Kirjoitukset avainsanalla kämmen

Tennis on käytännössä ainoa urheilulaji, jossa myös siinä pärjäävät naiset pääsevät huipputuloihin. Ehkä näin 27-vuotiaana harrastusta kokeilevana ja aloittavana voi unohtaa ne Wimbledonin areenat, mutta täytyy myöntää, että pikkaisen kirpaisee, että tämänkin lajin kokeiluun on mennyt niin pitkään. Viime kesänä kävin ensimmäistä kertaa elämässäni muutaman kerran tennistä pelaamassa ja nyt pääsin kokeilemaan ihan oikeaan opetukseen Jyväskylän Tennisseuran aikuisten alkeiskurssille. 

Tokihan tenniksen voi aloittaa ihan vaan pelaamalla, mutta usein sitä kokeilemaan päätyy sellaisen kanssa, joka sitä jo valmiiksi osaa. Siinä kun itse sitten yrität opetella mihin suuntaan ja kuinka kovasti se pallo lähtee, niin taitavampi pelikaveri voi vaikka nautiskella pullakahvit omalla puolellaan, sillä sinne ei palloja tule kuin vahingossa. Siksipä suosittelen alkeiskursseja, sillä kun pelin saa rullaamaan, niin se on ihan huippua! Alkeiskurssin aikana yritetään opetella perusjuttuja, lyönnin tekniikkaa, pallon tähtäystä oikeaan paikkaan, liikkumista ja syöttämistä. Toki jos haluaa oikeasti kehittyä, pitää harjoitella paljon enemmän kuin kerran viikossa, mutta alkeiskurssi tuo niitä taitoja ja keinoja siihen harjoitteluun. Mun kokeilukerralla keskityttiin enemmän sen pallon tähtäämiseen haluttuun suuntaan. 

Aloitettiin tunti lämmittelemällä vähän pehmeämmillä, ei niin pomppivilla harjoituspalloilla, joiden kanssa opettelu oikeasti kannattaa. Kuka on tennistä käynyt joskus kylmiltään kokeilemassa, niin ärsyttävintä kerta kaikkiaan on se, kun pallo sinkoaa ihan mihin sattuu osuessaan mailan ristikkoon. Palloteltiin lämmittelynä parin kanssa verkon vastakkaisilla puolilla siten, että pallo oli aina tarkoitus pysättää mailalla ja pompauttaa se sopivaan asentoon niin, että se on helppo palauttaa. Välimatkaa pidennettiin kontrollin kasvaessa ja palloa sai myös palauttaa suoraan kun tuntui, että homma on hallussa. Tässä vaiheessa viimeistään huomasin, että olisi kannattanut ottaa housut, joissa on taskut. Palloja on hyvä olla mukana kaikilla pelaajilla muutama, ettei koko ajan tarvitse olla uutta noutamassa, joten kun yritin tunkea niitä trikoiden tai t-paidan alle, niin olin aika ongelmissa jalkoihin putoilevien pallojen kanssa. 

Sit päästiin varsinaiseen harjoitukseen, jossa koitettiin hakea sekä rystyltä, että kämmeneltä hyvää, rentoa ja tarkkaa lyöntiä poikki kentän. Meidän valmentajana toiminut Pekka heitti jokaiselle vuorollaan oikeita palloja eri mittaisilla pompuilla ja tarkoituksena oli tosiaan lyödä pallo haluttuun paikkaan. Jokaisen suorituksen jälkeen sai aina vinkkiä ja palautetta siitä, miten sitä omaa tarkkuuttaa voisi parantaa. Itsellä esimerkiksi lyönnin saaton kanssa oli harjoiteltavaa, samoin kun mailan kulman kanssa,  ja rysty lyöntiä vedin yhdellä kädellä kuin Rafael Nadal konsanaan (miinus taito, voima ja tarkkuus). Itselleni haastavaa on oikeasti kääntää se mailan kulma sellaiseksi, ettei pallo lähde ihan taivaan korkeuksiin. Mutta aina ihan mahtava tunne, kun saa pistettyä palloa voimakkaasti sinne, minne haluaa. 

Toisella kentällä puolet ryhmästä oli harjoitellut vapaammin samaa ristikentän lyöntiä ja oman ohjatun harjoituksemme jälkeen, pääsimme samaan puuhaan. Tarkoituksena oli pallotella joko pehmeillä tai oikeilla palloilla ristiin kentällä siten, että viiden kosketuksen jälkeen alkaa peli. Ja ei ollu helppoa saada sitä viittä kosketusta. Aina kun laskettiin ja päästiin neljään, jompi kumpi sohlasi pallon silkasta jännityksestä ulos kentän. Kokeiltiin välissä myös pomppivampia oikeita tennispalloja ja siinä meinasi välillä olla vaarassa viereiselläkin kentällä olevat. Pienen ja välillä vähän suuremmankin hiomisen jälkeen pallot alkoivat kuitenkin osua kenttään ja löytyi rytmi niin, että saatiin muutaman pisteen pelikin aikaiseksi. Ihan viimeiseksi pelattiin vielä pallokontrolliharjoituksena peliä, jossa palloa pitää yrittää pienillä hallituilla siirroilla pelata kentän eri puolille. 

Tenniksessä on itselleni edelleenkin monta hämmentävää seikkaa varsinkin pisteenlaskussa, mutta kaikista säännöistä ei tietysti missään pelissä voi heti alussa olla selvillä. Ite oon yrittäny päästä kärryille lukemalla wikipediasta tenniksen säännöt ja tietysti tennistä seuraamalla oppii paljon lajin hienouksista. Mun mielestä parasta itse pelatessa on pitkät pallorallit, kun saat pelastettu jostain ihan selän takaa pallon vielä peliin. Ja sit seuraavana hetkenä, kun se vastustaja on sun edessä ihan polvillaan eikä tarvis lyödä kun pallo kenttään, niin lyöt sen sitten ihan itse verkkoon ja ymmärrät mitä "ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa" sanonnalla tarkoitetaan. Tenniksen hienous on sen tempo, keskittymisen vaatimus ja mulle tietysti se pelaaminen. Hymy korvissa juoksen pallon perässä kuin koiranpentu. Tätä on pakko päästä pelaamaan vielä lisää!

 • Mitä kehittää: kestävyys, reaktiokyky, ketteryys, taito, keskivartalon ja yläkropan voima. Myös keskittymisen vaatimus on todella suuri. 
 • Parasta: Parasta mun mielestä tenniksessä on siihen uppoutuminen niin, että ei TODELLAKAAN tajua liikkuvansa kuin viimeistä päivää. Peli vie mennessään, eikä sykkeen kipuaminen korkeuksiin tunnu missään. 
 • Pahinta: Keskittymisen herpaantuminen niin totaalisesti, että et saa yhtään pallo ruutuun. Kun peli ei rullaa, niin se on todella turhauttavaa. 
 • Missä: Jyväskylän Tennisseura järjestää aikuisille ja junioreille valmennusta alkeista ihan kilpatasolle saakka ja niiden parista lajiin saa mahtavat eväät. Esimerkiksi syksyllä 18vko:n aikuistenniksen jakso maksaa 390€.  Valmennukset tapahtuu sään perustellaa joko ulkona tai sisällä hallissa. Tennismailoja löytyy ihan jokaiseen hintahaarukkaan, mutta perusmailan saa kuitenkin alle 100€:lla. Itse pelasin ihan sisäpelikengillä,mutta tokihan lajiin löytyy sitä paremmin palvelevia kenkiä. Jyväskylän Tennisseuralta voi myös varata omatoimiseen harjoitteluun vuoroja, joko hallista tai kesällä ulkokentiltä. Aikuisena voi alkaa kilpailemaan ihan harrastetasolla omassa taitorankingissään, joka kehittyy pelejä voittaessa. 
 • Oma ranking: Kyllä menee ihan kärkilajeihin. Pelikaverit on vähän hakusessa, kun miehellä menee lähinnä vaan hermo mun kanssa pelatessa, joten ei tenniskurssi menisi ihan hukkaan. Nelinpelinä menee kuitenkin vielä paljon paremmin, kun vähemmän mokailtavaa. Haluaisin kyllä hirveästi alkaa harrastamaan tennistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat