden oksia. Ratkaisu tähän tietysti on kätköillä porukassa, koska ryhmässä on aina helpompi sekoilla TAI valita kätköt jostain metsästä, jossa voit suhteellisen rauhassa ympäristöä tonkia. Tähän lajiin vihkiytynyt porukka kutsuukin ei-geokätköilijöitä Harry Portterista tutuiksi "jästeiksi", ainakin joillakin keskustelufoorumeilla.  Lisäksi törmäsin moniin muihinkin termeihin, joista suurin osa jäi mulle yhtä mysteeriksi kuin noi löytämättömät kätköt. Ainakin sininaamat geocaching-sivulla kertovat muiden tyhjistä reissuista kätkölle ja attribuutit (eli kätköön kiinnitetyt ikonit) saattavat kertoa vinkkiä siitä, miltä korkeudelta kätkö löytyy. 

 • Mitä kehittää: Päätä kehittää ainakin! Riippuen kätkön fyysisistä vaatimuksista voi geokätköily kehittää myös rankemminkin kuntoa, mutta ihan yleisenä hyötyliikunta-tyyppisenä toimii aina, ellei autolla aja jokaisen kätkön viereen. Haastavimmillaan kätkön löytämiseksi tarvitsee laitesukeltaa tai toisaalta kiivetä kalliota. 
 • Parasta: Kätkön löytäminen, mysteerin ratkaiseminen. Hoksaamisen tunne! Huomaamattaan saattaa tulla myös liikuttua! Kätköilyä voi tehdä missä vaan ja vaikka silloinkin, kun olisi vain hiukan luppoaikaa käytettäväksi. Vieraassa kaupungissa kätköily antaa taas ihan uuden ulottuvuden kaupunkiin tutustuiseen. 
 • Pahinta: Järjetön säätäminen, josta huolimatta et löydä kätköä. Kun ei oikein tiedä mitä etsiä, niin alussa on todella epävarma siitä onko väärässä paikassa vai eikö vaan löydä. Sivujen ja sovellusten kanssa pitää myös vaan oppia toimimaan, mutta mulla paloi alussa aivan totaalisesti kiinni näiden kanssa kun yritin itsekseni homman ottaa haltuun. Todennäköisesti tässä eniten helpottaa kokemus, niin kuin muissakin lajeissa. Ja kärsivällisyys, jota mulla on heikosti. 
 • Hinta: Suurin osa geokätköilee pelkästään älypuhelimen avulla, mutta GPS-paikannin on myös osan valinta. Niitä löytyy joka hintaluokkaan, mutta kohtuullisen hyvät maksaakin sitten jo sen yli 300€. 
 • Kenelle: Aivojumppaa ja haasteita rakastaville. Fyysisesti haaste riippuu kätköstä ja ainahan voi juosta kätkölle ja pois. 
 • Oma ranking: Nyt täytyy myöntää, ettei kovin korkealle omalla listalla nouse. Ehkä olisin nauttinut enemmän metsäisemmistä kätköistä, mutta tuo kaupungissa tonkiminen ei oo mun juttu. Annan mahdollisuuden vielä jossain metsässä tälle lajille, mutta tekniikan kanssa säätäminen vie kans hohdosta vähän pois. Oon jopa onnellinen, et ei tarvii tänään mennä kätköjä etsimään, vaikka kuitenkin mua nyt harmittaa noi muutama mitä en löytänyt ja pakko on varmaan käydä niitä katsomassa uudestaankin. Mun tarkkuus ja kärsivällisyys ei vielä ole geokätköilyn tasolla.  Pokemon, VALITSEN SINUT! :D

 

Jos oot käynyt joskus geokätköilemässä, niin mukava ois kuulla millainen fiilis sulla siitä jäi?  Alla on kuva mun fiiliksistä...

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 | 

Kun tuo masters uinti meni noin mukavasti 😁 niin kai tulet kesällä Staminan triathlon treeneisiin Köhniölle? Tiistaisin klo 18.
Lainaat märkäpukua jostain niin 500m uinti menee helposti, sitten 10/16km pyöräilyä ja lopuksi 3km juoksua.

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

No tottakai tulen! Mietinkin, että miten tätä pääsisi "inhimillisesti kokeilemaan", vaikka toi 500m uinti ei musta inhimilliseltä tunnukaan... Pitäiskö mun märkäpuvun lisäksi ottaa myös pelastusliivit? ;) Mut toki tulen ja kiitos vinkistä. Oon kesän aikana yhteyksissä seuraan, niin sovitaan kokeilu!

Silja

Vierailija
2/12 | 

Jos vielä haluat antaa kätköilylle uuden tsäänssin ja mahdollisuuden, niin laittele verkkoja vesille ja etsi kätköilyseuraa! Ja no worries, kätköilyporukka ei käytä hommaa minään omana tinderinään vaan harrastusseura on tosiaan harrastusseuraa. :D

Kun saat kätköilykavereita haaviin niin kysele saisiko heistä vaikka seuraa eventtiin. Muutama lajiin vihkiytynyt ihminen ja ajoreissu vaikka naapurikaupunkiin (useamman kätkön kautta, tottakai) mukavaan ulkoilutapahtumaan antaa sulle kertaheitolla lajista hurjan laajan kuvan. Uskomattoman mukavaa sosiaalista jengiä, eikä hommakaan ole niin turhauttaavaa ja yksinäistä kuin miltä se yksin yrittäessä tuntuu. Plus että kavereilla on paremman gps:t, parempi kokemus ja pääset tutustumaan eventissä helposti esim. liikkuviin kätköihin (mulla sellainen käveli kerran suoran käteen!) sekä tägäämään reissaajia (travel bugeja). Mulla esimerkiksi koiralla on valjaissa laatta, ja sitä voi "seurata" tapahtumissa.

Noin lyhykäisyydessään, ero on kuin kuuntelisi musiikkia yksin kotona tai lähtisi festareille. ;-)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kyllä varmasti tulen kokeilemaan geokätköilyä uudestaankin. Vieläkin kaihertaa ainakin toi yksi, minkä koordinaatit jo ratkaisin, mutta kätköä en löytänyt. Otan sinne jonkun osaavan tyypin mukaan :) Kyllä siellä kätköpaikalla olisin useamman parin silmiä kaivannut!

Ihan tosi hyvä vinkki, toi kätköily vieraassa kaupungissa. Voisi olla jopa tosi mielenkiintoista tutustua uuteen paikkaan noiden kätköjen kautta, ihan ulkomaillakin! 

Silja

hurahtanut
3/12 | 

Kaupunkikätköjen etsiminen ei olekaan mukavaa vilkkaimpaan aikaan. Mutta Helsingissä tammikuussa sunnuntaiaamulla kello kahdeksan nautittavaa oli sekin. :) Eilen viimeksi kävin kävelemässä kauniin luontopolun kätköineen. En olisi koskaan luontopolkua edes löytänyt ilman tätä harrastusta. Ja todellakin - geokätköilijät ovat suurimmalta osin erittäin sosiaalista ja avuliasta porukkaa, ottavat mukaan ja auttavat ja antavat vihjeitä.

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Hahah, totta! Itse kun olin liikkeellä oikein pahimpaan koiran ulkoilutus aikaan, niin ei saanut rauhassa tonkia. Kesäyöt voisi olla aika jänniä käydä kätköjä etsimässä!

Silja

Tervajörkki
4/12 | 

Tuosta tinderijutusta... voi sieltä omaan haaviin tarttua ihan kivojakin kaloja, nimimerkillä "noin luovan tyypin kanssa ei voi olla tylsää"

Vierailija
5/12 | 

Kylläpä kuulostaa tutulta.=) Itse aloitin kätköilyn ilman älypuhelinta tai minkäänlaista laitetta, katsoin summittaisen pisteen kartasta ja kävin siellä neljä kertaa ennen kuin löysin. Eikä se edes ollut vaikea.=) Kätköily on sellainen laji, että tähän oppii vain tekemällä ja alku on aina vaikea. Etenkin jos on yksin liikkeellä, niin touhu saattaa ahdistaa ja sitä ei osaa etsiä kunnolla.

Sellainen huomio myös, että kätköpurkeille ei ole olemassa mitään varsinaista standardia, ne saattavat olla mitä tahansa pikkurillin pään kokoisesta purkista maitotonkkaan (kannattaa aina katsoa minkä kokoista on etsimässä). Tällä hetkellä minulla on haettuna melkein 4000 kätköä ja vaikka sitä luulee nähneensä jo kaiken, niin kyllä uusia toteutuksia tulee VIELÄKIN vastaan. 

Joten kantsii käydä koittaan vielä uudestaan jossain ja kärsivällisyyttä matkaan. =) Suosittelen myös, että kun kartalta katsot mahdollisia kätköjä, niin koita valita sellainen joka on saanut paljon favorite-pisteitä (näkyy sydämenkuvana kätkön kuvauksessa). 

Tsemppiä projektiin!

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos! Eipä kai sitä vielä sellaista lajia vastaan ole tullutkaan, jossa aloittaminen todellisuudessa olisi kovin helppoa, vaan kaikessa on aina jotain uutta totuttelemista. Ja taas kun on hetken aikaa päässyt kokeilemaan, niin sitten alkaa homma tuntumaan hieman helpommalta. Kätköily ei siinä ole poikkeus :) Hyvä vinkki toi favorite-pisteiden suosiminen!

Todella hurja määrä kätköjä sulla kerättynä :O. VAU!

Silja

Vierailija
6/12 | 

Itse aloitin kätköilyn noin 3 vuotta sitten luomalla nopeasti tunnukset veljen kanssa ja sitten vain kätköjä etsimään. Välillä kätköjen etsintä unohtuu, mutta lajin pariin on helppo palata pienen tauonkin jälkeen. Ja on myös mukava huomata, kun lähistölle on tullut uusia kätköjä.

Etsimällä oppii ja tulee käytyä mitä hienoimmissa paikoissa. Itse pidän enemmän kätköistä mihin ei tarvitse mitään erityisiä apuvälineitä kätkön saavuttamiseksi. Voi vaan lähteä kävellen tai pyörällä kätköjen luo.

Puhelimella ainakin c-geo sovelluksella pääsee nollapisteelle, mutta joskus gps voi pyörittää. Hakemalla kätköjä myös silmät löytää paremmin mahdolliset kätköpaikat, joten eikun etsimään :)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos kommentista :) Hyvä pointti muuten myös tuo, että tää on harrastus johon voi palata helposti, vaikka taukoa pidemmänkin aikaa olisi! Tykkäisin varmaan itsekin eniten juuri noista ilman apuvälineitä haettavista, mutta jotka johdattaisi mut johonkin aivan upeaan paikkaa, jonne muuten ei tulisi eksyttyä! Silloin se geokätkön palkinto olisi myös se fyysinen ympäristö :) Tuo C-Geo -vinkki on myös hyvä! Sitä täytyy kokeilla, moni tuntuu sitä käyttävän.  

Silja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla