Frisbeegolf on yks mun kesäsuosikki, jota on muutaman vuoden aikana tullut käytyä kavereiden kanssa useammankin kerran heittelemässä. Yhden frisbeekiekon oon ostanut varmaan viisi vuotta sitten sillä perusteella, että susi siinä kannessa oli mun mielestä hieno. Ratoja taas oon käynyt kiertämässä monia erilaista sekä Jyväskylässä, että Joensuussa ihan vaan sitä yhtä kiekkoa heitellen.  En oo siis ihan ollu kärryillä miks jengi kantaa painavan näköistä laukkua, jossa on kymmeniä erilaisia kiekkoja. Siksipä halusin tutusta frisbeegolfiin lajiin perehtyneiden harrastajien kautta ja pääsinkin osallistumaan Laukaassa Puska Puttaajat ry:n viikkokisaan, jonne lajioppaaksi sain Sami Väisäsen. 

Ennen kun kerron miten kokeilu meni, kerrotaan vielä lajin tärkeimmät tiedot: 

Frisbeegolfissa tarkoituksena on heittää frisbee maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Peliväylä aloitetaan heittämällä avausheitto. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Väylä on pelattu loppuun kunnes frisbee on maalikorissa. Kun väylä on pelattu loppuun, siirrytään seuraavallle väylälle. Frisbeegolfrataan kuuluu yleensä 9 tai 18 väylää. Pelin on voittanut se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla. (Frisbeegolfliitto)

Kiekoista aloittelijan on oleellista tietää putteri, midari (eli mid-range) ja draiveri. Putterilla heitetään heitot läheltä koria, midarilla usein lähestymisheitot ja draiverilla voi avata pitkillä väylillä. Kannattaa kuitenkin (ehkä) aloittaa pelaaminen ja heittotekniikan harjoittelu pelkästään putteria ja midaria käyttäen, sillä nopeat draiverikiekot lentävät ainakin mun käsissä suoraan metsään, koska tekniikka ei niiden heittoon ole vielä kasassa. Kiekoissa on eroa lisäksi niiden painossa, reunan terävyydessä, muovilaadussa, nopeudessa, liidossa, vakaudessa ja ties missä, mutta mulle ainakin on nyt suositeltu alivakaata, hiukan kevyempää ja sormissa hyvältä tuntuvaa kiekkoa.  Kiekkojen valinnasta ja siitä miksi niitä pitää olla niin monta, voi lueskella lisää vaikkapa täällä. 

Mie olin siis varustautunut Puska Puttaajien kisaan sillä mun yhdellä kiekolla ja lisäksi kotoa ja kavereilta hamstratuilla kiekoilla, joilla en ollut koskaan heittänyt. Päivän kisa oli hiukan erilainen kuin normaali viikkokisa, sillä nyt 22 väyläinen rata kierrettiin kaksi kertaa siten, että ensimmäisellä kierroksella kierrät kaverin pelisuunnitelman mukaan ja toisen kierroksen omasi mukaan. Mun pelisuunnitelma oli heikohko, sillä rataa en ollut aikaisemmin kiertänyt ja mun kiekkovalikoima ei ollu hääppöinen. Porukalla mun kiekkoja hetken pohdittuamme (lue: päiviteltyämme) päädyin ottamaan kierrokselle käyttöön vaan sen mun wolfin ja sit sain lainaksi putterin ja draiverin. Samikin otti bägistään mukaan pelkästään kolme erilaista kiekkoa, joten muiden bägeihin verrattuna meillä oli kisassa kevyet kantamukset. 

Eka kierros meni tosiaan niin, että jokaisella väylällä avaus piti heittää parin määräämällä kiekolla, jonka jälkeen sai jatkaa vapaasti millä tahansa toisen bägin kiekoista. Samin painajaiseksi mie määräsin avaukseen todella usein sen mun "siinä-on-hieno-kuva"-wolfkiekon, joka todella alivakaana ja kevyenä kiekkona lentää mun kädessä aika nätisti suoraan, mut Samin vähän paremmalla tekniikalla aika reippaasti oikealle. Mun heikot kohdat oli usein todella hirveissä avauksissa, jotka usein haettiin väylän ulkopuolelta dropilla (eli +1 heiton sakko palautuksella takaisin väylälle). Sain kierrosten aikana tosi paljon neuvoja heittämiseen Samilta, joista ehkä itselle tärkeimmät oli käden liikkeen saaminen vaakatasoon, liikkeen rentous ja vauhdin yksinkertaistaminen tässä vaiheessa vielä yhteen askeleeseen. Ekalla kierroksella avauksista huolimatta onnistuin laittamaan pitkiä putteja useamman sisään ja pelasin kierroksen pikkusen/ihan vähän/hiukan radan ihannetuloksen (69 heittoa) yli, eli +35 =104... Vaikka lopussa oli huikea par-putki, niin aika monta +2 väylää ja yksi ihana +6 , jossa osuin väylän kaikkiin puihin. Sami heitti ensimmäisen kierroksen kolmella mun valistemalla kiekolla nöyrästi -1.

Sen verran olin käynyt ennenkin pelaamassa, et tiesin mun keskittymisen jossain vaiheessa hajoavan totaalisesti. Varasin kierrokselle mukaan karkkia pitämään verensokerin korkealla, sillä 22 väylää = noin 3,5km = reilu 2,5 tuntia kisassa. Ekan kierroksen jälkeen oli ruokatauko ja sit lähdettiin toiselle kierrokselle omilla kiekoilla. Ruokatankkauksesta huolimatta ei putit enää pelastaneet sitä mitä pelastettavissa oli ja mun rakasta wolf-kiekkoa heittelin kans metikköön, kun olin ekan kierroksen aikana tottunut painavempiin kiekkoihin. Toiselle kierrokselle kokonaistulos 109 eli +40 takasi kisassa viimeisen sijan, tiukasti toiseksi viimeiselle noin 20 heittoa hävinneenä. :D Kisan voittajalle, eli Samille (kokonaistulos kahdelta kierrokselta -11) hävisin about puolitoista kierrosta eli kahdella kierroksella heitin 85 heittoa enemmän kuin Sami. Ainakin sain treeniä...

Vaikka kisassa hävisin noinkin reilusti muille, ei se kierroksella kiertäessä tunnu aina niin suurelta erolta. Jokaisella väylällä heitin vaan keskimäärin sen pari heittoa enemmän kuin muut, joten kyydissä kierroksella pysyi kyllä. Puska Puttaajien viikkokisoihin otetaan aloittelijatkin mielellään mukaan, sillä kisaaminen on yksi tapa harjoitella ja kisoissa pelikavereilta voit saada paljonki vinkkiä omaan heittämiseen. Kisoissa jos vielä pärjäisi on voittajille luvassa osuus osallistumismaksuista ja joka kisassa kasvaa myös holaripotti, jonka hole-in-one tuloksella lunastaa itselleen. 

Frisbeegolf on vaan siitä aika raaka laji, että jokaisella väylällä pitäisi yrittää keskittyminen pitää kasassa, sillä todella hyvillä pelaajilla +1 tulos jollakin väylällä voi olla jo katastrofi kisaa ajatellen. Itse saisin seuraavaan kisaan jo tasoituksen, eli tasoituksellisessa kisassa sen verran vähennettäisiin tuloksesta pois, jolloin sijoitus voisi olla jo paljon parempi. Mun tasoitus ois nyt se maksimi mitä se voi olla (26) ja se voi parantua, jos alkaisin saada alle +26 heiton kierroksia. Mun oppaalla Samilla tasoitus on siis -3.9, eli tasoituksellisissa tuloksissa Samin lopputulokseen lisätään heittoja. Tässä kisassa edes se, tai pelkästään muutamalla erilaisella kiekolla heittäminen ei estänyt ylivoimaa lopputuloksissa. 

 • Mitä kehittää: Frisbeegolf käy peruskuntoa ylläpitävästä liikunnasta tosin hyvin ja nostaa maastosta riippuen myös sykettä ylämäkiä noustessa. Itse heittäminen on enemmän tekniikka kuin voimalaji, mutta siinäkin koordinaatiota ja taitoa tarvitaan, ettei riko kättään. 
 • Parasta: Harrastuksen helppous ja vaativuuus. Jokainen heittokerta on aina erilainen ja aina on mahdollisuus sekä epäonnistua, että onnistua. Kyllä ne onnistuneet heitot ja väylät lämmittää mieltä ihan älyttömästi. Lisäksi kesäiltana on vaan super-mukavaa ajanviettoa lähteä kavereiden kanssa kiertämään frisbeegolf-rataa. 
 • Pahinta: Täydellinen paikka onnistua ja reilusti ohi. Kyllä pääkopan pettäminen tiukassa tilanteessa on itselle ainakin pahinta. Lajissa on myös ikuisuuksiin asti mahdollisuuksia kehittyä, eikä koskaan tule valmiiksi. 
 • Hinta: Suhteellisen edullinen harrastus. Yhden kiekon hinta on 10-15€ ja useimmat radat ilmaisia kiertää. Paremmin hoidetuilla virallisilla radoilla voi olla pieni päivämaksu, esim. Laukaan radalla 5€. Toisaalta jos olet Puska Puttaajien seuran jäsen (30€/vuosi) voit käydä heittämässä siellä ilmaiseksi ja saat lisäksi paljon muita jäsenetuja. Laukassa järjestetään kaikille avoimia viikkokisoja torstaisin ja sunnuntaisin ja niihin osallistumismaksut ovat myös vain 3-5€ luokkaa. Muutamalla kiekolla siis aika edullinen harrastus, mutta sitten kun alat kauppamatkalla kiertämään aina frisbeehyllyn kautta hinta saattaa helposti pompsahtaa...
 • Kenelle: Helppo laji suositella kaikille. Hinta ei päätä huimaa, raitista ulkoilmaa, onnistumisen ja pettymyksen kokemuksia koko rahan edestä. Kaikki kasvattaa :)
 • Oma ranking: Menee myös kärkilajeihin. Tykkään vaan tosi paljon, vaikka keskittymisen ylläpitämisessä onkin paljon petrattavaa. Tykkäsin tosi paljon myös kisaamisesta ja aikomuksena on mennä vastaisuudessakin. Myös yhden uuden kiekon olen jo haalinut kaupasta wolfin lisäksi repertuaariin. Veikkaan, että alkaa myös mulla se bägi jossain vaiheessa tulla tarpeelliseksi... Myös kaikkia hauskoja frisbeegolfin joukkuepelejä on olemassa ja niitä olisi myös hauska mennä kaveriporukalla kokeilemaan. 

 

 

Kommentit (2)

MMinne

Kiva juttu frisbeegolfista! Tuosta kiekkojen hinnasta, onko nuo 10-15e maksavat jotain "ammattimaisia", kun olen nähnyt Tokmannilla, Hongkongis yms. myytävän kolmen kiekon yhteispakkausta tuohon samaan about kympin hintaan..? Itsellä ei vielä kiekkoja ole, olen tähän astiset tutustumiset hoitanut kaverilta lainaamilla. Pari omaa kiekkoa vois kesällä ostaa ja testailla lajia enemmän..

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi ja kiitos kommentista!

Hintahaitaria noihin kiekkoihin on tosiaan laidasta laitaan, mut noi 10-15€ kiekot riittää jo pro-pelaajienkin käyttöön. Jotenkin oon vaan itse käsittänyt että mielummin ostaa yksittäin sen muutaman paremman kiekon ja jättää ne kolmen kiekon paketit hyllyyn. Niillä ei ilmeisesti pidemmän päälle tee hirveästi mitään, mutta on tosiaan nyt vaan sellainen oma mielikuva. Kysy vielä joltain lajin harrastajalta mielipidettä, mut ite suosittelen mielummin kyllä vaikka hyvin käteen sopivaa allpurpose-midaria ku kolmen kiekon pakettia. 

Silja

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram