Bmx-pyöräily on edellisistä olympialaisista lähtien ollut mun "tätä lajia on pakko päästä testaa"- listalla. Se näytti myös naisten osalta niin siistiltä ja vauhdikkaalta lajilta ja ensinäkemältä oikeassa olinkin! Pääsin Laukaan BMX-radalle CC Picaron kanssa lajia kokeilemaan ja oisin voinut kyllä monta tuntia viettää rataa ympäri ajaen. Virallisia BMX-ratoja ei kovin monessa paikassa Suomessa ole, mutta Laukaaseen sellainen on saatu, ja siellä se on hyvässä käytössä. Nyt 16.9. radalla järjestetään Suomi Cup:in 4. osakilpailu, johon kannattaa lajista mennä ottamaan selvää!

 

BMX eli Bicycle Motocross on nimensä mukaan motocrossia polkupyörällä. BMX:n alkuperäisessä muodossa, racingissa, kisataan motocrossrataa muistuttavalla radalla siitä, kuka on ensimmäisenä maalissa. Kisassa radalla ajaa yhtä aikaa parhaimmillaan kahdeksan pyöräilijää. BMX-pyörä on yleisesti tunnettu myös temppupyöränä. Temppuja tehdään BMX freestylen alalajeissa, joita ovat dirtti, ramppi, street ja flätti. Lähde: Ode to BMX.  Täältä löytyy myös lajin aloittamiseen tosi hyvä opas

BMX-pyöräilyssä lajit periaatteessa voidaan jakaa freestylen temppujen opetteluun ja radalla kisaamiseen. Mulle noi volttien heittämiset onnistuu ehkä trampoliinilta, mutta pyörän kanssa ei ihan ensimmäisenä tee mieli kikkailla. Mä olinkin kokeilemassa tota racing muotoa, jossa tarkoituksena on ajaa tietty rata kisana muita ajajia vastaan vähän motocross-tyyppisesti. Mua opastamassa oli CC Picaron puheenjohtaja Niko Ahlgren, joka oman harjoittelun lisäksi vetää Laukassa varsinkin junnuille paljon BMX-harjoituksia. Yläpuolen videosta voitte vilkaista, miltä naisten huippukisat näyttää!

BMX-pyöräilyssä pyörä näyttää lasten kokoiselta, mutta tarkoitus siinä ei olekaan istua missään ajon vaiheessa. Periaatteessa niitä voitaisi valmistaa ilman satulaakin, mutta kuulema sattuu vähemmän jos tipahtaa kuitenkin sen satulan päälle kaatuessa. Kaatumisia lajissa siis sattuu, joten siinä on pakollisena lisäksi polvi-säärisuojat, vapaaehtoinen rintapanssari ja umpikypärä. Myös hyviä pitäviä ja suojaavia hanskoja, sekä kenkiä suositellaan. Oikeastaan varusteet vaikutti about samoilta kuin enduro-moottoripyöräilyssä. Jännää siis. Pyöriä on jokalähtöön erilaisia, mutta kokeilin ensin vähän isompaa (24 tuuman) pyörää, jolla ehkä on helpompi lähteä aloittelemaan.

Rata on yleensä noin 350-400m pitkä (Laukaassa vähän lyhyempi) kumpuluileva ja mutkainen rata, jossa lähtö tapahtuu jyrkän mäen päältä ensimmäisille kummuille. Mie oon aina luullu, että ne kummut pitää vähän niinku hyppiä ja toki pro:t uskaltaakin mennä esimerkiksi joidenkin tuplakumpujuen yli hyppäämällä, mutta aloittelijan ensimmäinen opeteltava homma on pitää renkaat maassa ja pumpata pyörä polkematta kumpujen yli. Jos lähtee liian nopealla vauhdilla ensimmäisestä kummusta yli vauhti (ja matka) tyssää nopeasti seuraavan kummun mäkeen, sillä se tulee TODELLA nopeasti. Pumppaaminen tapahtuu ylä- ja alakroppaa nostamalla ja painamalla kumpujen pinnassa oikeaaikaisesti. Rytmistä kiinni saaminen olikin alussa aikamoinen homma. 

Ensin harjoiteltiin menemällä yhtä kumpusuoraa edestakaisin. Pointtihan on, ettei kumpusuorien aikana oo tarkoitus polkea ollenkaa, vaan parhaimmillaan vauhti kasataan suoria ennen alamäistä ja kropalla vaan pumpataan pyörään vauhtia suoran aikana.  Alussa muistin mennä pienemmällä vauhdilla, mutta rytmitys oli täysin väärän. Alamäkeen se pyörä pitää painaa alas ja kummun päälle tultaessa keventää sitä. Mitä mie tein, niin vaan sellasena jäykkänä pötikkänä mennä rytkytin kumpuja menemään. Niko koitti näyttää mallia, mutta kaikista eniten opin kun mun ajamisesta otettiin hidastettua videota, jolloin näin vähän missä kohtaa pitäisi tehdä mitäkin. Sit kun luulin, että homma sujuu niin otinkin vahingossa liian paljon vauhtia, jolloin meinasin ekan hyppyrin jälkeen törmätä suoraan vastamäkeen. Käsien on oltava tässä lajissa todella nopeat, sillä alamäkeen on vaan pakko painaa se etupyörä alas.

Tosi paljon opin myös kun opettelin ajamaan rataa alusta loppuun. Toki kun alussa oikeat ajajat ajaa tietysti talla pohjassa sen mäen alas, niin meikäläinen meni jarru pohjassa, jopa niin, että oli pakko ekaan mäkeen vähän polkea, kun vedin jarruilla vähän turhankin paljon. Kuvassa se mäki ei näytä juuri miltään, mutta edes sillä painovoiman vauhdilla ei kyllä alkuun uskaltanut painella mäkeä alas. Instagramissa on video yhdestä mun ensimmäisistä ajoista ja siis kuvittelin, että meen aika kovasti, mutta video näyttää vähän toista todellisuutta. Ehkä se kertoo siitä, että mun taidoille vauhti oli kuitenkin maksimi. Kun Niko näytti yhden malli kierroksen, niin vauhti oli todella erilainen. 

Jokainen kierros on kuulema erilainen riippuen voimasta ja ajolinjasta, ja toki laji muuttuu ihan täysin vielä, kun viereltä lähtee muitakin samalle kapealle radalle. Alussa on oikeasti pakko painaa täysillä, sillä kapealla ja mutkaisella radalla ekaan U-mutkaan ensimmäisenä ehtinyt on lopussakin vahvoilla. Lähtö tapahtuu porttien takaa, joka on siis sellainen nouseva ramppi, joka tietystä merkistä laskeutuu ja kisa alkaa. Pääsin siitäkin lähtöä kokeilemaan, mutta meikäläisen oli pakko pitää siinäkin jalka maassa ja käsi jarrulla, sillä muuten en ois pysyny pystyssä. 

Loppuun testasin vielä vähän pienempää pyörää, jonka kanssa kumpujen meneminen oli taas aika erilaista. Pyörässä ei tosiaan jalkajarrua oo, vaan jarru toimii yhdellä kädellä. Ratahan on muuten soraa, mutta lähtö ja U-käännökset on asfalttia ja käännöksissä pyörällä noustaan helposti melkein pystyjyrkkää seinää pitkin ylös ja otetaan taas vauhtia. Kisoissa myös mutkissa sijoittuminen on isossa roolissa sen suhteen, miten seuraavalle suoralle pääse asettumaan. Vaikka rata on helppo pyöräillä alle minuutissa, on sen minuutin jälkeen todella hengästynyt. Laji on kuitenkin todella koukuttava. On älyttömän mielenkiintoista ja hauskaa yrittää mennä seuraavan kerran aina paremmin ja oisin jaksanut aika monta tuntia vetää radalla ympyrää ihan vaan omaa suoritusta parantaen. 

 

Mitä kehittää: Lajissa vaaditaan jaloista paljon räjähtävää voimaa, sekä koko kropan reagointikykyä ja koordinaatiota eteen tulevissa tilanteissa. Yläkroppa saa myös oman osansa, sillä pyörän mukana myötäily vaatii myös käsiltä työtä. 

Parasta: Vauhti, omaan suoritukseen keskittyminen ja menemisen fiilis!

Pahinta: No varmaan kaatuminen ja omilla rajoilla oleminen taitojen suhteen. Liian kova vauhti ja sit mennään!

Missä ja miten: Laukaan BMX-rata on vapaassa käytössä, silloin kuin siellä ei ole ohjattua toimintaa. Omat varusteet jos löytyy, niin paikalle pääsee treenaamaan. Pyöriä löytyy noin muutaman sadan hintaluokan teräsrunkoisista (painavista) pyöristä tosi hintaviin hiilikuitupyöriin. CC Picaro myös vuokraa pyöriä ja suojia lajin kokeiluun, kun vaan ottaa yhteyttä ja sopii lajikokeilusta. Junnuille Laukaassa löytyy ohjattuja harjoituksia, mutta seuraan yhteydessä olemalla pääsee myös aikuisenakin toki treenaaman. Muilta oppii kyllä ihan mielettömästi ja toki kisailuhan lajissa on parasta. 

Oma ranking: Pakkohan tää on kärkipäähän laittaa, sillä aidosti tosi hauskaa oli tätä lajia kokeillessa. Uudestaan!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat