Taas laji, jota oon odottanut tosi paljon. Katoin viime syksynä Netflixistä Fittest on Earth-dokumentin (suosittelen!) ja sytyin saman tien crossfit-ideologialle treenata mahdollisimman monipuolisesti, toiminnallisesti, vaihtelevasti ja korkealla intensiteetillä tavoitteena kroppa, jossa ei ole heikkouksia. On nopeutta, voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja tasapainoa eli täydellinen combo. Tässäkin lajissa on sekä kuntoilijat, että urheilijat, jotka vuosittain kisattavat Crossfit Openissa Fittest Man/Woman in Earth eli maailman kovakuntoisimman ihmisen tittelistä. Kisoissa mitataan urheilijoiden kykyä selvitä mistä tahansa fyysisesti haastavasta tehtävästä, jota ei etukäteen tiedetä, joten kilpailijoiden on harjoiteltava kaikkea mahdollisimman monipuolisesti. Menossa parhaillaan on vuoden 2017 alkukarsinnat, joita myös CrossFit Jyväskylän salillakin tehdään ja joita kävin katsomassa.   

CrossFit perustuu ajatukselle hyvästä fyysisestä kunnosta. Lajin tarkoitus on luoda urheilijalle kattava yleiskunto ilman fyysisiä heikkouksia. (crossfit.fi)

Kuntoilumuotona crossfit toimii samalla ideologialla kuin kisamuotona: treenataan monipuolisesti ja toiminnallisesti tavoitteena hyvä toimintakyky normaalielämän haasteissa. Harrastajanakin sua kutsutaan urheilijaksi ja ohjaajat on taas valmentajia. Kaikkea voidaan mitata joko toistomäärillä tai ajalla, jolloin oman kunnon kohoamisen näkee konkreettisesti. Painoina käytetään usein myös jenkkien paunoja (lbs), jotta tulokset on verrattavissa maailmanlaajuisesti.

Yleensä CrossFit aloitetaan OnRamp-kurssilla, jossa opetetaan turvallisuuteen liittyviä tekniikoita ja kohotetaan kuntoa tutustuen samalla CrossFittiin lajina. OnRamp-kurssin suorittamisen tai Crossfit Beginner-tason suorittamisen jälkeen saa oman turvallisuuden ja riittävän kunnon tiimoilta osallistua WOD-tunneille (Workout of Day), jotka ovat päivittäin vaihtuvia crossfit-harjoituksia eli se JUTTU, josta koko laji on lähtenyt. Päivän WOD voi olla esimerkiksi 4 kierrosta :15 ring dips, 30 GHD sit-ups ja 400m juoksua ja siitä aika ylös. Jokaiseen liikkeeseen on toki myös helpotuksia, eli jos esim. rengasdipit ei onnistu voi tehdä ojentajapunnerruksia, mutta tavoitteena on saada jossain vaiheessa nuo dipitkin menemään. 

OnRamp-kurssi olisi ollut itsellekin järkevä vaihtoehto tutustua lajiin, mutta lajeja on vuodessa niin paljon kokeiltavaksi, että ajattelin tekeväni tällaisen pikatutustumisen. Kokeilin Crossfit Jyväskylän ohjattuja Bootcamp-, Muscle & Power-, Gymnastic- ja painonnostotekniikka-tunteja reilun viikon ajalla ( eli kaikki oheisharjoittelu WOD-tunteja ja OnRamp-kursseja lukuun ottamatta) ja viikko huipentui Beginner-levelin testaamiseen, jossa pääsin näkemään omia vahvuuksia ja heikkouksia Crossfitin näkökulmasta. 

Tunneilla tekemisen meininki on koko ajan kova ja itsestä oli kiva, että salille kehtasi mennä ne kuluneimmat sortsit ja t-paita päällä. Tunneista Bootcamp kohottaa peruskuntoa, Muscle & Power keskittyy enemmän voimaominaisuuksien hankintaan, Gymnastic liikkuvuuteen sekä kehonpainoharjoitteluun ja painonnostotekniikassa hiottiin turvallisia nostotekniikoita. Lisäksi olisi ollut valittavissa kuntonyrkkeilyä ja joogaa, sekä erilaisia kestävyyteen ja voimaan painottuvia versioista bootcamp ja muscle & power tunneista, mutta viikossa on vaan tietty määrä energiaa. Aika tehokas viikko siis takana ja muutamalla tunnilla piti ihan tosissaan jo passata, ettei oksenna kesken harjoituksen. Toki itse aina määräät tahdin ja jokainen voi tehdä samaa harjoitusta omalla tahdillaan. Toinen ehtii tehdä 30 sekunnissa 30 punnerrusta, toinen tekee kaksi ja sekin on ihan ok. Viikon jälkeen harjoittelu kyllä kropassa tuntuu, mutta esimerkiksi liikelaajuudet parantui jo viikossa merkittävästi.  

Crossfit-harjoittelu perustuu monella tapaa voimisteluun ja painonnostoon, mutta parasta on liikkeiden toiminnallisuus. Harjoittelu ei tähtää siihen kuka nostaa penkistä eniten, vaan kuka nostaa monta painavaa hiekkasäkkiä lattialta pään yläpuolelle nopeiten. Kuten normaali elämässä, crossfitin jokaisessa harjoituksessa on koko keho käytössä yhtäaikaa, toisin kuin kuntosalilla pelkkää hauiskääntöä ja ylätaljaa hangatessa. Toinen järkevä periaate on myös se, että tekniikka ja kunto pitää ensin saada kasaan, ennen kuin voidaan lähteä repimään. Jokaisella ohjatulla tunnilla on valmentaja tai valmentajat, jotka ohjaavat osallistujia turvallisiin suoritustekniikoihin ja huolehtivat kuitenkin samalla kannustamisesta. Mulle ohjattiin monta monta MONTA kertaa kevyemmät painot tai helpompi suoritustekniikka, kun en saanut haluttua suoritusta turvallisesti tehtyä ja siitä tulee itselle olo, että mun hyvinvoinnista oikeasti välitetään. 

Harjoittelu tähtää siis siihen, että saa ruveta käymään WOD-tunneilla, jotka kehittävät yhtäaikaa kaikkea ja yksittäisten osa-alueita kuten voimaa voi käydä kehittämässä Muscle and Power-tunnilla ja liikkuvuutta Gymnastic-tunnilla. Crossfit tarjoaa  siis kuntoliikkujista huippu-urheilijoihin sopivasti haastetta ja tekemistä jokaiselle. Joka liikkeestä löytyy aina haastavampi versio ainakin lisäämällä painoja ja vähentämällä aikaa, ja vaikka treenit on rankkoja, muista kärsivistä tyypeistä ympärillä saa voimaa ja tsemppiä. Olo oli kuin salibandyn kesätreeneissä parhaimmillaan. Jännä, että harjoitusta tehdessä miettii että miksi helvetissä mie kidutan itseäni täällä ja sen jälkeen on olo, että olipa siistiä. CrossFit-harrastajat muodostavatkin oman yhteisön, ja vaikka treenejä voi tehdä omatoimisesti, niin porukalla tekeminen on enemmän CrossFitin juttu.  

Mun testiviikon kohokohta oli siis Beginner-levelin läpipääsyn yrittäminen ja hei, läpi meni, vaikka vähän pyristellen. Lajilistalta valmentaja valitsi sille päivälle 10 suoritettavaa lajia, joista yksi on MET-CON, eli tiettyyn aikarajaan mennessä suoritettava crossfit-harjoitus. Listalla olevista liikkeistä kaikki on tyypillisesti crossfitissä opeteltavia ja tehtäviä liikkeitä. Meidän Beginner-testiryhmälle lajeina oli:

 1. 1000m soutu alle 4:55 (oma 4:05, mikä oli jopa Advanced levelin ajan alle eli harkitsen soutua lajiksi!)
 2. Double unders 5 kertaa, ilman sotkeutumista (eli hyppynarulla yhden hypyn aikana naru kaksi kertaa jalkojen alta ja just meni se viisi hirveellä raivolla)
 3. Leuanveto 1kpl ilman kippiä (hirveetä kitkutusta oli, mutta yksi meni!)
 4. Köysikiipeily 1 kerran n. 4m korkeudella olevaan merkkiin asti (Tekniikka haltuun minuutissa ja kerran sain räpellettyä itteni ylös, oon tästä todella ylpeä!)
 5. Burbee minuutissa 18 (Sain 22, mut 24 ois seuraavalla levelillä taso XD)
 6. Knees to chest 7 (tein seuraavan levelin toes to bar 7 kpl)
 7. Overhead Squat 15kg 5reps (eli tanko leveällä otteella pään päällä ja kyykky niin alas, että lantio polven alapuolella ja nää sain vaikka liikkuvuus kirraa)
 8. Deadlifts 50kg 5 reps (helposti, vaikka tekniikka ei ookkaan paras)
 9. Snatch 15kg 1reps (Meni. Tekniikka on suorastaan hirveä, mutta onneks paino ei ollu paha)
 10. MET-CON Elizabeth: Rinnalleveto+kyykky 30kg + punnerrukset 21+15+9 toistoa alle 12:30 (oma aika 9:30)
 • Keskisyke: Vaihdellen esim. ton 9 min MET-CON aikana ja muissakin aikaa vastaan tehtävissä harjoituksissa keskisyke reilut 160, tekniikkaosioissa 120-130 välillä. 
 • Hinta: Aloittelijan OnRamp-kurssi (n. 8vkoa) 168 € ja jäsenyys salin vapaaseen käyttöön ja kaikille ohjatuille tunneille 74€/kk (12kk sopimus). Harjoittelu ei siis ainakaan omalle kukkarolle ole mitenkään erityisen halpaa, mutta ainakin tuolla CrossFit-Jyväskylän hallilla harjoittelun puitteet ja ilmapiiri on kohdillaan ja ohjattuja tunteja on todella paljon ja periaatteesa kenkiä kummempia välineitä ei itse tarvitse hankkia. 
 • Parasta: Konkreettinen kehityksen seuraaminen, koko kehoa monipuolisesti todella monipuolisesti kehittävä laji ja hyvä ja kannustava fiilis salilla. Ennätysten rikkominen, kuten toi mun 100kg sumomave!
 • Pahinta: Fiilis ekan kierroksen jälkeen ja jos ei vaan saa, jotain tekniikkaa sujumaan. Se, että harjoittelu tuntuu tosi rankalta.  
 • Kenelle: Salilla näki kaiken ikäistä ja kuntoista porukkaa, eikä laji ole mitenkään ulkonäkökeskeinen tai muutenkaan ihmisiä sorsiva. Mie näkisin tän perinteistä kuntosaliharjoittelua todella todella paljon parempana vaihtoehtona kaikille. 
 • Ranking: Innostuin lajin monipuolisuudesta ja oman kehittymisen seuraamisesta todella paljon, minkä takia kirkkaaseen johtoasemaan suhteessa kuntosalilla käymiseen (irtisanoin oman kuntosalikortin tänään) tai pumppitunteihin nähden. Hyvä laji kokonaisvaltaisen urheilullisuuden kehittämiseksi ja crossfit-tyylisesti tykkään joka tapauksessa treenata, eli melko kärkeen se on heitettävä. Ainoa miinusmerkki itseltäni tulee harjoittelun hapotuksesta, koska mun laiska (mutta rakas) sieluni tykkää siitä, että kunto kehittyy vähän niinku vahingossa ja tässä lajissa jokainen treeni kyllä tuntuu treeniltä.
 • Ketä seurata: Suosittelen tosi paljon tota Fittest on Earth dokumenttia ja Instagramissa laita seurantaan Fittest Woman on Earth 2015 & 2016 Katrin Davidsdottir

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat