Kirjoitukset avainsanalla joukkuepeli

Tän lajin kanssa mietin kyllä, että uskallanko mennä edes kokeilee, kun jää kuitenkin kaikki loput kokeilematta, jos salibandy vie taas mukanaan.Tää on kyllä niin rakas laji mulle, että en ees tiiä miten päin lähtisin tästä kertomaan. Alunperin ihastuin tähän lajiin sählynä, jossa säännöt ei ollu niin tarkkoja. Kevyen sählypallon perässä juostiin niin pitkään ku jaksettiin ja sit vaihtoon lepäämään, jos vaihtomiehiä/naisia oli. Helpompi oppia kuin jääkiekko tai ringette, kun ei tarvii osata edes luistella ja pallokin on niin kevyt, ettei voimaa tarvii vuosia hankkia saadakseen pallon kohoamaan yli 10cm.

Joka tapauksessa tää on palloilulajina helppo aloittaa, sillä joukkueita löytyy kaikille tasoille ihan aloittelijoiden kuntosählystä monenlaiselle kilpatasolle. Tärkeitä lajitaitoja on nopea ja ketterä liikkuminen, mailan ja pallon kanssa juokseminen sekä syöttäminen ja vetäminen. Pelissä kentällä saa (pääasiassa) olla 5 kenttäpelaajaa (kolme hyökkääjää ja kaksi puolustajaa) ja maalivahti. Peliaikaa on kolme erää (erän kesto joko 20 minuttia tai 15 minuuttia) ja enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa. Salibandyssä maaleja voi tulla pelin aikana ihan muutamasta jopa yli 10 maaliin per joukkue. 

Peleissä molemmilla joukkueilla on yleensä noin 3 kentällistä pelaajia siten, että vaikkapa oikeana laitahyökkääjänä pelaan niiden mun samojen kavereiden kaa yhdessä kaikki vaihdot pelissä. Kentälliset käy pelissä vuorotellen, vaikka aina välillä esim. 1-kentän taitopelaajia peluutetaan enemmän tai erikoistilanteisiin on tehty special-ketjuja. Ketjujen yhteistyö pyritään harjoituksissa hiomaan mahdollisimman saumattomaksi ja kaverin ajatusten lukeminen onkin suositeltava taito. Mitä alempi sarjataso, sen rennompia peluutus-systeemit on. Mitä vähemmän pelaajia on pelissä mukana, sen hitaammaksi peli käy, sillä juoksukuolema kuittaa kyllä noin 3 minuutin jälkeen.

Mun omat kokeilut oli nyt O2-Jyväskylän naisten 3-divisoonan joukkueen ja naisten liigan edustusjoukkueen mukana, joiden pelejä kannattaa ehdottomasti mennä seuraamaan paikanpäältä.  Naisten edustusjoukkueessa ehdin 3 vuotta pelata 1.divisioonaa ja vuoden naisten liigaa. Salibandyn alunperin oon aloittanut aika vanhana, eli 18-vuotiaana ja sen kyllä esim. pallonkäsittelytaidoista huomaa. Erona sählyn kuntoporukoihin, (joissa siis yleensä vaan pelataan, ja on muuten tehokasta ja kivaa sekin!) kilpailullisissa porukoissa pyritään treenien aikana pelaamisen lisäksi keskittymään pelin eri osa-alueisiin, kuten ylivoimahyökkäyksiin tai 1 vs 1 tilanteisiin. Näitä palasia kun harjoitellaan treeneissä, saadaan pelissä ehkä kaivettua joku hyvä opittu ratkaisu siinä tilanteessa käyttöön.

Meininkiä O2-Jyväskylän naisten edustusjoukkueen menosta voit käydä vilkaisemassa tältä videolta. Sieltä näet, millaista on parhaiden kavereiden kaa reissata bussilla ympäri Suomen koko kauden, vaikka välillä tappiot mieltä painaakin. 

 

O2-Jyväskylän naisten 3 joukkueen treeneihin pölähdin lähes vuoden salibandytauon jälkeen ja tuntui aluksi, ettei maila oo mun oma, sillä niin oudolta se kädessä tuntui. Näissä treeneissä maalivahteja ei ollut, joten maalien suulle oli vedetty vanerit pienillä koloilla tähtäämisen vaikeuttamiseksi. Ihan alussa sai hetken aikaa hakea tuntumaa itsekseen tai parin kanssa, sillä lattiamateriaalit vaikuttaa yllättävän paljon siihen, millaista peliä ollaan pelaamassa. Mie keskityin ihan kävelemällä kuljettamaan palloa ja siirtämään sitä sekä kropan oikealle, että vasemmalla puolelle. Osa haki tuntumaa vetoihin. 

Salibandy on fläppitauluvalmistajien lempilapsi, sillä miltei aina treenit ja kuviot käydään tussin kanssa fläpillä läpi. Harjoiteltiin ihan perus pallon laukomista juoksemalla pallon kanssa laitaa pitkin ja vetämällä sovitulta etäisyydeltä tai juoksemalla ilman palloa kohti maalia siten, että kaveri syöttää sulle toiselta puolelta kenttää pallon ja siitä veto. Ihan ensikertalaiselle haasteellisia juttuja on varmaankin sen pallon kanssa juokseminen. Mä lähden usein liikkeelle niin, et tökkään ihan pikkusen palloa eteenpäin ja juoksen sen pallon kiinni ja sit sellasta vauhtia koitan juosta, että pallo pysyy mulla koko ajan lavassa mukana. Kaikkien näiden vuosien jälkeen ei useimmiten tarvii keskittyä siihen, onko se pallo mukana vai ei, mutta näidenkin treenien alussa piti kattoa enemmän lattiaa ja palloa kuin, että olisi voinut keskittyä siihen mihinkä vedetään. 

Sit treenattiin vielä aikamoinen aivojumppa, kun pelaajia lähti kuudesta eri pisteestä muodostaen lopulta 3 vs 3 tilanteen toiseen päätyyn. Porukkaa oli vielä sen verran vähän jonoihin, että harjoitus toimi kyllä ihan kestävyystreeninä, kun juoksi koko ajan päädystä päätyyn ja mietti mihin jonoon oli menossa, kenen puolella on ja pallon kanssa vai ilman. Muistin myös, miten salibandyssä hikoilen kuin pieni sika. 

Syöttäminen on kans sit toinen juttu, kun salibandyssä sekä pallo, että pelaajat liikkuu nopeasti ja syöttöä on pakko hakea vähän ennakoiden sinne mihin pelaaja on juoksemassa. Sit kun yrittää saada sen vielä maata pitkin ja sellaiseen kohtaan, että kaverin on helppo siitä jatkaa, niin kaikenlaisia nopeuden ja kiihtyvyyden kaavoja saat päässäsi laskea ja sitä tuntumaa hakea, ennen kuin syöttö tulee kaverin lapaan. Pelatessa voit toiseen pelaajaan ottaa kontaktia, jos et millään tapaa estä kaverin kulkua tai tule törkeästi sivusta tuuppaamaan juoksevaa pelajaa. Näistä tuomari viheltää aina vapaalyöntejä tai jäähyjä. Toisen mailaan et saa lyödä, sitä ei saa painaa tai sitä ei saa nostaa, vaan näistä tulee myös nopeasti rikkeitä. Salibandyssä tuomarin pilli soikin siis aika usein, mutta treeneissä nää huomautellaan yleensä itse pelin tiimellyksessä sanomalla omista rikkeistä ja antamalla kaverin jatkaa. 

Ihan viimeisenä vielä pelattiin ja treenien lopuksi tuntui kyllä, että ei hitto mie oon nykysin huono pelaaja. Pelaaminen itsessään oli kyllä hauskaa ja kentällä oli koko ajan kiva olla, mutta kaikki tilanteet tulee tosi nopeasti, kun keskittyminen menee pallon lavassa pitämiseen. Niin koukuttavaa oli kuitenkin, että kun pääsin käymään myös O2-Jyväskylän Naisten Liigajoukkueen treeneissä lähdin ehdottomasti mukaan! Naisten edustuksen treeneihin kuuluu miltei aina myös fysiikkaosuus treeneissä ja mie olin kyllä jo sen jälkeen ihan puhki, vaikka lähinnä juoksuun lämmitteleviä juttuja treenattiinkin koordinaatiotikkaiden ja kehonpainoliikkeiden avulla. Saibandyssä tyypillinen juttu on kuitenkin nopeuskestävyys, sillä peleissä vaihto kestää alle minuutin, jonka jälkeen on suurinpiirtein sama aika palautua ja taas mennään tekemään täysillä. Liigassa se nopeuskestävyys vaatimus on jo aika rapsakka, sillä itsellä käy sykkeet vaihdon aikana 180bpm:n tietämillä.  

Itse salitreenit oli samalla tavalla alkuun pallon kanssa lämmittelyä ja vetojen hakemista, mutta tällä kertaa treeneissä oli molemmissa päädyissä myös veskarit. Treenattiin jonoista vetoja monesta eri lähtöpaikoista ja sen jälkeen tehtiin myös 3 vs 2 harjoitus, jossa treenattiin muutaman avaavan syötön jälkeen maalin eteen liikkumista. Liiganaisten mukana myös tekemisen nopeus ja vetojen sekä syöttöjen laatu kasvaa, sekä keskittyneisyys harjoituksiin. Monesti kaikkia mahdollisia harjoituksia tehdään myös kentällisittäin, jotta omien pelikavereiden toimintaan ehtii jos erilaisissa harjoituksissa tottua. Myös oma taso nousi huomattavasti edellisistä treeneistä, sillä nyt koko aika ei mennyt ihmetellessä miten päin maila on kädessä, vaan kun tempo oli nopea, ei ehtinyt liikaa ajatella. Teki vaan!

Iso osa näistä treeneistä käytiin myös ylivoima- ja alivoimapelaamista, joissa tuurasin treeneistä puuttuvia pelaajia parhaan kykyni mukaan. Ylivoimaa saatettin pelata kolmella kentällä esimerkiksi minuutti putkeen niin, että sen minuutin jälkeen hyökkäävästä kentällisestä tuli puolustaja (yksi meni vaihtoon), puolustaneet pääsi kaikki vaihtoon ja uusi hyökkäävä kenttä tuli tuoreena vaihdosta. Yhdestä kentällisestä puuttui yksi pelaaja, jota tuurattiin kaikki vuorollaan se kolmaskin vaihto putkeen ja tietysti heti sen jälkeen taas oman kentän mukaan. Kun oli sitten yli sen 5 minuuttia ilman taukoja vetänyt kentällä menemään, oli hengitys jonkin verran raskas. 

Salibandyssä omasta mielestä raskainta onkin juuri vastustajan pyöritystä vastaan puolustaminen, jossa pitää liikkua ja yrittää peittää syöttölinjoja ihan hulluna ja lopulta kun saat pallon ja pääsisit hyökkämään, et jaksa edes läpsäistä sitä palloa vastustajan kenttäpuoliskolle. Vaihtoonkaan ei peleissä oikein voi mennä, ennen kuin pallo on vaarattomassa paikassa tai peli on vihelletty poikki. Välillä oot niin väsynyt, että jalan siirtäminenkin tuntuu jo ylivoimaiselta. Salibandyssä pallo liikkuu niin nopeasti, että peli pysyy nopeatempoisena, koko ajan tapahtuu jotain ja juoksijalle tulee helposti hiki. Jännä oli tosiaan huomata, että mitä vähemmän ehti ajatella, sen parempia suorituksia luontaisesti teki. Ehkä ne tuli sieltä selkärangasta. Tosin nää naisten joukkueen taitava junioriosasto viekin tätä senioria kentällä kuin litran mittaa. Ois pystynyt suorilta vaan kävelee vaihtoon, kun näki että joku näistä nuorista tulee pallon kanssa haastaa. Ei mitään saumaa. 

Salibandy lajina koostuu pienistä yksilösuorituksista, joita tehdään joukkueen eteen. Sun tehtävä voi olla esimerkiksi viedä vaan vastustajan puolustaja pois tai tehdä tilaa kaverin vedolle tai käydä väsyttämässä ja turhauttamassa vastustajan taitavin kenttä. Myös salibandystä löytyy erilaisille pelaajille sopivia rooleja ja vaikka mun mielestä maalinteko ja vastuun kantaminen on ihanaa, niin parasta on joukkueena voittaa ja juhlia niitä onnistumistakin joukkueen parissa. Välillä voi ite olla vähän huono, kun sun joukkuekaverilla on tänään ihan huikea päivä. Joukkuepeleissä hyvän ryhmähengen takaa se, että jokainen yksilö kokee oman roolin oleva tärkeä joukkueen toiminnan kannalta. 

 • Mitä kehittää: nopeuskestävyyttä, maitohapoilla aivojen toimimista, ketteryyttä ja taitoja. 
 • Parasta: Pelin nopea tempo ja alitajunnasta tulevat onnistuneet suoritukset. Mun mielestä tietty : maalinteko!
 • Pahinta: Aivojen totaali sakkaus pelitilanteissa, jäätyminen parhailla paikoilla ja pelin nopeatempoisuudesta johtuvat vammat. 
 • Missä ja miten: Salibandy on siitä mukava laji, että siihen löytyy joukkueita vaikka kuinka paljon lajin harrastamiseen. Mun omalla O2-Jyväskylä seuralla on salibandyssä esim. naisille joukkueet liigasta alimpaan divariin ja miehissäkin taitaa lähes joka tasolle porukka löytyä. Juniorina harrastuksen voi aloittaa vaikka alle kouluikäisenä. Harrastamisessa kalleinta on vanhempana tapahtuvat pelimatkat, mutta hallivuokrat jos on edullisia sisäpelikengät + mailan voi löytää jo 100-150€ hintaan. 
 • Oma ranking: Aijai. Tämä on paha. Täytyy tunnustaan, että veri meinaa vetää tonne kentän puolelle, vaikka vakavin aikein olin tästä lajista luopumassa. Rakastan kaikista eniten nopeatempoisuutta ja sitä huikeeta rytinää, mikä kentällä ollessa tulee tehtyä. Jos ei olisi loppuja lajitestauksia tekemättä, niin helpolta ois tuntunut päätös mennä taas pelaamaan. Yritän käydä nyt aina kun ehdin täyttämässä rivejä, kun treeneissä on tilaa.  Oon jo melkein unohtanut, minkä lajin parissa on kolme kertaa rikkonu ton oikean polven...Sellainen laji on salibandy mulle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mie oon iloinen, kun pääsen esittelemään teille yhden mun omista vanhoista ja uusista suosikeista: pesäpallon. Toisaalta, koska itellä on niin pitkä tausta lajin parista, on vaikee kertoa aloittelijan näkökulmasta tiivis tarina tästä lajista. Onneksi kävin Jyväskylän Valon naisten porukan treeneissä, jossa mukana oli muutama pelaaja ensi kertaa. Valo on pelannut naisten maakuntasarjaa muutaman vuoden hauskalla sekoituksella kokeneita pelaajia ja ensikertalaisia, ja näiden naisten mukana myös viime kesän itse pelasin. Jyväskylän Valossa kaikki pääsee lajista nauttimaan, kun lajista yritetään karsia ne turhat aloittamisen kynnykset pois ja mukaan otetaan kaikki kiinnostuneet. Valon porukalla on ollut puhetta perustaa myös aikuisille korttelipesistä, jotta lajin pariin saataisiin matalalla kynnyksellä lisää aikuisharrastajia. 

Pesäpallon perusidea on simppeli, mut mikään muu ei sit sen jälkeen ookkaan. Vaikka itse oon lähes 10 kesää pelannut tätä lajia, niin joka vuosi unohdan sääntöjä tai opin uusia. Taas yksi laji, jonka oppii vaan pelaamalla ja yleensä vielä mokailemalla. Ja se perusidea on tosiaan se, että joukkue yrittää tehdä mahdollisimman monta juoksua pelin aikana ja vastustaja yrittää estää sen. Juoksu tulee kun sisävuorossa (lyöntivuorossa) oleva joukkue saa pelaajan juoksutettua kaikkien pesien kautta takaisin kotipesään. Palo taas tulee kun ulkona (kiinniottovuorossa) oleva joukkue saa pesältä toiselle juoksemassa olevaa pelaajaa ennen heitettyä pallon siihen pesään, johon juoksija juoksee. Kolmesta palosta vaihtuu joukkueiden vuoro sisällä ja ulkona, vuoropareja on jakson aikana yleensä 4 ja jaksoja 2. Yhden jakson kaikkien vuoroparien juoksut lasketaan yhteen ja jakson voittaa enemmän juoksuja saanut joukkue. Pelin voittaa joukkue, joka ensin voittaa 2 jaksoa. Jos jaksot menevät 1-1, kolmas jakso on ns. supervuoropari, jossa molemmilla joukkueilla on vain 1 sisävuoro ja 1 ulkovuoro. (Huh. Hiki tulee kun yrittää kertoa näitä ihan "perusperiaatteita". ) 

No mitä sit pesistreeneissä tehdään. Pesäpallo perustuu neljään taitoon: pallon lyöminen, kiinni ottaminen, heittäminen ja juokseminen, joten ne on tietysti keskiössä. Kun sit halutaan hioa joukkueena jotain tiettyä asiaa, voidaan treenata vaikka vaihtotilanteita, kotiutuslyöntejä tai ulkokentällä liikkumista tietyissä tilanteissa. Kuitenkin esimerkiksi treeneissä joihin itse osallistuin, vedettiin aika yleinen peruskaava, jossa saa treenata vähän kaikkea. 

Monesti treenit aloitetaan ihan kunnollisilla lämmöillä, sillä pesäpallossa pitää saada sekä jalat, kädet, että keskikroppa auki. Juoksentelun ja jumpan jälkeen heittokättä lämmitellään parin kanssa usein maan kautta heittelemällä, sillä siinä saadaan mukavasti käteen lämpöä, ennen kuin pyritään heittämään kovia palloja eteenpäin. Pesäpallossa pallo on niin painava, että sen heittäminen lujaa saa kyllä olkapään ja käsivarren kaikki lihakset äkkiä araksi jos kylmiltään lähtee pitkiä heittoja heittämään. 

Mun edellisistä pesäpallo treeneistä oli jo vajaa vuosi aikaa, joten hetken aikaa piti taas totutella toimintaan. Oma räpsä on palvellu yläasteelta saakka ja on ihan toimiva peli, vaikka vuoden varastossa olon jälkeen se aina muuttuu vähän jäykäksi. Mun heittokäsi on aina ollu oikea ja vasemmassa siis räpsä. Räpylää koitan pitää aina kiinniottoon lähtiessä hiukan leuan alapuolella kropan edessä auki ja oikea käsi on siinä monesti tukemassa. Se antaa kaverillekin hyvän suunnan mihin heittää. Kiinniottaessa pitää vähän joustaa ja napata räpylä kiinni, ettei pallo putoa sieltä saman tien. Monien monien monien monien harjoitusten summana, ei tätä toimintoa tartte tietysti yhtään miettiä vaan homma toimii yleensä nopeasti. Heittoon lähtiessä pallo napataan räpsästä, vastakkainen jalka antaa hyvän tuen maahan ja pallo lähtee suoraan kohti kaverin räpsää. Tai sit ei. En oo kovin tarkka ja nopea polttoheittäjä vaan mun bravuurit on takakentältä viskotut pitkät pallon about noin kotipesään. Nytkin heitin noin 10metrin matkalla varmaan tusinan kertaa pari metriä liian korkeita heittoja ja palloja piti käydä juoksemassa takakentältä. 

Sit treenattiin mun mielestä ärsyttävintä osaa kiinniotossa eli jalkoihin tulevia palloja. Joskus kun se heitto on liian lyhyt tai lyöntiä ei ehdi kunnolla vastaan pitää pallo napata jaloista. Siinä kohtaa peliä ei sais myöskään mustelmia vältellä vaan muistan valmentajan sanoneen, että "otatte vaikka hampailla sen pallon kiinni, ohi ei saa päästää". Ehkä kipeintä tekee jos pallo tulee kovasti suoraan sääriluuhun. Pesäpallossa suojavarusteina on myös ihan oikeutetusti kypärät, sillä lyönnit ja kovat heitot tulee todella kovaa.

Sit seuraavaksi päästiin tekee lyöntiputkea. Se on pesäpallon ihan perusreeni, jossa porukka jaetaan kentälle noin 4-5 hengen porukoihin niin, et kentällä mahtuu jokainen porukka omalla väylällään lyömään. Yksi syöttää palloa (lukkari) ja toinen lyö, kaksi tai kolme muuta ottaa kiinni. Lyöjä lyö yleensä jonkun tietyn ajan, jonka jälkeen kaikissa porukoissa vaihdetaan samanaikaisesti. Tää on siitä tosiaan kiva treeni, et samalla saat treenattua erilaisten lyöntien kiinniottoa ja heittoja ja lyöjä saa keskittyä lyönteihin. Kiinniottaminen ei ollu ihan niin helppoa ku mitä oli viime kesänä... Olin melko varma, että räpylässä on reikä kun kaikki pallot meinasi mennä läpi. Kun lyöntiaika loppui, lukkarista tulee lyöjä, lähimpänä olevasta lukkari, lyöjä menee kauimmaksi ottamaan kiinnni ja muut välissä tulee yhden stepin lähemmäs. Mun mielestä haastavinta kiinniotossa on olla juuri siinä lähimpänä, koska siinä pallot tulee oikeasti kovaa ja läheltä. Mun hitaammalle reagoinnille sopii takakenttä, missä kerkee jo juosta vähän siihen suuntaan mihin pallo on tulossa. 

Mie treenailin sellaisessa porukassa, jossa monella oli pitkä aika siitä kun pesäpalloa oli pelattu. Kun itellä moni toiminto on automatisoitunut, oli hyvä huomata mitä vaikeuksia alussa voi esimerkiksi lyömisessä tulla. Tarkoitus on lyödä vauhdilla, jossa otetaan ristiaskel kohti lautasta ennen lyöntiä, mutta aloittelija harjoittelee usein lyömällä paikaltaan. Kädet pitäisi muistaa lyödessä pitää suorana ja saattaa lyönnissä maila kohti kenttää, mutta monesti alussa se lyöntipaikka meinaa tulla liian lähelle lautasta. Sitä voi mallintaa ihan vaan lyömällä ilmaa ja katsomalla jaloille sen kohdan, että mailan oikea osa viuhuu lautasen yltä. Omaa rintamasuuntaa kääntämällä voi päättää mihin suuntaan kentällä yrittää lyödä ja sit kun haluaa ristiaskeleita ottaa, ne tulee oikealta vasemmalle lyövillä niin et, vasen eteen, oikea vasemman taakse ristiin ja viimeisella vasen pitkä askel eteen ja painetaan lyönti läpi. Yllättävän hyvin osui vuodenkin tauon jälkeen, vaikka löin toki myös aika monta hutia ja syöttämisessä oon sysipaska. Ehkä noin 1/10 syötöstä lähtee suoraan ylöspäin, mutta onneksi lukkareita joukkueessa tarvitaan vaan yksi. Se ei tosiaan oo helppo paikka olla. 

Treenit usein viimeistellään näppilyönneillä, eli niillä lähelle tarkoitetuilla pieneillä ja tarkoilla lyönneillä, jotka oisi tarkoitus piilottaa vielä niin, ettei ulkokenttä puolta tuntia ennen lyönnin lähtöä arvaa millainen lyönti on tulossa. Siinäkin tehdään samanlainen kiertävä järjestys, mutta kiinniottajat ovat vain lähellä ja ottavat yleensä ykkös tai kakkosrajan, minkä pintaan lyöjä yrittää lyödä. 

Pesäpallo on oikeasti ihan super kiva peli. Se on myös yllättävänkin rankkaa liikuntaa, vaikka myös pidempiä pätkiä seisoskellenkin tulee, varsinkin jos ei omilla lyönneillä pääse kentälle tai jos on jokeri, joka pelkästään on lyöntivuoroilla mukana. Sääntöjähän tässä lajissa on vaikka muille jakaa, mutta suurimman osan oppii nopeasti. Lyöntivuorolla jokaisella on peleissä oma järjestys jossa lyödään, usein ekaksi laitetaan nopeat juoksijat kentälle, joita hyvät lyöjät koittavat saatella sitten pesältä toiselle. Jokaisella lyöjällä on kolme lyöntiä aikaa yrittää siirtää pesillä olevia pelaajia eteenpäin ja mennä itse kentälle. 

Ulkokentällä jokaisella pelaajalla on myös omat paikkansa ja alueensa, jonne tulevat pallot on otettava kiinni. Jos lyönti menee suoraan räpsään tulee koppi, jolloin kaikkien kiinniotto hetkellä ulkona pesistä olleiden pelaajien pitää poistua kentältä, yli rajojen menneiden lyöntien aikana pitää palata sille pesälle miltä lähti ja tosiaan jos oot juoksemassa kakkospesältä kolmoselle ja pallo heitetään sua ennen pesään, niin palat ja joudut menemään takaisin kotipesään. Peli saattaa kestää useamman tunnin vähän riippuen siitä, miten nopeasti paloja tulee. Pahinta on hävitä reilusti ja yrittää jollain ilveellä polttaa pelaajia, että vuoron saisi vaihtumaan. 

Mitä kehittää: Mestari Tahko Pihkala on kehittänyt pelin, joka on vaativa koko kropalle. Pelissä tulee paljon erilaisia räjähtäviä suorituksia, jonka välissä pitää ylläpitää pientä liikettä. Nopeutta, keskivartalon voimaa ja nopeaa palautumista vaaditaan ainakin suorituksissa. 

Parasta: Jännittävä ja viihdyttävä peli, jossa ympäri kenttää tapahtuu paljon asioita. Hauskaa on, että tehdään joukkueessa, mutta peli sisältää silti hirveästi merkittäviä yksilösuorituksia ja kehittää paineensietokykyä, kun kaikki keskittyy sun suoritukseen. 

Pahinta: Tiukoissa paikoissa ohi lyöminen, ohi heittäminen tai merkin lukeminen väärin. Merkki on se värikäs lätkä, jota pelinjohtajat pitävät kun haluavat, että joku tietty pelaaja lähtee jo ensimmäisellä lyönnillä pesältä liikkeelle. Merkit voi olla ihan sika vaikeita, ettei vastustaja joukkue arvaa niitä, mutta ite unohdan ne usein myös. 

Missä ja miten: Jyväskylän Valossa naiset pelaa maakuntasarjaa taas ensikesänä ja porukkaan on tervetulleita ihan kaikki, jotka pesäpalloa haluavat pelata ja/tai treenata. Kun porukkaa saadaan paljon mukaan voidaan tehdä myös useampia joukkueita, jotta kaikki saavat pelata tai vaan treenailla tasolla, jolla haluavat. Alkuun löytyy kamoja lainaan, mutta jossain vaiheessa oma räpylä ja kypärä kannattaa hankkia ja piikkareilla juokseminen kentällä on huomattavasti helpompaa. Treenit alkaa jo nyt syksyllä sisävuoroilla jossa on hyvä niitä taitoja hioa, enne ulkokautta. 

Oma ranking: Olin taas unohtanut miten mukava laji on kyseessä. Myös Valon porukassa pelaaminen on tosi kivaa, sillä siellä kyllä hyvin otetaan uudet vastaan ja pelejä pelataan just sillei sopivan tosissaan, muttei totisesti. Ensi kesänä sitten ehkä taas!

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat