Itsensä haastaminen on aina jees, mut välillä tulee kyllä mietittyä, et mie oon ihan hullu! Siinä vaiheessa kun vedin moottoripyörällä kivikkopolulla menemään, niin mietin kyllä taas pariin kertaan, et mihin kaikkeen itteäni aina työnnän.  Mut ei mennä liian pitkälle, vaan kerrotaan ensin mitä Enduro on. Mua opastamassa olleen Tommi Toukolan mukaan Enduro kirjoitetaan  aina isolla, koska sen jälkeen mikään muu ei kiinnosta ja Endurosta tulee elämän sisältö. Siinä vähän makua siitä, millä intohimolla lajiin suhtaudutaan.  

"Enduro on moottoripyörillä ajettava luotettavuuskilpailu, joka koostuu liikenteessä ajettavista siirtymistä sekä reitille sijoitetuista maastokokeista. Maastokokeet sijoittuvat nimenmukaisesti maastoon ja enduro on niin sanottu offroad -laji. Tavoitteena on selviytyä reitistä mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti." (Suomen Moottoriliitto) "Maastossa ajetaan lähinnä poluilla, joissa endurokuljettaja kohtaa ajaessaan siis niitä haasteita mitä esimerkiksi suomalainen metsämaasto tarjoaa: ojia, kaatuneita puita, pehmeitä paikkoja, kallioita, jyrkkiä mäkiä jne. (Keski-Suomen Moottorikerho ry)"

Kuva: Tommi Toukola (Niko Toukola C1-sarjan Endurokilpailussa)

Mie pääsin lajia kokeilemaan ottamalla yhteyttä Keski-Suomen Mottorikerho ry:hyn, jonka kautta Tommi Toukola pystyi lajikokeilun järjestämään. Tommin ja Virpin kaksi poikaa Toni ja Niko harrastavat Enduroa kovalla kilpaurheilutasolla. Vanhempien tehtävä on huoltaa, kuljettaa, ruokkia sekä välineitä, että poikia sekä tietenkin kannustaa ja tsempata treeneissä ja kisoissa. Molemmat tekevät sen kyllä suurella sydämellä. Kyllä siinä myös suhteellisen paljon hyväsydämisyyttä (tai hulluutta :) ) vaatii lainata kymppitonnin välineet ja opettaa suhteellisen ummikkoa ajamaan Enduroa, mutta luottavaisena mut pyörän kyytiin päästettiin.

Mie lainasin kokeilussa nuoremman pojan Nikon 125-kuutioista KTM-pyörää sekä ajovälineitä. Matkalla Lievestuoreen radalle, mulle kerrottiin maastossa ajettavien moottoripyörälajien kuten Motocrossin ja Trialin eroista, sillä mullahan ei ollut siis mitään käsitystä siitä mitä olin lähdössä tekemään. Enduro on siis maastossa ajoa, joka vaatii niin fyysiseltä kunnolta, että keskittymiskyvyltä paljon. Tommin mukaan keskittymisen herpaantuessa soitetaan yleensä ambulanssia hakemaan, sillä suojavarusteista huolimatta kaatuminen (toki vauhdistakin riippuen) voi sattua aika paljon, jos alustana on kiviä ja kantoja.  

Ajokokemusta mulla moottoripyöristä on siten, että oon ajanut kevarikortin 16-vuotiaana, mutta yli kymmeneen vuoteen en oo millään moottoripyörällä ajanut. Hyvin hämärät ja hatarat muistikuvat siis. Nikon 125-kuutioinen KTM näytti kyllä hiton isolta, mutta olikin yllättäen aika kauniisti soiva peli, eikä pitänyt mitään ihan mahdotonta mylvintää. Mulle opetettiin ensin tärkein taito Endurossa, pyörän nostaminen maasta ylös kaatumisen jälkeen. 100kg metallia pitää osata nostaa oikeista kohdista, ettei nostaminen tapahdu selällä. 

Kun olin saanut kaikki suoja kamat puettua (polvisuojat, housut, kengät, rintapanssari, paita, hanskat, niskatuki, kypärä) harjoittelin ajoa ensin isolla kentällä kytkimen, kaasun ja jarrun toimimista opetellen. Ensimmäinen haaste oli tosin päästä pyörän selkään kaatamatta pyörää, sillä kamat päällä ei ollutkaan niin ketterä olo kuin ajattelin. Niskatuen ja kypärän kanssa mulla ei ollut ensin mitään toivoa nähdä omia varpaita, saati löytää se kampi mistä pyörä käynnistettiin, mutta siihenkin tottui. Pyörä oli kyllä kokoonsa nähden todella ketterä ja kevyt ajettava, ja totteli kaasuun heti, vaikka aika pienillä kierroksilla mie ajelinkin.  

Ensin ajoin istualtaan ja opettelin kääntymään, sit opettelin ajamaan seisoen, joka on oikea Enduron ajoasento maastossa ja sit kokeilen ajella pientä lenkkiä soratietä pitkin niin, että tulee myös vaihtamiset, jarrutuksen ja vähän suurempi vauhti tutuksi. Tommi kysyi aina ennen uutta haastetta, että onko itseluottamus sillä tolalla, että sitä voisi kokeilla. Viimeinen testi oli sit se lyhyt maastopätkä, jonka toiseen päähän tuli Niko lähettämään mut oikeaan suuntaan ja toisessa päässä oli Tommi ja Virpi vastassa. Ohje oli muistaa ajaa seisaaltaan ja, että kytkin on se mikä pelastaa. Kuulema jos kaadun, niin sit tullaan auttamaan. 

      

Jo valmiiksi kasaantuneen adrenaliinin voimalla lähdin polunpätkää eteenpäin ja sitä syöksyi kyllä suoniin saman tien kaikki mitä kehosta oli vaan irti otettavissa. Polku oli ajoittain yhden renkaan levyinen kivien ja kuoppien ja kantojen välissä mutkittelevaa kangasmaastoa. Ja vaikka matka oli lyhyt, ehdin mielessäni hokea varmaan kaikki kirosanat mitä mieleen tuli ja toistella mielessä sitä, että NYT EI VOI KAATUA. Mulla oli katse aina seuraavassa kivessä ja sen keskittyminen siitä selviämisessä ja aina seuraavan yli. Huh sitä tärinän ja sykkeen hakkaamista, kun tajusin päässeeni polulta ehjänä pois. Aika perinteisesti heti kun se suurin virta oli käytetty kaadoin pyörän ihan tavallisessa käännöksessä ja pääsin käytännössä harjoittelemaan pyörän nostamista ylös. Nyt KTM alkoi kuitenkin tuntua jo kaverilta ja vedin saman polun pätkän vielä kaksi kertaa edestakaisin. 

Ei se kaunista ollut, eikä nopeaa, mutta itselleni uskomattoman hieno kokemus. Aina ne hetket kun miettii, et en selvii tästä ja sit kuitenkin selviää, on hienoimpia juttuja mitä liikunta ja urheilu on mun elämään tuonut. Vaikka edessä olisi ollut miten suuri kivi (mun polulla ne oli suht pieniä) moottoripyörä meni todella nätisti sen yli, sillä siihen se on tarkoitettu. Maastossa ajaminen vei minusta jo noin lyhyellä ajalla mehut, sillä koko kropan on toimittava yhteistyössä pyörän kanssa. Sykkeet oli maastossa ajaessa 165, vaikka osaltaan siihen varmasti myös jännitys vaikutti. 

Kyllä mie toivon, ettei mun ajamiset tähän jääneet. Mie rakastan adrenaliinia suonissa ja sen mulle saa aikaiseksi kilpaileminen tai itsensä haastaminen. Jos lajin haluaa nollista aloittaa, kannatta ehkä ensimmäisenä mennä sitä turvallisessa opetuksessa kokeilemaan. Esimerkiksi naisille on järjestetty jo parina vuonna Trail Hunterzien Enduro-leiri, jossa myös ensikertalaiset pääsevät tutustumaan lajiin. 

 • Mitä kehittää: Koko kropan voimaa ja kestävyyttä. Sitä ei usko, miten raskasta se ajaminen on, ennen ku kokeilet. Ja tietysti ihan jo sen pyörän maasta nostelu...
 • Parasta: Haasteet, niin fyysiset kuin henkisetkin. Omien rajojensa äärellä oleminen.
 • Pahinta: Pelko siitä, että jotain voi sattua. Toisaalta se pitää myös vaan tiedostaa ja tehdä kaikkensa sen eteen, ettei niin käy. 
 • Hinta: Moottoriurheilu ei varmastikaan välineiden puolesta edullisimmasta päästä ole. Pyörä ja ajovarusteet Enduroon voi pakettina maksaa 10 000€, lisäksi tietysti huollot ja korjaukset, välineiden uusiminen, itselle parhaiden löytäminen jne. 
 • Kenelle: Jos viehätys moottorivälineisiin ja kaksipyöräisiin on, sekä haluaa haastaa itseään vaikeammassa maastossa on enduro kova juttu. Mahtava kokemus se on kaikille kokeilla miten kauniisti iso pyörä menee maastossa. 
 • Oma ranking: Toivottavasti maastossa pääsisin vielä uudestaankin ajamaan. Pyörän hallintaa ja varmuutta pitäisi vaan saa ihan hurjasti lisää, mutta vaikkapa Enduro-leiri ei kuulosta pahalta viikonlopulta :) 

Kiitos koko Toukolan perheelle sekä lajikokeilusta, välineiden lainaamisesta, että kuvista!

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram