Frisbeegolf on yks mun kesäsuosikki, jota on muutaman vuoden aikana tullut käytyä kavereiden kanssa useammankin kerran heittelemässä. Yhden frisbeekiekon oon ostanut varmaan viisi vuotta sitten sillä perusteella, että susi siinä kannessa oli mun mielestä hieno. Ratoja taas oon käynyt kiertämässä monia erilaista sekä Jyväskylässä, että Joensuussa ihan vaan sitä yhtä kiekkoa heitellen.  En oo siis ihan ollu kärryillä miks jengi kantaa painavan näköistä laukkua, jossa on kymmeniä erilaisia kiekkoja. Siksipä halusin tutusta frisbeegolfiin lajiin perehtyneiden harrastajien kautta ja pääsinkin osallistumaan Laukaassa Puska Puttaajat ry:n viikkokisaan, jonne lajioppaaksi sain Sami Väisäsen. 

Ennen kun kerron miten kokeilu meni, kerrotaan vielä lajin tärkeimmät tiedot: 

Frisbeegolfissa tarkoituksena on heittää frisbee maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Peliväylä aloitetaan heittämällä avausheitto. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Väylä on pelattu loppuun kunnes frisbee on maalikorissa. Kun väylä on pelattu loppuun, siirrytään seuraavallle väylälle. Frisbeegolfrataan kuuluu yleensä 9 tai 18 väylää. Pelin on voittanut se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla. (Frisbeegolfliitto)

Kiekoista aloittelijan on oleellista tietää putteri, midari (eli mid-range) ja draiveri. Putterilla heitetään heitot läheltä koria, midarilla usein lähestymisheitot ja draiverilla voi avata pitkillä väylillä. Kannattaa kuitenkin (ehkä) aloittaa pelaaminen ja heittotekniikan harjoittelu pelkästään putteria ja midaria käyttäen, sillä nopeat draiverikiekot lentävät ainakin mun käsissä suoraan metsään, koska tekniikka ei niiden heittoon ole vielä kasassa. Kiekoissa on eroa lisäksi niiden painossa, reunan terävyydessä, muovilaadussa, nopeudessa, liidossa, vakaudessa ja ties missä, mutta mulle ainakin on nyt suositeltu alivakaata, hiukan kevyempää ja sormissa hyvältä tuntuvaa kiekkoa.  Kiekkojen valinnasta ja siitä miksi niitä pitää olla niin monta, voi lueskella lisää vaikkapa täällä. 

Mie olin siis varustautunut Puska Puttaajien kisaan sillä mun yhdellä kiekolla ja lisäksi kotoa ja kavereilta hamstratuilla kiekoilla, joilla en ollut koskaan heittänyt. Päivän kisa oli hiukan erilainen kuin normaali viikkokisa, sillä nyt 22 väyläinen rata kierrettiin kaksi kertaa siten, että ensimmäisellä kierroksella kierrät kaverin pelisuunnitelman mukaan ja toisen kierroksen omasi mukaan. Mun pelisuunnitelma oli heikohko, sillä rataa en ollut aikaisemmin kiertänyt ja mun kiekkovalikoima ei ollu hääppöinen. Porukalla mun kiekkoja hetken pohdittuamme (lue: päiviteltyämme) päädyin ottamaan kierrokselle käyttöön vaan sen mun wolfin ja sit sain lainaksi putterin ja draiverin. Samikin otti bägistään mukaan pelkästään kolme erilaista kiekkoa, joten muiden bägeihin verrattuna meillä oli kisassa kevyet kantamukset. 

Eka kierros meni tosiaan niin, että jokaisella väylällä avaus piti heittää parin määräämällä kiekolla, jonka jälkeen sai jatkaa vapaasti millä tahansa toisen bägin kiekoista. Samin painajaiseksi mie määräsin avaukseen todella usein sen mun "siinä-on-hieno-kuva"-wolfkiekon, joka todella alivakaana ja kevyenä kiekkona lentää mun kädessä aika nätisti suoraan, mut Samin vähän paremmalla tekniikalla aika reippaasti oikealle. Mun heikot kohdat oli usein todella hirveissä avauksissa, jotka usein haettiin väylän ulkopuolelta dropilla (eli +1 heiton sakko palautuksella takaisin väylälle). Sain kierrosten aikana tosi paljon neuvoja heittämiseen Samilta, joista ehkä itselle tärkeimmät oli käden liikkeen saaminen vaakatasoon, liikkeen rentous ja vauhdin yksinkertaistaminen tässä vaiheessa vielä yhteen askeleeseen. Ekalla kierroksella avauksista huolimatta onnistuin laittamaan pitkiä putteja useamman sisään ja pelasin kierroksen pikkusen/ihan vähän/hiukan radan ihannetuloksen (69 heittoa) yli, eli +35 =104... Vaikka lopussa oli huikea par-putki, niin aika monta +2 väylää ja yksi ihana +6 , jossa osuin väylän kaikkiin puihin. Sami heitti ensimmäisen kierroksen kolmella mun valistemalla kiekolla nöyrästi -1.

Sen verran olin käynyt ennenkin pelaamassa, et tiesin mun keskittymisen jossain vaiheessa hajoavan totaalisesti. Varasin kierrokselle mukaan karkkia pitämään verensokerin korkealla, sillä 22 väylää = noin 3,5km = reilu 2,5 tuntia kisassa. Ekan kierroksen jälkeen oli ruokatauko ja sit lähdettiin toiselle kierrokselle omilla kiekoilla. Ruokatankkauksesta huolimatta ei putit enää pelastaneet sitä mitä pelastettavissa oli ja mun rakasta wolf-kiekkoa heittelin kans metikköön, kun olin ekan kierroksen aikana tottunut painavempiin kiekkoihin. Toiselle kierrokselle kokonaistulos 109 eli +40 takasi kisassa viimeisen sijan, tiukasti toiseksi viimeiselle noin 20 heittoa hävinneenä. :D Kisan voittajalle, eli Samille (kokonaistulos kahdelta kierrokselta -11) hävisin about puolitoista kierrosta eli kahdella kierroksella heitin 85 heittoa enemmän kuin Sami. Ainakin sain treeniä...

Vaikka kisassa hävisin noinkin reilusti muille, ei se kierroksella kiertäessä tunnu aina niin suurelta erolta. Jokaisella väylällä heitin vaan keskimäärin sen pari heittoa enemmän kuin muut, joten kyydissä kierroksella pysyi kyllä. Puska Puttaajien viikkokisoihin otetaan aloittelijatkin mielellään mukaan, sillä kisaaminen on yksi tapa harjoitella ja kisoissa pelikavereilta voit saada paljonki vinkkiä omaan heittämiseen. Kisoissa jos vielä pärjäisi on voittajille luvassa osuus osallistumismaksuista ja joka kisassa kasvaa myös holaripotti, jonka hole-in-one tuloksella lunastaa itselleen. 

Frisbeegolf on vaan siitä aika raaka laji, että jokaisella väylällä pitäisi yrittää keskittyminen pitää kasassa, sillä todella hyvillä pelaajilla +1 tulos jollakin väylällä voi olla jo katastrofi kisaa ajatellen. Itse saisin seuraavaan kisaan jo tasoituksen, eli tasoituksellisessa kisassa sen verran vähennettäisiin tuloksesta pois, jolloin sijoitus voisi olla jo paljon parempi. Mun tasoitus ois nyt se maksimi mitä se voi olla (26) ja se voi parantua, jos alkaisin saada alle +26 heiton kierroksia. Mun oppaalla Samilla tasoitus on siis -3.9, eli tasoituksellisissa tuloksissa Samin lopputulokseen lisätään heittoja. Tässä kisassa edes se, tai pelkästään muutamalla erilaisella kiekolla heittäminen ei estänyt ylivoimaa lopputuloksissa. 

 • Mitä kehittää: Frisbeegolf käy peruskuntoa ylläpitävästä liikunnasta tosin hyvin ja nostaa maastosta riippuen myös sykettä ylämäkiä noustessa. Itse heittäminen on enemmän tekniikka kuin voimalaji, mutta siinäkin koordinaatiota ja taitoa tarvitaan, ettei riko kättään. 
 • Parasta: Harrastuksen helppous ja vaativuuus. Jokainen heittokerta on aina erilainen ja aina on mahdollisuus sekä epäonnistua, että onnistua. Kyllä ne onnistuneet heitot ja väylät lämmittää mieltä ihan älyttömästi. Lisäksi kesäiltana on vaan super-mukavaa ajanviettoa lähteä kavereiden kanssa kiertämään frisbeegolf-rataa. 
 • Pahinta: Täydellinen paikka onnistua ja reilusti ohi. Kyllä pääkopan pettäminen tiukassa tilanteessa on itselle ainakin pahinta. Lajissa on myös ikuisuuksiin asti mahdollisuuksia kehittyä, eikä koskaan tule valmiiksi. 
 • Hinta: Suhteellisen edullinen harrastus. Yhden kiekon hinta on 10-15€ ja useimmat radat ilmaisia kiertää. Paremmin hoidetuilla virallisilla radoilla voi olla pieni päivämaksu, esim. Laukaan radalla 5€. Toisaalta jos olet Puska Puttaajien seuran jäsen (30€/vuosi) voit käydä heittämässä siellä ilmaiseksi ja saat lisäksi paljon muita jäsenetuja. Laukassa järjestetään kaikille avoimia viikkokisoja torstaisin ja sunnuntaisin ja niihin osallistumismaksut ovat myös vain 3-5€ luokkaa. Muutamalla kiekolla siis aika edullinen harrastus, mutta sitten kun alat kauppamatkalla kiertämään aina frisbeehyllyn kautta hinta saattaa helposti pompsahtaa...
 • Kenelle: Helppo laji suositella kaikille. Hinta ei päätä huimaa, raitista ulkoilmaa, onnistumisen ja pettymyksen kokemuksia koko rahan edestä. Kaikki kasvattaa :)
 • Oma ranking: Menee myös kärkilajeihin. Tykkään vaan tosi paljon, vaikka keskittymisen ylläpitämisessä onkin paljon petrattavaa. Tykkäsin tosi paljon myös kisaamisesta ja aikomuksena on mennä vastaisuudessakin. Myös yhden uuden kiekon olen jo haalinut kaupasta wolfin lisäksi repertuaariin. Veikkaan, että alkaa myös mulla se bägi jossain vaiheessa tulla tarpeelliseksi... Myös kaikkia hauskoja frisbeegolfin joukkuepelejä on olemassa ja niitä olisi myös hauska mennä kaveriporukalla kokeilemaan. 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

MMinne
1/2 | 

Kiva juttu frisbeegolfista! Tuosta kiekkojen hinnasta, onko nuo 10-15e maksavat jotain "ammattimaisia", kun olen nähnyt Tokmannilla, Hongkongis yms. myytävän kolmen kiekon yhteispakkausta tuohon samaan about kympin hintaan..? Itsellä ei vielä kiekkoja ole, olen tähän astiset tutustumiset hoitanut kaverilta lainaamilla. Pari omaa kiekkoa vois kesällä ostaa ja testailla lajia enemmän..

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi ja kiitos kommentista!

Hintahaitaria noihin kiekkoihin on tosiaan laidasta laitaan, mut noi 10-15€ kiekot riittää jo pro-pelaajienkin käyttöön. Jotenkin oon vaan itse käsittänyt että mielummin ostaa yksittäin sen muutaman paremman kiekon ja jättää ne kolmen kiekon paketit hyllyyn. Niillä ei ilmeisesti pidemmän päälle tee hirveästi mitään, mutta on tosiaan nyt vaan sellainen oma mielikuva. Kysy vielä joltain lajin harrastajalta mielipidettä, mut ite suosittelen mielummin kyllä vaikka hyvin käteen sopivaa allpurpose-midaria ku kolmen kiekon pakettia. 

Silja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat