En aatellu etukäteen, että Curling ois niitä lajeja, joissa ihmettelen 10min jälkeen, et kuinkakohan hapoilla oon kokeilun päättyessä... Tää laji pääsi yllättämään mut haastavuudellaan ja monipuolisuudellaan, ja ehdottomasti suosittelen, että tätä lajia kannattaa käydä kokeilemassa. Mie pääsin vierailemaan lajin parissa Joensuun Curling hallilla, jossa on ihan erinomainen mahdollisuus lajia päästä harrastamaan. Siellä järjestetään myös kokeilukertoja, joissa aloittelija pääsee opastuksella lajin pariin tutustumaan. Ja oikeasti, sen opastus kannattaa, sillä monta kikkaa ja oppia jäi taas käteen. 

 

Mä tiesin etukäteen, että siinä on pisteenlasku saman tyyppinen kuin Petanquessa ja jossain kohtaa peliä pitää sitä jäätä harjata. Ja siinäpä se. Mut opin, että curling pelinä joukkuelaji, jossa pelataan 4 hengen joukkueella toista joukkuetta vastaan jäisen Curling-radan päästä päähän, niin että lopulta on yleensä pelattu 8 päätä. Pisteitä saa oman joukkueen kivistä, jotka on lähimpänä pesän keskustaa, nänniä. Joukkueet liu'uttavat kiviä vuorotellen (jokaisella pelaajalla on siis 2 kiveä) radan päädyssä olevaan pesään tai suojakiviksi sen eteen. Joukkueessa kapteeni näyttää muille merkkiä siitä, mihin muut kivillä tähäävät ja kaksi harjaa jäätä, jos yritetään määrämittaisia heittoja saada pienellä vauhdilla. Samalla tavalla kuin Petanquessa laji on äärimmäisen herkkä taitotekijöille ja taktiikalle, mutta lisäksi jäällä liikkuminen, liukuminen ja hirveellä höngällä harjaaminen haastaa myös fyysisesti.

Näiden lisäksi tähänkin lajiin kuuluu hieno kohteliaisuuden ja hyvien tapojen kulttuuri, jossa vastustajan kunnioittaminen ja rehellisyys on must-juttuja. 

Me lähdettiin lajikokeilussa ihan ekana liikkeelle siitä, miten jäällä pysytään pystyssä ja liikutaan. Sun toisen kengän alla on curlingissa liukupohja, joka oikeasti on todella liukas. Ekoilla kerroilla voi olla ihan järkevää pitää kypärää päässä, sillä jos satut sillä liukupohjalla astuu ekana jäälle, niin oot hyvin nopeesti selällään. Sen liukupohjan varassa liukuminen radan päästä päähän ekalla kerralla oli myös ihan äärimmäisen rankkaa, sillä alussa ei oikein tiennyt mitä lihaksia siihen liikkumiseen oisi käyttänyt. Sen liukupohjan päällä pitää uskaltaa pitää tosi hyvin painoa ja toisella kengällä potkia vauhtia. Vähän niinku potkurilla, paitsi ettet saa käsillä tukea kuin siitä harjasta. Kun pystyssä alkoi pysyä kahdella jalalla, siirryttiin liukuun. 

Harjoteltiin eka ihan kuivalla maalla sitä liukuasentoa. Siinä saa muuten liikkuvuudet olla lonkankoukistajasta kunnossa, sillä liukuva jalka on todella pitkällä sun edessä ja paino pitäisi pitää sillä liukuvalla jalalla, kun taas toinen jalka tulee perässä lähes suorana polvi irti maasta. Mä liu'un vasemman jalan varassa ja mun vasemmassa kädessä on koko ajan myös se harja ja kivi tulee sit oikeaan käteen, mut sekin pitäisi yrittää pitää kropan edessä, ettei lähde siihen nojaamaan. Tätä liukua sai oikeasti ihan kunnolla harjoitella! Ekat liut otettin pelkkien harjojen kanssa ja piti kyllä ihan etsimällä etsiä kaikki lihakset jaloista, jotta liuku pysyisi hallittuna ja yhteen suuntaan. Voi sitä jalan vapinaa, kun ekoja liukuja otin. Vauhtia liukuun potkaistaan sellasesta telineestä (hakilta), joka on molemmissa päädyissä keskellä rataa. 

Se kivi pitäisi oppia ottamaan mukaan ja sehän ei (tietystikään) kulje sillä jäällä suoraan eteenpäin, vaan pitkällä matkalla se kiertää jäästä ja kentästä riippuen muutamankin metrin sivuun. Sen takia kiveen pitää oppia laittamaan oikeanlainen kierre: ei liian voimakas, eikä liian hiljainen. Kierteen suunnan (vastapäivään/myötäpäivään) määrää sit heitoissa usein kapteeni, joka näyttää tosiaan myös sitä merkkiä jota kohti sie tähtään. Eka palanen heiton harjoittelussa oli saada vaan se liuku onnistumaan kiven kanssa tarpeeksi pitkään ja vakaasti, että voi sen kiven saada liukumaan tarpeeksi pitkälle. Mulle oikeastaan kävi sit kuitenkin niin, että opin ottamaan vähän liikaakin sitä vauhtia, joten mun kivet meni aina aivan liian kovaa! Kivestä pitää päästää irti ennen sellasta punaista tee-linjaa kentässä ja kivi jää peliin ainostaan, jos se jaksaa toisen päädyn t-linjan yli, eikä osu reunoihin. 

On oikeasti ihan todella haastavaa yrittää saada oikean mittainen heitto. Siihen vaikuttaa niin moni asia ihan jäästä, omasta vauhdista ja kierteen kovuudesta riippuen. Noin 20 heitolla sain yhden sellainen, joka pysähtyi pesään. Onneksi joukkueissa on heittäjillä myös erilaisia rooleja ja jonkun rooli voi olla esimerkiksi poistaa toisen joukkueen kiviä voimakkailla heitoilla (mä oisin varmaan sellanen). Jos kuitenkin osaisi heittää niitä määrämittaisia heittoja on harjaajilla tärkeä rooli, jolla kiven liukuun voi vaikuttaa jopa muutaman metrin. Se harjaus näyttää helpolta, mutta on todellisuudessa aikamoinen keskivartalon lihaskunnon ponnistus. Kun alussa se liikkuminen sillä jäällä on jokaisen lihaksen jännittämistä, ettei kaadu niin sit siihen harjaan pitäisi saada kunnolla painetta ja mitä pidemmän matkan kiven edestä saa harjattua kitkaa pois, sen paremmin kivi liukuu. Pahimmillaan meet jopa parikymmentä sekuntia hengittämättä ja teet todellakin töitä koko pätkän. Jos kivessä on liian pitkä liuku saa vastustajan kapteeni harjata jäätä kiven edestä, kun se ylittää pesän puolenvälin ja yrittää sillä tavalla saada vastustajan kiven pois pelistä.

Sitten kun heitto tosiaan alkaa olla kuosissa, pitää alkaa myös oppia taktisia juttuja siitä, minne kiviä kannattaa tähdätä, millaisilla heitoilla, millon harjataan ja milloin ei. Curling on tavallaan myös jäällä pelattavaa shakkia, jossa oppimista riittää hamaan tappiin saakka. Toisaalta laji on kuitenkin siitä mahtava, että myös aloittelija pääsee nauttimaan heti pelistä ja pääsee kiinni lajiin helposti. Oli ihan älytöntä, kun jokaisen kiven jälkeen oli aina sillei, et vielä yks! Vielä yks! Vielä yks! Sarjoja ja pelejä on myös kaikentasoisille ja erilaisille joukkueille miesten ja naisten omista sarjoista seka-sarjoihin ja junioripeleihin. Laji innostaa myös siksi, että pelin lopputulos voi ratketa viimeisessä päässä muutamaan viimeiseen heittoon ja taidon, kunnon ja harjoittelun lisäksi taito säilyttää jäätävät hermot pelitilanteessa voi olla kullan arvoinen. Joensuussa on omalla porukalla mahdollista päästä pelaamaan myös paikallisia sarjapelejä ja toki lajissa on mahdollista kehittyä ihan huipputasolle asti iästä huolimatta! Oli hienoa päästä kokeilemaan lajia hienoissa puitteissa ja oikeilla välineillä. Tätä lajia kannattaa harrastaa huvin vuoksi ja urheilun kannalta!

 • Mitä kehittää: tasapainoa, kehonhallintaa ja lajitaitoja, sekä shakkitaitoja. 
 • Parasta: Itseasiassa se heittoon lähteminen on kyllä siisti fiilis! Siinä ehtii ajatella yllättävän paljon peliin liittyviä juttuja ainakin alussa, kun mietin että liutko oikeaan suuntaan, oikeassa vauhdissa ja pitääkö kierre laittaa miten kovaa vai hiljaa. 
 • Pahinta: Kun noin puolisekuntia heiton lähtemisen jälkeen tiedät, että ihan vihkoon meni. 
 • Missä ja miten: Joensuun Curling-seuralla on huiput puitteet lajin harrastamiseen. Heidän omalla hallilla järjestetään säännöllisesti myös kokeilutunteja, jonne pääsee ensimmäisellä kerralla ilmaiseksi kokeilemaan. Lajin harrastaminen porukalla esimerkiksi alueellisessa 1.divisioonassa maksaa 350€/joukkue, johon sisältyy vapailla vuoroilla treenaaminen koko kauden ajan. Porukka kasaan ja pelaamaan vaikka kavereiden kanssa!
 • Oma ranking: Aivan huippu laji harrastaa vaikkapa juuri kavereiden kanssa ja innostua lajista yhä enemmän. Vähän erilaista kuin lenkillä tai salilla käyminen kavereiden kanssa, kun voiskin käydä kisailemassa turnauksissa hyvällä porukalla. Toki mulle lupailtiin jo pelipaikkaa joukkueessa näilläkin näytöillä, on kuulema kehityskelpoinen yksilö :)

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat