Itsensä haastaminen on aina jees, mut välillä tulee kyllä mietittyä, et mie oon ihan hullu! Siinä vaiheessa kun vedin moottoripyörällä kivikkopolulla menemään, niin mietin kyllä taas pariin kertaan, et mihin kaikkeen itteäni aina työnnän.  Mut ei mennä liian pitkälle, vaan kerrotaan ensin mitä Enduro on. Mua opastamassa olleen Tommi Toukolan mukaan Enduro kirjoitetaan  aina isolla, koska sen jälkeen mikään muu ei kiinnosta ja Endurosta tulee elämän sisältö. Siinä vähän makua siitä, millä intohimolla lajiin suhtaudutaan.  

"Enduro on moottoripyörillä ajettava luotettavuuskilpailu, joka koostuu liikenteessä ajettavista siirtymistä sekä reitille sijoitetuista maastokokeista. Maastokokeet sijoittuvat nimenmukaisesti maastoon ja enduro on niin sanottu offroad -laji. Tavoitteena on selviytyä reitistä mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti." (Suomen Moottoriliitto) "Maastossa ajetaan lähinnä poluilla, joissa endurokuljettaja kohtaa ajaessaan siis niitä haasteita mitä esimerkiksi suomalainen metsämaasto tarjoaa: ojia, kaatuneita puita, pehmeitä paikkoja, kallioita, jyrkkiä mäkiä jne. (Keski-Suomen Moottorikerho ry)"

Kuva: Tommi Toukola (Niko Toukola C1-sarjan Endurokilpailussa)

Mie pääsin lajia kokeilemaan ottamalla yhteyttä Keski-Suomen Mottorikerho ry:hyn, jonka kautta Tommi Toukola pystyi lajikokeilun järjestämään. Tommin ja Virpin kaksi poikaa Toni ja Niko harrastavat Enduroa kovalla kilpaurheilutasolla. Vanhempien tehtävä on huoltaa, kuljettaa, ruokkia sekä välineitä, että poikia sekä tietenkin kannustaa ja tsempata treeneissä ja kisoissa. Molemmat tekevät sen kyllä suurella sydämellä. Kyllä siinä myös suhteellisen paljon hyväsydämisyyttä (tai hulluutta :) ) vaatii lainata kymppitonnin välineet ja opettaa suhteellisen ummikkoa ajamaan Enduroa, mutta luottavaisena mut pyörän kyytiin päästettiin.

Mie lainasin kokeilussa nuoremman pojan Nikon 125-kuutioista KTM-pyörää sekä ajovälineitä. Matkalla Lievestuoreen radalle, mulle kerrottiin maastossa ajettavien moottoripyörälajien kuten Motocrossin ja Trialin eroista, sillä mullahan ei ollut siis mitään käsitystä siitä mitä olin lähdössä tekemään. Enduro on siis maastossa ajoa, joka vaatii niin fyysiseltä kunnolta, että keskittymiskyvyltä paljon. Tommin mukaan keskittymisen herpaantuessa soitetaan yleensä ambulanssia hakemaan, sillä suojavarusteista huolimatta kaatuminen (toki vauhdistakin riippuen) voi sattua aika paljon, jos alustana on kiviä ja kantoja.  

Ajokokemusta mulla moottoripyöristä on siten, että oon ajanut kevarikortin 16-vuotiaana, mutta yli kymmeneen vuoteen en oo millään moottoripyörällä ajanut. Hyvin hämärät ja hatarat muistikuvat siis. Nikon 125-kuutioinen KTM näytti kyllä hiton isolta, mutta olikin yllättäen aika kauniisti soiva peli, eikä pitänyt mitään ihan mahdotonta mylvintää. Mulle opetettiin ensin tärkein taito Endurossa, pyörän nostaminen maasta ylös kaatumisen jälkeen. 100kg metallia pitää osata nostaa oikeista kohdista, ettei nostaminen tapahdu selällä. 

Kun olin saanut kaikki suoja kamat puettua (polvisuojat, housut, kengät, rintapanssari, paita, hanskat, niskatuki, kypärä) harjoittelin ajoa ensin isolla kentällä kytkimen, kaasun ja jarrun toimimista opetellen. Ensimmäinen haaste oli tosin päästä pyörän selkään kaatamatta pyörää, sillä kamat päällä ei ollutkaan niin ketterä olo kuin ajattelin. Niskatuen ja kypärän kanssa mulla ei ollut ensin mitään toivoa nähdä omia varpaita, saati löytää se kampi mistä pyörä käynnistettiin, mutta siihenkin tottui. Pyörä oli kyllä kokoonsa nähden todella ketterä ja kevyt ajettava, ja totteli kaasuun heti, vaikka aika pienillä kierroksilla mie ajelinkin.  

Ensin ajoin istualtaan ja opettelin kääntymään, sit opettelin ajamaan seisoen, joka on oikea Enduron ajoasento maastossa ja sit kokeilen ajella pientä lenkkiä soratietä pitkin niin, että tulee myös vaihtamiset, jarrutuksen ja vähän suurempi vauhti tutuksi. Tommi kysyi aina ennen uutta haastetta, että onko itseluottamus sillä tolalla, että sitä voisi kokeilla. Viimeinen testi oli sit se lyhyt maastopätkä, jonka toiseen päähän tuli Niko lähettämään mut oikeaan suuntaan ja toisessa päässä oli Tommi ja Virpi vastassa. Ohje oli muistaa ajaa seisaaltaan ja, että kytkin on se mikä pelastaa. Kuulema jos kaadun, niin sit tullaan auttamaan. 

      

Jo valmiiksi kasaantuneen adrenaliinin voimalla lähdin polunpätkää eteenpäin ja sitä syöksyi kyllä suoniin saman tien kaikki mitä kehosta oli vaan irti otettavissa. Polku oli ajoittain yhden renkaan levyinen kivien ja kuoppien ja kantojen välissä mutkittelevaa kangasmaastoa. Ja vaikka matka oli lyhyt, ehdin mielessäni hokea varmaan kaikki kirosanat mitä mieleen tuli ja toistella mielessä sitä, että NYT EI VOI KAATUA. Mulla oli katse aina seuraavassa kivessä ja sen keskittyminen siitä selviämisessä ja aina seuraavan yli. Huh sitä tärinän ja sykkeen hakkaamista, kun tajusin päässeeni polulta ehjänä pois. Aika perinteisesti heti kun se suurin virta oli käytetty kaadoin pyörän ihan tavallisessa käännöksessä ja pääsin käytännössä harjoittelemaan pyörän nostamista ylös. Nyt KTM alkoi kuitenkin tuntua jo kaverilta ja vedin saman polun pätkän vielä kaksi kertaa edestakaisin. 

Ei se kaunista ollut, eikä nopeaa, mutta itselleni uskomattoman hieno kokemus. Aina ne hetket kun miettii, et en selvii tästä ja sit kuitenkin selviää, on hienoimpia juttuja mitä liikunta ja urheilu on mun elämään tuonut. Vaikka edessä olisi ollut miten suuri kivi (mun polulla ne oli suht pieniä) moottoripyörä meni todella nätisti sen yli, sillä siihen se on tarkoitettu. Maastossa ajaminen vei minusta jo noin lyhyellä ajalla mehut, sillä koko kropan on toimittava yhteistyössä pyörän kanssa. Sykkeet oli maastossa ajaessa 165, vaikka osaltaan siihen varmasti myös jännitys vaikutti. 

Kyllä mie toivon, ettei mun ajamiset tähän jääneet. Mie rakastan adrenaliinia suonissa ja sen mulle saa aikaiseksi kilpaileminen tai itsensä haastaminen. Jos lajin haluaa nollista aloittaa, kannatta ehkä ensimmäisenä mennä sitä turvallisessa opetuksessa kokeilemaan. Esimerkiksi naisille on järjestetty jo parina vuonna Trail Hunterzien Enduro-leiri, jossa myös ensikertalaiset pääsevät tutustumaan lajiin. 

 • Mitä kehittää: Koko kropan voimaa ja kestävyyttä. Sitä ei usko, miten raskasta se ajaminen on, ennen ku kokeilet. Ja tietysti ihan jo sen pyörän maasta nostelu...
 • Parasta: Haasteet, niin fyysiset kuin henkisetkin. Omien rajojensa äärellä oleminen.
 • Pahinta: Pelko siitä, että jotain voi sattua. Toisaalta se pitää myös vaan tiedostaa ja tehdä kaikkensa sen eteen, ettei niin käy. 
 • Hinta: Moottoriurheilu ei varmastikaan välineiden puolesta edullisimmasta päästä ole. Pyörä ja ajovarusteet Enduroon voi pakettina maksaa 10 000€, lisäksi tietysti huollot ja korjaukset, välineiden uusiminen, itselle parhaiden löytäminen jne. 
 • Kenelle: Jos viehätys moottorivälineisiin ja kaksipyöräisiin on, sekä haluaa haastaa itseään vaikeammassa maastossa on enduro kova juttu. Mahtava kokemus se on kaikille kokeilla miten kauniisti iso pyörä menee maastossa. 
 • Oma ranking: Toivottavasti maastossa pääsisin vielä uudestaankin ajamaan. Pyörän hallintaa ja varmuutta pitäisi vaan saa ihan hurjasti lisää, mutta vaikkapa Enduro-leiri ei kuulosta pahalta viikonlopulta :) 

Kiitos koko Toukolan perheelle sekä lajikokeilusta, välineiden lainaamisesta, että kuvista!

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat