Kirjoitukset avainsanalla yleisurheilu

Huhhuh tätä urakkaa. Tällä hetkellä on menossa itsellä sellainen pieni epätoivo, josko nää 100 lajia koskaan tulee täyteen. Varmaan itseasiassa testauksen puolelta tuleekin, mutta tällä hetkellä kirjoittamiseen ei meinaa jäädä puhtia. Kouluhommat on taas alkaneet ja lisäksi teen töitä useampana päivänä viikossa, joten päivän päälle kun jotain liikkuu, niin illalla ei kiinnosta läppäriä aukaista. Lisäksi alan ihan selkeästi kaivata jotain tavoitteellista liikuntaa ja säännöllistä progressiivisista harjoittelua. Vaikka kunto on vähintäänkin pysynyt samana ja liikkuvuudet, sekä taidot kasvaneet, niin sitä itsensä tavoitteellista kehittämistä kaipaan tosi paljon.

Lokakuussa en enää malta, vaan tarkoitus on ajan puitteissa lähteä yleisurheilun pariin ja JKU:n aikuisvalmennuksiin ainakin pikajuoksun puolelle. Kesän Aikuisten Yleisurheilukoulussa mua puri kyllä sellainen yleisurheilu-paarma, että pakko on saada näitä lajeja lisää. Elokuun viimeisistä kerroista vielä yksi laji on esittelemättä, nimittäin korkeushyppy. Löytyi siis viimein se laji, johon meikäläisestä ei todellakaan ole ja tää laji saattaa iskeä kyllä vakavia haasteita mun haaveilemalle 7-ottelulle. 

Mä pystyn hyppäämään hyvin eteenpäin, mutta mysteeri on, miten sen takapuolen saisi paljon korkeammalle. Kuten monessa muussakin lajissa voima hyppyyn saadaa juoksusta, joka viimeisillä askelilla muutetaan ylöspäin meneväksi. Valmentajamme Johanna puhui törmäämisestä, eli vauhti ikään kuin tömäytetään seinään ja ponkastaan sillä energialla sen seinän yli. Korkeushypyssäkin on tietyt askeleet, joilla loikka tulisi tehdä eli viimeinen ennen hyppyä on tosi pitkä loikka, jossa sillä ulommaisella jalalla aina ponkaistaan ja vapaa jalka nousee koukkuun ja vie jo vähän ylöspäin.  Harjoiteltiin huolellisten lämmittelyiden jälkeen tätä hyppyyn johdattavaa askelta sekä vapaalla radalla, että matalien aitojen yli. 

Seuraavaksi päästin kokeilemaan erilaisia hyppytekniikoita ja etsimään sitä jalkaa, joka on vahvempi tässä lajissa. Me kokeiltiin vauhtijuoksua molemmilta puolilta ja testailtiin myös erilaisia tekniikoita, esim. hyppääkö patjan puoleisella vai vastakkaisella jalalla. Flop-tyylissä mitä sit lopulta lähdettiin hakemaan hypätään just sillä ei-patjan puoleisella ja mie kun hyppään ihan selkeesti vasemmalla jalalla, niin otan vauhdin oikealta. 

Otettiin taas ensin vaan ihan lyhyellä vauhdilla sitä kaarrejuoksua ja korkeuden mittarina oli naru, ettei rimakauhua pääse syntymään. Kaarren juoksu saa olla tosi jyrkkä ja asennon pitäisi pysyä koko ajan korkeana, joten keskivartalon hallintaa saa tässä lajissa todellakin harrastaa. Kun oltiin tarpeeksi kokeiltu narun kanssa, päästiin myös ihan riman kanssa kokeilemaan. Muutamia tosi matalia koreuksia pääsin kyllä suht helposti, mutta rima kohotessa jo 1,15metriin niin se näyttää mun mielestä jo tosi korkealta. 

Jostain syystä mulla meinaa kyllä siinä vähän homma tyssätä. Kun se hyppy pitäisi alkaa jo tosi aikaisin ja aika kaukaa sieltä mistä patja alkaa, niin mulla tekee mieli vaan mennä hirmu pitkälle sinne lähes patjan keskikohdan luokse ennen kuin hyppään. Hyppy meinaa jo siinä vaiheessa törmätä sinne toista tolppaa kohden. Mua auttaa tässä lajissa se kun muitten seura, ja uskallan heti paremmin, kun joku toinen hyppää sen korkeuden mun edellä. Itsekseni jos kokeileisin, niin juoksisin vaan ihan reteästi ohi siitä rimasta ja jatkaisin matkaa. Mulle tää ainakin on niin sellainen itseluottamus laji. Jos epäilet jo lähtiessä itseäsi, niin ei mitään toivoa päästä sen riman yli. 

Tässäkin lajissa oli kuitenkin hauskaa huomata, miten osa tyypeistä innostui tästä lajista heti paljon paremmin kuin mistään aikaisemmista. Itse en todellakaan ollut tässä "tää laji on niin mulle"-kerhossa. Hitsi vieköön, että tää on yksi naisten 7-ottelun lajeista.

 • Mitä kehittää: Räjähtävää voimaa ja kehon hallintaa. Psyykkisiä ominaisuuksia. 
 • Parasta: Rimaa heiluen yli ja se, jos saat oikeastikin ylitettyä itsesi.
 • Pahinta: Itsensä epäily, joka johtaa rimakauhuun. 
 • Missä ja miten: Korkeuhyppy kuuluu JKU:n aikuisten yleisurheilukoulun lajivalikoimaan, joka on taas parhaillaan menossa. Aikuisten lajivalmennusten kautta voi lajista innostuessaan päästä myös hyvin korkeushyppyä harjoittelemaan. Aikuisenakin tämän lajin voi hyvin oppia ja myös tässä lajissa harjoittelu vaatii todella monipuolista liikkumista. 
 • Oma ranking: Tätä on kyllä ihan hauskaa kokeilla, mutta mun korkeushyppy taidot ei oo kyllä luontaisia, joten ei ihan sikana innosta tätä ainakaan vielä opetella. Ehkä mie lämpiä tälle lajille joskus myöhemmin. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Yleisurheilukoulussa tehtiin juoksujakso tarkoituksella hyppyjakson alle sen takia, että juokseminen on avain hyppäämiseen. Pituushypyssä, kuten niin monessa muussakin yleisurheilulajissa juoksun voima ja nopeus on saatava kasaan, jotta hyppy voi kantaa pitkälle. Joten pituushypyn alkutreeneissä tehtiin samat alkuverryttelyt, koordinaatiot ja avaavat vedot kuin pikajuoksuharjoituksissakin.

Ennen hyppyä pitää löytää se hyppäävä jalka, joka oikeakätisillä usein on vasen, mutta sen voi testata laittamalla silmät kiinni, nojaamalla eteenpäin. Kumpi jalka ottaa ekana askeleen eteenpäin, on usein se voimakkaampi jalka. En tiedä voiko sen liialla ajatttelulla pilata, mutta jostain syystä otin kuitenkin oikealla askeleen vastaan, vaikka hyppyjen aikana tunsin selkeästi, että vasen on itsella vahvempi hyppäävä jalka.

Sitten ruvettin hakemaan hyppyä. Pituushypyssä tärkeää on hypätä pituuden lisäksi myös korkealle, että sitä pituutta oikeasti tulee. Varsinaista hyppyä ennen tulee vauhdinotossa lyhyempi askel, josta koko juoksun aikana kerätty nopeus muutetaan voimaksi, joka ponkaistaan ylös ja eteenpäin. Vauhtia harjoiteltiin ensin vain ihan muutamalla askeleella hiekalle, jotta hyppääminen ja laskeutuminen hiekalle tulisi tutuksi. Näissä hypyissä alastulo tuli otettua vielä aika selkeästi jaloille alas. Koska ennen hyppyjä liikuvuudet ja juoksemisen liikeradat oli avattu, tuntui hyppääminenkin rennolta verrattuna moniin loikkaharjoituksiin, joita tulee usein tehtyä vähän puutteellisilla alkulämmittelyillä. 

Palautteen saamisen jälkeen aloitettiin hakemaan pitempää vauhtia. Askelmerkki haettiin kymmenen askeleen päähän, mikä otettiin niin, että lankulta lähdettiin rennosti juoksemaan kymmenen askelta kohti lähtöpaikkaa ja pari merkkasi pisteen, johon kymmenes askel tuli alas. Useimmiten tämä oli paikka, josta askel osuisi lankulle kun merkiltä hyppäävällä jalalla lähtee liikkeelle. Itse en merkkiä saanut kuitenkaan pitämään kertaakaan paikkaansa, sillä jokaisella hyppykerralla juoksuvauhti vaihteli niin paljon. Oikeastihan pituushyppääjät merkkaavat askelmerkin todella tarkkaan, mutta toki sitä joutuu kisoissakin säätämään esimerkiksi mondon rullauksen tai kropan kireyksien mukaan. 

Alkuun oli tarkoitus ottaa rento vauhti, kiihdyttää sitä tiettyyn pisteeseen, rullata lankulle ja hypätä ylöspäin. Oikeasti pituushypyssä pyritään tietysti maksimoimaan se nopeus lankulle tultaessa, mutta silloin kropassa pitää olla jo reilusti voimaa, että hyppy ei mene läpi. Itselläni ongelmana oli koko ajan liian kovan vauhdin ottaminen. Kun vauhti kiihtyy liikaa, ei hyppäävässä jalassa ole tarpeeksi voimaa kääntää sitä hyppyä ylös, eikä edes muista hypätä korkealle, vaan se koko hyppy tulee alas nopeasti. Maltti vaan ei meinannut riittää vauhdin hidastamiseksi. Lisäksi kun askel ei meinaa ikinä osua lankulle, joutuu lopussa joko loikkaamaan tai sipsuttamaan, mutta siltikin hypyt tuntuivat aina lähtevän väärällä jalalla eteenpäin. Hypyn jälkeen vaihtelin merkin paikkaa, mutta vasta viimeisellä sain sen oikean eli vasemman jalan lankulle. 

Me hypättiin vuorotellen, joten välissä ehti palautumaan ja pohtimaan saamiaan vinkkejä ja sitä, miten saisi seuraavassa hypyssä ne korjattua. Kuitenkin hyppääminen on kropalle myös todella raskasta, sillä nopeasti sekä pohkeet, että takareidet ainakin itsellä ilmoittelivat itsestään ja kireyksistä. Varsinkin pohkeet tuntuivat menevän melkolailla kokonaisuudessa jumiin, joten kropassa tiesi, että hyvien hyppyjen määrä oli niiltäkin osin rajattu. Pituushyppy on siitä koukuttava laji, että jokaisen hypyn jälkeen tekee mieli hypätä uudelleen ja parantaa tulosta. Aina tuntuu siltä, että varmasti pystyn tuosta parantamaan. Valmentajana ollut Alpo sanoi kuitenkin, että hyvä suoritus pitää aina jättää viimeiseksi, jotta oikeat liikemallit jäävät muistiin. 

Hyppyä on tarkoitus venyttää ilmassa mahdollisimman pitkälle ja siitä on eri tekniikoita, mutta itsellä se ilmalento kestää niin vähän aikaa, ettei siellä kerkeä juurikaan mitään miettimään tai tekemään. Alastulossa oikeilla pituushyppääjillä täytyy olla hullu määrä voimaa keskivartalossa, jotta kroppa ei putoa liian aikaisin hiekkaan. Sillä voimalla voidaan saada merkittävästi lisäpituutta hyppyyn. Itselle eniten tuotti juuri se liian vauhdin ottaminen ja läpi hyppääminen. Parhaat tulokset tulivat juuri siten, että otti rennomman vauhdin ja keskittyi ylöspäin hyppäämiseen, sekä kurottamiseen. Parhaimmat loikat sain noin 4,5m paikkeille, mutta jos juoksuvoiman saisi valjastettua loikkiin, voisi olla mahdollista hypätä pidemmällekin. 

Yläkoulun kisoissa muistan, että mukavinta pituushypyssä oli tiukat kisat, jossa kaikkien osallistujien ennätykset paranivat kun toinen hyppäsi aina pidemmälle kuin toinen ja vuorotellen pääsi yrittämään parastaan. Askelmerkin kanssa pelaaminen on tietysti kisoissa erityisen tärkeää, koska kukaan ei halua hukata hypyn mitasta 20cm tai astumalla puolella sentillä pitkää hyppyä yli. Pituushyppääjällä vauhdinotossa pitääkin olla tietty rentous ja rutiini, jotta merkki loksahtaa kohdilleen, eikä riippumatta askeleen osumisesta, on hypättävä vain niin paljon kuin lähtee.  

Pituushypyn lisäksi kokeiltiin myös kolmiloikkaa, jonka askeleet ja tekniikka oli monelle yllätys. Tässäkin hyppäävä jalka on jokaisen oma valinta, mutta itselle lähtevä jalka on aina ollut vasen. Ensin tulee kinkka, eli itse lähden ekaan osaan vasemmalla ja tuun vasemmalla alas, toisen hypyn (loikan) tuun oikealla oikealla alas ja kolmas on hyppy, joka tullaan hiekalla samaan tapaan kuin pituushypyssä. Tässä jaloissa molemmissa jaloissa pitää kuitenkin olla järjettömästi voimaa, sillä tarkoituksena on säilyttää kova vauhti jokaisen hypyn läpi, jolloin jalat eivät saa välissä kovin notkua. Ensinnäkin jo sen loikan ottaminen vastaan vaatii sikana voimaa ja sit se sama voima pitäisi pystyä jatkamaan vielä eteenpäin. 

Ensin reenailtiin tässä vaan askelia kuntoon ja tämän jälkeen kokeiltiin ihan lyhyen vauhdin kanssa. Aloittelijan tässä lajissa on haastavaa saada kolme loikkaa, eikä vaan "kolme pikku hyppyä", joten vauhdin pitää olla tasapainossa niiden loikkien kanssa. Itsellä se vauhti tyssää aika lailla juuri siihen ekaan kinkkaan. Toinen osa jää noin metrin mittaiseksi ja siitä myös viimeinen hyppy osa on vaatimaton. Ensimmäisenä minun kannatti yrittää ottaa ensimmäisestä loikasta hiukan pituutta pois, jotta saisin vauhdin jatkumaan hyppyjen läpi paremmin. Tää neuvo auttoi tosi paljon, mutta muisti ei enää riittänyt kurottamaan sitä viimeistä hyppyä. Pala kerrallaan tässäkin lajissa. 

 • Mitä kehittää: Jalkojen ja keskivartalon voimaa, räjähtävyyttä ja liikkuvuutta. Koko keholle kuitenkin todella raaka ja brutaali laji. 
 • Parasta: Pienten palasten loksahtaminen kohdillaan, jotta voi saada huippu suorituksen aikaan. Ja vaikka pitää tehdä täysillä, niin pitää tehdä rennosti. Myös pään pitää olla kasassa ja kovat kilpailijat ovat näissä lajeissa parhaimmillaan. 
 • Pahinta: Lajin kääntöpuoli on juuri ne pienet palaset. Jos joku hajoaa, hajoaa koko sen päälle rakennettu korttitalo sen mukana. 
 • Missä ja miten: Jyväskylän Kenttäurheilijoissa pääsee yleisurheilukoulun kautta lajeihin tutustumaan (150€)  ja lajivalmennuksen (60€/kk) kautta aikuisena treenailemaan. 
 • Oma ranking: Top 10 lajeissa on jo kohta niin monta yleisurheilulajia, että kohtelen itseäni kyllä väärin, jos en jotain niistä ala harrastamaan. Kyllä pituushyppy ja kolmiloikka menee samaan kasaan!

 

Kommentit (0)

Seiväshyppy ei äkkiseltään kuulostaa yhtään lajilta, jota voisi ruveta opettelemaan tai harrastamaan, mutta toisin kuitenkin on. Aika paljon haasteita sen oppimisessa toki on, eikä ensimmäisellä kerralla JKU:n aikuisten yleisurheilukoulussa päästy vielä päätä huimaaviin korkeuksiin, mutta ei laji mahdoton haaste kuitenkaan ole. Täytyy silti sanoa, että tässä lajissa menestyäkseen on kyllä pakko painella reikäpäänä menemään: arvostan! Itteäni ei äkkiseltään huvittais kepin nokassa yli neljän tai viiden metrin korkeuteen lennellä. 

Homma lähtee taas liikkeelle juoksusta. Seiväshypyssä yhdistyy kova juoksu, kyky hypätä korkealle ja yläkropan voima, jotta seipään kyytiin pääsee, ja sit vielä rutkasti kehonhallintaa, jotta pääsisi lisäksi ylöspäin. Juoksu on vähän "gasellimaisempaa" kuin pikajuoksussa, eli polvi nousee korostetummin ja eka harjoitus lämmittelyiden jälkeen olikin opetella juoksemaan askeleet tötsien väliiin pitäen ryhdin kunnossa ja askeleen kimmoisana. Seuraavaksi saatiin jo seipäät käsiin ja yllätyin sekä siitä, miten pitkiä ne on, että siitä miten ne kuitenkin on kevyitä.

Seipään kanssa opeteltiin ensin ote, jota ei oo kyllä helppo selittää. Hyppyhetkellä itsellä oikeakätisenä oikea käsi on yläkäsi ja vasen alakäsi. Juoksun aikana seivästä kannetaan ikään kuin lonkan päällä siten, että mulla oikeakäsi tulee sinne lonkan päälle ja vasen kannattelee seivästä edessä. Ensin harjoiteltiin kävellen seipään asennon vaihtamista ala-asennosta hyppyasentoon ja sitten sama vielä juosten. Vaikka sanoin, että seiväs oli kevät niin voi luoja, että oli olkapää tulessa tästä liikkeestä. 

Koko porukan tavoitteena oli hypätä siis patjalle sillä seipäällä. Seuraava vaihe siitä ois ruveta hyppimään narun yli ja sen jälkeen sitten riman yli. Kyllä meitä jännitti jo ihan sen patjankin päälle pääseminen. Oikeat seiväshyppääjät ottaa yli 15 askeleen vauhdin, me opeteltiin ensin kahdella askeleella pääsemään ylös. Toki kun tarkoitus ei ollut päästä kovin korkealle riitti matala ote seipäästä.  Yläkäsi laitettiin alussa noin sille korkeudelle, että seisaltaan ylsi ottaa kiinni. Myöhempiin hyppyihin korkeutta lisättiin muutaman vaaksan verran ylöspäin. Tekniikka alussa on vaan niin yksinkertainen että, seiväs kuoppaan ja sen oikealta puolelta ylös ja istualleen patjalle. Helpointa oli olla ajattelematta kun hyppäsi ja toisaalta ei siinä kerenny paljon ajatellakaan, kun niin läheltä lähdettiin.

Sivussa sai harjoitella sen seipään varaan loikkaamista ja heti jos erehtyi liian korkealta ottamaan niin aika korkealla yhtäkkiä oli. Sit kokeiltiin mennä neljän ja kuuden askeleen vauhdilla patjalle ja homma alkoi vauhdin myötä vähän helpottua. Muutaman kerran mulla meinasi se yläkäden ote pettää ja valuin hypätessä alaspäin, mutta kertaakaan ei tuntunut siltä, ettei patjalle asti pääsisi. Toki me hypättiin seipään kanssa patjalle istumaan. OIKEASTI pitäisi ottaa kunnolla vauhtia, hypätä jalat ja lantio ylös, kääntyä ilmassa takaisin menosuuntaan, työntää seiväs pois, mennä riman yli ja pudota selälleen. Tosi korkealla sun on työnnettävä seipään päästä hypyn lopussa itsesi vielä korkeammalle. Aika monta juttua jäi vielä opettelematta. 

 • Mitä kehittää: Todella monipuolisesti kehittävä laji, jossa on oltava nopeutta, voimaa, notkeutta, kehonhallintaa jne.
 • Parasta: On se aika siistiä hypätä seipään varassa korkeammalle. Mukavaa on myös lajin monipuolinen haastavuus. 
 • Pahinta: Pelko siitä, että tulee ohi patjan. Oma itseluottamus on tässäkin lajissa oikeasti se yksi tärkeimmistä välineistä. 
 • Missä ja mitä: Laji, jota ei tule aina mietittyä mahdolliseksi harrastukseksi. Kannattaa kuitenkin käydä kokeilemassa, meidänkin ryhmässä moni oikeasti innostui tästä lajista, vaikka eivät olisi ikinä sitä uskoneet. Esimerkiksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden aikuisten yleisurheilukoulussa pääset lajia kokeilemaan. Siellä voi valita kaikki lajit (150€) tai pelkästään vaan heitto, juoksu tai hyppykoulun (60€/koulu). Harjoittelua on helppo jatkaa aikuisten lajivalmennuksissa 60€/kk jos esimerkiksi seiväshypystä innostuu. Mikään ikä ei ole liian myöhäinen aloittaa uuden oppimista. 
 • Oma ranking: Täytyy myöntää, ettei seipään päässä heiluminen oikeasti tunnu itselle kovinkaan ominaiselta lajilta. Se ei todellakaan ollut niin kauheaa, kuin kuvittelin, mutta toisaalta en myöskään heti syttynyt tähän. 

 

 

Kommentit (0)

Vaikka Suomen keihästaso on kärsinyt tämän kesän aikana pienestä alennustilasta, niin ei hätää! Nyt ruvetaan kaikki heittämään keihästä, niin alkaa keihäs-hype ja loppuu muuten valitus siitä, ettei ne vaan osaa. Keihäänheitto on nimittäin kaikessa yksinkertaisuudessaan yhtä aikaa järkyttävän herkkä ja toisaalta sairaan brutaali laji! Keihäänheittoa olen opetellut muutamia kertoja koulussa ja sit meillä oli nuorena kotona keihäs jota pystyi pellolla viskomaan, mutta nyt pääsin ensimmäistä kertaa kunnon opetukseen JKU:n aikuisten yleisurheilukouluun.

Sen verran tiesin etukäteen, että paikaltaan pystyn pelkällä kädellä heittämään 20m, mutta jos yritän ottaa vauhtia, heitän 10 metriä. Ajattelin siis, että varmaan päästään harjoittelemaan pelkästään paikaltaan heittoa. Mitä vielä! Ristiaskeleet haltuun ja heittämään, sanottiin yleisurheilukoulussa. Ja kun ohjaaminen on laadukasta, saadaan myös tuloksia nopeasti aikaan. Jokainen meidän ryhmästä pystyi reilun tunnin jälkeen vauhdin kanssa keihästä heittämään, vaikkei maailmanennätyksiä ehkä nähtykään!

Liikkeelle lähdettiin taas tutuista lajivoima- ja notkeusharjoituksista, joista tällä kertaa olellista oli saada jalkojen liikelaajuudet auki (varsinkin lonkankoukistajista) ja notkistaa myös kyljet, selkä ja olkapään liike sellaiseksi, ettei ensimmäisellä viskaisulla lähde käsi irti. Tuossa kun kävin viikonloppuna Kalevan Kisoja ihmettelemässä, huomasin että todellakin huikeat liikkuvuudet on oikeilla keihäänheittäjillä verrattuna meidän rautakankimaisiin liikkeisiin. Seuraavaksi haetiin keihäästä ote ja käden oikeaa liikerataa paikallaan melko samalla tavalla kuin tällä Ylen videolla, jolla Antti Ruuskanen näyttää miten homma toimii. Itse taisin luontaisesti ottaa juuri tuon peukalo-etusormiotteen keihäästä.  

Kun käden hommat oli paketissa harjoiteltiin ensin keihäskädessä juoksua, ristiaskeleita ja viimeisenä ristiaskelhyppyä, jonka päätteeksi keihäs lentää toivottavan kauniissa kaareessa tosi pitkälle. Ihan ensimmäinen osa vauhdinottoa on siis tuo juoksu keihäskädessä. Monesti tää osa jää aloittelijoilta pois, koska mitä kovempi vauhti, sen vaikeampi heitto on hallita. Mitä pidemmälle keihään haluat, sen kovempi vauhti sulla täytyy olla. Kuten kaikissa heitto ja hyppylajeissa, vauhti kiihtyy loppua kohden ja on toivottavasti ratkaisuhetkellä kovimmillaan. Alkujuoksussa keihästä piti yrittää pitää vaan mahdollisimman stabiilisti heittokäden nyrkki otsantuntumassa liikkuen. Tätä oli tosi hauskaa juosta muutaman kerran kenttää poikittain, sillä keihäs kädessä onnistuin lyömään itseäni todella monta kertaa nyrkillä ohimoon, kun ei se käsi ihan stabiilisti meinaa otsan vierellä pysyä. 

Seuraavaksi sitten käsi heittoasentoon taakse ja harjoittelemaan ristiaskeljuoksua, jonka aikana se keihään kärki tuodaan silmäkulmaan ja käsi suoraksi taakse. Mulla kun on vahva pesäpallotausta niin voitte uskoa, että jokaikinen ristiaskel on aina väärältä puolelta. Keihäänheitossa sen takajalan askel eteenpäin on tarkoitus ottaa etujalan ETUPUOLELTA, mutta automaattisesti joka kerta ellei keskity pelkästään siihen 110% se jalka tulee mulla takaa. Silloin kroppa kääntyy väärään suuntaan ja puolet heiton kropan antamasta tehosta jää pois. Lopullinen heitto lähtee sit ristiaskelhypystä, joita voi ottaa yhden tai kaksi. Sit sen vauhdin pitäisi päättyä siihen kuuluisaan pönkkäjalkaan, jonka tuella kaikki liike-energia koitetaan saattaa keihääseen. 

Harjoiteltiin ensin heittoa vaan muutaman kevyen ristiaskelhypähdyksen jälkeen. Heitto kevyellä kädellä ja koitettiin saada se lentämään. Sit lisättiin vähän ristiaskeljuoksua ja muutama hypähdys ja sit heitto ja taas fiilisteltiin mihin se menee. Ja sit seuraavaksi päästiin kokoamaan tai ainakin yrittämään kaiken kolmen homman kokoamista yhdeksi suoritukseksi. Mie tunsin jo yhden vauhdin kanssa otetun heiton jälkeen sen kuuluisan "pienen nypähdyksen nivusessa" eli toisin sanoen, mun lonkankoukistaja veti ihan kramppiin yhden vauhdikkaamman heiton jälkeen. Että voisi saada siirrettyä voimaa jaloista käsiin, vaaditaan paljon liikkuvuutta, joka mulla kinnasi pahiten lantion kohdalta kiinni. 

 

Jälleen kerran jokaiseen heiton aikana on yritettävä keskittyä niin moneen asiaan yhtä aikaa, että väkisinkin monta kohtaa unohtuu. Monen lajin oppimisen hienoja juttuja onkin, sit kun pääsee hiomaan vaikka pelkästään sitä ranteen asentoa. Itelle aina joskus tuntuu, että ihan hengittäminen ja juokseminenkin on haastavaa tehdä yhtäaikaa, niin yritä siihen ottaa sit keihäs, ristiaskelujuoksuja ja heitto perään. Näyttää helpolta kun ammattilaiset sitä tekee, mut ei oo niin kovin helppoa kun itse yrittää. Mukavaa on saada kuitenkin sellainen onnistunut rento suoritus ja vielä niin, että se keihäs jää pystyyn! Älyttömän mukava laji on myös katsoa, eli MM-kisoja odotellessa!

 • Mitä kehittää: voimaa, ketteryyttä, nopeutta, räjähtävyyttä. Mitä näitä nyt on...
 • Parasta: Kun keihäs lähtee oikeassa asennossa, lentää pidemmälle kuin ennen ja itteäkään ei satu mihinkään paikkaan!
 • Pahinta: Ei tarvii olla iso moka jalan tai käden asennossa, niin keppi ei lennä. Ei sitten millään. 
 • Missä: Aikuisten yleisurheilukoulussa opetellaan lajeja joka lähtöön. Suosittelen vahvasti esimerkiksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aikuisten yleisurheilukoulua, jossa voi valita kaikki lajit (150€) tai pelkästään vaan heitto, juoksu tai hyppykoulun (60€/koulu). Harjoittelua on helppo jatkaa lajivalmennuksissa 60€/kk sen jälkeen kun oma laji löytyy. 
 • Oma ranking: Heittolajit on ollu kyllä juoksun jälkeen ihan parhaita, eikä tää keihäs oo kyllä yhtään hullumpi. Ehkä vielä hauskempaa kuin kuulantyöntö, joten kärkeen menöö.

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat