On lajeja, joissa musta kyllä otetaan kaikki irti. Nyt oon kohta viikon verran palautellu Jyväskylän Fight Clubin Brasilialaisen Jiu-Jitsun kokeilusta ja alkaa taas sormet näppikselle taipumaan. Tai ei siis sormiin mitään vikaa tullu, mut sen verran koville otti, että pääsi flunssa selättämään mut täksi viikoksi kanveesiin. Pääsin siis naisten BJJ-porukan treeneihin, jotka veti Heli Siltala. Porukka treeneissä oli alkeiskurssin vasta suorittaneista jo kokeneempia lajinharrastajiin, jotka kaikille yhteisten treenien lisäksi treenaavat myös omassa naisten porukassa pari kertaa viikossa. Kannattaa käydä muuten lukemassa tuota naisten blogia, sieltä löytyy sisältöä treeneistä ja vinkkejä aloittelijoille. 

Brasilialainen Jiu-Jitsu on judo ja jujutsu (jiu-jitsu) tekniikoista kehitetty itsepuolustus ja kamppailulaji, joka painottuu erilaisiin maassa käytäviin kamppailutekniikoihin. BJJ:n kilpailutyyliin ei kuulu potkuja, eikä lyöntejä. Voiton voi saada pisteillä tai saamalla vastustajan luovuttamaan lukon tai kuristuksen avulla. 

Helin vetämissä treeneissä keskityttiin monipuolisten alkulämpöjen jälkeen päivän tekniikkaan eli kilppariasennon (mun ultimate favorite) purkamiseen. Kilppari on tosiaan se, et oot niinku kilpikonna kyyryssä ja toinen koittaa kääntää sut siitä johonkin suuntaan. Ekaksi harjoiteltiin ihan liikkumista kilpparissa olevan päällä ja miten pääset päällä olevana irtautumaan, jos "kilpikonna" tarttuu sun jalkaan. Toisena juttuna harjoiteltiin taas kilpikonnan purkamista turvavyöotteella, siten että saat turvavyöotteen ja mukavasti käännät kaverin tiukalla otteella syliisi niin, et saat lopulta hookin, eli omalla jalalla koukutettua vastustajan jalan kiinni. 

Se mikä musta näissä ottelulajeissa on tosi haastavaa on se, että sillä on oikeesti tosi paljon väliä miltä puolelta kainaloa ja kumman käden sinne väliin työnnät. Näiden oppiminen on oikeesti iso haaste, saati sitten että ottelutilanteessa osaisit käyttää jotain opittua tekniikka. Mut siihenhän lähes kaikissa lajeisssa harjoittelulla pyritään: automatisoimaan liikeradat aivoihin niin, ettei sun tarvii kilpailutilanteessa sitä miettiä vaan toteutat sen vaan ajattelematta. Harjoituksissa tarkoitus taas on oikeesti oppia se juttu alusta pitäen oikein ja yrittää sit pikkuhiljaa saadaa siihen joku rytmi. Itelle vaan tää on ihan uudenlaista pikkutarkkuutta, joka haastaa aivoja ihan sikana. 

Toinen juttu mitä rupesin miettimään on Helin mainitsema pointti siitä, että kamppailulajit on yksilölajeja, joissa et voi harjoitella yksin. Tavallaan treeneissä ja salilla ollaan kuitenkin sitä samaa joukkuetta ja pyritään koko ajan kannustamaan ja ohjaamaan kaveria tekemään oikein. Voin siis ihan reippaasti kysyä siltä mun kilpikonnalta, että onko mun käsi nyt varmasti oikein ja varmistaa sitä et teen oikeita asioita. Yksilölajeiksi kamppailulajit tuntuu ajoittain jopa sosiaalisimmilta kuin perinteiset joukkuelajit - iholla ollaan ainakin koko ajan. Helin ja muiden mukaan salista ja treenikavereista muodostuukin perhe. 

Mut saa kyt ihan totaalisen poikki näillä vääntö osioilla. Olin kolmen hengen porukassa kun tehtiin kilpparin kääntöjä niin, että aina yhden vuoro olla 2min kilpparin purkaja tai kilppari. Toinen setti taidettiin vetää niin, että aina käännön jälkeen kilpparista tuli kääntäjä ja kolmas levännyt tuli kilppariksi. Aloittelijalla on kuulema rankkaa sen takia, että koko ajan jäpittää kaikilla mahdollisilla lihaksilla vastaan eikä osaa levätä oikeissa paikoissa. Lisäksi se mun purkamistyyli oli vetää niin paljon voimalla ku ikinä pystyin ja kerkesin, kun mun vastustajat osasi tehdä hommat paremmin noin 10% mun käyttämän voiman määrästä ja 500% paremmalla tekniikalla. Olin aivan palasina jo näiden jälkeen, mut treenejä oli siinä vaiheessa vielä yli puolituntia jäljellä. 

Sit harjoiteltiin yhtä kuristusteniikkaa, mikä oli mulle ihan uusi juttu. Tekniikkana oli kauluskuristus, jonka Heli näytti kaikille tosi tarkkaan. Mua jännitti tää osuus aika paljon, ei sinänsä se että mua kuristettaisiin, mut vaan se et itelle toi kuristusotteen ottaminen ei kyllä tuu helposti. Vaikka harjoittelukaveri sanoi, että osaa kyllä taputtaa itsensä pois otteesta heti kun se tuntuu, mut ei vaan silti. Pyysin, et kaveri treenaa ensin mulla, et tiedän miltä se ote tuntuu. Se itelle autto tosi paljon, koska siinä otteessa on kyllä tosi selkeetä millon se tuntuu ja millon ei ja heti kun taputat kaveri päästää irti. Toisaalta taas kuristusotteen ottajana joudut aika paljon säätää ja harjoittelee sitä otetta, et millon se alkaa tuntumaan. Joka tapauksessa näissä treeneissä myös kuristusotteen harjoittelu tuntui turvalliselta. 

Sit vielä loppuun sparraukset 3 x 2min. Tiedän, tää kuulostaa todella lyhyeltä ajalta, mut haastan sut kokeilemaan miten PITKILTÄ tuntuu minuutit matossa. Ottelu meni aina niin, et toinen puolustaa toinen hyökkää ja vedetään niin pitkälle et toisella on lukko tai saadaan kuristusote. Sit vaihtuu hyökkäysvuoro. Mulle annettiin näissä kyllä armoakin aika paljon, koska oikeesti mua ois viety ku litranmittaa, mut kyllä mie myös kaikkeni näihin pistin. Pari kertaa oisin voinut saada jonkun kuristusotteen, mutta ei riittänyt vielä harkkakerrat sitä ottamaan, joten päästin aina kissa-tyylisesti saaliin vapauteen. Mä en todellakaan tiedä missä kohtaa sparria voin hengähtää/hengittää vaan vedän vaan niin täysillä ku ikinä pystyn, kunnes katkeen.

Mulla oli näissä myös hammassuojat käytössä, mitkä vaikeutti hengitystä myös omalta osaltaan. Sairaan ärsyttävää kun vastustaja kannustaa jatkamaan,mut oma hengitys vaan pihisee eikä jaksa enää edes kättä nostaa. Viimeisessä sparrissa olin jo niin poikki, et kun kaveri laitto vaan vähän painoa mun rinnan päälle jouduin taputtaa itteni ulos, koska en saanut enää henkeä. Se on kyllä hauskaa,  kun periaatteessa tollanen mattopaini ei näytä juuri miltään - kaksi tyyppiä pyörii paikallaan matossa, mut HERRANJESTAS SE ON RANKKAA! 

Yhdet treenit sekä judoa, että BJJ:tä vetäneenä on aina haastava sanoa, mitä kaikkia eroja lajeissa on, mut BJJ:ssä ollaan vähän enemmän matossa painimassa, eikä tuu niin paljon heittoja. BJJ:ssä ei myöskään nuorempana lajina oo niin tiukat perinnesäännöt, kuin Judossa eli treeneissä ja otteluissa kunnioitus on läsnä, mut tapahtuu ehkä nykyaikaisempia menetelmiä käyttäen. BJJ:ssä esimerkiksi treenien jälkeen käteltiin kaikki treenikaverit, mikä oli mun mielestä tosi mukavaa! Myös BJJ:ssä on ottelupuku, Gi, mikä on samantapainen , mut ehkä vähän kevyempi kuin judon. Eipä sillä, hiki tulisi varmasti ilman pukua tai puvun kanssa. Hammassuojat mulla oli myös osassa treenejä käytössä, mut ne on treeneissä aika vapaavalintaiset. 

 

 • Mitä kehittää: Liikkuvuus, voima, kunto ja kehonhallinta. Varsinkin toi kehonhallinta ja voima on sellasia, jotka vääntöhommissa on tosi kovilla. 
 • Parasta: Kaikkensa antaminen. On jotenkin hullun siisti tunne, et vaikka tuntuu et on tosi pahassa otteessa niin jostain saa kaivettua sellainen voiman pisaran oikeaan suuntaan, et saakin itsensä sieltä pois. Kokeneempien mukaan lajissa ei myös koskaan ole valmis, vaan aina on varaa kehittyä. 
 • Pahinta: Itselle haastavinta on energiansäätely ja tekniikan oppiminen. Vaatii kuitenkin ihan hullua hiomista ja toistoja, toistoja, toistoja et jonkun opetellun tekniikan saa näkymään matsissa. 
 • Hinta: BJJ-alkaa alkeiskurssista (JKL Fight Clubilla alkaa syksyisin ja keväisin hinta 140€), jonka suorittamisen jälkeen voi alkaa käydä yhteisillä tunneilla.  Jyväskylän Fight Clubilla puolenvuoden maksu treenistä on 200€ ja siihen hintaan voi käydä kaikilla tunneilla ja hyödyntää vapaavuoroja, sekä punttisalia. 
 • Kenelle: Alkeiskurssin käymiseen ei vaadita mitään kamppailulaji taustaa, vaan se sopii kaikille. Kamppailulajeissa parantuu liikkuvuus ja keskivartalon voima, ja varsinkin suosittelisin kamppailulajeja kaikille palloilulajien harrastajille esim. kesätreeneiksi. Ei mene hukkaan!
 • Oma ranking: No tätä mie jouduin jo miettimään. Alan pikkuhiljaa huomata, että lajien ranking edes omalta kannalta on todella haastavaa, koska joku päivä tekee mieli keilaamaan ja toinen päivä painimaa BJJ:n tahtiin. Mie laitan tän nyt toiseksi, koska on monia samoja huippu-elementtejä kuin judossakin, mut toisaalta tykkäsin myös aika paljon judon just niistä vanhanaikaisistakin kunnioitussäänöistä. Lähinnä tässä alkaa lajeja kokeillessa miettimään,et voi kun voisi harrastaa kaikkea!

Kiitos Jyväskylän Fight Clubille lajitestauksesta!

Kommentit (2)

Peku jkl

Todella hyvin ja selkeästi kuvattu lajin ideaa ja vaativuuksia. Hyvä artikkeli!

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram