Kirjoitukset avainsanalla 100 lajia vuodessa

Käsipallo on laji, jota ei tunnuta pelaavan ku etelässä ja Suomen ruotsinkielisillä alueilla. Tää on selkeesti juttu, mikä pitäisi kyllä mun mielestä korjata. Mä oon nähny tätä lajia vaan telkkarista ja siellä pelaa aina vastakkain Dicken ja Cocks, jotka olikin suurinpiirtein ne mitä mä käsipallosta ylipäänsä etukäteen tiesin:  (Cocks pysyi kovana Cupin finaalissa – Dicken taipui | Yle Urheilu | yle.fi) Oli muuten varmaan eka kysymys näissä treeneissä, että miksi noi joukkueet on nimetty noin? Kuulema vanhoja perinteisiä seuroja, mutta syytä ei suoraan ollut antaa :D Maailmalla käsipallo on kuitenkin ihan älyttömän suosittu laji ja en ihmettele yhtään! Suomi voisi tässä suhteessa vähän tsempata. 

Mie aavistelin nolla-kokemuksellakin, että tulisin tykkäämään tästä lajista ja halusin ehdottomasti päästä tätä kokeilemaan. Jotain norjalaista mun geeneissä varmasti on, mutta ei niin paljon että puhuisin sujuvasti ruotsia treeneissä. Lajikokeiluun joukkuetta googletellessa kävinkin lukemassa pelaajalistoja ja valitsin joukkueen osittain sillä perusteella, että pelaajistossa suurimmalla osalla sukunimet on suomalaisia ja valmentaja Andrus sattui olemaan vielä lähtöjään Virosta. Onneksi Pirkat (naisten 1.divisioonan joukkue) otti mut treeneihinsä lajia kokeilemaan ja suomella selvittiin! 

 

Käsipallo on sisäkentällä pelattava laji, jossa kentällä on yhtäaikaa 6 vs. 6 pelaajaa + maalivahdit molemmissa joukkueissa. Tää laji muistuttaa paljon koripalloa, jossa oma hyökkäysvuoro rakennellaan palloa syöttelemällä ja oikeaa kuvioita hakemalla, kun puolustava joukkue taas pyrkii puolustamaan heittoja. Palloa pelataan kädellä siten, että pelaaja voi ottaa maksimissaan kolme askelta pallo kädessä, jonka jälkeen se pitää syöttää tai sitä voi pomputella kuten koripallossa ja ottaa uudet kolme askelta. Kolme sekunnin jälkeen pallo on kuitenkin syötettävä tai yritettävä heittää vastustajan maaliin.

Tässä lajissa maalivahdin alue on iso, eikä kummankaan joukkueen pelaajat saa siellä pelin aikana olla. Heitto kohti maalia pitää lähteä maalivahdin alueen takaa, mutta pelaaja saa tulla alas maalivahdin alueelle kunhan pallo on irronnut kädestä ilmassa. Haasteelliseksi tämän kaiken tekee kontakti, joka saa olla suhteellinen kovaakin, mutta toista pelaajaa ei toki voi repiä, eikä juoksulinjalle suoraan saa asettua. Kolhuilta tässä pelissä on hankala välttyä, kun maaleja joukkueille tulee noin 20-30 ottelussa. Pelaajia saa vaihtaa kentällä niin paljon kuin tarvii, mutta usein hyvät pelaajat pelaa suurimman osan pelistä. Kentällä tulee paljon tasavauhtista juoksua, kävelyä ja sit lyhyitä teräviä spurtteja ja juoksuja. Maalintekotilanteen estosta voidaan määrätä 7 metrin heitto, joka on tavallaan ku jalkapallon rankkari, mut kädellä heitettävä. Näissä treeneissä sattui olemaan sen verran vähän porukkaa, ettei päästy varsinaisesti pelaamaamaan, mutta heittämistä ja maalintekoa pääsin kuitenkin kunnolla treenaamaan. Toki mie tälläkin kertaa satuin sellasiin treeneihin, että alussa otetaan luulot pois kuntopiiri-hapotusosiolla, jossa pääsin juoksemaan viivoja ja punnertamaan :). Mut sit päästiin itse lajiin ja leikkimään sen pallon kaa. Käsipallon pallo on pieni jalkapallo, joka pysyy kädessä pihkan avulla. Pihka on jotain ihan omaa ainettaan (?), joka tahmaa sopivasti niin, että pallo pysyy helposti kädessä, mut toisaalta myös irtoo tarvittaessa. Mä en alussa hirveesti palloon pihkaa lisänny, kun sen pallon tahmaisuuteen kesti vähemmälläkin pihkalla jo aikaa tottua. Syöttely tapahtuu yläkautta, mikä ei kovinkana eroa pesäpallon heitosta. Ainoa vaan, että pallo on isompi ja raskaampi. Kiinni sitä palloa kannattaa ottaa kahdella kädellä. 

Syöttelyiden jälkeen siirryttiin maalivahdin lämmittelyiden kautta maalinteko treeneihin. Maalivahdilla on käsipallossa siitä epäkiitollinen paikka, että torjuntaprosentti taitaa jäädä noin 60% luokkaan pelissä. Melkein joka toinen veto siis uppoa, koska maali on iso ja pelaajan pitäisi ehtiä katsoa minne sitä tilaa on laittaa. Torjunnat on kyllä sitä hienompia ja käsipallo maalivahdeilla onkin yleensä hurjat loikat ja liikkuvat lonkat, jotta jalat nousee korkeallekin torjumaan. Ja jos sen torjunnan saa maalivahti otettua tai puolustava joukkue muuten maalin estettyä, niin se tarkottaa aina sitä, että seuraavasta hyökkäyksestä on mahdollista päästä toista joukkuetta karkuun! 

Eikä kyllä ite ollut alussa helppo heittää sitä palloa sellaseen kohtaan, et se oisi mennyt maaliin. Ylipäänsä heittäminen tarkasti siihen kohtaan mihin halusi oli pihkan takia hankalaa, mutta voimaa kun vähensi, niin homma alkoi sujumaan. Heittämisen vauhtiin otetaan yleensä ne kolme askelta, sillä niillä käsipallossa otetaan se vauhti ja harhautetaan puolustavat pelaajat. Me tehtiin esim. heittoja niin, että valmentaja syötti pallon just ennen heittoa ja sit sellasia, missä ensin kuljetettiin ja sit otettiin terävästi kolme askelta erilaisilla harhautuksilla. Sen lisäksi, että yritti miettiä omia jalkoja, pitäisi loikata siitä maalivahdin alueen rajalta mahdollisimman lähelle maalia ja heittää se pallo ilmassa sinne missä tilaa on. Okei, siis hetkinen?!? 

Mie lähdin opettelee ensin ihan sillä, että keskityin viivalta hyppäämään ilmaan ja heittämään ilmassa. Valmentaja Andrus antoi ohjeen jäädä roikkumaan sinne ilmaan. Jeps, kuulostaa helpolta. Alussa tuli tosiaan heitettyä vähän liian aikaisin, koska tuntu että on hypyn jälkeen heti takasin maassa. Mut piti vaan ensin keskittyä hyppäämään, sillä vasta kunnon hypyn jälkeen voi heittää kunnolla.  Sillon se tuntuu siltä ilmassa roikkumiselta! Pitää hypätä ylös ja eteenpäin ja sit vaan unohtaa, että on ilmassa kun heittää. Kropasta pitää hakea se voima ilmassa siihen heittoon, niin että tuntuu et painat sen pallon siihen heittoon ja siinä on kyllä koko keho mukana. Sit kun rupesin löytämään sen asennon heittoon ilmassa, mietin askeleita. Yks, kaksi, kolme maalivahdin aluetta pitkin oli helppo, mut kun otettiin mukaan harhautuksia pyörähtäen tai sivuaskelilla, niin homma oli kuin tanssia. Vaikka puolustamassa oli vaan tötsä, niin voi todella kuvitella, että pelissä sen vapaan heittopaikan löytäminen ei oo kovin helppoa, kun vastustaja on ryhmittynyt sun eteen riviin ja saa tulla kylkeen kun yrität hakea niitä askeleita. Tähän lajiin tavallaan tulee mukaan sellanen lentopallon hyppäämisen elementti, sillä aikamoisesti pelissä saa voimalla loikata, että maaleja saa tehtyä. Poikkikentän syötöillä vastustajan rivit yritetään saada rakoilemaan, jotta jossain olisi tilaa heittää. 

Mie vaan rakastin heti sitä maalintekoa! Oli ihan mahtavaa hypätä korkealla (siltä se tuntuu, vaikkei kuvista näytä :D) ilmaan ja katella sieltä, että mihin heittää. Kun pallossa on vielä kunnolla vastusta, niin tuntuu että ihan kunnolla saa heittoon voimaa. Alussa mie koitin heitellä yläkulmiin, mutta maalivahti ehtii käsillä niihin kyllä aika hyvin, joten ekan maalinkin sain tehtyä alakulmaan. Kun vielä lopussa kokeiltiin 7 metrin heittoja vielä sellasella henkisellä panoksella, että jos pelaaja ei saanut tehtyä maalia, kaikkien piti juosta salin päädystä päätyyn. Ekalla kierroksella mie sain kunnian juoksuttaa porukkaa, mutta seuraavilla sain jo maalitkin tehtyä. Siinä kuulema kannattaa heittää heti, kun tuomari antaa luvan, sillä mitä enemmän liikuttelee ja hakee palloa (vähintään toisen jalan on oltava maassa kun heitto lähtee) , sitä paremmin maalivahti ehtii seurata. Seuraavilla kierroksilla maalit sainkin niin, että katsoin maahan siihen saakka kun kuulin vihellyksen ja sit heitin heti. 

Mä en osannut pomputtaa sitä palloa oikein, vaan oisin tehny kuljetusvirheitä koko ajan, josta pelissä oisi seurannut vastustajan vapaaheittoja. Pallon pihka tekee sen, että se vaan tuntuu jäävän käteen vaikka ei yrittäisi ottaa sitä kiinni. Toisaalta heitoissa huomasin, että sitä pihkaa saa kädessä olla, ettei se karkaa liian aikaisin. Tohon heittämiseen mulla on hyvät taustat muiden mun harrastamien lajien pohjalta, joten kyllä varmasti muutenkin tän lajin jujut löytäisi nopeasti paikkansa. Tää oli kyllä kaiken kaikkiaan sellanen rakkautta ensisilmäyksellä laji, mutta treenimatkat Etelä-Suomeen on vähän turhan pitkät! Mä todella sytyin tähän heti ja onkin harmi, että pelaavia joukkueita on vähemmän (lue: ei ollenkaan) täällä päin Suomea. Mut heti kun joukkue ja valmentaja löytyy, on valmis lähtee tätä pelaamaan!

 • Mitä kehittää: pallopelinä kokonaisvaltaisesti nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä kehittävä. 
 • Parasta: maalinteko! Pallossa on just täydellisesti vastusta, jotta tuntuu että sitä saa napakasti heitettyä. Loikatessa ilmaan on myös hetken sellanen lentävä fiilis!
 • Pahinta: Tähän hätään en kyllä keksi mitään huonoa! Yltiöpositiivisesti siis mennään!
 • Missä ja miten: tätä lajia on kyllä ihan liian vähän tarjolla! Naisilla löytyy naisille harrastesarja, 1.divisioona ja liiga, joita pelataan Etelä-Suomessa ja länsirannikolla, mutta kylmemmille seuduille laji ei oo asettunut. Mä kävin kokeilemassa lajia Pirkkojen mukana, joka tosiaan pelaa naisten 1.divisioonaa. Siellä ainakin vaikuttaa olevan hyvä porukka lajia harrastamassa! 
 • Oma ranking: No jos ei keksi mitään huonoa sanottavaakaan tästä lajista, niin meneekö se ykköseksi. Kyllä varmaan! 

 

 

 

Kommentit (0)

Käydään lajien viimeiseen kymppiin kiinni! Kävin jo syyskuussa tutustumassa Jyväskylä Roller Derby treeneihin, mutta nyt pääsin viikonloppuna myös harjoittelemaan itse enemmän luistimilla pystyssä pysymistä ja osaan, ehkä taas paremmin kertoa teille mistä lajissa on kysymys (ja miltä luistimet jalassa eteneminen tuntuu). Suomessa 1.divisioonaa pelaavan Jyväskylän Roller Derbyn sivuilla on ihan älyttömän hyvä paketti kaikesta siitä, mitä tähän lajiin kuuluu ja facebookin kautta kannattaa pistää sivut seurantaa, kun haluat kohta päästä tätä itsekin kokeilemaan! 

Roller derby on kontaktilaji, jota pelataan ovaalin muotoisella radalla vastapäivään luistellen. Lajissa käytetään quad-rullaluistimia, joissa luistimen 4 pyörää ovat kahdessa rivissä. Luistinten lisäksi pelaajilla on yllään polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat sekä kypärä.

Säännöistä "lyhyesti": Joukkuelaji, jossa ovaalin muotoisella (sisäsaliin mahtuvalla) radalla on yhtäaikaa 5 omaa ja 5 vastustajan pelaajaa. Molemmissa joukkueissa on yksi  jammeri (tyyppi, jolla on tähti kypärän päällä olevassa pipossa) ja ne yrittää kerätä pisteitä ohittamalla toisen joukkueen pelaajia radalla. Ne muut yrittää tehdä kaiken maailman seiniä, blokkeja ja esteitä niin, että ohittaminen on mahdollisimman vaikeaa samalla kun ne toki yrittää saada niiden oman jammerin työn mahdollisimman helpoksi. Jos/kun jammeri väsyy, se voi siirtää hommansa oman joukkueen pivotille, joka siirtyy seuraavaksi jammaamaan. Pisteitä saa aina yhden jokaista ohitettua tyyppiä kohden (paitsi ekalta kierrokselta) ja ohittaa saa niin pitkään kuin jamia kestää. Sen maksimikesto on 2 min, mutta leadjammeri (eli se jammereista, kumpi ekana pelin alussa pääsee vastustajan tyypeistä ohi) voi lopettaa myös antamalla merkin tuomareille. Eli koosteena kontakti laji, jossa kerätään pisteitä ohittamalla vastustajajoukkueen tyyppejä. Ja koko peli kestää 2 x 30min, jolloin niitä jameja on siellä välissä niin monta kuin ehditään ja jamien välissä saa vaihtaa radalla olevia pelaajia. 

Laji on tosiaan kontaktilaji sanan kaikessa merkityksessä, sillä ilman pikku paineja ei juuri koskaan toisista ohi oikeasti pääse. Miekään en pystynyt suoraan hyppäämään joukkueen harjoituksiin mukaan, sillä mun kaatumiseen kentällä ei todellakaan vaadita edes kontaktia, vaan luistimet on sen verran liukkaan, että pelkkä katseen nostaminen lattiasta riittää alussa tasapainon menettämiseen. Olikin ihan mielettömän siistiä ensin nähdä millainen taito lajia osaavilla tyypeillä treeneissä oli ja sit kun pääsi itse kokeilemaan ja mietti, et "miten vaikeeta toi voi muka olla" ja tarvitsi taluttajan, että pysyy alussa pystyssä... 

 

Ennen kuin joukkueen harjoituksiin aloittelija pääsee, järjestetään Freash Meat-kurssi, jolla oppii perustaidot mm. pystyssä pysymiseen, turvalliseen kaatumiseen ja lajin sääntöihin. Tuolla Open Skatessa päästiin lyhyessä ajassa kokeilemaan kaikkea tuota ja suosittelen todella käymään kokeilemassa noissa, jos laji yhtään kiinnostaa! Reitti kokeilijasta treeneihin meneekin yleensä sitä kautta, että kun käy Open Skatessa kokeilemassa ja innostuu, niin sit Freash Meat-kurssille ja sitä kautta treenaamaan jo joukkueen mukana. 

Open Skatessa saatiin lainaan kypärä, polvisuojat, kyynärsuojat ja rannesuojat eli ainoa mitä normi pelivarusteista puuttuu on hammassuojat. Lisäsuojina saisi käyttää esim. topattuja housuja, jotka varmasti kyllä itse mielelläni oman häntäluuni suojaksi hankkisin. Luistimet painaa yhteensä 4kg, mut ne rullat todellakin liukuu älyttömän sulavasti! Enemmän mulla ongelmana oli pysähtyä niillä luistimilla kuin se, ettei pääsisi liikkeelle. Mut eteenpäin on turvallista ja tosi pehmeetä kaatua, ja sitä kaatumista harjoiteltiinkin osana peruslajitaitoja. Lisäksi mitä päästiin treenailemaan oli jarrutuksia, takaperin luistelua (jossa jalkapohjat meinasi alussa krampata, kunnes löysi kevyemmän tavan luistella) ja hitaita käännöksiä. Yritin nopeitakin, mutta kaaduin! Instagramin kautta löytyy taas vahvoja näyttöjä tähän lajiin!

Quad-rullikset on kyllä mahtavat kapineet, mut toisaalta myös monella tapaa erilaiset liikutella kuin muut luistimet. Paino jakautuu tasasemmin koko jalkapohjan alueelle ja kropan painopisteellä on törkeen suuri merkitys siihen, miten vakaa sä niiden kaa oot. Alussa se luisteluasento onkin tosi matala, et tasapaino pitää. Sit kun mietit siihen vielä, että joku luistelee käytännössä suoraan päin, niin tasapainoa ja kehonhallintaa haastetaan todenteolla! Siellä treeneissä porukka menee noilla luistimilla täydellisen luontevasti yhtään miettimättä käännöksiä tai jarrutuksia, kun itse piti harjoitella niitä matelu-vauhdilla. Jyväskylän Roller Derbyn treeneissä opetellaan ja hiotaan toki ihan sitä luistelutaitoakin, mutta pääpaino on myös taktisessa kuvioissa, sillä sitä tää laji myös on. 

Treeneissä harjoitellaan paljon pelitilanteita, eli sitä millaisia blokkeja voitaisiin tehdä, että vastustajan jammerin meno saataisiin parhaiten stopattua. Sen blokin (esim. kolmen pelaajan kolmio, jossa kaksi luistelee etuperin, ja yksi takaperin) tulee koko ajan liikkua eteenpäin, mutta tietysti mahdollisimman rauhallisesti niin, että pystyy asettumaan hyvin poikkiteloin vastustajan eteen. Toki kun siinä yllättävän pienellä radalla on lisäksi ne vastustajankin pelaajat ja blokkerit, niin nopeasti katsoessa on kyllä vaikea tietää kuka on kuka. Toki jammerin tehtävä on vaan päästä radan sisällä luistellen pelaajista ohi. 

Pelaajat saattaa käyttää myös rullisten kärjessä olevia toe-stoppeja (sellaiset kumiset jarrut luistinten kärjessä) nopeisiin käännöksiin ja tasapainon pitämiseen, sekä jarruttamiseen kontaktitilanteessa. Ja vaikka lajissa kontaktia tulee, niin käsiä tönimiseen tai vetämiseen ei saa käyttää, eikä mitään sellasia blokkeja, jossa nivelet taittuu (esim. kyynärlukko kaverin kanssa) saa tehdä. Kontakti saa tulla koko keholla kylkeen, mutta ei esimerkiksi suoraan selkään. Silti homma näytti treeneissäkin jo aika hurjalle, kun jammeri ottaa ihan hurjat vauhdit ja yrittää muiden pelaajien muodostaman ryppään ohi päästä. Toki suojat antaa oman tukensa pelaamiseen, eikä kaatuminen oikealla tavalla satu, mutta tärkeää on kaatuessa esimerkiksi sormet suojata, ettei kukaan vieressä olevista luistele sun sormien yli. 

 

Tämäkin laji on siitä hieno, että rooleja löytyy jokaiselle! Kun jammerit on yleensä aika vikkeliä liikkeistään, kannattaa blokkereiden olla aika vahvoja ja tasapainoisia. Roller Derby on myös asenne-laji, jossa pitää löytyä tiettyä rämäpäisyyttä, mutta myös kylmähermoisuutta ja keskittymiskykyä. Samalla kun yrität estää vastustajaa tekemästä pisteitä, pitää tietää missä oma jammeri liikkuu ja auttaa sitä etenemään parhaansa mukaan. Ja vaikka kovaa mennään, niin tarkoitus ei ole sattua,  vaan omien rajojen mukaan jokainen etenee!

 • Mitä kehittää: tasapainoa, voimaa, kestävyyttä ja kuntoa. 
 • Parasta: vauhti ja uskallus luistimilla
 • Pahinta: tasapainon pitäminen
 • Missä ja miten: Jos lajin pariin haluaa, niin kannattaa ottaa Jyväskylän Roller Derbyn facebook-sivut seurantaan! Laji sopii aloittelijalle, sekä ihan harrastajalle, kuin myös sellasille jotka haluaa ihan kisaamaan ja pelaamaan tavoitteellisella tasolla. Facebook-sivujen kautta löytyy tietoa Freah Meat-kurssista, joka alkaa tammikuussa ja kestää maaliskuun loppuun. Sinne olisi jo hyvä hankkia omat kamat (luistimet ja suojat), mutta alussa niitä voi löytyä lainaankin. Kokeilemaan jos haluaa, niin kannattaa vaan rohkeasti ottaa seuraan yhteyttä, niin kokeilemaan pääsee ja kamat saa lainaan, jos ei Open Skate tapahtumaa juuri silloin ole tulossa. Itse harrastaminen on alkupanostusten jälkeen suht edullista, sillä treenit kustantaa noin parikymppiä kuukaudessa. Varusteita voi löytyä sopivasti käytettynä tai netistä tilaamalla voi saada hyvän aloituspaketin 200-300€:lla. 
 • Oma ranking: Todellakin sopivan vauhdikas laji mulle! Tuntui, että monen luistelulajin opettelun jäljiltä, myös quad-rullikset luontui jalkaan yllättävänkin nopeasti, vaikka kääntyminen oli kyllä oikeasti hankalaa... Ei yhtään hullumpi laji oisi tätäkään harrastaa, vaikka mua toki noihin pallopeleihin tää veri vie. 

Kommentit (0)

Kalenteri väittää, että nyt on menossa kesäkuu, vaikka ulkolämpötiloissa ei tunnu eroa huhtikuuhun hirveästi olevan. Lajeja kasassa reilu 40 ja tavoitteena et kesäkuun lopussa luku on vähintään sen 50. Kevät oli jälleen kerran järkyttävää hässäkkä, mutta tuurilla ja olemalla sosiaalinen sain just ja just sen pari lajia viikossa kasaan.  Joka tapauksessa myös mun kiireet näyttäisivät helpommin hallittavilta näin kesällä ja oon ehtinyt suunnittelemaan mitä kaikkia lajeja voisi käydä kokeilemassa. Ainakin näitä on tulossa: 

YLEISURHEILUA. Oon aloittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden aikuisten yleisurheilukoulun, joka on jo pitkään ollut haaveena päästä kokeilemaan. Lapsena en mitään muuta ois halunnu olla kuin Karolina Kluft tai pikajuoksija Marion Jones (ennen kun se kärähti doupingista). Sieltä tulee pikkuhiljaa lajeja, kun ensin on juoksukoulu, sitten heittokoulu ja sitten hyppykoulu. Yritän juoksut jaotella tyyliin pikajuoksuun, aitajuoksuun ja kestävyysjuoksuun, ettei nyt ihan tulisi lajiesittelyä 100m, 200m, 400m, 800m, 100m aitajuoksusta, 400m aidoista, 1500m, 3000m, 3000m esteet, 5000m, 10000m juoksuista erikseen. 

PALLOPELEJÄ. Ai että! Mun lempparit ja sydänkäpyset, eli pallopelit saa kohta aloittaa. Syyskuisen polvileikkauksen jälkeen pallopeleihin tuli melkein vuoden kielto, mutta kohta on piina ohi ja luvassa on niin paljon palloja. Tennispalloja, sählypalloja, jalkapalloja, rugby-palloja, pesäpalloja, lacrosse-palloja (onko siinä edes pallo?), palloja, palloja ja palloja. Sivujuonne tähän muuten on, et kysyin lääkäriltä millon saan aloittaa pallopelit, mut endurosta, judosta ja lumilautailusta en kysynyt mitään. Kuinkahan polviturvallisia lajeja ne olikaan?

KAMPPAILULAJEJA: Vapaa-ottelu ja jiujutsu on tulossa, mutta lisäksi halajaisin kokeilla ainakin kalpamiekkailua ja ehkä vielä jotain muutakin aseella tehtävää taistelulajia, kuten aikidoa. 

ERIKOISHERKKUJA: suunnitelmissa on kokeilla Chearleadingiä, Roller Derbyä, Capoeiraa ja rastastusta, sekä edelleenkin se CS-matsi eli e-sportti ois testilistalla. Miten kivaa!

Tottakai näiden lisäksi myös paljon muuta on luvassa, mutta näiden parissa nyt ainakin ensialkuun mennään. Oon miettinyt myös, että lajeissa opittuja tehokkaita ja/tai hauskoja treeniliikkeitä voisin täällä blogissa jakaa, sillä niitä tulee melkein joka lajissa vastaan uusia. Tällä hetkellä itse teen paljon käsilläseisonta ja päälläseisonta treenejä, joita on kevään mittaan tullut opittua.

Mitä jutuista sinä haluaisit lukea? Jotain lisää, jotain vähemmän? Oon yrittänyt kirjoittaa lyhempiä postauksia, mutta huonolle menestyksellä. Sanottavaa lajeista on vaan niin paljon, että ei osaa niitä millään tiivistää. 


 

Kommentit (10)

Vierailija

Seikkailukisaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vaan ehdit. Melkein aina kisoissa on joku kuntosarja, että ei tarvitse kilpasarjasta aloittaa. Myös rogainingia ja/tai suunnistusta suosittelen. Mielenkiintoista ois lukea vaikka sprinttisuunnistuksesta kommentit, siinähän ei välttämättä mennä edes metsään. Tai liitokiekkolajeista ultimate. Tai ihan mitä vaan, kauhean kiva lukea näitä juttuja :)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos, ihana kuulla! Seikkailukisa kiinnostaa tosi paljon, se pitää muuten järkätä! Ja suunnistus on kanssa tulossa kesän aikana lajiesittelyyn, kompassin käyttö tosin on ehkä sitä ennen opeteltava! Ja kaikki muutkin lajit menee ehdottomasti testilistalle, katsotaan mitä niistä järjestyy. 

T. Silja

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi!

Tässä jos ois nyt osuva se hymiö, jossa otsalta virtaa kylmä hiki...Mäkihyppy on yks niitä lajeja, joita saattais jo jännittää kokeilla, mutta onhan se mentävä jos tilaisuus vastaan tulee. :P

T.Silja

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi, 

tulen mielelläni kokeilemaan lajia! Laittelinkin jo tuossa teille sähköpostia, eli toivottavasti blogissa nähdään pian tämäkin laji!

Silja

Liikkujanainen

Aikuisbaletti tai Balletone! Myös golf olis hauska. Ja kesällä tietty suppaaminen.

Kirkkovenesoutu on muuten supersiistiä! Aikido olis varmaan ihan sun juttu (se on tosin suurimmaksi osaksi aseetonta, eikä ihan varsinaisesti _taistelu_laji.) Miekkailulle iso peukku!

Tykkään lukea näitä sun kokeiluja ja naurattaa huomata, miten eri tavoin voi ihmiset suhtautua erilaisiin lajeihin ja asioihin (kilpailuvietti jne). Jatkoa innolla odottaen! 😊

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos Liikkujanainen! <3

Olen seuraillut myös sinun blogia ja nauratti tosiaan noi erilaisuudet :) Juoksusta taidetaan tuntea samalla tavalla! Mulle urheilu on niin tärkeä kanava purkaa tota kilpailuviettiä, etten voisi kuvitellakaan lajia, jossa ei pääsisi kisailemaan. Kaikki muu liikunta vaan tukea ja tähtäintä sille lajille missä haluan kilpailla. Voi siis sanoa, että kilpailuvietti on ihan sairas :D 

Golf osuikin jo, mutta muutkin on varmaankin tulossa. Koitan kesällä kokeilla kaikkea sellaista mikä on mahdollista vain silloin, joten ainakin suppaus tulee kesän aikana. 

Tsemppiä sun liikuntaan myös, ihanaa että liikunnasta voi nauttia niin monella eri tavalla!

Silja

Sofia

Hei, jos kättä pidemmällä varustetut taistelulajit kiinnostavat, niin tsekkailepa kuningaslaji kendo! Miekan lisäksi saat yllesi päheen bougun. Lajia voi harrastaa omaksi iloksi hyvässä seurassa, mutta kisaamaankin pääsee varsin matalalla kynnyksellä. Blogisi on oikein inspiroiva!
Sofia

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Moi Sofia!

Kiitos vinkistä, kendo lisätty listalle! Ois huippua tulla kokeilemaan sitäkin, on ollu itseasiassa haaveena. 

Ja kiitos kommentista, nää kyllä lämmittää aina <3

Silja

Retkiluistelu on luistelua luonnonjäillä.

Hiukan oli harmaa päivä ottaa kuvia, mutta tällä lajilla meni elämäni helpoimmat 14km jalkojen päällä. Mulla ei ollut testinaikana edes retkiluistimet jalassa vaan painelin ihan vaan hokkareilla (teroitettu vuonna 2008) ja hienosti meni. Välillä lainasin kaverini Maijan hiihtosauvoja, mitkä helpotti tosi paljon matkantekoa. Varsinaiset retkiluistimet toimii vapaan hiihtomonoilla ja ainakin Maijan mukaan helpottavat liukua luonnonjäällä huomattavasti.

Kaikista mielenkiintoisinta retkiluistelua olisi varmaan tehdä vapaallajäällä, mutta valitettavasti aika harvoin on järvenjäät siinä kunnossa, että missään ei ole lunta ja joka paikassa uskaltaa luistella. Ainakin itseä aina myös mietityttää näkymättömät virtapaikat, joissa jää voi olla yllättävänkin heikkoa. Mulle siis noi auratut jääradat tuntuu kivoilta vaihtoehdoilta ja olipa muuten tehokas treeni reisille ja pakaroille. Keskisykekin oli yllättävän korkealla koko ajan, mutta koko ajan pystyi kuitenkin puhumaan. Retkiluistelu on varmaan hauskinta kun on joku, jonka kanssa yhdessä luistella ja mennä vaikka kahville luistelun jälkeen.

Jyväskylän Jyväsjärven rata on vajaa 3km pitkä ja se oli turhan nopeasti kierretty. Rahan lyhyyden vuoksi juttuseura saa olla ensiluokkaista, että jaksaa useamman kierroksen mennä. Kuopiossa on kuulema jopa 12km pitkä luistelurata, jossa taas yksikseenkin on mielekkäämpi taittaa matkaa. Tulee muuten tosi hiki ja lämmintä vaatetta kannattaa olla mukana heti luistelun jälkeen puettavaksi! Reppuselässäkin jaksoi luistella menemään , joten sinne eväät ja retkelle! Mahtavaa hiihtolomatekemistä <3.

 • Keskisyke: 151
 • Mitä kehittää: Reisiä, pakaroita ja aerobistakuntoa. 
 • Parasta: Vauhti ja huomaamattoman tehokas liikunta ulkoilmassa. Pitkät radat ja retkeily. 
 • Pahinta: Railojen väistely ja jään huonokuntoisuus radoilla. 
 • Hinta: Retkiluistimenterä + side noin 150€. Monot siihen lisäksi. Retkiluistimet voi myös vuokrata (10€h tai 28€/päivä), mutta tavallisilla luistimilla ja sauvoilla pärjää ihan hyvin. 
 • Kenelle: Hiihtolomailijoille ja ulkoilman ystäville. Lempeä tapa korvata myös yksi tai kaksi aerobista juoksulenkkiä luistelulla. 
 • Oma ranking: Ihan uusi kokeilu mulle ja tää oli todella paljon kivempaa kuin esim. lumikenkäily. Kivaa ulkoilutekemistä, mutta en vielä hanki retkiluistimia. 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat