Kirjoitukset avainsanalla lajikokeilu

Futsal on laji,  jota tavallaan oon pitäny vaan futiksena sisällä pelattuna. Ja periaatteessa lajeissa paljon yhteneväisyttä onkin. Se mikä yllätti, niin futsal on kuitenkin taidollisesti ja taktisesti tavallaan kuitenkin tosi erilainen peli, koska pitkiä matkoja palloa ei syötellä tai kuljeteta.  Pääsin Liikunnan Riemun Naisten kakkosporukan kanssa lajia kokeilemaan ja tosi siistiä oli päästä tutustumaan taas uuteen lajiin. Mä nyt häpeäksi tunnustan, että yhden yhtä futsal-peliä en oo koskaan kattonu, vaikka Jyväskylässä on mahdollista päästä seuraamaan sekä naisten, että miesten futsal-liiga derbyjä Liikunnan Riemun ja Kampuksen Dynamon välillä. Tästä nyt ehkä päätelläkin voi, ettei mulla myöskään hirveesti kokemusta ollut lajista etukäteen, vaikka pallon potkiminen säbätreenien alkulämpönä ja koulussa on tullu jonkun verran tutuksi. 

Futsalia pelataan sisäkentillä 4 vs 4 + maalivahdit. Pallo on vähän pienempi kuin jalkapallossa ja pomppii myös vähemmän. Rajanylitysten jälkeen palloa ei heitetä, vaan se potkaistaan takaisin peliin ja pelaajia saa kentälle vaihtaa niin paljon kuin lystää, toki penkille niitä saa ottaa enintään 7. Kontaktia toiseen pelaajaan ei saa ottaa, mutta mikäli näin tapahtuu tulee virhe, jonka seurauksena saa vapaapotkun.  Peliaika on 2x20min ja joukkueen virheet lasketaan yhteen puoliajan sisällä. Kuudennesta virheestä lähtien vastustaja joukkue saa jokaisesta virheestä vapaapotkun ilman muuria, jolla saadaan hyvin rikkeitä lajin sisältä siivottua. 

 

Liikunnan Riemun naisten porukassa monella oli usean vuoden kokemus futsalista ja toisilla taas pidempi pätkä esim. jalkapallon harrastamista taustalla, ennen kuin ovat siirtyneet futsalin pariin. Toki lajin voi ottaa haltuun vähemmälläkin palloilukokemuksella, mutta toki pelinlukutaito on sellainen, joka aina auttaa, vaikka ei vielä niitä teknisiä elementtejä pallon kanssa toimimiseen olisikaan.  Riemun naisilla on tarkoitus pelata tällä kaudella naisten harrastesarjaa, joten treeneissä keskitytään pelaamisen lisäksi juuri välineen hallintaan ja pelin sisällä tapahtuviin asioihin kuten 1 vs.1 tilanteisiin. 

Ihan perustreeninä kaikissa palloilulajeissa tuntuu toimivan yhtä hyvin jonoissa syöttely erilaisin variaatioin. Futsalissa mulle jo ihan pallon kuljettaminen ja liikkuminen eteenpäin on tarpeeksi haasteellinen yhdistelmä, mut kun siihen lisättiin vielä esim. harhautuksia molemmilla jaloilla niin huhhuh! Peliä pelataan oikeesti futsalkengillä, mitkä on sellaset tosi kevyet sisäpelikengät. Mä pelasin mun tavallisilla sisäpelikengillä ja niiden tahmeus suhteessa pallon hallinnan vaikeuteen saa mun menon näyttämään ainakin melko kompastelevalta. Pallo kyllä menee eteenpäin, mutta meikä pysähtyy. 

Kun sit vielä toinen jalka yleisesti ottaen on se luonnostaan parempi tekemään ja oppimaan ja se toinen on vähintääkin kömpelö, jos ei melkein turha, silloin kun jotain uuttaa yrittää opetella. Esimerkiksi yksi harhautus mitä opeteltiin alussa oli ensin sellanen pikkukuljetus eteenpäin, sit vasemman jalan pyöräytät pallon ympäri ja astut sen siihen pallon vasemmalle puolella ja teetkin sen kosketuksen siihen palloon oikealla jalalla tökäten palloakin oikealle. Joo okei, hirveen vaikee yrittää selittää, mut tää on se superhieno harhautus jonka haluaisin oppia tosi hyvin! Ja toisella jalalla sain aina välillä siitä järkevänkin lopputuloksen, mutta toinen ei oikein totellut ja palloa sai välillä hakea aika kaukaakin takaisin treeniin. Sen jälkeen harjoteltiiin kolmen ryhmissä pallokosketusta ilmassa oleviin palloihin niin, että kaveri aina heitti sen sulle ilmaan ja sä jatkoit sen seuraavalle kaverille jalalla suoraan ilmasta. Jälleen kerran mun oikee totteli yllättävänkin kivasti, mutta vasen ei vaan totellut. Vaikeeta on vaada saada oikea kulma ja voima siihen ”väärän jalkaan”, kun sitä ei oo tottunut kovin tarkasti liikuttelemaan. 

 

Seuraavaksi siirryttiin sit pitempiin syöttely treeneihin, joissa liikuttiin salissa vähän niinku timantin muodossa jonosta toiseen. Siinä sai treenata ensin pitkää syöttöä salin päästä päähän, toki sit myös vastaanottoa, lyhempiä syöttöjä ja kaverille juoksuun pallon ajoittamista. Tää oli kyllä ihan mahtavan monipuolinen treeni, mut toki ajatukset piti yrittää samalla pitää kasassa. Tulee syöttö eteenpäin, taaksepäin, pitkänä ja sit välillä pitää ite lähtee juoksee ja olla valmiina vastaanottaa palloa. Hyvä puoli on, ettei yhtä huonoo suoritusta kerkee jäädä murehtii ku seuraava on jo tulossa ja siinä voi yrittää tehdä paremmin. 

Sit treenattiin vielä 1 vs. 1 ja 2.vs. 1 tilanteita niin, että hyökkäävällä oli tarkoitus päästä myös vetämään maaliin. Kortepohjan koulun hallissa ei futsalmaaleja ollut, joten maaleina toimi nyt vaan salibandymaalit ilman maalivahteja. Tarkoituksena 1 vs. 1 tilanteissa oli päästä kokeilemaan nyt niitä harhautuksia mitä alun ensimmäisissä treeneissä harjoiteltiin ja toisaalta pakkina vaan yrittää mahdollisimman hyvin olla mukana hyökkääjän liikkeissä. Puolustaminen tässä harjoituksessa oli tosi paljon helpompaa kuin hyökkääminen, sillä pallon kanssa pienessä tilassa kikkailu vaatii kyllä sellasia taitoja, joita mulla ei ole. Kahdella yhtä vastaan hyökkäyksissä koitettiin ottaa taas kentän tilaa hyötykäyttöön, mutta vaikka tässä pääsee jo paremmin ohi, on yllättävän vaikee saada sit vielä se laadukas veto kohti maalia. Mulla ainakin monesti käy niin, että se potku varsinkin suoraan syötöstä menee vähän ohi pallosta ja sit myös ohi maalin. 

Treenien lopuksi päästiin myös pelaamaan. Nyt sai vielä paremmin kiinni siitä, miten paljon sitä taitoa pitäisi olla, että eteenpäin pääsee. Meitä oli just sen verran treeneissä, että pelattiin 4 vs. 4 + yksi jokeri (minä) joka oli molemmilla puolilla siten, että aina kun pallo oli sinisellä hyökkäsin niiden kaa ja kun mustalla niin, sit hyökkäsin niiden kaa. Oli muuten hauska harjoitus myös olla molemmilla puolilla, sillä väkisin vaan aloin olemaan henkisesti vähän enemmän toisella puolella, vaikka molemmin puolin mukana kuitenkin. Toisen joukkueen kanssa hyökätessä se yritys oli vaan pikkasen kovempi. Futsalissa kenttä on niin pieni, ettei pallon kanssa juurikaan lähdetä pitkiä matkoja seikkailemaan. Siksi peliä ja tilaa pitää yrittää syötöillä ja pienillä haastoilla siellä täällä saada vapautettua. Ite koin, että mitä rauhallisemmin pallon kanssa otin, sen paremmin meni. Jos jotain hätiköityä tai nopeeta ratkaisua yritti, sain nopeesti taas vaihtaa puolta. 

Futsal on siitä kiva laji, että pelikavereiden osuessa yksiin, laji sopii ihan kaikentasoisille pelaajille. Sitä on helppo (lue: lämmin) harrastaa sisähalleissa ja periaatteessa peliporukalle ei tarvii kuin yhden pallon, jos ei halua tekniikkaa yhdessä harjoitella. Pallon potkiminen tekee kyllä koko kropalle ihmeitä ja motoriikan ja tasapainon kannalta tollanen yks pomppiva pallo ja sen liikuttelu on kyllä jo ihan riittävän haastavaa. Vaikka kenttä on paljon pienempi kuin jalkapallossa, ei helpommalla kuitenkaan pääse. Laji vaatii erilaista liikkumista pienessä tilassa, suunnan muutos nopeutta ja ketteryyttä. Mulla oli ainakin ihan todella hiki ton peliosuuden jälkeen, eikä mikään muukaan osa treeneistä jättänyt kylmäksi. 

 

 • Mitä kehittää: kuntoa, tekniikkaa, peliälyä, tasapainoa, reaktionopeutta.
 • Parasta: Vastustajasta ohi pääseminen jollain pikku kikalla. 
 • Pahinta: Vastustajalle pallon menettäminen just sen pienen hienon kikan takia. 
 • Mitä ja missä: Jyväskylässä Liikunnan Riemu, että Kampuksen Dynamo tarjoaa eritason joukkueita ihan SM-tasolta harrastesarjoihin, mut pelailuvuoroja löytyy lisäksi sit esim. korkeakoululiikunnalta ja monessa muussakin seurassa futsalia pääsee pelaamaan.  Se on kyllä siistiä, että Futsalin harrastaminen on monella tasolla mahdollista ja tää laji on nähdäkseni nousussa. Toki kannattaa myös käydä katsomassa näitä pelejä, sillä oon kuullu(en vielä omin silmin nähny), että ne tarjoaa kyllä aikamoista urheiluviihdettä. 
 • Oma ranking: Todella hyvää urheilua. Haastaa kroppaa eritavalla kun monet mailapelit joita oon pelannu ja vaatii erilaista kehonhallintaakin.  Pelailuvuoroilla voisin todellakin kuvitella käyväni ihan säännöllisestikin, sillä pelaaminen on yksinkertaisesti vaan hauskaa. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalenteri väittää, että nyt on menossa kesäkuu, vaikka ulkolämpötiloissa ei tunnu eroa huhtikuuhun hirveästi olevan. Lajeja kasassa reilu 40 ja tavoitteena et kesäkuun lopussa luku on vähintään sen 50. Kevät oli jälleen kerran järkyttävää hässäkkä, mutta tuurilla ja olemalla sosiaalinen sain just ja just sen pari lajia viikossa kasaan.  Joka tapauksessa myös mun kiireet näyttäisivät helpommin hallittavilta näin kesällä ja oon ehtinyt suunnittelemaan mitä kaikkia lajeja voisi käydä kokeilemassa. Ainakin näitä on tulossa: 

YLEISURHEILUA. Oon aloittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden aikuisten yleisurheilukoulun, joka on jo pitkään ollut haaveena päästä kokeilemaan. Lapsena en mitään muuta ois halunnu olla kuin Karolina Kluft tai pikajuoksija Marion Jones (ennen kun se kärähti doupingista). Sieltä tulee pikkuhiljaa lajeja, kun ensin on juoksukoulu, sitten heittokoulu ja sitten hyppykoulu. Yritän juoksut jaotella tyyliin pikajuoksuun, aitajuoksuun ja kestävyysjuoksuun, ettei nyt ihan tulisi lajiesittelyä 100m, 200m, 400m, 800m, 100m aitajuoksusta, 400m aidoista, 1500m, 3000m, 3000m esteet, 5000m, 10000m juoksuista erikseen. 

PALLOPELEJÄ. Ai että! Mun lempparit ja sydänkäpyset, eli pallopelit saa kohta aloittaa. Syyskuisen polvileikkauksen jälkeen pallopeleihin tuli melkein vuoden kielto, mutta kohta on piina ohi ja luvassa on niin paljon palloja. Tennispalloja, sählypalloja, jalkapalloja, rugby-palloja, pesäpalloja, lacrosse-palloja (onko siinä edes pallo?), palloja, palloja ja palloja. Sivujuonne tähän muuten on, et kysyin lääkäriltä millon saan aloittaa pallopelit, mut endurosta, judosta ja lumilautailusta en kysynyt mitään. Kuinkahan polviturvallisia lajeja ne olikaan?

KAMPPAILULAJEJA: Vapaa-ottelu ja jiujutsu on tulossa, mutta lisäksi halajaisin kokeilla ainakin kalpamiekkailua ja ehkä vielä jotain muutakin aseella tehtävää taistelulajia, kuten aikidoa. 

ERIKOISHERKKUJA: suunnitelmissa on kokeilla Chearleadingiä, Roller Derbyä, Capoeiraa ja rastastusta, sekä edelleenkin se CS-matsi eli e-sportti ois testilistalla. Miten kivaa!

Tottakai näiden lisäksi myös paljon muuta on luvassa, mutta näiden parissa nyt ainakin ensialkuun mennään. Oon miettinyt myös, että lajeissa opittuja tehokkaita ja/tai hauskoja treeniliikkeitä voisin täällä blogissa jakaa, sillä niitä tulee melkein joka lajissa vastaan uusia. Tällä hetkellä itse teen paljon käsilläseisonta ja päälläseisonta treenejä, joita on kevään mittaan tullut opittua.

Mitä jutuista sinä haluaisit lukea? Jotain lisää, jotain vähemmän? Oon yrittänyt kirjoittaa lyhempiä postauksia, mutta huonolle menestyksellä. Sanottavaa lajeista on vaan niin paljon, että ei osaa niitä millään tiivistää. 


 

Kommentit (10)

Vierailija

Seikkailukisaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vaan ehdit. Melkein aina kisoissa on joku kuntosarja, että ei tarvitse kilpasarjasta aloittaa. Myös rogainingia ja/tai suunnistusta suosittelen. Mielenkiintoista ois lukea vaikka sprinttisuunnistuksesta kommentit, siinähän ei välttämättä mennä edes metsään. Tai liitokiekkolajeista ultimate. Tai ihan mitä vaan, kauhean kiva lukea näitä juttuja :)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos, ihana kuulla! Seikkailukisa kiinnostaa tosi paljon, se pitää muuten järkätä! Ja suunnistus on kanssa tulossa kesän aikana lajiesittelyyn, kompassin käyttö tosin on ehkä sitä ennen opeteltava! Ja kaikki muutkin lajit menee ehdottomasti testilistalle, katsotaan mitä niistä järjestyy. 

T. Silja

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi!

Tässä jos ois nyt osuva se hymiö, jossa otsalta virtaa kylmä hiki...Mäkihyppy on yks niitä lajeja, joita saattais jo jännittää kokeilla, mutta onhan se mentävä jos tilaisuus vastaan tulee. :P

T.Silja

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi, 

tulen mielelläni kokeilemaan lajia! Laittelinkin jo tuossa teille sähköpostia, eli toivottavasti blogissa nähdään pian tämäkin laji!

Silja

Liikkujanainen

Aikuisbaletti tai Balletone! Myös golf olis hauska. Ja kesällä tietty suppaaminen.

Kirkkovenesoutu on muuten supersiistiä! Aikido olis varmaan ihan sun juttu (se on tosin suurimmaksi osaksi aseetonta, eikä ihan varsinaisesti _taistelu_laji.) Miekkailulle iso peukku!

Tykkään lukea näitä sun kokeiluja ja naurattaa huomata, miten eri tavoin voi ihmiset suhtautua erilaisiin lajeihin ja asioihin (kilpailuvietti jne). Jatkoa innolla odottaen! 😊

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos Liikkujanainen! <3

Olen seuraillut myös sinun blogia ja nauratti tosiaan noi erilaisuudet :) Juoksusta taidetaan tuntea samalla tavalla! Mulle urheilu on niin tärkeä kanava purkaa tota kilpailuviettiä, etten voisi kuvitellakaan lajia, jossa ei pääsisi kisailemaan. Kaikki muu liikunta vaan tukea ja tähtäintä sille lajille missä haluan kilpailla. Voi siis sanoa, että kilpailuvietti on ihan sairas :D 

Golf osuikin jo, mutta muutkin on varmaankin tulossa. Koitan kesällä kokeilla kaikkea sellaista mikä on mahdollista vain silloin, joten ainakin suppaus tulee kesän aikana. 

Tsemppiä sun liikuntaan myös, ihanaa että liikunnasta voi nauttia niin monella eri tavalla!

Silja

Sofia

Hei, jos kättä pidemmällä varustetut taistelulajit kiinnostavat, niin tsekkailepa kuningaslaji kendo! Miekan lisäksi saat yllesi päheen bougun. Lajia voi harrastaa omaksi iloksi hyvässä seurassa, mutta kisaamaankin pääsee varsin matalalla kynnyksellä. Blogisi on oikein inspiroiva!
Sofia

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi Sofia!

Kiitos vinkistä, kendo lisätty listalle! Ois huippua tulla kokeilemaan sitäkin, on ollu itseasiassa haaveena. 

Ja kiitos kommentista, nää kyllä lämmittää aina <3

Silja

Taas laji, jota oon odottanut tosi paljon. Katoin viime syksynä Netflixistä Fittest on Earth-dokumentin (suosittelen!) ja sytyin saman tien crossfit-ideologialle treenata mahdollisimman monipuolisesti, toiminnallisesti, vaihtelevasti ja korkealla intensiteetillä tavoitteena kroppa, jossa ei ole heikkouksia. On nopeutta, voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja tasapainoa eli täydellinen combo. Tässäkin lajissa on sekä kuntoilijat, että urheilijat, jotka vuosittain kisattavat Crossfit Openissa Fittest Man/Woman in Earth eli maailman kovakuntoisimman ihmisen tittelistä. Kisoissa mitataan urheilijoiden kykyä selvitä mistä tahansa fyysisesti haastavasta tehtävästä, jota ei etukäteen tiedetä, joten kilpailijoiden on harjoiteltava kaikkea mahdollisimman monipuolisesti. Menossa parhaillaan on vuoden 2017 alkukarsinnat, joita myös CrossFit Jyväskylän salillakin tehdään ja joita kävin katsomassa.   

CrossFit perustuu ajatukselle hyvästä fyysisestä kunnosta. Lajin tarkoitus on luoda urheilijalle kattava yleiskunto ilman fyysisiä heikkouksia. (crossfit.fi)

Kuntoilumuotona crossfit toimii samalla ideologialla kuin kisamuotona: treenataan monipuolisesti ja toiminnallisesti tavoitteena hyvä toimintakyky normaalielämän haasteissa. Harrastajanakin sua kutsutaan urheilijaksi ja ohjaajat on taas valmentajia. Kaikkea voidaan mitata joko toistomäärillä tai ajalla, jolloin oman kunnon kohoamisen näkee konkreettisesti. Painoina käytetään usein myös jenkkien paunoja (lbs), jotta tulokset on verrattavissa maailmanlaajuisesti.

Yleensä CrossFit aloitetaan OnRamp-kurssilla, jossa opetetaan turvallisuuteen liittyviä tekniikoita ja kohotetaan kuntoa tutustuen samalla CrossFittiin lajina. OnRamp-kurssin suorittamisen tai Crossfit Beginner-tason suorittamisen jälkeen saa oman turvallisuuden ja riittävän kunnon tiimoilta osallistua WOD-tunneille (Workout of Day), jotka ovat päivittäin vaihtuvia crossfit-harjoituksia eli se JUTTU, josta koko laji on lähtenyt. Päivän WOD voi olla esimerkiksi 4 kierrosta :15 ring dips, 30 GHD sit-ups ja 400m juoksua ja siitä aika ylös. Jokaiseen liikkeeseen on toki myös helpotuksia, eli jos esim. rengasdipit ei onnistu voi tehdä ojentajapunnerruksia, mutta tavoitteena on saada jossain vaiheessa nuo dipitkin menemään. 

OnRamp-kurssi olisi ollut itsellekin järkevä vaihtoehto tutustua lajiin, mutta lajeja on vuodessa niin paljon kokeiltavaksi, että ajattelin tekeväni tällaisen pikatutustumisen. Kokeilin Crossfit Jyväskylän ohjattuja Bootcamp-, Muscle & Power-, Gymnastic- ja painonnostotekniikka-tunteja reilun viikon ajalla ( eli kaikki oheisharjoittelu WOD-tunteja ja OnRamp-kursseja lukuun ottamatta) ja viikko huipentui Beginner-levelin testaamiseen, jossa pääsin näkemään omia vahvuuksia ja heikkouksia Crossfitin näkökulmasta. 

Tunneilla tekemisen meininki on koko ajan kova ja itsestä oli kiva, että salille kehtasi mennä ne kuluneimmat sortsit ja t-paita päällä. Tunneista Bootcamp kohottaa peruskuntoa, Muscle & Power keskittyy enemmän voimaominaisuuksien hankintaan, Gymnastic liikkuvuuteen sekä kehonpainoharjoitteluun ja painonnostotekniikassa hiottiin turvallisia nostotekniikoita. Lisäksi olisi ollut valittavissa kuntonyrkkeilyä ja joogaa, sekä erilaisia kestävyyteen ja voimaan painottuvia versioista bootcamp ja muscle & power tunneista, mutta viikossa on vaan tietty määrä energiaa. Aika tehokas viikko siis takana ja muutamalla tunnilla piti ihan tosissaan jo passata, ettei oksenna kesken harjoituksen. Toki itse aina määräät tahdin ja jokainen voi tehdä samaa harjoitusta omalla tahdillaan. Toinen ehtii tehdä 30 sekunnissa 30 punnerrusta, toinen tekee kaksi ja sekin on ihan ok. Viikon jälkeen harjoittelu kyllä kropassa tuntuu, mutta esimerkiksi liikelaajuudet parantui jo viikossa merkittävästi.  

Crossfit-harjoittelu perustuu monella tapaa voimisteluun ja painonnostoon, mutta parasta on liikkeiden toiminnallisuus. Harjoittelu ei tähtää siihen kuka nostaa penkistä eniten, vaan kuka nostaa monta painavaa hiekkasäkkiä lattialta pään yläpuolelle nopeiten. Kuten normaali elämässä, crossfitin jokaisessa harjoituksessa on koko keho käytössä yhtäaikaa, toisin kuin kuntosalilla pelkkää hauiskääntöä ja ylätaljaa hangatessa. Toinen järkevä periaate on myös se, että tekniikka ja kunto pitää ensin saada kasaan, ennen kuin voidaan lähteä repimään. Jokaisella ohjatulla tunnilla on valmentaja tai valmentajat, jotka ohjaavat osallistujia turvallisiin suoritustekniikoihin ja huolehtivat kuitenkin samalla kannustamisesta. Mulle ohjattiin monta monta MONTA kertaa kevyemmät painot tai helpompi suoritustekniikka, kun en saanut haluttua suoritusta turvallisesti tehtyä ja siitä tulee itselle olo, että mun hyvinvoinnista oikeasti välitetään. 

Harjoittelu tähtää siis siihen, että saa ruveta käymään WOD-tunneilla, jotka kehittävät yhtäaikaa kaikkea ja yksittäisten osa-alueita kuten voimaa voi käydä kehittämässä Muscle and Power-tunnilla ja liikkuvuutta Gymnastic-tunnilla. Crossfit tarjoaa  siis kuntoliikkujista huippu-urheilijoihin sopivasti haastetta ja tekemistä jokaiselle. Joka liikkeestä löytyy aina haastavampi versio ainakin lisäämällä painoja ja vähentämällä aikaa, ja vaikka treenit on rankkoja, muista kärsivistä tyypeistä ympärillä saa voimaa ja tsemppiä. Olo oli kuin salibandyn kesätreeneissä parhaimmillaan. Jännä, että harjoitusta tehdessä miettii että miksi helvetissä mie kidutan itseäni täällä ja sen jälkeen on olo, että olipa siistiä. CrossFit-harrastajat muodostavatkin oman yhteisön, ja vaikka treenejä voi tehdä omatoimisesti, niin porukalla tekeminen on enemmän CrossFitin juttu.  

Mun testiviikon kohokohta oli siis Beginner-levelin läpipääsyn yrittäminen ja hei, läpi meni, vaikka vähän pyristellen. Lajilistalta valmentaja valitsi sille päivälle 10 suoritettavaa lajia, joista yksi on MET-CON, eli tiettyyn aikarajaan mennessä suoritettava crossfit-harjoitus. Listalla olevista liikkeistä kaikki on tyypillisesti crossfitissä opeteltavia ja tehtäviä liikkeitä. Meidän Beginner-testiryhmälle lajeina oli:

 1. 1000m soutu alle 4:55 (oma 4:05, mikä oli jopa Advanced levelin ajan alle eli harkitsen soutua lajiksi!)
 2. Double unders 5 kertaa, ilman sotkeutumista (eli hyppynarulla yhden hypyn aikana naru kaksi kertaa jalkojen alta ja just meni se viisi hirveellä raivolla)
 3. Leuanveto 1kpl ilman kippiä (hirveetä kitkutusta oli, mutta yksi meni!)
 4. Köysikiipeily 1 kerran n. 4m korkeudella olevaan merkkiin asti (Tekniikka haltuun minuutissa ja kerran sain räpellettyä itteni ylös, oon tästä todella ylpeä!)
 5. Burbee minuutissa 18 (Sain 22, mut 24 ois seuraavalla levelillä taso XD)
 6. Knees to chest 7 (tein seuraavan levelin toes to bar 7 kpl)
 7. Overhead Squat 15kg 5reps (eli tanko leveällä otteella pään päällä ja kyykky niin alas, että lantio polven alapuolella ja nää sain vaikka liikkuvuus kirraa)
 8. Deadlifts 50kg 5 reps (helposti, vaikka tekniikka ei ookkaan paras)
 9. Snatch 15kg 1reps (Meni. Tekniikka on suorastaan hirveä, mutta onneks paino ei ollu paha)
 10. MET-CON Elizabeth: Rinnalleveto+kyykky 30kg + punnerrukset 21+15+9 toistoa alle 12:30 (oma aika 9:30)
 • Keskisyke: Vaihdellen esim. ton 9 min MET-CON aikana ja muissakin aikaa vastaan tehtävissä harjoituksissa keskisyke reilut 160, tekniikkaosioissa 120-130 välillä. 
 • Hinta: Aloittelijan OnRamp-kurssi (n. 8vkoa) 168 € ja jäsenyys salin vapaaseen käyttöön ja kaikille ohjatuille tunneille 74€/kk (12kk sopimus). Harjoittelu ei siis ainakaan omalle kukkarolle ole mitenkään erityisen halpaa, mutta ainakin tuolla CrossFit-Jyväskylän hallilla harjoittelun puitteet ja ilmapiiri on kohdillaan ja ohjattuja tunteja on todella paljon ja periaatteesa kenkiä kummempia välineitä ei itse tarvitse hankkia. 
 • Parasta: Konkreettinen kehityksen seuraaminen, koko kehoa monipuolisesti todella monipuolisesti kehittävä laji ja hyvä ja kannustava fiilis salilla. Ennätysten rikkominen, kuten toi mun 100kg sumomave!
 • Pahinta: Fiilis ekan kierroksen jälkeen ja jos ei vaan saa, jotain tekniikkaa sujumaan. Se, että harjoittelu tuntuu tosi rankalta.  
 • Kenelle: Salilla näki kaiken ikäistä ja kuntoista porukkaa, eikä laji ole mitenkään ulkonäkökeskeinen tai muutenkaan ihmisiä sorsiva. Mie näkisin tän perinteistä kuntosaliharjoittelua todella todella paljon parempana vaihtoehtona kaikille. 
 • Ranking: Innostuin lajin monipuolisuudesta ja oman kehittymisen seuraamisesta todella paljon, minkä takia kirkkaaseen johtoasemaan suhteessa kuntosalilla käymiseen (irtisanoin oman kuntosalikortin tänään) tai pumppitunteihin nähden. Hyvä laji kokonaisvaltaisen urheilullisuuden kehittämiseksi ja crossfit-tyylisesti tykkään joka tapauksessa treenata, eli melko kärkeen se on heitettävä. Ainoa miinusmerkki itseltäni tulee harjoittelun hapotuksesta, koska mun laiska (mutta rakas) sieluni tykkää siitä, että kunto kehittyy vähän niinku vahingossa ja tässä lajissa jokainen treeni kyllä tuntuu treeniltä.
 • Ketä seurata: Suosittelen tosi paljon tota Fittest on Earth dokumenttia ja Instagramissa laita seurantaan Fittest Woman on Earth 2015 & 2016 Katrin Davidsdottir

Kommentit (0)

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat