Taas laji, jota oon odottanut tosi paljon. Katoin viime syksynä Netflixistä Fittest on Earth-dokumentin (suosittelen!) ja sytyin saman tien crossfit-ideologialle treenata mahdollisimman monipuolisesti, toiminnallisesti, vaihtelevasti ja korkealla intensiteetillä tavoitteena kroppa, jossa ei ole heikkouksia. On nopeutta, voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja tasapainoa eli täydellinen combo. Tässäkin lajissa on sekä kuntoilijat, että urheilijat, jotka vuosittain kisattavat Crossfit Openissa Fittest Man/Woman in Earth eli maailman kovakuntoisimman ihmisen tittelistä. Kisoissa mitataan urheilijoiden kykyä selvitä mistä tahansa fyysisesti haastavasta tehtävästä, jota ei etukäteen tiedetä, joten kilpailijoiden on harjoiteltava kaikkea mahdollisimman monipuolisesti. Menossa parhaillaan on vuoden 2017 alkukarsinnat, joita myös CrossFit Jyväskylän salillakin tehdään ja joita kävin katsomassa.   

CrossFit perustuu ajatukselle hyvästä fyysisestä kunnosta. Lajin tarkoitus on luoda urheilijalle kattava yleiskunto ilman fyysisiä heikkouksia. (crossfit.fi)

Kuntoilumuotona crossfit toimii samalla ideologialla kuin kisamuotona: treenataan monipuolisesti ja toiminnallisesti tavoitteena hyvä toimintakyky normaalielämän haasteissa. Harrastajanakin sua kutsutaan urheilijaksi ja ohjaajat on taas valmentajia. Kaikkea voidaan mitata joko toistomäärillä tai ajalla, jolloin oman kunnon kohoamisen näkee konkreettisesti. Painoina käytetään usein myös jenkkien paunoja (lbs), jotta tulokset on verrattavissa maailmanlaajuisesti.

Yleensä CrossFit aloitetaan OnRamp-kurssilla, jossa opetetaan turvallisuuteen liittyviä tekniikoita ja kohotetaan kuntoa tutustuen samalla CrossFittiin lajina. OnRamp-kurssin suorittamisen tai Crossfit Beginner-tason suorittamisen jälkeen saa oman turvallisuuden ja riittävän kunnon tiimoilta osallistua WOD-tunneille (Workout of Day), jotka ovat päivittäin vaihtuvia crossfit-harjoituksia eli se JUTTU, josta koko laji on lähtenyt. Päivän WOD voi olla esimerkiksi 4 kierrosta :15 ring dips, 30 GHD sit-ups ja 400m juoksua ja siitä aika ylös. Jokaiseen liikkeeseen on toki myös helpotuksia, eli jos esim. rengasdipit ei onnistu voi tehdä ojentajapunnerruksia, mutta tavoitteena on saada jossain vaiheessa nuo dipitkin menemään. 

OnRamp-kurssi olisi ollut itsellekin järkevä vaihtoehto tutustua lajiin, mutta lajeja on vuodessa niin paljon kokeiltavaksi, että ajattelin tekeväni tällaisen pikatutustumisen. Kokeilin Crossfit Jyväskylän ohjattuja Bootcamp-, Muscle & Power-, Gymnastic- ja painonnostotekniikka-tunteja reilun viikon ajalla ( eli kaikki oheisharjoittelu WOD-tunteja ja OnRamp-kursseja lukuun ottamatta) ja viikko huipentui Beginner-levelin testaamiseen, jossa pääsin näkemään omia vahvuuksia ja heikkouksia Crossfitin näkökulmasta. 

Tunneilla tekemisen meininki on koko ajan kova ja itsestä oli kiva, että salille kehtasi mennä ne kuluneimmat sortsit ja t-paita päällä. Tunneista Bootcamp kohottaa peruskuntoa, Muscle & Power keskittyy enemmän voimaominaisuuksien hankintaan, Gymnastic liikkuvuuteen sekä kehonpainoharjoitteluun ja painonnostotekniikassa hiottiin turvallisia nostotekniikoita. Lisäksi olisi ollut valittavissa kuntonyrkkeilyä ja joogaa, sekä erilaisia kestävyyteen ja voimaan painottuvia versioista bootcamp ja muscle & power tunneista, mutta viikossa on vaan tietty määrä energiaa. Aika tehokas viikko siis takana ja muutamalla tunnilla piti ihan tosissaan jo passata, ettei oksenna kesken harjoituksen. Toki itse aina määräät tahdin ja jokainen voi tehdä samaa harjoitusta omalla tahdillaan. Toinen ehtii tehdä 30 sekunnissa 30 punnerrusta, toinen tekee kaksi ja sekin on ihan ok. Viikon jälkeen harjoittelu kyllä kropassa tuntuu, mutta esimerkiksi liikelaajuudet parantui jo viikossa merkittävästi.  

Crossfit-harjoittelu perustuu monella tapaa voimisteluun ja painonnostoon, mutta parasta on liikkeiden toiminnallisuus. Harjoittelu ei tähtää siihen kuka nostaa penkistä eniten, vaan kuka nostaa monta painavaa hiekkasäkkiä lattialta pään yläpuolelle nopeiten. Kuten normaali elämässä, crossfitin jokaisessa harjoituksessa on koko keho käytössä yhtäaikaa, toisin kuin kuntosalilla pelkkää hauiskääntöä ja ylätaljaa hangatessa. Toinen järkevä periaate on myös se, että tekniikka ja kunto pitää ensin saada kasaan, ennen kuin voidaan lähteä repimään. Jokaisella ohjatulla tunnilla on valmentaja tai valmentajat, jotka ohjaavat osallistujia turvallisiin suoritustekniikoihin ja huolehtivat kuitenkin samalla kannustamisesta. Mulle ohjattiin monta monta MONTA kertaa kevyemmät painot tai helpompi suoritustekniikka, kun en saanut haluttua suoritusta turvallisesti tehtyä ja siitä tulee itselle olo, että mun hyvinvoinnista oikeasti välitetään. 

Harjoittelu tähtää siis siihen, että saa ruveta käymään WOD-tunneilla, jotka kehittävät yhtäaikaa kaikkea ja yksittäisten osa-alueita kuten voimaa voi käydä kehittämässä Muscle and Power-tunnilla ja liikkuvuutta Gymnastic-tunnilla. Crossfit tarjoaa  siis kuntoliikkujista huippu-urheilijoihin sopivasti haastetta ja tekemistä jokaiselle. Joka liikkeestä löytyy aina haastavampi versio ainakin lisäämällä painoja ja vähentämällä aikaa, ja vaikka treenit on rankkoja, muista kärsivistä tyypeistä ympärillä saa voimaa ja tsemppiä. Olo oli kuin salibandyn kesätreeneissä parhaimmillaan. Jännä, että harjoitusta tehdessä miettii että miksi helvetissä mie kidutan itseäni täällä ja sen jälkeen on olo, että olipa siistiä. CrossFit-harrastajat muodostavatkin oman yhteisön, ja vaikka treenejä voi tehdä omatoimisesti, niin porukalla tekeminen on enemmän CrossFitin juttu.  

Mun testiviikon kohokohta oli siis Beginner-levelin läpipääsyn yrittäminen ja hei, läpi meni, vaikka vähän pyristellen. Lajilistalta valmentaja valitsi sille päivälle 10 suoritettavaa lajia, joista yksi on MET-CON, eli tiettyyn aikarajaan mennessä suoritettava crossfit-harjoitus. Listalla olevista liikkeistä kaikki on tyypillisesti crossfitissä opeteltavia ja tehtäviä liikkeitä. Meidän Beginner-testiryhmälle lajeina oli:

 1. 1000m soutu alle 4:55 (oma 4:05, mikä oli jopa Advanced levelin ajan alle eli harkitsen soutua lajiksi!)
 2. Double unders 5 kertaa, ilman sotkeutumista (eli hyppynarulla yhden hypyn aikana naru kaksi kertaa jalkojen alta ja just meni se viisi hirveellä raivolla)
 3. Leuanveto 1kpl ilman kippiä (hirveetä kitkutusta oli, mutta yksi meni!)
 4. Köysikiipeily 1 kerran n. 4m korkeudella olevaan merkkiin asti (Tekniikka haltuun minuutissa ja kerran sain räpellettyä itteni ylös, oon tästä todella ylpeä!)
 5. Burbee minuutissa 18 (Sain 22, mut 24 ois seuraavalla levelillä taso XD)
 6. Knees to chest 7 (tein seuraavan levelin toes to bar 7 kpl)
 7. Overhead Squat 15kg 5reps (eli tanko leveällä otteella pään päällä ja kyykky niin alas, että lantio polven alapuolella ja nää sain vaikka liikkuvuus kirraa)
 8. Deadlifts 50kg 5 reps (helposti, vaikka tekniikka ei ookkaan paras)
 9. Snatch 15kg 1reps (Meni. Tekniikka on suorastaan hirveä, mutta onneks paino ei ollu paha)
 10. MET-CON Elizabeth: Rinnalleveto+kyykky 30kg + punnerrukset 21+15+9 toistoa alle 12:30 (oma aika 9:30)
 • Keskisyke: Vaihdellen esim. ton 9 min MET-CON aikana ja muissakin aikaa vastaan tehtävissä harjoituksissa keskisyke reilut 160, tekniikkaosioissa 120-130 välillä. 
 • Hinta: Aloittelijan OnRamp-kurssi (n. 8vkoa) 168 € ja jäsenyys salin vapaaseen käyttöön ja kaikille ohjatuille tunneille 74€/kk (12kk sopimus). Harjoittelu ei siis ainakaan omalle kukkarolle ole mitenkään erityisen halpaa, mutta ainakin tuolla CrossFit-Jyväskylän hallilla harjoittelun puitteet ja ilmapiiri on kohdillaan ja ohjattuja tunteja on todella paljon ja periaatteesa kenkiä kummempia välineitä ei itse tarvitse hankkia. 
 • Parasta: Konkreettinen kehityksen seuraaminen, koko kehoa monipuolisesti todella monipuolisesti kehittävä laji ja hyvä ja kannustava fiilis salilla. Ennätysten rikkominen, kuten toi mun 100kg sumomave!
 • Pahinta: Fiilis ekan kierroksen jälkeen ja jos ei vaan saa, jotain tekniikkaa sujumaan. Se, että harjoittelu tuntuu tosi rankalta.  
 • Kenelle: Salilla näki kaiken ikäistä ja kuntoista porukkaa, eikä laji ole mitenkään ulkonäkökeskeinen tai muutenkaan ihmisiä sorsiva. Mie näkisin tän perinteistä kuntosaliharjoittelua todella todella paljon parempana vaihtoehtona kaikille. 
 • Ranking: Innostuin lajin monipuolisuudesta ja oman kehittymisen seuraamisesta todella paljon, minkä takia kirkkaaseen johtoasemaan suhteessa kuntosalilla käymiseen (irtisanoin oman kuntosalikortin tänään) tai pumppitunteihin nähden. Hyvä laji kokonaisvaltaisen urheilullisuuden kehittämiseksi ja crossfit-tyylisesti tykkään joka tapauksessa treenata, eli melko kärkeen se on heitettävä. Ainoa miinusmerkki itseltäni tulee harjoittelun hapotuksesta, koska mun laiska (mutta rakas) sieluni tykkää siitä, että kunto kehittyy vähän niinku vahingossa ja tässä lajissa jokainen treeni kyllä tuntuu treeniltä.
 • Ketä seurata: Suosittelen tosi paljon tota Fittest on Earth dokumenttia ja Instagramissa laita seurantaan Fittest Woman on Earth 2015 & 2016 Katrin Davidsdottir

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram