Kirjoitukset avainsanalla kamppailulajit

On lajeja, joissa musta kyllä otetaan kaikki irti. Nyt oon kohta viikon verran palautellu Jyväskylän Fight Clubin Brasilialaisen Jiu-Jitsun kokeilusta ja alkaa taas sormet näppikselle taipumaan. Tai ei siis sormiin mitään vikaa tullu, mut sen verran koville otti, että pääsi flunssa selättämään mut täksi viikoksi kanveesiin. Pääsin siis naisten BJJ-porukan treeneihin, jotka veti Heli Siltala. Porukka treeneissä oli alkeiskurssin vasta suorittaneista jo kokeneempia lajinharrastajiin, jotka kaikille yhteisten treenien lisäksi treenaavat myös omassa naisten porukassa pari kertaa viikossa. Kannattaa käydä muuten lukemassa tuota naisten blogia, sieltä löytyy sisältöä treeneistä ja vinkkejä aloittelijoille. 

Brasilialainen Jiu-Jitsu on judo ja jujutsu (jiu-jitsu) tekniikoista kehitetty itsepuolustus ja kamppailulaji, joka painottuu erilaisiin maassa käytäviin kamppailutekniikoihin. BJJ:n kilpailutyyliin ei kuulu potkuja, eikä lyöntejä. Voiton voi saada pisteillä tai saamalla vastustajan luovuttamaan lukon tai kuristuksen avulla. 

Helin vetämissä treeneissä keskityttiin monipuolisten alkulämpöjen jälkeen päivän tekniikkaan eli kilppariasennon (mun ultimate favorite) purkamiseen. Kilppari on tosiaan se, et oot niinku kilpikonna kyyryssä ja toinen koittaa kääntää sut siitä johonkin suuntaan. Ekaksi harjoiteltiin ihan liikkumista kilpparissa olevan päällä ja miten pääset päällä olevana irtautumaan, jos "kilpikonna" tarttuu sun jalkaan. Toisena juttuna harjoiteltiin taas kilpikonnan purkamista turvavyöotteella, siten että saat turvavyöotteen ja mukavasti käännät kaverin tiukalla otteella syliisi niin, et saat lopulta hookin, eli omalla jalalla koukutettua vastustajan jalan kiinni. 

Se mikä musta näissä ottelulajeissa on tosi haastavaa on se, että sillä on oikeesti tosi paljon väliä miltä puolelta kainaloa ja kumman käden sinne väliin työnnät. Näiden oppiminen on oikeesti iso haaste, saati sitten että ottelutilanteessa osaisit käyttää jotain opittua tekniikka. Mut siihenhän lähes kaikissa lajeisssa harjoittelulla pyritään: automatisoimaan liikeradat aivoihin niin, ettei sun tarvii kilpailutilanteessa sitä miettiä vaan toteutat sen vaan ajattelematta. Harjoituksissa tarkoitus taas on oikeesti oppia se juttu alusta pitäen oikein ja yrittää sit pikkuhiljaa saadaa siihen joku rytmi. Itelle vaan tää on ihan uudenlaista pikkutarkkuutta, joka haastaa aivoja ihan sikana. 

Toinen juttu mitä rupesin miettimään on Helin mainitsema pointti siitä, että kamppailulajit on yksilölajeja, joissa et voi harjoitella yksin. Tavallaan treeneissä ja salilla ollaan kuitenkin sitä samaa joukkuetta ja pyritään koko ajan kannustamaan ja ohjaamaan kaveria tekemään oikein. Voin siis ihan reippaasti kysyä siltä mun kilpikonnalta, että onko mun käsi nyt varmasti oikein ja varmistaa sitä et teen oikeita asioita. Yksilölajeiksi kamppailulajit tuntuu ajoittain jopa sosiaalisimmilta kuin perinteiset joukkuelajit - iholla ollaan ainakin koko ajan. Helin ja muiden mukaan salista ja treenikavereista muodostuukin perhe. 

Mut saa kyt ihan totaalisen poikki näillä vääntö osioilla. Olin kolmen hengen porukassa kun tehtiin kilpparin kääntöjä niin, että aina yhden vuoro olla 2min kilpparin purkaja tai kilppari. Toinen setti taidettiin vetää niin, että aina käännön jälkeen kilpparista tuli kääntäjä ja kolmas levännyt tuli kilppariksi. Aloittelijalla on kuulema rankkaa sen takia, että koko ajan jäpittää kaikilla mahdollisilla lihaksilla vastaan eikä osaa levätä oikeissa paikoissa. Lisäksi se mun purkamistyyli oli vetää niin paljon voimalla ku ikinä pystyin ja kerkesin, kun mun vastustajat osasi tehdä hommat paremmin noin 10% mun käyttämän voiman määrästä ja 500% paremmalla tekniikalla. Olin aivan palasina jo näiden jälkeen, mut treenejä oli siinä vaiheessa vielä yli puolituntia jäljellä. 

Sit harjoiteltiin yhtä kuristusteniikkaa, mikä oli mulle ihan uusi juttu. Tekniikkana oli kauluskuristus, jonka Heli näytti kaikille tosi tarkkaan. Mua jännitti tää osuus aika paljon, ei sinänsä se että mua kuristettaisiin, mut vaan se et itelle toi kuristusotteen ottaminen ei kyllä tuu helposti. Vaikka harjoittelukaveri sanoi, että osaa kyllä taputtaa itsensä pois otteesta heti kun se tuntuu, mut ei vaan silti. Pyysin, et kaveri treenaa ensin mulla, et tiedän miltä se ote tuntuu. Se itelle autto tosi paljon, koska siinä otteessa on kyllä tosi selkeetä millon se tuntuu ja millon ei ja heti kun taputat kaveri päästää irti. Toisaalta taas kuristusotteen ottajana joudut aika paljon säätää ja harjoittelee sitä otetta, et millon se alkaa tuntumaan. Joka tapauksessa näissä treeneissä myös kuristusotteen harjoittelu tuntui turvalliselta. 

Sit vielä loppuun sparraukset 3 x 2min. Tiedän, tää kuulostaa todella lyhyeltä ajalta, mut haastan sut kokeilemaan miten PITKILTÄ tuntuu minuutit matossa. Ottelu meni aina niin, et toinen puolustaa toinen hyökkää ja vedetään niin pitkälle et toisella on lukko tai saadaan kuristusote. Sit vaihtuu hyökkäysvuoro. Mulle annettiin näissä kyllä armoakin aika paljon, koska oikeesti mua ois viety ku litranmittaa, mut kyllä mie myös kaikkeni näihin pistin. Pari kertaa oisin voinut saada jonkun kuristusotteen, mutta ei riittänyt vielä harkkakerrat sitä ottamaan, joten päästin aina kissa-tyylisesti saaliin vapauteen. Mä en todellakaan tiedä missä kohtaa sparria voin hengähtää/hengittää vaan vedän vaan niin täysillä ku ikinä pystyn, kunnes katkeen.

Mulla oli näissä myös hammassuojat käytössä, mitkä vaikeutti hengitystä myös omalta osaltaan. Sairaan ärsyttävää kun vastustaja kannustaa jatkamaan,mut oma hengitys vaan pihisee eikä jaksa enää edes kättä nostaa. Viimeisessä sparrissa olin jo niin poikki, et kun kaveri laitto vaan vähän painoa mun rinnan päälle jouduin taputtaa itteni ulos, koska en saanut enää henkeä. Se on kyllä hauskaa,  kun periaatteessa tollanen mattopaini ei näytä juuri miltään - kaksi tyyppiä pyörii paikallaan matossa, mut HERRANJESTAS SE ON RANKKAA! 

Yhdet treenit sekä judoa, että BJJ:tä vetäneenä on aina haastava sanoa, mitä kaikkia eroja lajeissa on, mut BJJ:ssä ollaan vähän enemmän matossa painimassa, eikä tuu niin paljon heittoja. BJJ:ssä ei myöskään nuorempana lajina oo niin tiukat perinnesäännöt, kuin Judossa eli treeneissä ja otteluissa kunnioitus on läsnä, mut tapahtuu ehkä nykyaikaisempia menetelmiä käyttäen. BJJ:ssä esimerkiksi treenien jälkeen käteltiin kaikki treenikaverit, mikä oli mun mielestä tosi mukavaa! Myös BJJ:ssä on ottelupuku, Gi, mikä on samantapainen , mut ehkä vähän kevyempi kuin judon. Eipä sillä, hiki tulisi varmasti ilman pukua tai puvun kanssa. Hammassuojat mulla oli myös osassa treenejä käytössä, mut ne on treeneissä aika vapaavalintaiset. 

 

 • Mitä kehittää: Liikkuvuus, voima, kunto ja kehonhallinta. Varsinkin toi kehonhallinta ja voima on sellasia, jotka vääntöhommissa on tosi kovilla. 
 • Parasta: Kaikkensa antaminen. On jotenkin hullun siisti tunne, et vaikka tuntuu et on tosi pahassa otteessa niin jostain saa kaivettua sellainen voiman pisaran oikeaan suuntaan, et saakin itsensä sieltä pois. Kokeneempien mukaan lajissa ei myös koskaan ole valmis, vaan aina on varaa kehittyä. 
 • Pahinta: Itselle haastavinta on energiansäätely ja tekniikan oppiminen. Vaatii kuitenkin ihan hullua hiomista ja toistoja, toistoja, toistoja et jonkun opetellun tekniikan saa näkymään matsissa. 
 • Hinta: BJJ-alkaa alkeiskurssista (JKL Fight Clubilla alkaa syksyisin ja keväisin hinta 140€), jonka suorittamisen jälkeen voi alkaa käydä yhteisillä tunneilla.  Jyväskylän Fight Clubilla puolenvuoden maksu treenistä on 200€ ja siihen hintaan voi käydä kaikilla tunneilla ja hyödyntää vapaavuoroja, sekä punttisalia. 
 • Kenelle: Alkeiskurssin käymiseen ei vaadita mitään kamppailulaji taustaa, vaan se sopii kaikille. Kamppailulajeissa parantuu liikkuvuus ja keskivartalon voima, ja varsinkin suosittelisin kamppailulajeja kaikille palloilulajien harrastajille esim. kesätreeneiksi. Ei mene hukkaan!
 • Oma ranking: No tätä mie jouduin jo miettimään. Alan pikkuhiljaa huomata, että lajien ranking edes omalta kannalta on todella haastavaa, koska joku päivä tekee mieli keilaamaan ja toinen päivä painimaa BJJ:n tahtiin. Mie laitan tän nyt toiseksi, koska on monia samoja huippu-elementtejä kuin judossakin, mut toisaalta tykkäsin myös aika paljon judon just niistä vanhanaikaisistakin kunnioitussäänöistä. Lähinnä tässä alkaa lajeja kokeillessa miettimään,et voi kun voisi harrastaa kaikkea!

Kiitos Jyväskylän Fight Clubille lajitestauksesta!

Kommentit (2)

Peku jkl

Todella hyvin ja selkeästi kuvattu lajin ideaa ja vaativuuksia. Hyvä artikkeli!

Kalenteri väittää, että nyt on menossa kesäkuu, vaikka ulkolämpötiloissa ei tunnu eroa huhtikuuhun hirveästi olevan. Lajeja kasassa reilu 40 ja tavoitteena et kesäkuun lopussa luku on vähintään sen 50. Kevät oli jälleen kerran järkyttävää hässäkkä, mutta tuurilla ja olemalla sosiaalinen sain just ja just sen pari lajia viikossa kasaan.  Joka tapauksessa myös mun kiireet näyttäisivät helpommin hallittavilta näin kesällä ja oon ehtinyt suunnittelemaan mitä kaikkia lajeja voisi käydä kokeilemassa. Ainakin näitä on tulossa: 

YLEISURHEILUA. Oon aloittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden aikuisten yleisurheilukoulun, joka on jo pitkään ollut haaveena päästä kokeilemaan. Lapsena en mitään muuta ois halunnu olla kuin Karolina Kluft tai pikajuoksija Marion Jones (ennen kun se kärähti doupingista). Sieltä tulee pikkuhiljaa lajeja, kun ensin on juoksukoulu, sitten heittokoulu ja sitten hyppykoulu. Yritän juoksut jaotella tyyliin pikajuoksuun, aitajuoksuun ja kestävyysjuoksuun, ettei nyt ihan tulisi lajiesittelyä 100m, 200m, 400m, 800m, 100m aitajuoksusta, 400m aidoista, 1500m, 3000m, 3000m esteet, 5000m, 10000m juoksuista erikseen. 

PALLOPELEJÄ. Ai että! Mun lempparit ja sydänkäpyset, eli pallopelit saa kohta aloittaa. Syyskuisen polvileikkauksen jälkeen pallopeleihin tuli melkein vuoden kielto, mutta kohta on piina ohi ja luvassa on niin paljon palloja. Tennispalloja, sählypalloja, jalkapalloja, rugby-palloja, pesäpalloja, lacrosse-palloja (onko siinä edes pallo?), palloja, palloja ja palloja. Sivujuonne tähän muuten on, et kysyin lääkäriltä millon saan aloittaa pallopelit, mut endurosta, judosta ja lumilautailusta en kysynyt mitään. Kuinkahan polviturvallisia lajeja ne olikaan?

KAMPPAILULAJEJA: Vapaa-ottelu ja jiujutsu on tulossa, mutta lisäksi halajaisin kokeilla ainakin kalpamiekkailua ja ehkä vielä jotain muutakin aseella tehtävää taistelulajia, kuten aikidoa. 

ERIKOISHERKKUJA: suunnitelmissa on kokeilla Chearleadingiä, Roller Derbyä, Capoeiraa ja rastastusta, sekä edelleenkin se CS-matsi eli e-sportti ois testilistalla. Miten kivaa!

Tottakai näiden lisäksi myös paljon muuta on luvassa, mutta näiden parissa nyt ainakin ensialkuun mennään. Oon miettinyt myös, että lajeissa opittuja tehokkaita ja/tai hauskoja treeniliikkeitä voisin täällä blogissa jakaa, sillä niitä tulee melkein joka lajissa vastaan uusia. Tällä hetkellä itse teen paljon käsilläseisonta ja päälläseisonta treenejä, joita on kevään mittaan tullut opittua.

Mitä jutuista sinä haluaisit lukea? Jotain lisää, jotain vähemmän? Oon yrittänyt kirjoittaa lyhempiä postauksia, mutta huonolle menestyksellä. Sanottavaa lajeista on vaan niin paljon, että ei osaa niitä millään tiivistää. 


 

Kommentit (10)

Vierailija

Seikkailukisaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vaan ehdit. Melkein aina kisoissa on joku kuntosarja, että ei tarvitse kilpasarjasta aloittaa. Myös rogainingia ja/tai suunnistusta suosittelen. Mielenkiintoista ois lukea vaikka sprinttisuunnistuksesta kommentit, siinähän ei välttämättä mennä edes metsään. Tai liitokiekkolajeista ultimate. Tai ihan mitä vaan, kauhean kiva lukea näitä juttuja :)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos, ihana kuulla! Seikkailukisa kiinnostaa tosi paljon, se pitää muuten järkätä! Ja suunnistus on kanssa tulossa kesän aikana lajiesittelyyn, kompassin käyttö tosin on ehkä sitä ennen opeteltava! Ja kaikki muutkin lajit menee ehdottomasti testilistalle, katsotaan mitä niistä järjestyy. 

T. Silja

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi!

Tässä jos ois nyt osuva se hymiö, jossa otsalta virtaa kylmä hiki...Mäkihyppy on yks niitä lajeja, joita saattais jo jännittää kokeilla, mutta onhan se mentävä jos tilaisuus vastaan tulee. :P

T.Silja

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi, 

tulen mielelläni kokeilemaan lajia! Laittelinkin jo tuossa teille sähköpostia, eli toivottavasti blogissa nähdään pian tämäkin laji!

Silja

Liikkujanainen

Aikuisbaletti tai Balletone! Myös golf olis hauska. Ja kesällä tietty suppaaminen.

Kirkkovenesoutu on muuten supersiistiä! Aikido olis varmaan ihan sun juttu (se on tosin suurimmaksi osaksi aseetonta, eikä ihan varsinaisesti _taistelu_laji.) Miekkailulle iso peukku!

Tykkään lukea näitä sun kokeiluja ja naurattaa huomata, miten eri tavoin voi ihmiset suhtautua erilaisiin lajeihin ja asioihin (kilpailuvietti jne). Jatkoa innolla odottaen! 😊

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos Liikkujanainen! <3

Olen seuraillut myös sinun blogia ja nauratti tosiaan noi erilaisuudet :) Juoksusta taidetaan tuntea samalla tavalla! Mulle urheilu on niin tärkeä kanava purkaa tota kilpailuviettiä, etten voisi kuvitellakaan lajia, jossa ei pääsisi kisailemaan. Kaikki muu liikunta vaan tukea ja tähtäintä sille lajille missä haluan kilpailla. Voi siis sanoa, että kilpailuvietti on ihan sairas :D 

Golf osuikin jo, mutta muutkin on varmaankin tulossa. Koitan kesällä kokeilla kaikkea sellaista mikä on mahdollista vain silloin, joten ainakin suppaus tulee kesän aikana. 

Tsemppiä sun liikuntaan myös, ihanaa että liikunnasta voi nauttia niin monella eri tavalla!

Silja

Sofia

Hei, jos kättä pidemmällä varustetut taistelulajit kiinnostavat, niin tsekkailepa kuningaslaji kendo! Miekan lisäksi saat yllesi päheen bougun. Lajia voi harrastaa omaksi iloksi hyvässä seurassa, mutta kisaamaankin pääsee varsin matalalla kynnyksellä. Blogisi on oikein inspiroiva!
Sofia

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi Sofia!

Kiitos vinkistä, kendo lisätty listalle! Ois huippua tulla kokeilemaan sitäkin, on ollu itseasiassa haaveena. 

Ja kiitos kommentista, nää kyllä lämmittää aina <3

Silja

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat