Kirjoitukset avainsanalla rugby

Olipa siistiä päästä kokeilemaan tätä lajia, jonka säännöistä mulla ei vieläkään oo ihan suurinta selvyyttää, mutta jota oon jo pitkään halunnut päästä kokeilemaan! Rugby on maailmalla todella suosittu laji ja lisäksi myös olympialaisten laji, mutta Suomessa vasta vähitellen saavuttanut suosiota. Jyväskylässä pääsin tätä lajia kokeilemaan Jyväskylän Rugby Clubin naisten joukkueeseen, jotka pelaa naisten SM-sarjaa. Lajina rugby on vähän niin kuin yhdistelmä jalkapalloa, käsipalloa, painia, amerikkalaista jalkapalloa ja varmaan monia muitakin. Mut toisin kuin monessa muussa lajissa, kontaktia saa ottaa ja pakollisina suojina on vaan hammassuojat. Rymyäminen on siis taattu, eikä tän lajin urheiluvakuutukset oo halvimmasta päästä...

Joukkuelaji siis kyseessä, mutta siitä on eri versioita riippuen pelaajien määrästä, mutta Rugby Union on niistä suosituin. Siinä pelaajia kentällä on 15 ja pisteitä saa painamalla pallon vastustajan maalilinjan taakse (nimeltään try ja siitä saa 5 pistettä) ja/tai potkaisemalla pallon kehikon läpi  (try:n jälkeen conversion 2 pistettä tai pelin tiimellyksessä tehtävä drop goal 3 pistettä). 

"Rugby on Englannista lähtöisin oleva joukkuepeli, jossa kuljetetaan soikion muotoista palloa vastustajan maalialueelle. Suomessa pelattavassa versiossa rugby unionissa kentällä on 15 pelaajaa kummastakin joukkueesta. Täysimittaisessa rugbyottelussa pelataan kaksi 40 minuutin mittaista puoliaikaa sekä lisäminuutteja tuomarin harkinnan mukaan.

Rugbypalloa kuljetetaan kohti vastustajan maalialuetta juosten palloa kantamalla, syöttämällä sekä potkimalla. Kaikki pallon edessä olevat hyökkäävän joukkueen pelaajat ovat paitsiossa, joten palloa saa syöttää vain taaksepäin. Pallo voidaan potkaista eteenpäin itselle tai oman joukkueen pelaajille, joiden tulee olla potkun lähtiessä pallolinjan takana." (Jyväskylä Rugby Club)

Okei, juostaan, pelissä on pallo ja siellä painitaan, ja lisäksi kyseessä on joukkuepeli. Kuulostaa ihan mun lajilta! Jyväskylän naisilla kausi on vielä kesken, joten kävin kokeilemassa lajia ihan normaali harkoissa noin vaan rennosti muun joukkueen mukana. Syksyllä seurassa on tulossa taas alkeiskurssi, jossa käydään läpi sit tarkemmin pelin eri osa-alueita. Jyväskylässä joukkuetta valmentaa Henri Tyrväinen, joka valmentaa myös naisten 15-maajoukkuetta ja JRCL:n naisten joukkueessa on useampi maajoukkueringissä oleva pelaaja. Ihan en taas helpoimpiin mahdollisiin treenehin eksynyt ja tän kerran treeneissä keskityttiin syöttämisen tekniikkaan, pelitilanne treeneihin ja taklaus harjoitteluun. Mie yritin tehdä aina kysellä muilta vaan tarkan ohjeen siitä, mitä mun kuuluu tehdä ja aika monta kertaa tein jotain ihan muuta kuin piti :D Kertaakaan ei kuitenkaan mua pahalla silmällä katsottu ja porukkaan on kyllä helppo mennä mukaan!

Mulla hommana oli ihan ensimmäisenä tutustua pelivälineeseen! Rugbyn pallo on yllättävän iso, soikean mallinen ja vähän saman tuntuinen kuin koripallo, mutta tosi kevyt. Pallon kanssa saa juosta, mutta pallollista pelaajaa saa myös taklata. Sit kun syöttäminen tapahtuu aina taaksepäin, oli itsellä ainakin alussa hommaa saada pallo lentämään haluttuun suuntaan halutulla nopeudella. Pallon kiinniottaminen tapahtuu aina kahdella kädellä ja maahan sitä ei kannata pudottaa, sillä näissä tilanteissa (joskus pikku hässäkän jälkeen) toisella joukkueella on hyvä mahdollisuus päästä hyökkäämään. 

Ennen varsinaisia tekniikkaosuuksia treenattiin pallon syöttämistä paikaltaan ja sit pelattiin rugbypallolla ultimatea, että pelivälineeseen ehtii tottua. Siitäpä eteenpäin sitten jo linjassa syöttelemällä toisillemme liikkeeseen, joko niin että tehtiin kolmen pelaajan nopeita trillejä tai poikki kentän pitkiä treenejä. Itelle ja kuulema monelle muullekin aloittelijalle vaikeinta on pysyä pallolinjan takana. On vaan jotenkin niin automaattista lähteä juoksemaan täysillä kohti maalialuetta, mutta rugbyssä oot silloin paitsiossa, eikä sulle voida syöttää. Tein ehkä noin joka kerta ainakin sen oman syötön jälkeen sen, että lähden juoksemaan eteenpäin, kun olisi pitänyt hakea paikkaa jostain takaa. 

Syöttötreenien jälkeen päästiin myös pelaamisen makuun. Tehtiin ylivoimahyökkäys treenejä joko kahdella yhtä vastaan tai kolmella kahta vastaan. Siinä juostaan siis vastakkaisista suunnista siten, että tiimi jolla on pallo ja ylivoima pelaajia yrittää päästä tietyllä alueella puolustajista ohi. Puolustajien tai puolustajan tehtävä on tietysti yrittää joko taklata palloa kantanut pelaaja tai katkaista syöttö. Rugbyn ehkä haasteellinen osio onkin reagointi. Kaikki saatavilla oleva tila on hyödynnettävä, sitä on käytettävä niin pitkään kuin mahdollista ja joukkueen pelaajien on todella luettava toisiaan, mikäli palloa halutaan saada eteenpäin.

Pelissä kävisi niin, että mikäli palloa kantanut vastusta saadaan taklattua maahan, syntyy sen taklatun pelaajaan ylle kontaktitilanne, jossa on omat tarkat sääntönsä ja jossa ratkaistaan palloa seuraavaksi pitävä joukkue. Kaikki pelaajat ei näihin osallistu, vaan osa tietysti väijyy palloa vähän sivummassa valmiina juoksemaan pallo hallussa kohti vastustajan aluetta. Näissä treeneissä ei varsinaisia ryhmäpaineja (scrum, ruck, maul) treenattu, vaan pelaajaan tarttumalla pelitilanne pysähtyi ja aloitettiin alusta. Tehtiin samaa myös tasavahvoilla joukkueilla pyrkimällä pääsemään vastustajan rivistöstä ohi, mut todellakaan se ei oo niin helppoa kuin kuvittelee. Aika ja tila käy nopeasti rugbyssä pallon kanssa vähiin, joten niitä kontaktitilanteita tulee peleissä, usein. 

Treeneissä kontakteja harjoitellaan säkkejä vastaan. Tässä treenissä mullakin oli ekakertaa hammassuojat suussa ja myös niska-hartiaseutu lämmiteltiin huolella ennen harjoituksia. Treenattiin ensin niin, että kolmesta jonosta lähti pallon liikutukseen reagoiden pelaajat kohti säkkejä ja se jonka numero huudettiin taklaa säkin kumoon. Taklaaja jää siis maahan sen säkin luokse, kun kaksi muuta juoksee ohi tai treenin seuraavassa vaiheessa työnsi kauemmas yhtä pelaajaa, joka oli tyynyn kanssa vastassa.  Pelissä tää vastaa siitä pallonhallinnasta taistelua. Taklaajana pointti on napata mahdollisimman napakka ote taklattavasta ja pitää kiinni, samalla kun kaadutaan maahan. Taklata saa hartialinjasta alaspäin ja sen verran mitä youtubesta pätkiä katsoin, taklaukset voi tulla aika kovaa ja korkealta maahan. Tosin mua itseäni vaan sattui enemmän kun taklasin säkin vahingossa vähän turhan korkealta ja rysähdin sen kanssa maahan. Seuraavissa taklauksissa älysin jo oikeasti yrittää tähdätä säkin alaosaan ja ottaa hartialla säkin kiinni, eikä juosta suurinpiirtein pääedellä kohti pakettia. Itsesuojeluvaisto, missä olet? 

Tässäkin pelissä kunnioitus ja pelin henki on todella oleellisia juttuja. Sekä vastustajia, että tuomareita kunnioitetaan, eikä pelaajia pyritä missään vaiheessa vahingoittamaan. Siltikin laji vaatii tiettyä rämäpäisyyttä. Jotenkin aattelee, että eihän sitä uskalla ottaa kontaktia ilman suojia, mutta hassua kyllä se pelin tiimellyksessä unohtuu. Sitä vaan tekee niin kuin muutkin. Viimeiset hapot vedettiin 10 taklauksen treenillä, jossa todella saa sykkeet kattoon. Ihan tollasesta HIIT-treenistä käy todellakin. 

 • Mitä kehittää: Hmm... Juokse 2 x 40 min pallon perässä, taklaa, joudu taklatuksi ja yritä työntää vastustajan pelaajia pois edestä. Sanoisin, että suhteellisen monipuolinen laji niin nopeudelle, kestävyydelle, että voimalle. Toki tässäkin lajissa hienoutena on se, että erityyppisille pelaajille löytyy rooleja. Eli toinen voi olla voimakas ja toinen nopea. Molemmat on yhtä tärkeitä. 
 • Parasta: R.Y. eli rymytään yhdessä. Vaikka lajissa mennään kovaa, on homma tervehenkistä, eikä törkeyksiä sallita. Kaikkien joukkueen pelaajien mukaan myös joukkueen yhteisöllisyys ja ryhmähenki on parasta mitä laji tarjoaa. Parasta omasta mielestä on myös tuo lajin monipuolisuus. 
 • Pahinta: Loukkaantumisriski. Rugbyssä sattuu ja tapahtuu, vaikka kaikki yrittävätkin pitää toisista huolta. Kontaktia tulee väkisinkin ja ilman suurempia suojia niissä joskus sattuu jotain. Reaktioita, polvien ja nilkkojen hallintaa, sekä taklaamista harjoitellaan kuitenkin tosi paljon, sillä tarkoituksena niissä on pysyä terveenä. 
 • Missä ja mitä: Jyväskylän Rugby Club tarjoaa toimintaa niin naisille, miehille kuin junnuillekin. Syksyllä on loka-marraskuussa on tulossa ainakin naisille rugbyn peruskurssi, jonka kautta moni joukkueen pelaajistakin on aloittanu peliuransa. Facebookin sivut siis seurantaan, jos laji kuulostaa sun jutulta. Jos lajista haluaa hyvän kuvan niin sit hophop katsomaan pelejä, joita täällä Jyväskylässä pelataan Huhtasuon kentällä. Ainakin nopeasti kysellen myös SM-tasolla kustannukset kuulostaa kohtuullisilta, vaikka matkustamista onkin. Ja ainakin varusteiden vähyydessä säästää, sillä ostoslistalla harrastajille on hammassuojat (kannattaa toki panostaa hyviin), nappikset kun ruoholla pelataan ja pelivaatteina suhteellisen kestävää kangasta olevat sortsit ja paidat. 
 • Oma ranking: Niin kuin tuossa mietinkin, niin laji on mulle ominaisuuksilta kuin tehty. Ainoana mua mietityttää tää oman kropan telominen, joka mun vammahistorialla on enemmän kuin todennäköistä kun kontaktia tulee. Oi jos polvessa olisi vielä oma eturistiside kohdillaan...

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat