Kirjoitukset avainsanalla joukkuelaji

Koripallo on sellainen pallopeli, josta en luontaisesti oo juurikaan välittänyt. Lukioaikana Jyväskylän Normaalikoulussa sain kuitenkin vahvan katsomokoulutuksen lajiin, jonka tajusin olevan älyttömän viihdyttävä, useimmiten erittäin jännittävä ja urheilukulttuuriltaan poikkeava monesta muusta lajista. Yksi niitä harvoja lajeja, joissa 2 viimeisen peliminuutin pelaamiseen menee vielä ainakin 20 minuuttia. Poikkeavalla urheilukulttuurilla tarkoitan sellasta fiilistelyn ja kannustamisen kulttuuria sekä pelikentällä, että katsomossa. Kun on paikka tehdä näyttävästi kori, se tulee käyttää, sillä pelihurmio on usein se, millä pelejä voidaan ratkaista. Mä opin siis katsojana tykkäämään lajista, mutta pelaamisesta en oo koskaan syttynyt. Nyt pääsin kuitenkin Liiikunan Riemun Minkkien kanssa kokeilemaan lajia ja antamaan uuden mahdollisuuden. Minkin pelaa koripalloa naisten 2-divisioonassa ja useimmilla pelaajilla koripallo on omana lajina ollut jo pitkään. Treeneissä tehdäänkin tosi monipuolisesti harjoitteita niin yksilötaidon hiomiseksi, kuin joukkueen taktisen puolen rakentamiseksi. 

Koripallon perusideahan on tehdä enemmän pisteitä, kuin vastustaja. Kentällä on molemmin puolin 5 tyyppitä ja palloa saa kuljettaa pomputtamalla, korkeintaan kolmella askeleella tai tukijalan varassa liikkumalla. Liikkuminen ilman palloa vapaaseen paikkaan ja sinne syöttäminen, ovat kuitenkin todella oleellisia osia lajista. Pelitilanne heitoista saat 2 pistettä tai 3, jos heität kolmosen kaaren takaa. Vapaaheitoista saa yhden pisteen jokaisesta koriin menneestä ja niitä määrätään aina kun vastustaja rikkoo pelaajaa heittotilanteessa tai kun joukkueen virheet ovat täynnä. Peliä rytmitetään kaikenlaisilla aikarajoituksilla esimerkiksi siitä kuinka pitkään pelaaja voi pitää palloa, kuinka kauan pelaaja voi olla hyökkäysalueella tai kuinka kauan koria saa yrittää. Itse peliaika jaetaan neljänneksiin (4x10min) , joista kaksi ekaa on tietysti ensimmäinen puoliaika ja kaksi vikaa, toinen puoliaika. Pelaajien tilastot ilmoitetaan yleensä tehtyinä pisteinä, jonka lisäksi ilmoitetaan vielä napatut levypallot (eli se kun pelaaja nappaa korin takan olevasta levystä pompanneen pallon, joka ei mennyt koriin). 

Koripallo on myös kontaktilaji, jossa ei kuitenkaan saa taklata, tai repiä tai työntää, mutta silti vastustajan elämä yritetään tehdä mahdollisimman hankalaksi  vaikkapa blokeilla tai screeneillä. Tää on mun mielestä se ärsyttävin ja vaikein osa koko peliä, sillä vastustajan luisiin osiin törmääminen on vaan erittäin todennäköistä. Omaa pelaajaa autetaan hakemaan vapaa paikka tekemällä sen puolustajan eteen hidasteita, joita on pakko kiertää, joten sinä aikana se oma kaveri ehtii saada pallon ja parhaimmillaan pääsee heittämään. Koripallo onki tosi taktinen laji, jossa omilla kuviolla ja nopealla reagoinnilla koitetaan hassuttaa vastustajan pelaajia. Säännöt on tehty kuitenkin kunnioittamaan peliä ja pelaajia, joten törkeyksiä kentällä ei sallita ja niistä helposti vihelletään vaparin arvoisia rikkeitä. 

 

Minkkien treeneissä vilahteli paljon kaikki koripallo termejä esim. pelipaikkojen numeroista tai sitä kuka tekee screenin tai ”poustin”. Niin kuin monessa muussakin lajissa, ei niistä alussa kannata hirveästi murehtia vaan pelkästään kysyä, että missä mun pitää olla ja mitä mun pitää tehdä. Yleensä sillä selviää ja niin selvisi nytkin. Ekana harjoituksena oli vaan ihan kolmen ryhmissä pallon kuljettaminen syöttelemällä, paikka vaihtamalla ja pomputtelemalla kohti toista koria. Korille päästyä kaikki kolme pelaajaa saivat myös heittää korin tai mun tapauksessa ainakin yrittää korii heittämistä. En tosiaan tajua, miten voin olla niin huono siinä. Mie yritän aina vähän liian hiljaa ja useimmiten heitän myös ohi, vaikka toki nää on niitä oppimisjuttuja. Koripallo on jännästi myös itseluottamuspeli, jossa usko omaan onnistuneeseen suoritukseen tuo vaan lisävarmuutta heittoon. Peleissä yhden pelaajan hieno ja onnistunut suoritus saattaa hurmioida koko joukkueen hurjaan liitoon, jossa kaikki mitä tehdään onnistuu. 

 

Mä jouduin myös aikapaljon miettimään sitä, millon mä saan liikkua ja montako askelta. Kun on tottunut kuljettamaan niin pitkään kuin lystää, onkin haastavaa tottua ajattelemaan esim- askeleita samaan aikaan käsien toiminnan kanssa. Nääkin on onneksi asioita, joihin nopeasti oppii ja sit vaan tietää sen kummemmin ajattelematta omien askeleiden määrän. Pelaamiseen tulee omanlainen rytmi. Sit treenailtiin porukalla 3 vs 3 hyökkäyksiä niin, että palloon piti vihellyksestä reagoida jossakin tietyssä asennossa. Se saattoi olla niin, että kaikki olivat yhden jalan vaaka-asennossa selkä kentälle päin ja vihellyksestä sai kääntyä ja juosta hakemaan pallon. Se puoli joka ensin sai pallon, hyökkäsi vastakkaiseen koriin ja korinteko yrityksen jälkeen toinen joukkue pääsi hyökkämmään järjestäytynyttä puolustusta vastaan.  Kun koripallossa hyökkäysvuoro kuitenkin aina vaihtuu, on oman vuoron hyödyntäminen oleellista ja toisaalta sitten taas vastusajan yrityksen torpedoiminen. Useimmiten vastustaja joutuu hyökkäämään järjestäytynyttä puolustajaa vastaan, jolloin joukkueella on erilaisia taktiikoita puolustuksen rikkomiseen. Sen takia harjoitellaan tiettyjä kuvioita, joita pelataan sitten riippuen vastustaja asetelmasta. Kuviossa joku antaa merkin sen tekemiselle, tehdään useita samanaikaisia liikkeitä, jonka tarkoituksen on hämytellä vastustaja sen verran sumppuun, että oma pelaaja jää vapaaksi heittopaikkaan.

Me treenattin myös Minkkien kaa kuvioita. Se käytiin ensin fläpillä ja sitten sitä treenattiin ilman puolustajia, että jokainen tietäisi millainen ja milloin oma liike pitää tehdä. Mulle tää näytti alussa todella sekavalta ja oli just vaikea muistaa kuka teki screenin ja kelle ja mitä se poustiin meneminen oikein tarkoitti. Pikkuhiljaa homma kävi tutuksi ja sitten samaan treeniin lisättiin puolustajat. Nyt se kuvio varsinkin puolustaessa konkretisoitu, koska jos sun tehtävä on puolustaa jotain tyyppiä ja pysyä siis sen perässä , on ihan sikavaikeeta reagida sen nopeesen liikkeeseen seurata sitä eri puolelle kenttää kun vastustajista joku toinen pelaaja kääntyykin yhtäkkiä mun eteen seinäksi, joka mun on pakko kiertää. Sinä aikana sen mun pelaaja on just ehtinyt sinne vapaaseen paikkaan ja saa pallon. Mun ite oli taas vaikee hyökkääjä muistaa tehdä näitä seiniä ja estää. Monessa muussa lajissa oon tottunut vaan seuraamaan sitä omaa pelaajaa ja nyt pitäsikin samalla miettiä myös muita. 

Kun homma alkoi about luistaa, pelattiin viimeiseksi ihan 5 vs. 5 peliä molemmissa päädyissä. Se puoli, jossa oli vähän kokeneempia pelaajia opetteli samalla soveltamaan opeteltua kuviota meitä vastaan ja me taas ehkä enemmän vaan yritettiin tehdä koreja. Pelaaminen perustuu kyllä älyttömän paljon reagoinnille. Pitää pystyä lukemaan vastustajan liikettä sekä hyökätessä, että puolustaessa ja iskettävä just silloin, kun toinen ei oo valmis. Ja aina kun on vapaassa paikassa, pitäisi uskaltaa heittää kori. Vaikka se epäonnistuminen tarkoittaakin sitä, että vastustaja saa pallon. Se on tässä lajissa paljon konkreettisempi peloite, kun esim. saliabndyssä jossa hyökkäysvuoro vaihtuu jotenkin paljon nopeemmin, eikä jokaisella hyökkäyksellä oo todellakaa tarkoitus tehdä maalia. Koripallossa ois oikeasti hyvä onnistua siinä yrityksessään. Mut ensimmäistä kertaa mä pääsin myös pelatessa vähän paremmin tähän lajiin kiinni ja just noihin sen pointteihin. Kun yritetään oikeasti miettiä kuka tekee mitäkin ja mikä sun tehtävä siellä kentällä on, ei koripallo oo sellaista haahuilua kuin koulussa. Sain paremmin ideasta kiinni ja oppi taas katsomaan lajia ihan eri näkökulmasta. Vasta kun tosiaan joutuu itse vastustajan screenin taakse, tajuaa miten oleellinen osa taktiikka tota peliä on. Ja miten sairaan ärsyttävää tosiaan yrittää pysyä sen oman pelaajansa kintereillä. Se vaatii sellasta tietynlaista sitkeyttä, että vaan jaksaa roikkua sen omansa kintereillä ja taas hyökkääjältä oveluutta. 

 • Mitä kehittää: reagointia, oveluutta, kuntoa, nopeutta ja pallonkäsittely taitoja. Myös voimaa ja sitkeyttä tarvitaan kontaktitilanteissa. 
 • Parasta: Onnistunut pelinluku niin, että kaveri saa sulle syötettyä. Siitä jos vielä tekee korin, niin ai että. Parasta on myös tosiaan tän lajin rento ja onnistumisia korostava fiiis!
 • Pahinta: Ylivoimaisesti ärsyttävintä on se, ettei pysy oman puolustettavan pelaajan perässä. Ja sen kun kolahtaa vastustajan olkapäähän kun yrittää sen omansa perässä juosta. 
 • Missä ja miten: Mä kokeilin lajia Liikunnan Riemun Minkkien joukkueessa, joiden pelejä kannatta ehdottomasti ottaa seurantaan vaikkapa Liikunnan Riemun facebook sivujen kautta. Koripalloa pelataan esimerkiksi Jyväskylässä useassa seurassa ja tasojakin löytyy ihan aloittelijoista vähän kokeeneempien porukkaan. Korkeakoululiikunnalla on paljon ihan pelivuoroja ja aloittelijanaisille esimerkiksi HonSu pitää matalalla kynnyksellä kerhoa. Koripallon harrastaminen on myös suhteellisen edullinen harrastus, sillä sisäpelikengät ja oma pallo mahdollistaa jo paljon. 
 • Oma ranking: Koripallo menee mun odotuksista huolimatta korkealle. Tää laji yhdistää paljon tapahtumia, onnistumisia, nopeeta reagointia ja painia yhdeksi peliksi. Koripallo nousee koko ajan myös mun penkkiurheilu rankingissa, sillä tää laji on äärettömän mukava seurattavaksi, jos sulla on joukkue mitä sä kannustat. Tällä hetkellä oon aika tiiviisti seurannut Markkasen tekemisiä NBA:ssa. 

Kommentit (0)

Futsal on laji,  jota tavallaan oon pitäny vaan futiksena sisällä pelattuna. Ja periaatteessa lajeissa paljon yhteneväisyttä onkin. Se mikä yllätti, niin futsal on kuitenkin taidollisesti ja taktisesti tavallaan kuitenkin tosi erilainen peli, koska pitkiä matkoja palloa ei syötellä tai kuljeteta.  Pääsin Liikunnan Riemun Naisten kakkosporukan kanssa lajia kokeilemaan ja tosi siistiä oli päästä tutustumaan taas uuteen lajiin. Mä nyt häpeäksi tunnustan, että yhden yhtä futsal-peliä en oo koskaan kattonu, vaikka Jyväskylässä on mahdollista päästä seuraamaan sekä naisten, että miesten futsal-liiga derbyjä Liikunnan Riemun ja Kampuksen Dynamon välillä. Tästä nyt ehkä päätelläkin voi, ettei mulla myöskään hirveesti kokemusta ollut lajista etukäteen, vaikka pallon potkiminen säbätreenien alkulämpönä ja koulussa on tullu jonkun verran tutuksi. 

Futsalia pelataan sisäkentillä 4 vs 4 + maalivahdit. Pallo on vähän pienempi kuin jalkapallossa ja pomppii myös vähemmän. Rajanylitysten jälkeen palloa ei heitetä, vaan se potkaistaan takaisin peliin ja pelaajia saa kentälle vaihtaa niin paljon kuin lystää, toki penkille niitä saa ottaa enintään 7. Kontaktia toiseen pelaajaan ei saa ottaa, mutta mikäli näin tapahtuu tulee virhe, jonka seurauksena saa vapaapotkun.  Peliaika on 2x20min ja joukkueen virheet lasketaan yhteen puoliajan sisällä. Kuudennesta virheestä lähtien vastustaja joukkue saa jokaisesta virheestä vapaapotkun ilman muuria, jolla saadaan hyvin rikkeitä lajin sisältä siivottua. 

 

Liikunnan Riemun naisten porukassa monella oli usean vuoden kokemus futsalista ja toisilla taas pidempi pätkä esim. jalkapallon harrastamista taustalla, ennen kuin ovat siirtyneet futsalin pariin. Toki lajin voi ottaa haltuun vähemmälläkin palloilukokemuksella, mutta toki pelinlukutaito on sellainen, joka aina auttaa, vaikka ei vielä niitä teknisiä elementtejä pallon kanssa toimimiseen olisikaan.  Riemun naisilla on tarkoitus pelata tällä kaudella naisten harrastesarjaa, joten treeneissä keskitytään pelaamisen lisäksi juuri välineen hallintaan ja pelin sisällä tapahtuviin asioihin kuten 1 vs.1 tilanteisiin. 

Ihan perustreeninä kaikissa palloilulajeissa tuntuu toimivan yhtä hyvin jonoissa syöttely erilaisin variaatioin. Futsalissa mulle jo ihan pallon kuljettaminen ja liikkuminen eteenpäin on tarpeeksi haasteellinen yhdistelmä, mut kun siihen lisättiin vielä esim. harhautuksia molemmilla jaloilla niin huhhuh! Peliä pelataan oikeesti futsalkengillä, mitkä on sellaset tosi kevyet sisäpelikengät. Mä pelasin mun tavallisilla sisäpelikengillä ja niiden tahmeus suhteessa pallon hallinnan vaikeuteen saa mun menon näyttämään ainakin melko kompastelevalta. Pallo kyllä menee eteenpäin, mutta meikä pysähtyy. 

Kun sit vielä toinen jalka yleisesti ottaen on se luonnostaan parempi tekemään ja oppimaan ja se toinen on vähintääkin kömpelö, jos ei melkein turha, silloin kun jotain uuttaa yrittää opetella. Esimerkiksi yksi harhautus mitä opeteltiin alussa oli ensin sellanen pikkukuljetus eteenpäin, sit vasemman jalan pyöräytät pallon ympäri ja astut sen siihen pallon vasemmalle puolella ja teetkin sen kosketuksen siihen palloon oikealla jalalla tökäten palloakin oikealle. Joo okei, hirveen vaikee yrittää selittää, mut tää on se superhieno harhautus jonka haluaisin oppia tosi hyvin! Ja toisella jalalla sain aina välillä siitä järkevänkin lopputuloksen, mutta toinen ei oikein totellut ja palloa sai välillä hakea aika kaukaakin takaisin treeniin. Sen jälkeen harjoteltiiin kolmen ryhmissä pallokosketusta ilmassa oleviin palloihin niin, että kaveri aina heitti sen sulle ilmaan ja sä jatkoit sen seuraavalle kaverille jalalla suoraan ilmasta. Jälleen kerran mun oikee totteli yllättävänkin kivasti, mutta vasen ei vaan totellut. Vaikeeta on vaada saada oikea kulma ja voima siihen ”väärän jalkaan”, kun sitä ei oo tottunut kovin tarkasti liikuttelemaan. 

 

Seuraavaksi siirryttiin sit pitempiin syöttely treeneihin, joissa liikuttiin salissa vähän niinku timantin muodossa jonosta toiseen. Siinä sai treenata ensin pitkää syöttöä salin päästä päähän, toki sit myös vastaanottoa, lyhempiä syöttöjä ja kaverille juoksuun pallon ajoittamista. Tää oli kyllä ihan mahtavan monipuolinen treeni, mut toki ajatukset piti yrittää samalla pitää kasassa. Tulee syöttö eteenpäin, taaksepäin, pitkänä ja sit välillä pitää ite lähtee juoksee ja olla valmiina vastaanottaa palloa. Hyvä puoli on, ettei yhtä huonoo suoritusta kerkee jäädä murehtii ku seuraava on jo tulossa ja siinä voi yrittää tehdä paremmin. 

Sit treenattiin vielä 1 vs. 1 ja 2.vs. 1 tilanteita niin, että hyökkäävällä oli tarkoitus päästä myös vetämään maaliin. Kortepohjan koulun hallissa ei futsalmaaleja ollut, joten maaleina toimi nyt vaan salibandymaalit ilman maalivahteja. Tarkoituksena 1 vs. 1 tilanteissa oli päästä kokeilemaan nyt niitä harhautuksia mitä alun ensimmäisissä treeneissä harjoiteltiin ja toisaalta pakkina vaan yrittää mahdollisimman hyvin olla mukana hyökkääjän liikkeissä. Puolustaminen tässä harjoituksessa oli tosi paljon helpompaa kuin hyökkääminen, sillä pallon kanssa pienessä tilassa kikkailu vaatii kyllä sellasia taitoja, joita mulla ei ole. Kahdella yhtä vastaan hyökkäyksissä koitettiin ottaa taas kentän tilaa hyötykäyttöön, mutta vaikka tässä pääsee jo paremmin ohi, on yllättävän vaikee saada sit vielä se laadukas veto kohti maalia. Mulla ainakin monesti käy niin, että se potku varsinkin suoraan syötöstä menee vähän ohi pallosta ja sit myös ohi maalin. 

Treenien lopuksi päästiin myös pelaamaan. Nyt sai vielä paremmin kiinni siitä, miten paljon sitä taitoa pitäisi olla, että eteenpäin pääsee. Meitä oli just sen verran treeneissä, että pelattiin 4 vs. 4 + yksi jokeri (minä) joka oli molemmilla puolilla siten, että aina kun pallo oli sinisellä hyökkäsin niiden kaa ja kun mustalla niin, sit hyökkäsin niiden kaa. Oli muuten hauska harjoitus myös olla molemmilla puolilla, sillä väkisin vaan aloin olemaan henkisesti vähän enemmän toisella puolella, vaikka molemmin puolin mukana kuitenkin. Toisen joukkueen kanssa hyökätessä se yritys oli vaan pikkasen kovempi. Futsalissa kenttä on niin pieni, ettei pallon kanssa juurikaan lähdetä pitkiä matkoja seikkailemaan. Siksi peliä ja tilaa pitää yrittää syötöillä ja pienillä haastoilla siellä täällä saada vapautettua. Ite koin, että mitä rauhallisemmin pallon kanssa otin, sen paremmin meni. Jos jotain hätiköityä tai nopeeta ratkaisua yritti, sain nopeesti taas vaihtaa puolta. 

Futsal on siitä kiva laji, että pelikavereiden osuessa yksiin, laji sopii ihan kaikentasoisille pelaajille. Sitä on helppo (lue: lämmin) harrastaa sisähalleissa ja periaatteessa peliporukalle ei tarvii kuin yhden pallon, jos ei halua tekniikkaa yhdessä harjoitella. Pallon potkiminen tekee kyllä koko kropalle ihmeitä ja motoriikan ja tasapainon kannalta tollanen yks pomppiva pallo ja sen liikuttelu on kyllä jo ihan riittävän haastavaa. Vaikka kenttä on paljon pienempi kuin jalkapallossa, ei helpommalla kuitenkaan pääse. Laji vaatii erilaista liikkumista pienessä tilassa, suunnan muutos nopeutta ja ketteryyttä. Mulla oli ainakin ihan todella hiki ton peliosuuden jälkeen, eikä mikään muukaan osa treeneistä jättänyt kylmäksi. 

 

 • Mitä kehittää: kuntoa, tekniikkaa, peliälyä, tasapainoa, reaktionopeutta.
 • Parasta: Vastustajasta ohi pääseminen jollain pikku kikalla. 
 • Pahinta: Vastustajalle pallon menettäminen just sen pienen hienon kikan takia. 
 • Mitä ja missä: Jyväskylässä Liikunnan Riemu, että Kampuksen Dynamo tarjoaa eritason joukkueita ihan SM-tasolta harrastesarjoihin, mut pelailuvuoroja löytyy lisäksi sit esim. korkeakoululiikunnalta ja monessa muussakin seurassa futsalia pääsee pelaamaan.  Se on kyllä siistiä, että Futsalin harrastaminen on monella tasolla mahdollista ja tää laji on nähdäkseni nousussa. Toki kannattaa myös käydä katsomassa näitä pelejä, sillä oon kuullu(en vielä omin silmin nähny), että ne tarjoaa kyllä aikamoista urheiluviihdettä. 
 • Oma ranking: Todella hyvää urheilua. Haastaa kroppaa eritavalla kun monet mailapelit joita oon pelannu ja vaatii erilaista kehonhallintaakin.  Pelailuvuoroilla voisin todellakin kuvitella käyväni ihan säännöllisestikin, sillä pelaaminen on yksinkertaisesti vaan hauskaa. 

Kommentit (0)

Tää on sellainen laji, jonka oisin halunnut lapsena alottaa, mutta jäi sillon vain haaveeksi. Nyt sit vihdoin, 20 vuotta myöhemmin pääsin testaamaan millasta on Ringeten harrastaminen. Tikkakosken Tikan naisten joukkue otti mut treeneihinsä kokeilemaan, enkä ollu lapsena hakoteillä siitä, ettenkö tästä lajista tykkäisi. Periaatteessa ringette on valikoitunut tyttöjen ja naisten omaksi jääpeliksi (harvinaista eikö, että naisille on joku ihan oma laji?), mutta tääkin laji sopii ihan kaikille sukupuolesta ja iästä riippumatta. Mä en oo jäälajeja koskaan harrastanut, mutta koulussa oon päässyt muutaman kerran ringetteäkin kokeilemaan. Tiesin, että sitä rinkulaa on mukava kuljettaa, kunhan sen saisi osumaan siihen samperin kepin nokkaan. 

Ringeten pääpointit on samanlaiset kun jääkiekossa. Kentällä 5 + maalivahti ja maalit on samat kuin jääkiekossa. Pelivälineenä on kuminen rinkula, mailoina on suorat ringettemailat joiden jäänpuoleisessä päässä on vähän niinku sellaiset hampaat, jotka helpottaa rinkulan vetämistä ylämummoon (mun kohdalla kattoon, semmonen semi nostaminen ei oikein onnistunut). Ne oudot säännöt jotka piti opetella oli siniviivan yli syöttäminen eli sen yli ei voi rinkulaa kuljettaa. Paitsiota ei kuitenkaan oo, joten siellä takana voi toinen pelaaja toki hengailla. Sit sellasen ringetteviivan takana kentän päädyissä ei saa olla kuin kolme pelaajaa molemmilta puolilta, eli käytännössä omassa päässä puolustajat ja sentteri ja vastustajalta kolme hyökkääjää. Lisäksi maalivahdilla on isompi alue, jonne ei saa mennä, eikä sen sisältä rinkulaa saa pelata. Tärkeintä tässä pelissä on se ettei kontaktia tai mitään taklauksia sallita, mutta toisen pelaajan mailaa voi nostaa rinkulan ryöstääkseen. Rinkulan suojaaminen luistelussa on siis tosi oleellinen taito. 

 

Mä odotin oikeasti näitä treenejä kuin kuuta nousevaa. Hokkarit multa löyty itseltäni kotoa, mutta muut kamat mulle luvattiin lainaan. Hallilla päästyä mua ootti vielä yllätys, kun mun luistimet ihan vartavasten terotettiin ennen jäätä, mikä varmasti teki kokeilusta aika paljon miellyttävämpää. En todellakaan muista, millon niitä viimeksi oisi teroitettu, vaikka joka talvi niillä on kerran tai pari käynyt luistelemassa. Naisten joukkueella on yleensä hallilla on tietty koppinsa, jonka välinevarastoon voi pelikamat jättää kuivumaan, millon ei niitä halua kotona käyttää. Sieltä mä sain yhden tän päivän treeneistä poissaolleen pelaajan varusteet kypärästä lähtien lainaan. 

Tikkakoskella naiset pelaa ringeten Länsi-Suomen harrastesarjaa, mikä tarkottaa myös yhtä pelireissua Ruotsiin joka vuosi, sillä sarjassa pelaa yksi ruotsalainen joukkue, joka omien sarjojen puutteessa hakee tuntumaa Suomesta. Moni Tikan joukkueesta on pelannut ringetteä 1-sarjassa tai SM-tasolla ja lajikokemusta ylipäänsä löyty kaikilta pelaajilta vuosia. Porukkaa treenaa yhteisesti 2 kertaa viikossa jäällä. 

Ennen lajitreenejä tehtiin todella huolelliset lämpät ulkona. Ringette perustuu kuitenkin pitkälti hyvään luistelutaitoon ja tietysti näpäkkään silmä-käsikoordinaatioon, joten tähän liittyvät toiminnot yritettiin saada heräteltyä. Tehtiin mm. tennispallon pomputusta ringettemailoilla (maksimissaan sain ehkä 10 pomputusta putkeen) ja askellustikkailla koordinaatiotreenejä herättelemään ajatuksia ja lihaksia tulevaan treeniin. Mä olin nähnyt ennen alkulämpälle lähtöä miten B-tyttöjen treenien aikana se rinkula liikku ihan hirveetä vauhtia pelaajalta pelaajalle syöttötreenien muodossa ja mie todella ihmettelin, että miten toi voi olla mahdollista että sen rinkulan keskelle osuu kun syöttö tulee. Sitä kuulema harjoitellaan vielä pienemmillä harjoitusrinkuloilla, joiden jälkeen toi isompi tuntuu jo helpolta. Juupa joo, aika paljon saa varmasti silti treenata. 

Sit seuraava vaihe treeneistä oli mulle sellainen päiväkoti-ikäisen pukeutuminen. Kaikki kamat oli laitettu mulle valmiiksi eteen, mut silti piti aina kysyä että: Mikä seuraavaks? Mikä sitten? Ringetessä tulee ainakin rintapanssari, kyynärsuojat, hanskat kaulasuojus, polvisuojat, alasuoja, pitkät housut ja paita. Lisäksi tietysti sitten kypärä, joka päässä ymmärsin miks jengillä on ne pillit niissä juomapulloissa. Oli varmaan hauskan näköstä kun yritin juoda mun juomapullosta se kypärän ristikko edessä :D. Kun kamat oli saatu päälle, sain lainaksi mailan, joka tuli olla noin napaan asti luistimet jalassa. Mailan pituus on kuitenkin myös mieltymyskysymys, mutta salibandypelaajalle toi pituus tuntu aika sopivalta aloittaa. Joukkueen treenit suunnitellut Sini kävi vielä isolla fläpillä ekat treenit läpi ennen jäälle siirtymistä ja sit ei muuta ku jäälle. 

 

Mä sain jäälle mukaan vielä henkilökohtaisen tutorin Anniinan, jonka kanssa kerettiin ennen yhteisiä treenjä harjoitella syöttelyä ja vetämistä. Mun luistelutaito on varmaan aika sellainen keskitasonen, oon ihan nopee kyllä, mutta jarruttaminen on hidasta ja osaan sirklata vaan toiselle puolelle kunnolla. Onneksi pallopelin pelaaminen auttaa aina toisen opettelussa, joten syöttäminen ja vetäminen onnistui ihan yllättävän hyvin, vaikka väline olikin outo. En vaan voi silti korostaa, miten sairaan haastellista oli äkkiseltään opetella sen rinkulan kiinniottamista syötöstä. Näät että sieltä se tulee, ihan suoraan kohti, tasaisella nopeudella ja sit vaan pitäisi napauttaa se mailan kärki keskelle sitä rinkulaa. N-Y-T-NYT ....ja OHI. Ei muuta ku luistellen hakemaan se rinkula sieltä mihin se sit liuku. Toki hitaammat syötöt on helppo ottaa kiinni, mutta ei niitä voi sit pelissä kuitenkaan antaa. Luistelu itsessään oon kyllä mun mielestä ihan mielettömän hienoa, mutta raskasta liikuntaa. Siinä pääsee niin nopeesti, mutta hetken aikaa kun oot kenttää edestakaisin kirmannut keuhkot huutaa kyllä lepoa. Vähän iisiä antaa se, että yrittää vaan liuttaa mahdollisimman paljon, ettei kokoajan tarvii luistella.

Tehtiin ennen peliosuutta monenlaisia taitotreenejä, joissa pääsi yhtä aikaa treenaamaan välineen käsittelyä, että luistelua. Ekana oli pahamainenen Diesel treeni, jossa pitää muistaa syöttää, lähtee luistelemaan keskiympyrään, saaha syöttö ja syöttää eteenpäin ja sit saada ite se syöttö ja päästä vetämään. Ei varmaan ihan kaikista helpoin, mutta roikuin mukana , vaikka kävinkin vähän hitaalla aina ja kerran kaaduin sirklatessa ympyrää. Mulle annettiin onneksi aika hitaita syöttöjä, joita oli mahdollisuus saada kiinni, vaikka ei se nyt ihan 100%:lla onnistunut. Sit oli toisenlainen luistelutreeni, jossa tikattiin ensin maassa olevien mailojen yli ja tehtiin terävä spurtti laitaa pitkin toiseen päätyyn, jonne sai toisesta jonosta syötön ja pääsi vetämään. Nyt se syöttö tuli jo kauempaa, mikä ainakin mulla vaikettu rinkulan kiinniottoa merkittävästi. Sain sen melkein aina kiinni sillä puolella kenttää missä ei ollut maalivahtia, mutta aina kun fiilistelin, että pääsen veskalle vetää, en saanut sitä rinkulaa kiinni. Vinkiksi koitettiin antaa jalan laittaminen sen syöttölinjan taakse, että se pysähtyisi siihen, mutta ei kyllä sellainen taituruus onnistunut. 

Päivän paras ja hauskin treeni oli kyllä maalintekoharjoitus, jossa yksi päättää montako pelaaja vierekkäisistä jonoista lähtee, antaa tehtävän (esim. käykää siniviivalla kääntymässä) ja pillin puhalluksesta saa suorittaa tehtävän ja rinkula laitetaan jonnekin päin kenttää haettavaksi. Tarkoituksena on tietysti mahdollisimman nopeasti suorittaa tehtävä, sillä se puoli joka ensimmäisenä on kiinni rinkulassa saa hyökätä ja toinen puoli puolustaa. Jengi pisti kyllä tehtävissä parastaan ja esim. muutama missä itse oli mukana oli luistella laidalle, laittaa liivi päälle ja sit sai hyökätä. Ihan kauheeta yrittää hirveessä kiireessä vetää liiviä kypärän yli ja sit mulla olikin maila väärinpäin kädessä kun lähdin rinkulaa noutamaan. Toinen tehtävä taas oli pyöriä 10 kierrosta tukkihumalaa mailan ympäri ennen kuin sai lähteä pelamaan. Ensinnäkin mulla kesti luistimilla niin pitkään kiertää se kymmenen kierrosta, että maali oli jo tehty kun olin saanut sen hoidettua, mutta en ois kyllä selvinny potkuakaan pystyssä pyörimisen jälkeen. Siinä sai nauraa ihan kippurassa, samalla kun kilpailuvietti yrittää saada sut kuitenkin voittamaan sen lähdön. 

Loppuun pelattiin sit ihan 5 vs 5 peliä ja nyt pääsi vähän miettii jo sääntöjäkin. Ne mihin itse kiinnitin eniten huomioita oli just se aluesääntö, joka tosin oli ihan mahtava siinä mielessä, etten hyökkääjänä oo juurikaan tosta puolustamisesta välittänyt. Nyt se oli ihan viivalla kielletty ja se sopi kyllä mulle. Tavallaan kuitenkin outoa hakea sitä paikkaa ja kattoa toisen joukkueen pyöritystä ihan vierestä niin, että et saa itse mennä kuitenkaan auttamaan. Toisaalta sit taas hyökkäyspäässä se unohtuu, että vastustajan hyökkäjät ei saa tulla sen viiva taakse ja hyökkäyspäähän jäävän tilan voisi hyödyntää. Ringetessä välineen hallinta on helppoa sen jälkeen kun se rinkulan tosiaan siihen mailaan saa kiinni. Luistelutaito siinä toki korostuu ja aika paljon joutuu kropalla suojamaan, ettei vetopaikkaa hakiessa toinen pääse sitä mailaa ilmaan kopsauttamaan. Siitä mailasta saa tavallaan kuitenkin tukea luisteluun ja meno on yllättävän tasapainoista. Kovassa vauhdissa olevalta luistelijalta sitä rinkulaa ei meinaa kyllä helposti pois saada, ellei omaa vauhtia saa kiristettyä yhtä kovaksi. Vauhti on kyllä ihan hullu etulyöntiasema tässä pelissä. 

Parhaat tilanteet rinkulan kaappaukseeen toiselta joukkueelta on syötöt, joihin voi yrittää päästä väliin. Pakollinen syöttö pitää tosiaan antaa sen ringetteviivan yli ja  muutaman kerran meinasi punaviiva pahasti yllättää, kun katse kiinni mailassa luisteli menemään. Sit kun hätäisesti yritti johonkin sen lykätä, niin eihän se perille mennyt. Hajottavaa oli myös ne maagiset paikat kun oot jo ihan yksin ja ei tarvis enää ku osua siihen sua kohti tulevaan rinkulaan ja vetää se maaliin ja ootat ja mietit et tähän pitäisi kyllä osua ja tähtäät ja ohi. Muistelisin, että muutaman kirosanan saatoin jäällä huudella. 

Mä olin kyllä ihan mielettömän iloinen näistä treeneistä. Ensinnäkin porukkaan oli kyllä helppo tulla ja ihan kun oisi tuntenut porukan jo pitempään. Lajissa on sellasia puolia, jotka mua paljon viehättää, kuten nopeus, harhauttelu, maalinteko ja hyökkääjänä suorastaan kielto puolustaa omaa aluetta :D Jäällä liikkuminen on myös mun mielestä hieno tapa urheilla, sillä se käyttää kroppaa niin monipuolisesti. Ihan ehdottomiin suosikkeihin tää oli pakko heittää ja Tikan naiset lupasi, että saan tulla uudestaankin treeneihin!

 • Mitä kehittää: Nopeutta, kestävyyttä, taitoa, liikkuvuutta, voimaa, peliälyä ja tasapainoa noin nyt aluksi. 
 • Parasta: Nopea tempo, maalinteko, rinkulan kuljettaminen. 
 • Pahinta: Yrittää osua siihen saakelin rinkulaan kun syöttö tulee. 
 • Mitä ja missä: Naisille tätä on seuroissa tarjolla ja mun mielestä tän voi aloittaa, vaikkei aikaisempaa taustaa olisikaan. Tikkakosken Tikalla on naisten harrastesarjaa pelaavan joukkueen lisäksi myös Lady-joukkue, johon esim. moni juniorin äiti on innostunut lajia treenaamaan. Kannattaa vilkaista myös ihan Ringetteliiton sivuilta missä tätä lajia pääsee harrastamaan. Palloilutausta on myös ihan hyvä pohja lajin aloittamiseen, toki luistelutaito on kyllä aika ehdoton valtti! Mie voisin tätä lajia pelata myös ihan pipolätkänäkin höntsäjäillä. Jäälajeissa ainoana miinuksena on hallivuorojen hinta, jotka vaan vääjämättä nostaa kuukausimaksuja. Naisten harrastejoukkueessa naiset maksavat kuukausittain 70€ lajitreeneistä, mutta toki varusteet tuo lisähintaa ainakin aloittamiseen. Samoilla kamoilla kuitenkin selviää aikuisena usein uran alusta loppuun, sillä sitä pituuskasvua nyt ainakaan ei varsinaisesti tapahdu, eivätkä kamat muutamassa kaudessa kulu puhki. Mitä enemmän sit lajivuoroja, sen suuremmat maksut, joihin sit taas voi etsiä sponsoreita kuittaamaan kuluja. 
 • Oma ranking: Mulla on tavallaan sellainen hymyranking, minkä perusteella tiedän heti onko laji niitä mun suosikkeja. Melkein kaikista lajeista oon tykännyt, mutta oikeasti ainoastaan osa sytyttää ja pistää hymyilyttämään ihan eritavalla ja ringette on yksi niistä. Ihan suosikkilajeja tähän astisista. Kannattaa kokeilla!

 

Kommentit (0)

Tähän mennessä en oo vielä tutustunut tavalliseen jalkapalloon ollenkaan, enkä oo varma otanko sen testeihin enää, kun monenlaisia jalkapallon sukulaislajeja on tullut kuitenkin. Yks niistä on Gaelilainen jalkapallo, joka on Irlannissa kehitetty peli, jota treenaillaan toki monessa muussakin maassa. Ilmeisesti Australialaiset pelaa melkein samanlaista peliä, joten Irlantilaiset ja Australialaiset voi pelata keskenään kompromissi-säännöillä. 

Mie kun kuulin Gaelilaisesta jalkapallosta, kuvittelin että kyseessä on joku ihan tolkuton kontaktilaji, jossa palloa kuljettavaa kaveria saa vähintäänkin purra, jos ei pahempaa.  Mutta kyseessä onkin tosi monipuolinen pallopeli, jossa kovaa kontaktia ei sallita. Gaelilaiset on keksineet vähän innovatiivisempia tapoja pallon kuljettamiseen ja myös maalin voi tehdä monella tapaa, mikä mahdollistaa monenlaisia onnistumisia pelissä. Jyväskylässä lajia pääsee pelaamaan Jyväskylä GAA:n kanssa ja seura todella järjestää matalla kynnyksellä mahdollisuuden treenailla lajia.  Sekä miehet, että naiset pelaa tätä lajia myös turnauksissa, joten kisailemaankin pääsee Jyväskylän lisäksi ainakin Helsingissä ja Oulussa. Kun keli sallii treenataan ulkona, talvella sit taas sisällä.

Gaelilaisen jalkapallon perusidea on yllättäen tehdä pisteitä. Tässä lajissa pelaajia on kentällä 15 molemmissa joukkueissa (maalivahti + kenttäpelaajat) ja pelissä on myös jalkapallo maalit, sekä niiden yläpuolella olevat tolpat. Se itse kenttä on ihan saakelin iso, eli juosta kyllä saa. Maali tehdään joko potkaisemalla tai lyömällä pallo maaliin (3 pistettä) tai vaihtoehtoisesti voi tehdä pisteen potkaisemalla pallon maalin yläpuolella olevien tolppien välistä (1 piste). Pallo on paljon kevyempi kuin jalkapallo, mut painavampi kuin lentopallo. Se on myös tosi kimmoisa, mutta aika kova ja peliä pelataankin usein nappikset jalassa sekä jalkapallonurmen ollessa alustana, että potkujen mukavuuden takia. Pallo kuljetetaan sylissä, mutta yhtämatkaa saat kuljettaa vaan neljästä askelta, jonka jälkeen on palloa pompautettava joko maassa, omassa jalassa (soloing) tai syötettävä se kaverille lyömällä eli esim. sellaisella yhden käden hihalyönnillä tai potkaisemalla pallo. Peli kestää 60 minuuttia, joka on jaettu kahteen puoliaikaan. 

Ite en ollut lajista mitään selvitellyt ennen treenejä, joten ihan kylmiltään hyppäsin porukkana mukaan. Homma helpotti ihan äärettömästi se, että uusien vastaanotto on kyllä lämmintä. Jyväskylässä porukkaa hakeutuu näihin harjoituksiin jo ihan senkin takia, että tässä porukassa on todella mukava olla ja kaupunkiin muuttaneet tutustuu täällä helposti toisiin ihmisiin. Se on muuten joukkueurheilun parhaita puolia, että uudessakin kaupungissa saat nopeasti uusia ystäviä, joten suosittelen. Ei tullut ollenkaan olo, että oompas nyt tyhmä, kun en osaa näitä juttuja vielä. Treenit vedetään suurimmaksi osaksi englanniksi, mutta homman perässä kyllä pysyy kun menee aina jonon perälle ja kattoo mitä muut tekee, vaikka ei ihan suorilta ymmärtäisikään ohjetta. Treenit järjestettiin samaan aikaan miehille ja naisille, ja vaikka alkulämmöt otettiinkin yhdessä, niin treenit tehtiin eri aikaan, pikkuisen eri juttuja treenaten. 

Me harjoiteltiin eka ihan syöttämistä eri tavoilla niin, että juostiin jonojen välillä pallon kanssa (piti muistaa välillä pompauttaa maahan) ja sit vastakkaisessa jonossa olevalle kaverille piti syöttää se pallo oikealla tekniikalla. Se tapahtuu niin, että heität ihan pikkusen ylöspäin itelles sitä palloa ja sit toisella kädellä paukautat pallon alle ja saatat sen kaverille. Samaan aikaan juostessa piti yrittää muistella, että montako askelta oot ottanu ja pitikö nyt käyttää palloa maassa vai ei. Sit treenailtiin sitä turvallisempaa, mutta haastavampaa tapaa käyttää palloa itsellä, eli pallo pudotetaan juostessa omaan jalkaan ja pompautetaan takaisin itselle. Lyhyillä välimatkoilla pallon syöttely on siis ihan suhteellisen helppo oppia, mutta kun pitkiä matkoja halutaan syöttää tai palloa liikuttaa, niin sit pitää oppia potkaisemaan. 

Potkaisu tarkottaa samalla tavalla pallon pudottamista ja suoraan ilmasta potkaisemista ja tietysti vielä tarkkaa potkua yritetään. No joo, mä sain kyllä voimaa niihin potkuihin, mutta kun tätäkin yritettiin jonosta toiseen potkaisemalla, niin alussa mun potkut oli tarkkuudessa uokkaa 10m jonon molemmin puolin. Paljon huomioita kiinnitettiin myös siihen, että pallo pitäisi tosiaan pyrkiä ihan vaan pudottamaan ja potkaisemaan nopealla liikkeellä, sillä jos kovin korkealle heität kesken pelin, niin kaveri käy kyllä pallon siitä välistä nappaamassa. Ensin treenailtiin ihan potkua suoraan edestä ja sit sai kokeilla myös sivulta, mihin saattoi saada ehkä enemmän voimaa, jos osui palloon. Mä yleensä myös heitin vähän turhan paljon ylöspäin sitä palloa. 

Yks oleellinen osa Gaelilaisessa jalkapallossa on tietty myös paikan haku ja puolustaminen. Tähän tosi tehokas treeni oli pistää neljä pelaajaa neliön kulmiin ja kaksi pelaajaa keskelle. Toinen on hyökkääjä ja toinen puolustaja ja reunoilla olevilla tyypeillä on kaksi palloa. Hyökkääjä yrittää hakea paikan niin, että hänelle voidaan syöttää ja jatkaa syötön sitten toiselle kulmassa olevalle vapaalle pelaajalle. Puolustaja yrittää päästä tietysti väliin ja estää syötön kokonaan tai vain katkoa välistä. Kontaktia varsinaisesti ei saa ottaa, mutta toki olkapää olkapäätä vasten vastustajan kanssa saa pelata. Näihin sääntöihin oli itse helppo salibandynpelaajana tottua. Ja hiki tuli, kun minuutin putkeen puolusti tai hyökkäsi. Ennen viimeistä pelitreeniä harjoiteltiin maalinteko potkua, eli melko kaukaa piti yrittää pallo potkaista maalin yli. Ihan hauskaa vaihtelua sille, kun yleensä pitää pystyä tekemään maali. Eipä sillä, ei sekään liian helppoa ollut. Vaikka se alue sinänsä on iso, niin tarkkuuden kanssa oli ongelmaa. Ja mitä kovempaa potkua yritti, sen huonommin meni. Siispä ihan rennosti vaan oli pakko yrittää. Viimeisenä pelattiin 3 vs. 3 peliä, jossa palloa lähdettiin kuljettamaan kohti maalia ja piti yrittää tehä tosiaan joko maali tai pisteitä potkaisemalla pallo maalin yli. Itselle tässä oli hankalinta valita niistä kaikista vaihtoehdoista, kun pallo saa kuljettaa käsissä, mutta vaan neljä askelta ja sit piti syöttää tai käyttää maassa. Tai sit pysty yrittää laittaa palloa maaliin tai maalin yli. Yleensä kun sai pallon, niin pääty vaan heti syöttämään sitä eteenpäin, kun ei suunnilleen muita ratkaisuja muistanut ollenkaan. Tuntui ihan fuskaamiselta juosta se pallo kädessä, vaikka se sallittua onkin. Tavallaan ne monet vaihtoehdot tekeekin tästä pelistä sekä hauskan, että haasteellisen. Tätä lajia voisi ehdottomasti kokeilla uudestaankin ja opettaa enemmän, sillä pallopelien perusteita tässä nopeasti kyllä oppii. 

 • Mitä kehittää: Kokonaisvaltaisesti kestävyyttä ja liikkumisen ketteryyttä. Toki myös pallonkäsittelytaidot kehittyy, joten tän lajin osaamisen jälkeen voi varmaan pelata sekä lentopalloa, koripalloa, että jalkapalloa :). 
 • Parasta: Pelin monet vaihtoehdot, joten myös pääkoppaa saa pelin keskellä rasittaa. 
 • Pahinta: Liian paljon vaihtoehtoja, kun ei päässä alussa pysy kuin yksi. 
 • Missä ja miten: Jyväskylässä toimintaan pääsee mukaan seurailemalla esim. Jyväskylä GAA:n facebook tapahtumia ja rohkeasti vaan lähtemällä treeneihin mukaan. Myös korkeakoululiikunta järjestää Jyväskylässä treenejä, joihin pääsee helposti mukaan. Aloittaminen ja kokeileminen on todella helppoa, mutta myös ihan kunnolla urheilemana ja hikipäässä liikkumaan pääsee myös. Pelaajat maksaa hallivuoroista jonkun verran maksuja, mutta niitä ei tosiaan vuoden aikana juurikaan kerry. Jos on miettinyt jonkun pallopelin aloittamista, niin tää on ihan tosi kiva vaihtoehto. Naiset pelaa vuoden aikana muutaman turnauksen, joissa pääsee myös ihan kilpailumielessäkin pelaamaan, mutta lajia voi käydä vaan ihan liikunnan ilosta tekemässä kun ehtii. 
 • Oma ranking: Itselle mieleen jäi varsinkin porukan hyvä henki. Noissa treeneissä oli todella hauskaa ja hyvä mieli, vaikka tosissaan yritettiinkin. Pallopeleissä tykkään ehkä vähän nopeampitempoisista lajeista, vaikkei tämäkään mikään huono vaihtoehto ole. Varsinkin pallon potkiminen pitkiä matkoja oli tosi hauskaa!

 

Kommentit (2)

Nimetön

Olipa mielenkiintosta päästä lukemaan arviota tästä omasta lajista varsinkin, kun eilen pelattiin Jyväskylän tyttöjä vastaan :D Sen verran korjaisin, että palloahan ei saa heittää ilmaan silloin kun tekee syöttöä, tai näin ainakin itse olen oppinut, muuten menee heiton puoleksi. Voisin myös sanoa, että tämähän on oikeasti hyvinkin vauhdikas laji, sitten kun pääsee oikeasti pelaamaan. Kanttii tsekata vaikka youtubesta Mayo vs. Dublin finaali tältä vuodelta, niin ei sielä menoa ja meininkiä puutu, reeneissähän tätä menevyyttä ei helposti huomaa, kun silloin paljon yritetään keskittyä siihen tekniikan oppimiseen.

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos kommentista!

Sattuipa sopivasti! Hyvä korjaus tuohon syöttöön ja nyt kun muistelen, niin näin mullekin taidettiin sanoa, koska koko ajan tosiaan heitin tota palloa ilmaan ennen syöttöä :D Ihan totta varmaan kyllä nopeatempoinen peli sitten pelin aikana on ja saa varmaan ihan kyllikseen kyllä kentällä juosta. Nyt meitä oli vähemmän treeneissä, joten ihan samanlaista tempoa ei silloin varmaan saa.  Hyvä vinkki myös katseltavaksi videoksi, pitääpä tsekata!

Silja

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat